ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η συνέντευξη Γιαννάκου - Καλού για τα επαγγελματικά λύκεια (5/2/07)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007


ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ,ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΑΜΜΑ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως θυμάστε είχαμε συζητήσει, όταν πέρασε ο νόμος για το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Επαγγελματικές Σχολές και το θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είχαμε πει τότε ότι θα υπάρξουν ελευθερίες. Δεν θα υπάρχει πια η παλιά δέσμευση που υπήρχε στην Τεχνολογική Εκπαίδευση, η οποία στην ουσία δεν ήταν ισότιμη με το Ενιαίο Λύκειο και που πρόσβαση υπήρχε τότε μόνο προς τα ΤΕΙ.

Βέβαια θυμίζω ότι η πρόσβαση εκείνη υπάκουε στον κανόνα της βάσης του «10». Ήταν το μόνο κομμάτι της Εκπαίδευσης που η βάση του «10» είχε διατηρηθεί πάντοτε. Αυτή τη στιγμή σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τις εναλλακτικές λύσεις που θα έχουν τα παιδιά των ΕΠΑΛ από την ώρα που παίρνουν ένα ισότιμο απολυτήριο Λυκείου, όπως ακριβώς και τα παιδιά του Ενιαίου Λυκείου, για την πρόσβαση προς όλες τις κατευθύνσεις. Είχαμε πει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδιστεί η πρόσβασή τους, ακόμη και σε ανθρωπιστικές σπουδές.

Θεωρούμε ότι το Επαγγελματικό Λύκειο, η δομή αυτή, είναι ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες για πολύ περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τα παιδιά και σίγουρα για την, κατά κάποιο τρόπο, ουσιαστική τους αναβάθμιση και ποιοτική και από πλευράς τίτλων, μια που όπως αποδείχθηκε πάρα πολλά χρόνια η υπόθεση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν έδωσε τις προοπτικές που αναμενόταν και δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε.

Θα σας πω μόνο πως τα παιδιά θα έχουν δυο εναλλακτικές λύσεις. Μια εναλλακτική λύση είναι τα ΤΕΙ σε ειδικότητες αντίστοιχες μ’ αυτές που έχουν κάνει και η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι η πρόσβαση στις πανελλήνιες εξετάσεις όπως έχουν σήμερα και αυτό το ξέρουν τα παιδιά που φοιτούν αυτή τη στιγμή στην πρώτη τάξη των ΕΠΑΛ, άρα γνωρίζουν πώς θα μπορούν να διαγωνιστούν και η πρόσβαση αυτή θα γίνεται πάλι με 6 μαθήματα, με τους ίδιους κανόνες και αρχές και δυο μαθήματα του Επαγγελματικού Λυκείου.

Θα παρακαλέσω τον Υφυπουργό, ο οποίος έχει ειδικότερα επεξεργαστεί το ζήτημα, να σας μιλήσει πιο αναλυτικά.

Γ. ΚΑΛΟΣ: Ευχαριστώ. Όταν με την Υπουργό Παιδείας δώσαμε και με τους συνεργάτες μας από την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, τον Ειδικό Γραμματέα τον κ. Ράμμα, δώσαμε στη δημοσιότητα πριν από αρκετούς μήνες το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία αυτού του νέου τύπου Λυκείου, του Επαγγελματικού Λυκείου, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε κείνο που ήταν πρώτης προτεραιότητας αναγκαιότητα. Δηλαδή στη λειτουργία από το φετινό σχολικό έτος της Α’ Λυκείου.

Υπήρξαν τότε πολλές ερωτήσεις που έδειχναν το ενδιαφέρον σας για το πώς θα προχωρήσουμε στη μεγάλη αλλαγή του ανοίγματος του Επαγγελματικού Λυκείου ισοτίμως προς το Ενιαίο Λύκειο, προς το Γενικό Λύκειο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είχαμε απαντήσει τότε, σε μια ανάλογη συνέντευξη τύπου, ότι θα δώσουμε στη δημοσιότητα εγκαίρως, ώστε να μην αιφνιδιαστεί ούτε η Εκπαιδευτική Κοινότητα, δηλαδή οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι, τα παιδιά μας κυρίως που θα είναι εκείνα που θα αποφοιτήσουν από το Επαγγελματικό Λύκειο, σε ορίζοντα τριετίας να γνωρίζουν επακριβώς από πολύ νωρίς όλες τις προϋποθέσεις πρόσβασης προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μαζί είχαμε υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσουμε εγκαίρως τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών της Β’ του Επαγγελματικού Λυκείου τάξης και της Γ’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου που θα αποδεικνύουν, πρώτα απ’ όλα ότι στο σχολείο αυτό διατηρεί τον χαρακτήρα του ως Επαγγελματικό, κατ’ επέκταση και Τεχνικό Λύκειο.

Δεύτερον, εκείνο που υποσχεθήκαμε φαίνεται στην πράξη από το πρόγραμμα της Β’ και της Γ’ Λυκείου, μαζί με το πρόγραμμα της Α’ που είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή τονώσαμε την γενική παιδεία, δίνοντας σ’ αυτήν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον αυτό με τον αριθμό ωρών και τη σχέση αυτού του αριθμού ωρών προς τα επαγγελματικά μαθήματα μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Έτσι λοιπόν σήμερα σας δίνουμε, δίνουμε στη δημοσιότητα εγκαίρως, πολύ νωρίς δηλαδή, ώστε τα παιδιά που θα βγουν από την Γ’ του Επαγγελματικού Λυκείου και θα προχωρήσουν είτε στην αγορά εργασίας κάνοντας χρήση του τίτλου ειδικότητας που θα έχουν πάρει είτε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, όπως σας εξήγησε η κα Γιαννάκου προηγουμένως, να έχουν κατά νου ότι το πρόγραμμα σπουδών τους περιλαμβάνει αυτές τις ώρες στα γενικά μαθήματα, μαθήματα γενικής παιδείας και τις αντίστοιχες ώρες στα μαθήματα ειδικότητας, έτσι όπως οι ίδιοι θα επιλέξουν την ειδικότητά τους.

Στην Α’ τάξη λοιπόν των Επαγγελματικών Λυκείων, η οποία είναι και τάξη προσανατολισμού, δώσαμε κύκλους επαγγελματικών μαθημάτων και έχετε ήδη στα χέρια σας, το είχατε με την έναρξη του σχολικού έτους, το αντίστοιχο αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου φαίνεται η αναλογία των μαθημάτων ποια είναι.

Έτσι λοιπόν είχαμε μαθήματα γενικής παιδείας και επαγγελματικά μαθήματα. 25 ώρες αντίστοιχα συνολικά τα μαθήματα της γενικής παιδείας και 9 ώρες για την πρώτη επαφή των παιδιών με τα επαγγελματικά μαθήματα.

Στη Β’ τάξη λοιπόν σήμερα δίνουμε το πρόγραμμα. Φαίνεται ότι η Β’ τάξη με το ωρολόγιο πρόγραμμά της χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς και η Γ’ τάξη αντίστοιχα σε ειδικότητες. Στον πίνακα Α φαίνεται ακριβώς πώς ήδη διαβαθμίζονται οι ειδικότητες.

Οι Επαγγελματικές Σχολές, για τις οποίες είχαμε μιλήσει με την πρώτη επαφή μας για τα θεσμικά, οργανώνονται στα τμήματα ειδικοτήτων και αυτές οι ειδικότητες που προτείνονται, αν προταθούν και άλλες και ζητηθούν τοπικά, περιφερειακά, το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψιν τα αιτήματα αυτά και εφόσον βρίσκονται στη λογική της δημιουργίας των ειδικοτήτων αυτών, θα τις εγκρίνει. Ειδικότητες, επίσης θα πρέπει να σημειώσετε ότι, όσες υπάρχουν στα ΕΠΑΛ δεν θα υπάρχουν στις Επαγγελματικές Σχολές, δηλαδή στα ΕΠΑΣ.

Στο ωρολόγιο πρόγραμμα που σας διανείμαμε, θα δείτε ότι στη Β’ τάξη η συνολική διάρκεια μαθημάτων είναι 35 ώρες την εβδομάδα και αυτή κατανέμεται στα μαθήματα γενικής παιδείας συνολικής διάρκειας 17 ωρών την εβδομάδα και στα μαθήματα των επαγγελματικών τομέων συνολικής διάρκειας 18 ωρών.

Βλέπετε ότι από την επικυριαρχία των μαθημάτων γενικής παιδείας στην Α’ Επαγγελματικού Λυκείου περνάμε τώρα στη Β’ Επαγγελματικού Λυκείου, όπου έχουμε μια ζυγοσταθμισμένη κατανομή του προγράμματος μεταξύ επαγγελματικών μαθημάτων και μαθημάτων γενικής παιδείας. Ανεβαίνουν τα μαθήματα τα επαγγελματικά καθώς θα περάσουμε πλέον στους τομείς ειδικοτήτων που θα προετοιμάσουν τα παιδιά στην Γ’ Λυκείου για τις ειδικότητες.

Στο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου έχουμε 35 πάλι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας. Τηρείται έτσι ακριβώς η αναλογία και κατανέμονται αυτές οι 35 ώρες σε 12 ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας και 23 ώρες στα μαθήματα τα επαγγελματικά, που είναι ακριβώς και τα μαθήματα ειδικότητας, για να μπορεί ο καθένας να πάρει τον τίτλο κι αν δεν θέλει να προχωρήσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να βγει στην αγορά εργασίας.

Εκεί που θα ήθελα να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι το εξής. Τα μαθήματα γενικής παιδείας στην Γ’ Επαγγελματικού Λυκείου χωρίζονται σε δυο ομάδες. Στα υποχρεωτικά, που είναι για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν όταν εξέλθουν από το Επαγγελματικό Λύκειο και στα μαθήματα επιλογής. Τα υποχρεωτικά μαθήματα τα εντάσσουμε ήδη σε δυο ομάδες, στην ομάδα Α –την έχετε μπροστά σας– και την ομάδα Β και στα μαθήματα επιλογής φυσικά.

Θα ήθελα να σημειώσετε για να είναι σαφές ότι, προφανώς τα μαθήματα της ομάδας Α θα τα επιλέγουν οι μαθητές που θα προτιμήσουν την πρώτη δυνατότητα, όπως σας είπε η Υπουργός Παιδείας, για την πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλα από τα ΤΕΙ και τις Ειδικές Σχολές έτσι όπως τις αναφέρουμε της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι ακριβώς αντιστοιχισμένες στην ειδικότητα που εμφανίζεται στον τίτλο σπουδών εκείνου που εξέρχεται από την Γ’ Λυκείου.

Την δε Β ομάδα θα την παίρνουν τα παιδιά εκείνα τα οποία θα θελήσουν να διαγωνιστούν μαζί με τους αποφοίτους της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου σε κοινές εξετάσεις, χωρίς περιορισμό, χωρίς καμία ποσόστωση για όλες τις θέσεις οποιουδήποτε επιστημονικού πεδίου θα ήθελαν να διαλέξουν αυτά.

Σας έχουμε τον κατάλογο των μαθημάτων επιλογής και τις αντίστοιχες ώρες και σημειώνουμε απλώς στο τέλος ότι, όσοι μαθητές παρακολουθούν ειδικότητες Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Υπαλλήλων Διοικήσεως και Οικονομικών Υπηρεσιών δεν μπορούν να πάρουν το μάθημα των Αρχών της Οικονομικής Θεωρίας ως μάθημα επιλογής γιατί αυτό το μάθημα είναι σαφώς για τις ειδικότητές τους μάθημα ειδικότητος. Θα επιλέξουν ένα άλλο μάθημα από τη λίστα των μαθημάτων επιλογής.

Όσον αφορά την πρόσβαση και όσον αφορά αυτά που σας είπε στην εισαγωγή και στην παρουσίασή της η Υπουργός Παιδείας. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε λίγα πράγματα όσον αφορά το ποιες είναι ακριβώς οι δυο δυνατότητες για τους μαθητές της Γ’ του Επαγγελματικού Λυκείου που θα περάσουν τα μαθήματά τους και θα θελήσουν να ακολουθήσουν τον πρώτο ή τον δεύτερο δρόμο ως πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις, που ούτως ή άλλως προϋπήρχαν και στα ΤΕΕ, δηλαδή υπάρχουν ακόμα για τα παιδιά αυτά που είναι στην Β’ και στην Γ’ τάξη των ΤΕΕ και που δεν έχουν καταργηθεί μέχρι να τελειώσει ο θεσμός αυτός τη λειτουργία του.

Για την εισαγωγή λοιπόν αποκλειστικά και μόνο στα Τμήματα και στις Σχολές του τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων τις ΑΣΤΕ και στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης μαζί με τις Σχολές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, επειδή έχουμε, όπως θα δείτε, στις ειδικότητες και ναυτικό τομέα, Μηχανικών και Πλοιάρχων. Με γνωστικά αντικείμενα αντίστοιχα με τα γνωστικά αντικείμενα ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ θα μπαίνουν, θα εισάγονται σε ποσοστό που θα ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα, οι μαθητές αυτοί θα παρακολουθούν τρία μαθήματα της ομάδας Α, την έχετε μπροστά σας και ένα, έτσι όπως θα το επιλέγουν, μάθημα επιλογής. Τώρα ποια θα είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα σ’ αυτόν τον τύπο των ειδικών πανελληνίων εξετάσεων; Θα είναι σίγουρα βέβαια και αποκλειστικά τα Μαθηματικά Ι και δυο επαγγελματικά μαθήματα απ’ αυτά που θα έχουν διδαχθεί και τα οποία ορίζονται για κάθε ειδικότητα και δίνονται στον πίνακα που έχετε παρακάτω.

Ποια είναι η προϋπόθεση; Εδώ πρέπει να το τονίσουμε γιατί η προϋπόθεση είναι κοινή για όλους τους τύπους των εξετάσεων. Είναι αυτή που θεσμοθετήσαμε πριν από λίγους μήνες. Προϋπόθεση λοιπόν για τη συμμετοχή υποψηφίου στη διαδικασία επιλογής αυτού του τύπου των εξετάσεων είναι να συγκεντρώσει το σύνολο των μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μεγίστου δυνατού αριθμού μορίων. Φυσικά αν υπάρχει και απαιτείται και ειδικό μάθημα, τότε θα γίνει η ρύθμιση ακριβώς όπως στις γενικές εξετάσεις του τύπου αυτού.

Θα ήθελα να σημειώσετε, έχει ενδιαφέρον εδώ, ότι οι συντελεστές ορίζονται για κάθε εξεταζόμενο από τα τρία μαθήματα, δηλαδή τα Μαθηματικά Ι και τα δυο μαθήματα ειδικότητας ως εξής. Για το κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα, τα μαθήματα ειδικότητας, ο συντελεστής είναι 4. Για το Μαθηματικά Ι, που είναι κοινό για όλους, είναι ο συντελεστής 2 και για το ειδικό μάθημα, αν απαιτείται αυτό, συντελεστής 2 επίσης. Βλέπετε ο συντελεστής 4 δείχνει το ενδιαφέρον μας να αποδοθεί ενδυναμωμένη η επιτυχία των παιδιών πάνω στα μαθήματα που θα έχουν διδαχθεί, τα μαθήματα ειδικότητας και είναι και δίκαιο αυτό.

Τώρα για τη δεύτερη δυνατότητα, θα μετάσχουν εδώ σε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε όλα χωρίς κανένα αποκλεισμό, δεν παίζει ρόλο δηλαδή η σχέση ειδικότητας με τη σχολή ή με τον κύκλο που επιλέγουν τα παιδιά, οι κάτοχοι του απολυτηρίου του Επαγγελματικού Λυκείου αντίστοιχα προς τους κατόχους, μαζί δηλαδή με τους κατόχους του Απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου.

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας συνολικά σε ίσο αριθμό προς τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τώρα είναι έξι μαθήματα, αντιστοίχως έξι θα είναι για το Γενικό Λύκειο τους αποφοίτους του, έξι θα είναι και για τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ.

Ειδικότερα τώρα. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα έξι μαθήματα εκ των οποίων τα τέσσερα θα είναι γενικής παιδείας και δύο θα είναι επαγγελματικά. Τα μαθήματα της γενικής παιδείας είναι: τρία από την ομάδα Β’, σας είπα προηγουμένως, ότι όσοι κατευθύνονται σ’ αυτό το δρόμο θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της ομάδας Β’.

Άρα, λοιπόν, εξεταστέα είναι τρία από την ομάδα Β’ και ένα μάθημα από την ομάδα των μαθημάτων επιλογής. Τα εξεταζόμενα επαγγελματικά μαθήματα ορίζονται κάθε φορά με υπουργική απόφαση, η Υπουργός θα ορίσει για εκείνους που θα εξέλθουν και για πρώτη φορά ποια θα είναι αυτά τα μαθήματα.

Τα κοινά μαθήματα, λοιπόν, εξετάζονται στα ίδια μαθήματα και για τους δύο τύπους Λυκείων, τα κοινά μαθήματα στα ίδια θέματα, με κοινά θέματα για να είναι και αντίστοιχη η βαθμολογία.

Η κατανομή των Τμημάτων των Σχολών στα πέντε επιστημονικά πεδία, σας έχει δοθεί σε αναλυτικό πίνακα, αν δεν κάνω λάθος, είναι ο πίνακας ΙΙ. Οι συντελεστές βαρύτητας στα κοινά εξεταζόμενα μαθήματα είναι οι ίδιοι και οι υποψήφιοι θα επιλέγουν τμήματα και σχολές από δύο και μόνο επιστημονικά πεδία.

Ο υπολογισμός των μορίων και στους δύο τύπους Λυκείων θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Η προφορική βαθμολογία, το εξηγούμε αυτό, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά, αντικαθίσταται για τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ με το βαθμό της ετήσιας απόδοσης των μαθημάτων αυτών στην τελευταία τάξη, δηλαδή στη Γ’ του ΕΠΑΛ.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα της γενικής κατά Ομάδα και τα μαθήματα επιλογής φαίνονται στον πίνακα Ι, το επαναλαμβάνω, και στον πίνακα ΙΙ φαίνονται ποια είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με αναλυτική αναφορά στη βαρύτητα αυτή ανά ειδικότητα και επιστημονικό πεδίο, έτσι όπως τα επιστημονικά πεδία ορίζονται για εκείνους που δίνουν εξετάσεις και αποφοιτούν από το Γενικό Λύκειο.
κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (CITY PRESS): Ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει ελάχιστο ποσοστό πρόσβασης στα ΤΕΙ με τις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις, αν έχει οριστεί κάτι τέτοιο;

Γ. ΚΑΛΟΣ: Αυτό που ισχύει σήμερα είναι το 15%. Θα έχουμε, όμως, τη δυνατότητα να ορίζουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επίσης θέλω να σας πω, ότι όπως ξέρετε, ήρθε μία πρόταση από τα ΤΕΙ, από την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού γενικότερα και μέσα στο πλαίσιο αυτό έχουμε και τη μεταφορά αριθμού φοιτητών σε περιφερειακά ΤΕΙ σε ελκυστικές ειδικότητες, που ενδιαφέρουν, είναι όλα αυτά που έχουν προτείνει, που τα εξετάζουμε.

Βεβαίως το ζήτημα αυτό θα ανακύψει μετά από τρία χρόνια, το αντιλαμβάνεστε. Μιλάμε τώρα γι’ αυτούς που θα δώσουν εξετάσεις από το ΕΠΑΛ, θα οριστεί το ποσοστό αυτό από το Υπουργείο. Όχι, θα το δούμε συνολικά, νομίζω ότι πρέπει να το δούμε συνολικά με βάση και το ενδιαφέρον φυσικά, αλλά θα το δούμε συνολικά και μ’ αυτές τις προτάσεις που έχει κάνει το ΤΕΙ για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον αριθμό.

Οπωσδήποτε όμως ανταποκρινόμαστε νομίζω σ’ αυτό που είχαμε πει από την αρχή, που ήταν ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης, διότι δεν είχε την ισοτιμία στην ουσία με το Λύκειο και επομένως έδινε πρόσβαση μόνο στα ΤΕΙ.

Όμως, ζούμε σε μια εποχή πολύ μεγάλης κινητικότητας, μεγάλων ελευθεριών, σε έναν ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα ΤΕΙ επιβεβαιώνονται κι αυτοί, όπως έχετε δει, είναι η βούληση της Κυβέρνησης, ως Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμποδίσουμε ένα παιδί, αφού μπαίνει στο Επαγγελματικό Λύκειο και οι ανθρωπιστικές σπουδές μπαίνουν, εάν θελήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα Πανεπιστήμια δηλαδή, σε όλη την υπόλοιπη Εκπαίδευση. Διαφορετικά θα ήταν πάρα πολύ περιοριστικό το σύστημα αυτό.

Εάν, λοιπόν, ένα παιδί μπορεί και θέλει και έχει έμφαση, ενδιαφέρον για τα ανθρωπιστικά μαθήματα, διότι δεν αποκλείεται καθόλου κάποιος που ενδιαφέρεται για τεχνολογικά θέματα και επαγγελματικά, να ενδιαφέρεται και για τα άλλα και οι πόρτες είναι ανοιχτές γι’ αυτό και νομίζω, ότι αυτό είναι το μήνυμα και η διαφοροποίηση από την παλιά κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα Κα Υπουργέ να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει κάποια πρόβλεψη ούτως ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο ένας υποψήφιος που έχει αποφασίσει να πάει στην Ιατρική από Γ’ Γυμνασίου, να επιλέξει αυτό τον τύπο Λυκείου, όπου τα μαθήματα είναι, ας το πούμε, πιο εύκολα, ούτως ώστε να λάβει μεγαλύτερη βαθμολογία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι είναι πιο εύκολα, δηλαδή τα πιο εξειδικευμένα μαθήματα δεν είναι καθόλου εύκολα, είναι πιο δύσκολα, πρέπει να ξέρεις αρκετά από τα βασικά, δηλαδή μαθηματικά και άλλα. Αλλά δεν νομίζω ότι διευκολύνεται ή όχι μέσω αυτού του τρόπου η πρόσβασή του, γιατί όταν θα δώσει μαζί με όλους τους άλλους στην Ιατρικής, όπως είπατε, το ίδιο αντικείμενο θα του δοθεί, τα ίδια θέματα.

Εάν θεωρεί ότι δεν το έχει αποφασίσει οριστικά και πηγαίνει στο Επαγγελματικό Λύκειο και θέλει να δώσει στην Ιατρική, εμείς δεν του κλείνουμε το δρόμο πάντως.

Κ. ΡΑΜΜΑΣ: Θέλω να σας πω το εξής στο συγκεκριμένο ερώτημα για την Ιατρική: αν δείτε τον πίνακα θα διαπιστώσετε ότι ο μαθητής για να μπει στην Ιατρική πρέπει να δώσει τα ίδια Μαθηματικά που δίνει και του Γενικού Λυκείου, την ίδια Φυσική, την ίδια γλώσσα, την ίδια Βιολογία, δηλαδή την Βιολογία της Θετικής κατεύθυνσης. Η μόνη διαφοροποίηση εδώ που υπάρχει είναι αντί να δίνει Χημεία, θα δίνει ένα επαγγελματικό μάθημα. Αντί για Χημεία ένα επαγγελματικό μάθημα, το οποίο σχετίζεται με την Ιατρική.

Άρα, λοιπόν, ο δρόμος είναι ισότιμος και καθόλου πιο εύκολος απ’ ό,τι είναι στο Γενικό Λύκειο. Έχετε τους πίνακες πίσω. Αλλά και κάποια άλλη διευκρίνιση. Η Ομάδα Α’ με την Ομάδα Β’ που λέμε, είναι ακριβώς τα ίδια μαθήματα της Γενικής Παιδείας. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην Ομάδα Α’ στα Μαθηματικά δεν θα χρειαστεί τόσο μεγάλη εμβάθυνση με την έννοια δηλαδή δύσκολες ασκήσεις και τεράστια έκταση, θα είναι πιο απαλό, διότι δεν χρειάζεται τόσο πολύ εξειδικευμένα μαθηματικά ή εξειδικευμένη φυσική όταν πηγαίνεις σε ένα ΤΕΙ Ανθοκομίας ή οτιδήποτε άλλο. Εντάξει, αυτή είναι η μόνη διαφορά.

κα ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ: Από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται, από ποιο ακαδημαϊκό έτος;

Γ. ΚΑΛΟΣ: Από το ακαδημαϊκό έτος εκείνο που θα δικαιολογεί την έξοδο αυτών που μπήκαν φέτος στην Α’ Επαγγελματικού Λυκείου, δηλαδή ακριβώς μετά από δύο χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το 2009, βεβαίως 2007-2008, 2008-2009.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν οι ώρες διδασκαλίας των τριών αυτών μαθημάτων στο Επαγγελματικό Λύκειο είναι ίδιες με αυτές στο Γενικό, για τη δεύτερη επιλογή που συμμετέχουν και στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια.

Κ. ΡΑΜΜΑΣ: Ακριβώς τα μαθήματα τα οποία θα είναι κοινά εξεταζόμενα είτε στην Α’ ομάδα, είτε στη Β’ είναι ακριβώς τις ίδιες ώρες διδασκαλίας. Και τα μαθήματα της Γενικής Παιδείας στη Β’ Τάξη είναι έτσι κατανεμημένες οι ώρες, ούτως ώστε σε τίποτα να μην υστερούν οι μαθητές αυτοί, όσον αφορά αυτά τα μαθήματα που θα δώσουν αργότερα πανελλαδικά.

Γ. ΚΑΛΟΣ: Και να συμπληρώσω, αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό και γι’ αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα από τώρα το πρόγραμμα, ότι η δυνατότητα πρόσβασης δεν είναι κενή περιεχομένου, αλλά είναι ουσιαστική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ΈΧουμε εκτίμηση ποιος είναι ο αριθμός στην Α’ τάξη των ΕΠΑΛ, πόσα παιδιά φοιτούν;

Κ. ΡΑΜΜΑΣ: Θα σας έλεγα, ότι η μόνη διαφορά σε σχέση με τα ΤΕΕ, είναι η εξής. Παλιά στα ΤΕΕ μπορούσε να γραφεί κάποιος ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξάρτητα εάν είχε τελειώσει το Λύκειο. Δηλαδή τελείωνε το Γενικό Λύκειο και μπορούσε να ξαναγραφεί στο Επαγγελματικό Λύκειο ή τελείωνε πανεπιστήμιο και έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα που ερχόντουσαν στα ΤΕΕ για να γραφτούν και για να μπούμε στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτικοί καταστρατηγώντας ορισμένες διατάξεις.

Άρα, λοιπόν, είχαμε εγγεγραμμένους γύρω στους 32.000 στα ΤΕΕ την περσινή χρονιά, αλλά ενεργούς μαθητές είχαμε 25.000, δηλαδή παρατηρείτο ότι 7.000 απλώς εγγράφοντο και δεν πήγαιναν στο σχολείο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις είχε σε ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή εγγράφαμε και είχαμε τμήματα που στην πραγματικότητα είχαν δυο μαθητές ή και τμήματα χωρίς μαθητή, και τα υπολογίζαμε εδώ σαν τμήματα.

Φέτος οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να γραφτούν είναι οι μαθητές που τελείωσαν το Γυμνάσιο. Κανένας άλλος και έχουμε 23.500, δηλαδή έχουμε γύρω στους 1.800 λιγότερους, σημειωτέον δε, ότι σύμφωνα με το νόμο οι μαθητές οι εγγράφηκαν και στο Γενικό Λύκειο μπορούν στη Β’ τάξη του Λυκείου να έρθουν και υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία μαθητών οι οποίοι θα έρθουν στη Β’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, διάλεξαν να πάνε σε Γενικό Λύκειο δίπλα στο σπίτι τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα για το Κιλκίς γι’ αυτό θα ήθελα να ρωτήσω, έχουν ξεσηκωθεί οι άνθρωποι εκεί σχετικά με μια αγιογραφία που παρουσιάζει το Λένιν να ξυρίζει τον Όσιο Λουκά και τον Βαλαωρίτη να καπνίζει στο Μυστικό Δείπνο και θα θέλαμε ένα σχόλιο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι γεωγραφία, είναι μια Εκκλησία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αγιογραφία είναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Α, ναι μια Εκκλησία. Ακούστε αυτό είναι που λένε …., αφού ο Μητροπολίτης έδωσε άδεια κλπ., εμείς δεν σχολιάζουμε καθόλου.

κα ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ: Κυρία Υπουργέ, εγώ ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Επειδή χθες μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά και σήμερα έχουν ακουστεί πάρα πολλά σχόλια -έστω και εκ των υστέρων- Πρυτάνεων για προειλημμένη απόφαση. Εσείς και ο κ. Μπαγιάτης εμφανιστήκατε πάρα πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Συνόδου. Η ικανοποίησή σας θα ήταν δικαιολογημένη σε ένα βαθμό εάν σήμερα τα Πανεπιστήμια ήταν ανοιχτά, δεν είναι ανοιχτά όμως κα Υπουργέ ακόμη τα Πανεπιστήμια. Εννοώ έχουμε σήμερα απεργία διαρκείας των Πανεπιστημιακών, έχουμε καταλήψεις, έχουμε νέα συλλαλητήρια, έχουμε όλα αυτά που δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία τη δική σας και των Πρυτάνεων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν χρειάζεται να με πληροφορήσετε για το τι γίνεται στα πανεπιστήμια, ούτε για το ποιοι τα κάνουν και για ποιο λόγο. Αυτό που θέλω να σας πω είναι, ότι πάντοτε η Σύνοδος Πρυτάνεων, όσο είμαι εγώ εδώ και ξέρω και από πριν, λαμβάνουν μία απόφαση και εμφανίζουν τα ζητήματα που θέλουν και μετά έρχεται ο υπουργός και απαντάει επ’ αυτού. Αυτό έγινε στον «ΑΣΤΕΡΑ», αυτό έγινε σε όλες τις συναντήσεις. Τίποτα διαφορετικό δεν υπήρξε προχθές.

Εγώ είμαι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι Πρυτάνεις εμμένουν στη θέση τους, είμαι ικανοποιημένη από τις κατευθύνσεις που τους έδωσα, σ’ αυτές συγκλίνουν χιλιάδες πανεπιστημιακοί στην ουσία, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, όλοι, είναι φυσικό να είμαι ικανοποιημένη.

Δεν είμαι ικανοποιημένη απ’ αυτά που γίνονται, αλλά κα Παπουτσάκη δεν μπορώ να τα επηρεάσω. Εάν με αυτό θέλετε να πείτε, ότι πρέπει η Κυβέρνηση να σταματήσει τις αλλαγές, να αφήσει την Ανώτατη Εκπαίδευση στην κατάσταση που είναι και την διατραγωδούν όλοι, όχι, καμία Κυβέρνηση που διαθέτει σοβαρότητα δεν πρόκειται να αποστεί του ρόλου της. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved