ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Συνέντευξη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Παρατηρητήριο Τιμών, ΕΣΠΑ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις 28/5/09

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 28 Μαίου 2009

 

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος, Απόστολος Κατσιφάρας, έδωσαν σήμερα, συνέντευξη Τύπου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το Παρατηρητήριο Τιμών, το ΕΣΠΑ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, τις τελευταίες μέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα παραπληροφόρησης σχετικά με το καθεστώς και τις προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.

Με παρουσιάσεις PowerPoint αντί για νομοθετικό έργο, διακηρύξεις πρωτοβουλιών αντί για κρατικές πολιτικές και επιλεκτική χρήση στοιχείων αντί για λεπτομερή καταγραφή της πραγματικότητας, ο Υπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που υπάρχει.

Αποκορύφωμα όλων, η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού στη Ρεβυθούσα, χωρίς κανένα λόγο, με σκοπό τα εγκαίνια ενός απλού μηχανοστασίου. Σας θυμίζω ότι εκεί ιδρύθηκε μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ολίγων MW για τις ανάγκες του νησιού και τίποτα παραπέρα.

Μα πόσες φορές θα εγκαινιάσει αυτή η κυβέρνηση τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα που λειτουργούν εδώ και δυο χρόνια; Ή μήπως σκοπεύει κάθε φορά που προστίθεται και μια νέα μονάδα, να διοργανώνει επικοινωνιακές φιέστες;

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να καταγράψουμε τη στασιμότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και η στασιμότητα αυτή ούτε κρύβεται, ούτε εξωραΐζεται, πολλώ δε μάλλον δεν καλύπτεται από εσπευσμένες και απρογραμμάτιστες ανακοινώσεις έναρξης κοινοτικών προγραμμάτων για την πράσινη επιχειρηματικότητα, όπως έπραξε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση με τους μηδενικούς ρυθμούς απορρόφησης κρατικών κονδυλίων ανακάλυψε όψιμα και προεκλογικά την “κρυφή γοητεία” του ΕΣΠΑ. Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, ανακοινώνει σωρηδόν προγράμματα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας αποκλειστικά και μόνο εντυπώσεων.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα κινούνται και οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τα τρία προγράμματα ενίσχυσης της πράσινης επιχειρηματικότητας, σε έναν τομέα που οι μέχρι σήμερα επιδόσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά θλιβερές. Εύλογα δημιουργείται ο προβληματισμός για τη στόχευση τον ευρύτερο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν οι όποιες παρεμβάσεις εντέλει.

Σήμερα λοιπόν θα προχωρήσουμε σε μια συνολική αποτίμηση του έργου της Νέας Δημοκρατίας, στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δυστυχώς τα πράγματα είναι εξαιρετικά άσχημα και μάλιστα έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω τον τελευταίο καιρό και αυτό δεν είναι κατασκεύασμα της δικής μας φαντασίας, ούτε στείρα αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για διαπιστώσεις και αξιολογήσεις Διεθνών Οργανισμών και αναγνωρισμένων Οίκων Μελετών, στα στοιχεία των οποίων θα αναφερθώ.

Ποιο είναι λοιπόν το έργο της Νέας Δημοκρατίας; Ας ξεκινήσουμε από το καταστροφικό έργο που έχει συντελεστεί από την κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από πλήρη στασιμότητα, τελμάτωση, αφού πλέον τα μόνα έργα ΑΠΕ που σταδιακά ολοκληρώνονται και λειτουργούν, είναι εκείνα που σχεδιάστηκαν, επιχορηγήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ.

Πέραν των συγκεκριμένων αυτών έργων υπάρχει πλήρης επενδυτική άπνοια, καθώς όλα τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ, κυρίως τα αιολικά αλλά και τα φωτοβολταϊκά, είτε έχουν κολλήσει στην αδειοδοτική τους διαδικασία, είτε έχει ανασταλεί η υλοποίησή τους λόγω των γνωστών θεσμικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις ΑΠΕ πέντε χρόνια τώρα.

Τι έγινε λοιπόν το 2008, πέρυσι; Χαρακτηριστικό της στασιμότητας είναι ότι μέσα στο 2008 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας μόνο 114 MW αιολικών πάρκων, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία 1609, στη Γερμανία 1665, στη Γαλλία 950, στην Ιταλία 1010, στην Πορτογαλία 712, στη Μεγάλη Βρετανία 836, στη Σουηδία 236, στην Ολλανδία 500 και 208 στην Ιρλανδία.

Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας; Η Ελλάδα να υποχωρήσει στο τέλος του 2008 στη 12η θέση της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την κατάταξη της εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων από τη 10η που βρισκόταν το 2007, αφού μας ξεπέρασαν πλέον και η Ιρλανδία και η Σουηδία. Αυτό σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Χατζηδάκη "αποτελεί πρόοδο".

Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, θα χρειαστούμε στη χώρα μας πάνω από δεκαπέντε χρόνια για να φτάσουμε στον εθνικό στόχο των 4300 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2010, εκ των οποίων 3600 αιολικά, και πάνω από πενήντα χρόνια για να φτάσουμε στον δεσμευτικό στόχο των ΑΠΕ που έχουμε αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή 8000 MW αιολικά. Αυτό είναι πρόοδος κατά τον κ. Καραμανλή και κατά τον κ. Χατζηδάκη.

Μέσα στο 2008 πέντε χώρες, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και η Γαλλία, προσέθεσαν περισσότερα MW από ότι έχουμε εμείς συνολικά ως εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ στη χώρα. Και δυο απ΄ αυτές, η Γερμανία και η Ισπανία, έχουν περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ αιολικών από το συνολικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας, τα θερμικά δηλαδή και τις ΑΠΕ μαζί.

Εάν συνεχιστεί αυτή η δυναμική των συγκεκριμένων χωρών που ανέφερα προηγουμένως, τότε είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα κατρακυλήσουμε ακόμα χαμηλότερα στη σχετική λίστα. Έχετε μπροστά σας έναν πίνακα, ο οποίος δείχνει πως και σε ποιες χώρες εγκαταστάθηκε ισχύς πολλών MW σε χώρες της Ευρώπης και στη δική μας τη χώρα, όπου είμαστε όπως βλέπετε τελευταίοι.

Τι έχει γίνει όμως πέρα από το 2008, μιας και ο κ. Χατζηδάκης διαρκώς κομπορρημονεί και επικοινωνεί; Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα. Τι έχει γίνει λοιπόν στην πενταετία 2004-2009; Η γενικευμένη παραλυσία που επικράτησε από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα απεικονίζεται ανάγλυφα στον επόμενο πίνακα που έχετε μπροστά σας, όπου γίνεται η σύγκριση της προόδου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πενταετία 2004-2009 όσον αφορά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον πίνακα αυτόν η Ελλάδα από την 8η θέση στην Ευρώπη που καταλάμβανε το Γενάρη του 2004, κατρακύλησε το Γενάρη του 2009 στη 12η θέση και έπεται η συνέχεια. Και μόνο η σύγκριση με την Πορτογαλία κυρίες και κύριοι, είναι συντριπτική.

Ιανουάριο του 2004 η Ελλάδα είχε εγκατεστημένα 302 MW αιολικών πάρκων, ενώ η Πορτογαλία μόνο 194. Σήμερα, λοιπόν, πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει 985 τον Ιανουάριο του 2009 και η Πορτογαλία εκτοξεύτηκε στα 2862 MW. Αυτό πράγματι είναι “πρόοδος”.

Και βλέπετε στον πίνακα με ποιον τρόπο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική των ΑΠΕ στις οικονομίες τους και στα ηλεκτρικά τους συστήματα.

Και ερχόμαστε στα έργα και τις ημέρες του σημερινού κ. Υπουργού Ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηδάκης το τελευταίο διάστημα επιδίδεται με μια ιδιαίτερη μεθοδικότητα, τολμώ να πω, σε ένα επικοινωνιακό ρεσιτάλ ανακοινώσεων και παρουσιάσεων τις οποίες δίνει στη δημοσιότητα, νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες με κλειστή βεβαίως τη Βουλή.

Στην πραγματικότητα το έργο που συντελείται είναι από ελάχιστο, έως ανύπαρκτο. Και μπορεί έτσι να καλύπτεται η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι αριθμοί λένε την αλήθεια και είναι απολύτως αμείλικτοι.

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στον δείκτη ελκυστικότητας του επενδυτικού κλίματος και στις αναπτυξιακές προοπτικές των ΑΠΕ, που συντάσσει σε τακτά χρονικά διαστήματα μια γνωστή εταιρεία, η Ernst & Young.

Υπενθυμίζω ότι με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη η χώρα μας ήταν στην 8η θέση παγκοσμίως το 2004, στη συνέχεια το 2008 πέσαμε στη 10η θέση της σχετικής κατάταξης και σήμερα το 2009 μόνο επί υπουργίας του σημερινού Υπουργού η χώρα μας έπεσε άλλες τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, από τη 10η στη 13η θέση.

Και δεν είναι μόνο αυτό, στους επιμέρους δείκτες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Στον δείκτη υποδομών πέσαμε από τις 60 μονάδες στις 53, στο δείκτη αιολικών από τις 59 στις 52 και στο δείκτη βιομάζας από τις 43 στις 41.

Αυτό είναι το έργο του κ. Υπουργού, όπως καταγράφεται αντικειμενικά και πέρα από επικοινωνιακούς εξωραϊσμούς, με βάση τις μετρήσεις διεθνών Μελετητικών Οίκων. Είναι παπαγαλάκι κι αυτή η έκθεση κ. Υπουργέ;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Ακούσαμε χθες τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Χατζηδάκη, να ισχυρίζεται ότι «τα πράγματα στην αγορά σταθεροποιούνται χάριν στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια». Επαίρεται ο κ. Υπουργός για τις 5000 χιλιάδες εγκεκριμένες αιτήσεις της δεύτερης φάσης του ΤΕΜΠΜΕ, όπου σημειωτέον δεν υπάρχει επιδότηση επιτοκίου. Τις ξαναζεσταμένες ανακοινώσεις για το ΕΣΠΑ και τις εξαγγελίες για την πράσινη επιχειρηματικότητα που ανέλυσε πιο πάνω ο Μιχάλης.

Απ’ ό,τι φαίνεται το ΥΠΑΝ ζει σε άλλο κόσμο, στον κόσμο των στρουθοκάμηλων, όπου βλέπουν γύρω το πρόβλημα και αυτοί βάζουν το κεφάλι στην άμμο για να κρυφτούν. Το ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο δεν το βλέπουν.

Χθες βγήκε στη δημοσιότητα η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που δείχνει, πέραν πάσης αμφιβολίας, το τοπίο πολέμου που επικρατεί στην αγορά. Το πρώτο τετράμηνο του έτους 2009, ο τζίρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 31%.

Το 90% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από την κρίση. 4 στις 5 επιχειρήσεις δηλώνουν μείωση του τζίρου τους. 3 στις 4 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Ο χρόνος είσπραξης των οφειλών, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, διπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας πλέον τους 12 μήνες κατά μέσο όρο. 110.000 επιχειρήσεις, ποσοστό 13%, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. 100.000 επιχειρήσεις, ποσοστό 12%, κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Επαίρεται και πανηγυρίζει λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις 5.000 αιτήσεις όταν 100.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και άλλες 110.000 επιχειρήσεις έχουν άμεσο κίνδυνο εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Η άσχημη αυτή κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται από τη ραγδαία μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης από 4% στο 0,9%, τη μείωση της ρευστότητας, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, που προκαλεί τόσο το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού, όσο και η διεύρυνση των μεταχρονολογημένων επιταγών, τη μη αποπληρωμή προμηθευτικών επιχειρήσεων από το κράτος, τη μη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, την κυβερνητική πρακτική που, εδώ και πέντε χρόνια, δίνει τα πάντα στις μεγάλες επιχειρήσεις, ωράριο, χωροταξικό, φορολογία, και τίποτα στις μικρές.

Για όλα αυτά όμως, για την πιστωτική ασφυξία, τις διακρίσεις υπέρ των μεγάλων και την έλλειψη χρηματοδότησης από κοινοτικά προγράμματα, ευθύνη αποκλειστική φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι κάποιο αόρατο χέρι ή η παγκόσμια χρηματοοικονομική  κρίση.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Στις 22 Μαΐου το Υπουργείο Οικονομικών για να δείξει, όπως λέει, έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη εξήγγειλε ένα πρόγραμμα ύψους 1,3 δις για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ποιο το πρόβλημα; Το ότι είμαστε στο 2009 και έχει να βγει προκήρυξη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το 2006, ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε τη δημοσίευση του προγράμματος και όχι την έναρξη υποβολής προτάσεων, ότι αν κρίνουμε από το πρόγραμμα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, η προκήρυξη θα βγει μετά από ένα τρίμηνο; Αντιλαμβάνεστε για τι επικοινωνιακή τακτική εκ μέρους της κυβέρνησης μιλάμε;

Ότι είμαστε σε περίοδο κρίσης και η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, επικρατεί επενδυτική άπνοια και πτώση της παραγωγής; Εν τω μεταξύ, μιλάμε για ένα πρόγραμμα που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Υπάρχει δηλαδή διοικητική εμπειρία, και αντί η κυβέρνηση να απολογείται, επαίρεται για το υποτιθέμενο έργο της και το διαφημίζει.

Ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε λειτουργία μόνο ο αναπτυξιακός νόμος, που όμως ισχύει μόνο για το 15% με 20% των επιχειρήσεων και κυρίως σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και το ΤΕΜΠΜΕ που όμως εγγυάται δάνεια και δεν ενισχύει άμεσα παραγωγικές επενδύσεις. Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική ενίσχυσης παραγωγικών επενδύσεων για τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Απαιτούνται λύσεις. Χρειάζεται διέξοδος. Γι' αυτό, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στο Ζάππειο, “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου αποτελούν δημοψήφισμα ενάντια στην κυβέρνηση και την αναξιοπιστία της. Άποψη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα εντελώς καινούργιο πλανητικό οικονομικό περιβάλλον. Μια συγκυρία ορόσημο για νέες μεγάλες αλλαγές, στο πρότυπο ανάπτυξης, στην κοινωνία της συνοχής, στη νέα κοινωνική αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Τέλος, θέλω να κάνω μια αναφορά για το Παρατηρητήριο Τιμών που πρόσφατα εξαγγέλθηκε. Τα προεκλογικά “εφέ” του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχουν τέλος. Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στην εξουσία και μετά την παταγώδη αποτυχία στον έλεγχο της αγοράς και την καταπολέμηση της ακρίβειας έρχεται και πάλι επικοινωνιακά η κυβέρνηση, για εκλογική καπήλευση και μόνο, να μιλάει για το Παρατηρητήριο Τιμών. Καλοδεχούμενο. Αλλά γιατί χρειάστηκαν να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για τη λειτουργία μιας δομής ενημέρωσης, όταν ήδη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε πιλοτικά και είχαν εξασφαλιστεί οι πόροι για την ολοκληρωμένη λειτουργία του μέσα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης;

Επιπλέον, πώς θα λειτουργήσει σήμερα επαρκώς το Παρατηρητήριο Τιμών όταν στην Ειδική Γραμματεία Εποπτείας Αγοράς, που πρόσφατα συγκροτήθηκε με νόμο και έχει την αποκλειστική ευθύνη της παρακολούθησης, δεν υπηρετεί ούτε ένας υπάλληλος; Τα μηχανήματα είναι στα κουτιά και ο εξοπλισμός δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη.
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ.: Ο κ. Καραμανλής μετά από 5 – 6 χρόνια, δεν θυμάμαι πόσα, είπε ότι η φράση που είχε αποδώσει για τον Κώστα Σημίτη ως «αρχιερέα της διαπλοκής» ήταν μια υπερβολή. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:  Χρειάστηκε 10 χρόνια να αναγνωρίσει το λάθος του ο κ. Καραμανλής και με το ρυθμό που αναγνωρίζει τα λάθη του, ίσως το 2019 να αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γενικότερα από τη συνέντευξη κι αυτή την αντιπαράθεση που έχει δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ένα πολιτικό σχόλιο θέλαμε, γιατί εχθές ο κ. Παπανδρέου έβαλε καινούργιο δίλημμα.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε εχθές και πάλι να παρουσιάσει μια διαφορετική Ελλάδα, τη δική του Ελλάδα. Αυτή η Ελλάδα δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η Ελλάδα των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή η οποία δεν μας αξίζει.

Μας αξίζει μια Ελλάδα πιο δημιουργική, πιο αισιόδοξη, πιο αναπτυξιακή και πιο ευημερούσα και αυτή την Ελλάδα υποσχέθηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου με τη συνέντευξή του, δίνοντας πολύ καθοριστικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που υπάρχουν ακόμα στους πολίτες σχετικά με το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Ευχαριστούμε πολύ.

 

ΠΙΝΑΚΕΣ

ΙΣΧΥΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ (MW-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009)

ΧΩΡΑ

ΙΣΧΥΣ  ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ            ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2008

ΣΥΝΟΛΙΚΑ                    ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ              (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  2009)

Γερμανία

1.665

23.903

Ισπανία

1.609

16.754

Ιταλία

1.010

3.736

Γαλλία

950

3.404

Μ. Βρετανία

836

3.241

Δανία

77

3.180

Πορτογαλία

712

2.862

Ολλανδία

500

2.225

Σουηδία

236

1.021

Ιρλανδία

208

1.002

Αυστρία

14

995

Ελλάδα

114

985

ΕΕ-27

8.484

64.949                                                                 

Πηγή: Ε.Ε. / Energy Directorate

 

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ (ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ  2004 - 2009)

ΧΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΑ                    ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ              (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  2004)

ΣΥΝΟΛΙΚΑ                    ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ              (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  2009)

Γερμανία

12.001

23.903

Ισπανία

4.830

16.754

Ιταλία

785

3.736

Γαλλία

147

3.404

Μ. Βρετανία

552

3.241

Δανία

2.889

3.180

Πορτογαλία

194

2.862

Ολλανδία

686

2.225

Σουηδία

328

1.021

Ιρλανδία

137

1.002

Αυστρία

139

995

Ελλάδα

302

985

ΕΥΡΩΠΗ

23.357

64.949

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Πηγή: Ε.Ε. / Energy Directorate


 

Δείκτης ελκυστικότητας του επενδυτικού κλίματος και τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΑΠΕ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ

2009

ΑΠΕ

ΑΙΟΛΙΚΑ

ΕΠΙΓΕΙΑ

ΑΙΟΛΙΚΑ

ΘΑΛΑΣΣΙΑ

ΑΙΟΛΙΚΑ

Φ/Β

ΒΙΟΜΑΖΑ

Γ/Θ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

1 (1) ΗΠΑ

69

70

75

56

72

63

67

68

2 (1) ΓΕΡΜΑΝΙΑ

67

66

65

70

73

63

56

62

3 (3) ΚΙΝΑ

62

66

70

56

46

50

49

61

4 (4) ΙΝΔΙΑ

61

62

69

41

61

56

42

59

5 (5) ΙΣΠΑΝΙΑ

60

61

66

46

65

53

36

63

6 (5) Η.ΒΑΣΙΛΕΙΟ

59

62

61

67

47

55

34

60

7 (7) ΙΤΑΛΙΑ

58

58

62

44

66

53

63

60

8 (9) ΓΑΛΛΙΑ

57

58

60

53

60

56

27

56

9 (8) ΚΑΝΑΔΑΣ

55

59

64

46

40

47

31

59

10 (10) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

54

56

61

43

57

45

32

57

11 (10) ΙΡΛΑΝΔΙΑ

53

57

57

57

35

47

27

60

12 (13) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

52

51

54

43

61

46

60

55

13 (10) ΕΛΛΑΔΑ

51

52

56

42

59

41

33

53

14 (14) ΣΟΥΗΔΙΑ

50

51

51

51

42

54

33

49

15 (15) ΟΛΛΑΝΔΙΑ

47

49

50

49

47

40

21

42

Με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη η χώρα μας ήταν στην 8η θέση παγκοσμίως το 2004.
Στην συνεχεία, το 2008 πέσαμε στην 10η θέση της σχετικής κατάστασης, για να υποχωρήσουμε φέτος στην 13η θέση.
Στους επιμέρους δείκτες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη:
• Στο δείκτη υποδομών από τις 60 μονάδες βάσης πέσαμε στις 53.
• Στον δείκτη των αιολικών από της 59 μονάδες βάσης πέσαμε στις 52.
• Στον δείκτη της βιομάζας από τις 43 μονάδες βάσης πέσαμε στις 41.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved