ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η κ. Γιαννάκου στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (7/6/07)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 7 Ιουλίου 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κας ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΣΤΟ 7ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης της Ολλανδίας σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι. Βρισκόμαστε σήμερα 3,5 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός ανέθεσε την διακυβέρνηση του τόπου στη Νέα Δημοκρατία.
 Ένας απολογισμός αυτής της 3ετίας που πρέπει να γίνει πρωτογενώς από εμάς γιατί με λάθος τρόπο γίνεται από τους πολιτικούς μας αντιπάλους είναι αναγκαίος στο Συνέδριο του Κόμματος. Όσα σχολιάστηκαν προηγουμένως από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας αλλά κυρίως όσα ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό χθες για το πολύ συγκεκριμένο έργο μέσα στη γενικότερη στρατηγική και πολιτική του Κόμματος κατά τη διάρκεια της 3ετίας, αλλά και όσα εσείς γνωρίζετε είναι νομίζω ζητήματα υψίστης σημασίας που πρέπει από εδώ και πέρα να υπάρχουν στο μυαλό και στην καρδιά μας πηγαίνοντας προς τις επόμενες εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία, Κόμμα δημοκρατικό του μεσαίου χώρου, Κόμμα φιλελεύθερο, Κόμμα λαϊκό γιατί απευθύνεται σε όλους και δεν διαχωρίζει κοινωνικές τάξεις, και Κόμμα εθνικής προτεραιότητας γιατί θέτει τα ύψιστα συμφέροντα του Έθνους υπεράνω μικροκομματικών συμφερόντων, τα οποία δεν αναγνωρίζει και δεν μεταχειρίζεται, είχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με πολιτικές και στρατηγικές με ένα επίκεντρο: Τον άνθρωπο, με βάση την πεποίθησή της ότι ο άνθρωπος είναι υποκείμενο της ιστορίας και δημιουργεί το μέλλον του και όχι αντικείμενό της.

Αυτή άλλωστε είναι και η βασική διαφορά ιδεολογικού χαρακτήρα ανάμεσα σε εμάς και τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Επίκεντρο ο άνθρωπος ως πολιτική σημαίνει ότι επενδύουμε σε αυτόν, επενδύουμε πρώτα απ’ όλα στο μυαλό του, στις δυνατότητές του και στις αξίες του.

Η χώρα μας και σε προηγούμενα χρόνια αλλά και σε πιο δύσκολες εποχές πραγματικά χρησιμοποίησε την παιδεία και το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων, να αλλάξει τις προοπτικές και τις δυνατότητές τους, να δημιουργήσει ουσιαστική κινητικότητα και να δώσει ευκαιρίες.

Οι εποχές όμως άλλαξαν. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα έτσι όπως το είχαμε μάθει δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο και δεν μπορεί πρωτογενώς αν δεν επέμβουμε να συμβάλει στην αναδιανομή του εισοδήματος και την κοινωνική συνοχή.
 Αυτό σήμαινε ότι όπως είχαμε καθορίσει στον προγραμματικό μας λόγο αλλά και όπως ακριβώς διαμορφώνεται το σκηνικό και με βάση αυτά που παραλάβαμε έπρεπε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες που είχαν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, νομοθετική παρέμβαση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι στην διάρκεια της τριετίας δεν έγινε τίποτα απολύτως που να μην ανταποκρίνεται σε πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική από την Κυβέρνηση και ιδίως τον Πρωθυπουργό και να μην στοχεύει σε συγκεκριμένα κοινωνικά αποτελέσματα.

Θεωρώ ότι αυτό, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, πρέπει να το κατανοήσουν απόλυτα.  Δεν είναι μόνο θέμα των 19 νομοθετικών παρεμβάσεων που έκανε το Υπουργείο Παιδείας, δεν είναι μόνο θέμα των ανατρεπτικών αλλαγών που έγιναν και γίνονται στην ανώτατη εκπαίδευση.  Είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν υπήρχε επάρκεια στο συνολικό σύστημα.  Γιατί έτσι είχε δημιουργηθεί από σκοπιμότητα στο παρελθόν. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε ορισμένα κενά.  Και δεύτερον είναι το τι βλέπουμε στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας συνειδητοποιήσει ουσιαστικά αυτή την πραγματικότητα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Λισσαβόνας έθεσε ως επίκεντρο της πολιτικής της την κοινωνία της γνώσης.  Η κοινωνία της γνώσης μαζί με την κοινωνία της πληροφορίας είναι η σημερινή κοινωνική επανάσταση.  Και είναι μια επανάσταση που προέρχεται από την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία και όχι από τις πολιτικές δυνάμεις.
Και το ερώτημα είναι, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει και οφείλουν επαρκώς να χρησιμοποιήσουν αυτή την επανάσταση υπέρ της κοινωνικής συνοχής και του λαού ή όχι;  Εμείς λοιπόν είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που λέει ναι, απολύτως ναι.  Δηλαδή συμπορευόμαστε με αυτή την κοινωνική επανάσταση που δίνει νέες ευκαιρίες σε όλους, που επενδύσει στο μυαλό και στη γνώση των ανθρώπων, στην ποιότητά τους.  Που αξιολογεί κάθε φορά και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.  Που της επιτρέπεται κάθε φορά να μετρά το αποτέλεσμα υπέρ του λαού και να προβαίνει σε νέους σχεδιασμούς και νέες πολιτικές.

Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.  Δεν είναι μόνο το θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι μόνο αυτό που ονομάστηκε μεταρρύθμιση.  Είναι μια καθημερινή προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα έτσι όπως έχει δικαίωμα ο άνθρωπος να τα αλλάξει υπέρ των «ισχυρότερων δυνατοτήτων» του κάθε στιγμή και κάθε φορά στη ζωή του.

Είναι λοιπόν μια κεντρική πολιτική υπέρ του ανθρώπου. Μαζί με την οικονομική ανάπτυξη στην οποία ο ίδιος παράγει, μαζί με την καθημερινή ευημερία και τις δυνατότητες που του δίνονται, μαζί με την κοινωνική συνοχή που δημιουργείται η χώρα μας θα είναι ισχυρότερη.  Ο ρόλος της σημαντικότερος.  Και τούτο, όχι για λόγους στενής εθνικής πολιτικής και παρουσίας αλλά μέσα στο πλαίσιο μιας Ευρώπης που το δικό μας κόμμα οραματίστηκε, που ο ιδρυτής οραματίστηκε.  Μιας ισχυρής Ευρώπης που επιστρέφει ισχύ στα κράτη-μέλη.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ολλανδίας, έχετε συμβολή σε αυτή τη δημιουργία.  Θέλω να εκφράσω την περιορισμένη χαρά μου βέβαια για τις αποφάσεις που πήρε η Σύνοδος Κορυφής για να αλλάξουν τα πράγματα και να υπάρξει ολοκλήρωση της Ευρώπης.  Για να τεθεί ξανά στην ατζέντα και στη συζήτηση το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έστω και μερικώς 
Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις έχω την εντύπωση πως αυτό που οφείλουμε να κάνουμε εμείς ως παράταξη και ως κόμμα και όλοι μαζί μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέσα από μια ευρύτερη συμμαχία κεντροδεξιά, αλλά συμμαχία του κοινωνικού κέντρου στην ουσία από πλευράς πολιτικών κοινωνικής συνοχής, είναι να προσπαθήσουμε ως πολιτικοί να δώσουμε να καταλάβουν όλη στην Ευρώπη ότι το 50 ετών κεκτημένο δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε τυχαίο. Προήλθε από συγκρούσεις και καταστροφές. 

Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν μας χρειάζεται σύγκρουση και καταστροφή για να πάρουν οι πολιτικοί αποφάσεις ισχυρότερες χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Μόνο ένας είναι ο  στόχος:  Το αύριο που θα είναι καλύτερο.  Την ευημερία που θα υπάρξει.  Τις ελευθερίες για όλους να αποκτήσουν τη γνώση και τη δύναμη που τους αξίζει.  Και κυρίως να κρατήσει η Ευρώπη το κοινωνικό μοντέλο.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε το κοινωνικό μοντέλο αναπτύσσοντας τις χώρες μας διατηρώντας τον υγιή ανταγωνισμό, πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση που φέρνει απασχόληση, αξιοπρέπεια και δύναμη στον πολίτη.  Είναι μια δύσκολη άσκηση, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, κύριε Πρωθυπουργέ της Ολλανδίας, είναι μια δύσκολη άσκηση να κρατηθεί το κοινωνικό μοντέλο και να ανταγωνιστούμε χώρες με πολύ μεγάλη ισχύ χωρίς ιδιαίτερη εμμονή στο κοινωνικό μοντέλο.  

Νομίζω όμως ότι η Ευρώπη είναι για τα δύσκολα, λόγω της ιστορίας της, του πολιτισμού της και της συμβολής της στο διεθνές σύστημα.  Λόγω του ρόλου και της παρουσίας της που πρέπει να ενισχυθεί έναντι του τρίτου κόσμου και λόγω των υποχρεώσεων που ανακύπτουν από αυτούς που γίνονται ταχύτερα ισχυρότεροι, από αυτούς που ευημερούν έναντι όσων έχουν ανάγκη από κοινωνική αλληλεγγύη.

Σας ευχαριστώ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved