ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το ΠΑΣΟΚ για το ΕΛΚΕΘΕ και την έρευνα 3/2/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2009

 

Επίσκεψη στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην Ανάβυσσο, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο του Κινήματος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολο Κατσιφάρα, και τον Γραμματέα του Τομέα, Φίλιππο Σαχινίδη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στους χώρους του ΕΛΚΕΘΕ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο, Γ. Χρόνη, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με το ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου.

Αφορμή για την επίσκεψη στο Κέντρο στάθηκε το γεγονός ότι, ο ερευνητικός χώρος στην Ελλάδα λειτουργεί σήμερα κυριολεκτικά σε νομοθετικό κενό, καθώς πριν λίγες μόλις ημέρες, η κυβέρνηση, με διάταξη, που πέρασε εμβαλωματικά, αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση στο ν/σ «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσαχώρας και άλλες διατάξεις», ανέστειλε για έναν ολόκληρο χρόνο την εφαρμογή του νόμου (3653/2008), που η ίδια ψήφισε, για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2008.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε σχετικά:
Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να ασκήσει ερευνητική πολιτική. Το απέδειξε άλλωστε με τον πλέον κυνικό και προκλητικό τρόπο πριν λίγες ημέρες, όταν με 15 λέξεις, μια παράγραφο σε ένα τεράστιο νομοσχέδιο, ανέστειλε για ένα χρόνο τον 3653, το νόμο που η ίδια ψήφισε πριν 11 μήνες για την έρευνα και την τεχνολογία. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια εξωφρενική απόφαση, που δείχνει την πλήρη αδιαφορία, τόσο του αρμόδιου Υπουργείου, όσο και της κυβέρνησης συνολικότερα για την έρευνα και την τεχνολογία στη χώρα μας.
Δυστυχώς, δεν είναι μια εξέλιξη ανοίκεια και ξένη προς την συνήθη πρακτική των κυβερνώντων. Τους βλέπουμε άλλωστε και σε μια σειρά άλλα ζητήματα, στην εκπαίδευση, στο εκλογικό σύστημα κλπ, να επικαλούνται ξανά τον όρο «tabula rasa», σαν να μην έχουμε μνήμη ή, ακόμη χειρότερα σαν η Ελλάδα, σε ένα διεθνές περιβάλλον που τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, να έχει την πολυτέλεια να αφήνει τα χρόνια να περνούν, μόνο και μόνο για να κρατάμε στην εξουσία μια κυβέρνηση, που ούτε θέλει, ούτε βεβαίως και μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.
Στην συνέχεια, ο Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων του κόμματος και του Προέδρου, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης, της καινοτομίας και των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, μίλησε για:
1) Αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα και τη παιδεία, έτσι ώστε να φτάσει το 7% του ΑΕΠ
Η κρατική χρηματοδότηση, που χωρίς αυτήν δεν υπάρχει έρευνα, πρέπει να είναι επαρκής, προβλέψιμη, να αμείβει την αποδοτικότητα, να εστιάζεται εκεί όπου υπάρχει ποιότητα και να έχει σταθερούς κανόνες και διαδικασίες (για παράδειγμα, οι προκηρύξεις ανταγωνιστικών προγραμμάτων να γίνονται ανελλιπώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα).
2) Δημιουργία οριζόντιου «Προϋπολογισμού Καινοτομίας».
Στόχος μας είναι η δημιουργία περιβάλλοντος ανανέωσης της ελληνικής οικονομίας με βάση τη γνώση. Για να συμβεί αυτό, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. 
3) Αξιολόγηση και προγραμματικές συμφωνίες στα δημόσια ερευνητικά κέντρα – δημιουργία «κρίσιμης μάζας»  έρευνας και κέντρων αριστείας.
Τα χρήματα που δαπανούνται πρέπει να πιάνουν τόπο. Η κοινωνία σήμερα απαιτεί, και δικαίως, αυξημένη λογοδοσία στις δημόσιες δαπάνες. Η εποχή της μη αξιολόγησης έχει παρέλθει οριστικά. Το μοντέλο χρηματοδότησης της δημόσιας έρευνας που οραματιζόμαστε, θα διαθέτει πάντα τεκμήριο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
4) Αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Το σημαντικότερο επιστημονικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εξαίρετων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.
5) Για τους επιστήμονες της Ελλάδας απαιτείται να θεσπισθούν συγκεκριμένα μέτρα, που θα αναγνωρίζουν και θα ανταμείβουν το έργο τους, όπως:
• αξιοπρεπείς αμοιβές, αντίστοιχες αυτών των ξένων πανεπιστημίων,
• ενιαία διαδικασία εκλογής και προαγωγής και, συνακόλουθα, ισότιμη μισθολογική μεταχείριση των ερευνητών στα Ερευνητικά Κέντρα, με τα αντίστοιχα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων,
• απονομή του τίτλου του Διακεκριμένου Καθηγητού ή Ερευνητού (με μεγαλύτερο μισθό) μετά από αξιολόγηση από διεθνή επιτροπή.
6) Για την προώθηση του επαναπατρισμού των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς, θα πρέπει να δοθεί στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα οικονομική και νομική ευελιξία για την κατά περίπτωση αξιοποίησή τους. Επίσης, είναι ανάγκη να προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προσέλκυση αλλοδαπών ερευνητών εξαιρετικής ποιότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται  να μελετηθεί η ανάλογη εμπειρία άλλων  χωρών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved