ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη Α. Λυκουρέντζου στη ΝΕΤ 13/3/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 13 Μαρτίου 2009

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
TOY ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ
ΣΤO Ρ/Σ «ΝΕΤ 105,8»
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΑΒΡΑ

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Μας ακούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο από τη συχνότητα της ΝΕΤ. Το διαπίστωσα προσφάτως...
Π. ΓΑΒΡΑ: Ήσασταν στο Ντίσεντολφ.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Και όχι μόνο, ναι.
Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Λυκουρέντζο είναι πολλά τα θέματα στην ειδησεογραφική ατζέντα με πρώτο και κυρίαρχο βεβαίως την οικονομία. Η Commission είναι σαφής. Μόνιμα μέτρα, λέει, εντός του 2009. Βλέπουμε όμως την Κυβέρνηση να ανθίσταται τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι δε θα τα αποφύγει. Το ερώτημα είναι τι είδους μέτρα πρέπει να είναι αυτά;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο αντιπροσωπεύεται από το αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο υποβάλλαμε στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  Οι στόχοι μας είναι ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία και βεβαίως παρακολουθούμε και τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής μας συνοχής.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ξέρετε ότι μέχρι το ερώτημα είναι γιατί δεν ανακοινώνει αυτό το σχέδιο. Να ξέρουμε δηλαδή τι μέτρα μας περιμένουν.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Πώς δεν έχει ανακοινώσει το σχέδιο;
Π. ΓΑΒΡΑ: Βλέπετε και το διαπιστώνετε κι εσείς ο ίδιος να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας; Όχι λένε κάποιοι, ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνουν κάποιοι άλλοι. Γιατί να σέρνονται κάποια πράγματα τη στιγμή που πρέπει να πει «θα κάνω αυτό, εκείνο και το άλλο».
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Η Κυβέρνηση ό,τι έχει δεσμευτεί να πράξει το έχει ανακοινώσει. Το δυσάρεστο είναι ότι δε θέλουν όλοι να αποδεχτούν ότι υπάρχει σχέδιο και μέτρα πολιτικής συγκεκριμένα. Ένα εκ των οποίων είναι η περιστολή κατά 10% των δαπανών των Υπουργείων, με απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου προ εβδομάδων. Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.
  Η ατμόσφαιρα της χώρας μας μάλλον είναι αυτή που αδικεί τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και εννοώ η πολιτικό – επικοινωνιακή ατμόσφαιρα. Αυτή αδικεί τα πράγματα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Λέτε ότι είναι καλύτερα τα πράγματα; Κι εμείς οι ίδιοι...
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Εγώ έβγαλα και ένα δίδαγμα στη Γερμανία. Ότι η πολιτική συζήτηση πρέπει να είναι επί της ουσίας και συγκεκριμένα. Ενώ εδώ μας αρέσουν τα νεφελώδη. Π.χ. ακούμε ότι έχει κάποιο σχέδιο το ΠΑΣΟΚ το οποίο κανείς δεν έχει αντιληφθεί. Ποια είναι η πρότασή του και τι συγκεκριμένα λέει;
  Παρόλα ταύτα επιμένει ο κ. Παπανδρέου ότι δεν έχει σχέδιο η Κυβέρνηση κι έχει αυτός! Κι αυτό γίνεται αποδεκτό! Δηλαδή δεν άκουσα κάποιον να πει του κ. Παπανδρέου, για πείτε μας ποιο συγκεκριμένο μέτρο προτείνετε;
Π. ΓΑΒΡΑ: Ξέρετε εντάξει ο κ. Παπανδρέου έχει ή δεν έχει...
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Πράσινη οικονομία λέει ο κ. Παπανδρέου. Δεν τον ρώτησε κανείς τον κ. Παπανδρέου τι είναι αυτό που μας λέτε τι σημαίνει δηλαδή; Ή να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Τι θα προσθέσει δηλαδή αυτό;
Π. ΓΑΒΡΑ: Δεν κυβερνά όμως το ΠΑΣΟΚ κ. Λυκουρέντζο η Κυβέρνηση κυβερνάει.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Όχι για την πολιτική συζήτηση λέω.
Π. ΓΑΒΡΑ: Η Κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα και η Κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα θα πάρει.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Η Κυβέρνηση έχει εξειδικεύσει πλήρως την πολιτική της και σε αυτό εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ξέρετε υπάρχει ένα θολό τοπίο. Θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Καθόλου, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Το σχέδιο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τυγχάνει της έγκρισης και της Επιτροπής. Στην Ελλάδα έχουμε πει τι ακριβώς κάνουμε. Διασφαλίζουμε τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων πολιτών.
  Έχουν διατεθεί 28 δις ευρώ ως εγγυήσεις κυρίως για να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να μας καταθέσει μια άλλη «μαγική συνταγή» να την ακούσουμε. Αλλά συγκεκριμένα πράγματα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Για όλα αυτά που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας; Θα επιβληθεί εφάπαξ εισφορά στους υψηλόμισθους;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Κυρία Γαβρά δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο από αυτά τα οποία έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση.
Π. ΓΑΒΡΑ: Πάντως αναμφίβολα κ. Λυκουρέντζο τα μέτρα έχουν κόστος. Και το ζήτημα είναι αν και πόσο μπορεί να τα αντέξει ο Έλληνας πολίτης και επιπλέον σε ποιο βαθμό αυτές οι αποφάσεις για την οικονομία θα καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική δίνη σε μία επέλαση μιας κρίσης η οποία σαρώνει τα πάντα από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και εκείνοι οι οποίοι προσποιούνται ότι υπάρχουν εύκολες, ευχάριστες συνταγές αντιμετώπισης της κρίσης απλά υποκρίνονται. Εμείς με τίμιο και ευθύ τρόπο έχουμε εξηγήσει στους Έλληνες πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Θα καθορίσουν οι αποφάσεις όποιες είναι αυτές οι οποίες θα ληφθούν τις πολιτικές εξελίξεις κ. Λυκουρέντζο;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:  Ποιες πολιτικές εξελίξεις;
Π. ΓΑΒΡΑ: Θέλετε να πείτε δεν υπάρχει στη σκέψη της Κυβέρνησης, δεν υπάρχουν εκλογές. Μόνο οι ευρωεκλογές που είναι μπροστά μας.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ναι θα γίνουν οι ευρωπαϊκές εκλογές στις 7 Ιουνίου και τα άλλα ισχύουν όσα ορίζει το σύνταγμα και οι διατάξεις του.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Τώρα στα σενάρια που βλέπετε ότι είναι πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα όσον αφορά ότι η Κυβέρνηση θα κρίνει θα πάρει κάποια μέτρα θα δει πόσο αυτά τα μέτρα θα περάσουν μέσα στην κοινή γνώμη και από εκεί και πέρα θα δράσει τι λέτε;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Αυτά προσφέρονται για συζητήσεις των διαφόρων πολιτικών αναλυτών και των δημοσκόπων. Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι απασχολούν εμάς εδώ. Εμείς ένα πρόγραμμα έχουμε, αυτό το οποίο έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός και εργαζόμαστε να το εφαρμόσουμε.
  Αναπροσαρμόζουμε την πολιτική μας λόγω της διεθνούς δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, όπως ήδη αναφέρθηκα και προσπαθούμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό: Υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα;
Π. ΓΑΒΡΑ:  Πάντως στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία κ. Υπουργέ σας τείνει χείρα στήριξης ο ΛΑΟΣ. Υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συμφωνιών με τον κ. Καρατζαφέρη; Δεν ισχύει πλέον η δήλωση ότι δε συνεργαζόσαστε με τα άκρα;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι ποια αιτία γεννά την οποιαδήποτε συνεργασία. Η Κυβέρνηση έχει 151 Βουλευτές στη Βουλή, 151 Βουλευτές στηρίζουν αποφασιστικά τον Πρωθυπουργό Καραμανλή.
  Από εκεί και πέρα εμείς ζητήσαμε τη συναίνεση σε κάποιες βασικές επιλογές με τις οποίες θα διασφαλίσουμε την οικονομική πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, διότι αυτό είναι το μείζον όταν η χώρα μας βρίσκεται υπό  αυτή τη δοκιμασία.
  Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι γύρισαν την πλάτη ορισμένα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση στον Πρωθυπουργό και βεβαίως το γεγονός ότι ο κ. Καρατζαφέρης αντιλαμβάνεται το πλαίσιο αυτών των επιλογών, έτσι όπως καθορίστηκαν από τον Πρωθυπουργό, δε σημαίνει τίποτα παραπέρα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Δεν είναι λοιπόν θέμα συνεργασίας είναι θέμα λέτε ότι ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα για συναίνεση.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Θα μπορούσε να έχει ανταποκριθεί σε αυτή τη λογική και το ΠΑΣΟΚ. Τι θα σήμαινε; Ότι πάμε για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΓΑΒΡΑ:  Πάντως πολλοί συνάδελφοί σας έχουν σταθεί θετικά πάνω σε αυτό το θέμα.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ρωτήστε να σας πουν εκείνοι για ποιο λόγο.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Και κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για προγραμματική συμφωνία με το ΛΑΟΣ.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Το τι λέει ο κάθε συνάδελφος είναι δικαίωμά του να το λέει. Σημασία έχει ότι οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση δε θέτουν τέτοια ζητήματα και εν πάση περιπτώσει  ο ελληνικός λαός έχει δώσει την εντολή στη Νέα Δημοκρατία και στον Καραμανλή να κυβερνήσει.
Π. ΓΑΒΡΑ: Είστε σαφής και είστε και ξεκάθαρος ότι με τα άκρα δε συνεργάζεστε. Απλά εδώ πρόκειται για ένα θέμα μια εθνική υπόθεση όπως έχει χαρακτηριστεί η οικονομική κρίση και γι’ αυτό υπάρχει μια συναίνεση από την πλευρά του ΛΑΟΣ.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Εμείς εξηγήσαμε την πρότασή μας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Ποιος ανταποκρίθηκε είναι άλλο θέμα.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Το ζήτημα δεν αφορά την Κυβέρνηση πλέον. Αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι απελπιστική η ανικανότητα του κ. Παπανδρέου να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις και τις αγκυλώσεις ενός κόμματος το οποίο έχει στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν.
  Δεν παίζεται το μέλλον της χώρας με όρους δεκαετίας του ’70 και του ’80. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία με την οποία έχει τραφεί αυτό το κόμμα δεν έχουν θέση στην αρχή του 21ου αιώνα.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Μήπως κ. Λυκουρέντζο αυτή η έκκληση για συναίνεση έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα από την Κυβέρνηση; Ήταν λίγο καθυστερημένη κίνηση;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Έχουν ήδη αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για να συνεννοηθούμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συνεχώς το αρνούνται. Τα είπε ο Πρωθυπουργός προχθές την Παρασκευή στη Βουλή. Το «όχι σε όλα» το οποίο είπε στον κ. Παπανδρέου είναι αυτό που μας επαναλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου κάθε φορά όταν ζητάμε να συνεννοηθούμε.
  Αν πάντως δει κανείς από απόσταση τα πράγματα, μόνο μελαγχολικές σκέψεις θα τον κυριαρχήσουν. Διότι δεν είναι νοητή αυτή η συμπεριφορά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την αυγή του 21ου αιώνα. Δηλαδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία αντιλαμβάνεται, γιατί πιστεύω ότι διαθέτουν και κρίση και γνώση, ότι κάτω από αυτή τη δυσκολία δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ευτυχίας να επιμένει να αρνείται την πραγματικότητα και ταυτοχρόνως να θέλει να διεκδικήσει και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Π. ΓΑΒΡΑ: Το μήνυμα αυτό για συναίνεση το πήρατε και από τους ομογενείς με τους οποίους συναντηθήκατε κ. Λυκουρέντζο;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Οι ομογενείς έχουν κρατήσει στην καρδιά τους την Ελλάδα. Τους ενδιαφέρει η Ελλάδα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι εσωτερικές πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Θέλουν να νιώθουν υπερηφάνεια για τον τόπο μας, όπως αυτό πρέπει στον τόπο μας, από την ιστορία μας, τους αγώνες του ελληνικού λαού, τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού, τις οικουμενικές ιδέες τις οποίες ανέδειξε η ελληνική σκέψη. Κι εμείς νιώθουμε  περηφάνια για τους ομογενείς, για όσα έχουν προσφέρει και στις χώρες που εργάζονται αλλά και στην πατρίδα μας.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Δε σας έκρουσαν κάποιο καμπανάκι εκεί από τη Γερμανία, για τους χειρισμούς για την τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και που ενδεχομένως να έχει  δυσαρεστήσει κάποιους;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Όταν είμαστε στο εξωτερικό μιλάμε με μία φωνή, τη φωνή της Ελλάδας. Και εκεί, όπως και εδώ εγώ προσωπικά και όλα τα μέλη της Κυβέρνησης είμαστε Υπουργοί και Υφυπουργοί όλων των Ελλήνων.
  Όταν ασκούμε τα καθήκοντά μας δεν έχουμε κομματικές ετικέτες. Συνεπώς συνεργαστήκαμε σε πνεύμα ενωτικό, εθνικό και νομίζω ότι προοδεύουμε πάρα πολύ στα θέματα τα οποία από κοινού χειριζόμαστε.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Ο διάλογος για την παιδεία τώρα, ξεκίνησε χτες. Διερευνητικού χαρακτήρα θα μου πείτε ήταν η πρώτη συνάντηση, ωστόσο δεν άφησε και πολλά περιθώρια για ουσιαστικά αποτελέσματα που θα δούμε μπροστά μας. Είστε αισιόδοξος;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ναι, είμαι αισιόδοξος. Γιατί πιστεύω ότι...
Π. ΓΑΒΡΑ: Πού εδράζεται αυτή η αισιοδοξία κ. Λυκουρέντζο; Σε τι;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Στην υποχρέωση όλων να αποδείξουμε ότι ανταποκρινόμαστε στο καθήκον της ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά της πατρίδας.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Βλέπετε ότι με απουσίες ξεκίνησε βεβαίως ο διάλογος, τα κόμματα της αριστεράς δεν προσήλθαν. Η κα Διαμαντοπούλου αρκετά κουμπωμένη. Βεβαίως παρούσα παρόν το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το διάλογο.
  Από εκεί και πέρα, ξέρετε για όλους τους νέους ανθρώπους για τους γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους τίθεται το ερώτημα: Τι θα είναι αυτό το νέο σύστημα; Θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε; Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης των παιδιών μας κάποια στιγμή με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Άλλης τάξεως ζήτημα η ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τα προγράμματα σπουδών και αυτό είναι το ένα μέρος του διαλόγου το οποίο αφορά την αναβάθμιση του Λυκείου και άλλο το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  Στο σύστημα πρόσβασης υπάρχουν διαπιστώσεις στις οποίες συμφωνούμε όλοι. Ότι είναι ένα σύστημα το οποίο...
Π. ΓΑΒΡΑ:  Πρέπει να αλλάξει.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ναι, υποχρεώνει σε σοβαρούς κόπους τα παιδιά. Πρέπει να αλλάξει, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να επιλέγει ο υποψήφιος φοιτητής τη Σχολή, το Τμήμα των δικών του ενδιαφερόντων με μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ακρίβεια μεταξύ της δικής του επιλογής και της τελικής του επιτυχίας. Όλα αυτά όμως...
Π. ΓΑΒΡΑ: Αυτές είναι διαπιστώσεις.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ναι, οι διαπιστώσεις οι οποίες υπάρχουν. Από εκεί και μετά μπορούμε να φτάσουμε και σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά από τις διαπιστώσεις για να φτάσουμε στις προτάσεις πρέπει να κάνουμε και ορισμένες άλλου είδους παραδοχές.
  Π.χ. δεν μπορεί να λέμε σε όλα τα παιδιά ότι μπορείτε να έχετε ελεύθερη πρόσβαση σε όποια σχολή θέλετε. Φανταστείτε το 1ο έτος της Ιατρικής Σχολής με ελεύθερη πρόσβαση.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Τι θα γίνει.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Θα πρέπει να γίνονται τα μαθήματα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Επομένως πρέπει να βρεθούν αυτά τα κριτήρια...
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ναι και βεβαίως πρέπει να πούμε αλήθειες όλοι μαζί τις οποίες εμείς τις λέμε, στην ελληνική νεολαία. Ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επιβράβευση σκληρής προσπάθειες, συστηματικής δουλειάς, η οποία βεβαίως δε θα εξουθενώνει τα παιδιά αλλά θα είναι το αποτέλεσμα μιας μορφωτικής διαδικασίας ουσίας και η οποία θα είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας η επιτυχία.
  Όταν καλλιεργούνται εντυπώσεις στη νέα γενιά ότι μπορείς να κατακτήσεις τα πάντα χωρίς κόπο, χωρίς μόχθο, χωρίς να επενδύσεις στον εαυτό σου, τότε μάλλον στρεφόμαστε εναντίον του μέλλοντος της νέας γενιάς. Και αυτά είναι κουβέντες που έρχονται από την αντιπολίτευση.
Π. ΓΑΒΡΑ: Αυτή τη στιγμή πάντως το παιδί εξουθενώνεται πραγματικά. Και το ζω προσωπικά γιατί είναι στον αγώνα αυτό η κόρη μου. Το παιδί έχει καταρρακωθεί τελείως.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Μην παραλείπετε όμως να σημειώσετε ότι η Νέα Δημοκρατία μείωσε τα μαθήματα από 9 στα 6 και κατήργησε και τις εξετάσεις στη Β΄ Λυκείου. Διότι συζητούμε σήμερα, αλλά δια της παραλείψεως αδικούμε την προσπάθεια την οποία έκανε η Νέα Δημοκρατία να διευκολύνει τη νέα γενιά σε αυτό τον αγώνα.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Εγώ θέλω πάρα πολύ σύντομα μια απάντηση. Βλέπω εδώ στο κομπιούτερ κ. Λυκουρέντζο από κάποιους ακροατές, σε ποιους θα εμπιστευτούμε πλέον την εκπαίδευση των παιδιών μας, λένε οι ακροατές μας.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Σε αυτούς οι οποίοι είναι μέλη της ελληνικής κοινωνίας, οι εκπαιδευτικοί μας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν κανέναν τρόπο να αντικαθιστούν τους κρατικούς λειτουργούς.
  Οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι εργάζονται στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι μέλη της ελληνικής κοινωνίας, άρα το μέτρο ευθύνης είναι μέτρο το οποίο αφορά όλους, διδασκάλους, καθηγητές, γονείς, κυβέρνηση, διοίκηση.
  Συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι. Εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στους εαυτούς μας.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Μεγάλη κουβέντα λέτε τώρα.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Έτσι είναι όμως τα πράγματα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ποιος να αναλάβει αυτή την ευθύνη γιατί εδώ είναι πάρα πολλοί μέσα που μπλέκονται όπως βλέπετε.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν πολιτικούς, διοικητικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς. Άρα ο καθένας από εμάς πρέπει να αξιολογείται. Και η λέξη αξιολόγηση είναι ξέρετε κάτι το οποίο δεν ακούγεται ευχάριστα στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Έχετε δίκιο. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
Π. ΓΑΒΡΑ:  Καλή σας ημέρα, να είστε καλά.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Καλημέρα σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved