ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Πάνω από 50 δισ. ευρώ δανείστηκε το Δημόσιο σε πέντε μήνες 4/6/09
 

 

ΠΑΣΟΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 3 Ιουνίου 2009

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ, ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ξεπέρασε τα 50 δις ευρώ ο συνολικός δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου μετά και την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που πραγματοποιήθηκε στις 02/06/2009.
Μήνα με το μήνα καταρρίπτονται και αναθεωρούνται προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για το ύψος των δανειακών αναγκών της χώρας το 2009: Από τον αρχικό ετήσιο στόχο των 40,7 δις ευρώ που τέθηκε στον Προϋπολογισμό για ολόκληρο το 2009, την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για 43,7 δις του Φεβρουαρίου που ξεπεράστηκαν ήδη από τον Απρίλιο, τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας - στις 28 Απριλίου - για νέο στόχο δανεισμού 50 δις το 2009 φθάσαμε ήδη στα 54,1 δις.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται μακράν πρωταθλήτρια στο δανεισμό αφού ήδη δανείστηκε το 2009 ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξης του 20% του ΑΕΠ.
Με τα 8 δις ευρώ που το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, μέχρι σήμερα ξεπεράστηκε κατά 13,4 δις ευρώ ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού.
Η ΝΔ από το 2004 ως τώρα έχει αυξήσει το χρέος πάνω από 100 δις ευρώ, χρεώνοντας κάθε Έλληνα από το 2004 ως σήμερα με τουλάχιστον 10.000 ευρώ επιπλέον.
Η συνέχιση της δημοσιονομικής εκτροπής που επιβεβαιώθηκε επίσημα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου και εξακολουθεί, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται για την πορεία των εσόδων, αυξάνουν τις πιθανότητες να επαληθευτούν οι προβλέψεις ξένων αναλυτών για δανειακές ανάγκες της τάξης των 60 δις. ευρώ. Αν, μάλιστα, εξοφληθούν οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, που εκτιμώνται σε 12 δις ευρώ, τότε τα δάνεια της Ελλάδας το 2009 θα εκτοξευτούν σε δυσθεώρητα ύψη.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη φορά μετά την είσοδό της στην ΟΝΕ σε επιτήρηση, την πρώτη φορά με πρωτοβουλία και τη δεύτερη με ευθύνη της ΝΔ. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε., στο έλλειμμα το 2009 εκτιμάται στο 5,1% του ΑΕΠ και στο 5,7% του ΑΕΠ το 2010. Όσο για το δημόσιο χρέος, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 103,4% του ΑΕΠ το 2009 και θα αγγίξει το 108% του ΑΕΠ μέχρι το 2010, από 97,6% το 2008.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου ότι «δανειζόμαστε, όχι επειδή το έχουμε ανάγκη, αλλά για να δημιουργήσουμε μαξιλάρι ασφαλείας» δεν πείθουν ούτε τις αγορές, ούτε τους Έλληνες πολίτες αφού είναι κοινό μυστικό ότι ως τώρα τα έσοδα και οι δαπάνες κινούνται εκτός στόχων με το ύψος του ελλείμματος και τις ανάγκες κάλυψης του να αυξάνονται κάθε μήνα.
Υψηλό παραμένει το κόστος δανεισμού
Σε μια περίοδο που τα επιτόκια διεθνώς είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, η Ελλάδα – παρά τη μείωση των spreads που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες - πληρώνει ιδιαίτερα ακριβά το δανεισμό της. Αυτό είναι το τίμημα της παταγώδους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ τα τελευταία πέντε χρόνια, και της αδυναμίας της να πείσει τις αγορές για την ορθότητα των  επιλογών της.
Το ύψος των δανειακών αναγκών της χώρας παραμένει με ερωτηματικό και λόγω της αύξησης του ελλείμματος, των συσσωρευμένων υποχρεώσεων αλλά και της δήλωσης του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ για δάνεια σε νομίσματα εκτός ευρώ. Ερωτηματικά δημιουργεί επίσης η σπουδή της Κυβέρνησης να δανειστεί το σύνολο, όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός της, των δανειακών της αναγκών μέσα στους 5 πρώτους μήνες του έτους, τη στιγμή που τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές ακολουθούν πτωτική πορεία με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο για την εξυπηρέτηση των δανείων που συνάφθηκαν.
Η μεγάλη αύξηση του χρέους επί κυβερνήσεων της Ν.Δ. και η σημαντικότατη αύξηση της διαφοράς των επιτοκίων της χώρας μας σημαίνει για τα επόμενα χρόνια σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων μας για καταβολή τόκων με αποτέλεσμα πιο πολλούς φόρους και λιγότερες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.
Σημειώνεται ότι άλλες χώρες με σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες τους, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ, δανείζονται με πολύ καλύτερους όρους από την Ελλάδα. Με τις χώρες αυτές στο παρελθόν οι αποκλίσεις μας στο κόστος δανεισμού ήταν ασήμαντες ή μηδενικές.
Το επιπλέον ετήσιο κόστος για τους τόκους από τον μέχρι στιγμής δανεισμό λόγω της ανόδου της διαφοράς των ελληνικών επιτοκίων σε σχέση με τα γερμανικά ξεπερνά το 1,2 δις ευρώ και φτάνει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Ιταλία, με την οποία δανειζόμασταν περίπου στα ίδια επίπεδα μέχρι λίγους μήνες πριν, για τα ίδια ποσά δανεισμού.
Με τα 700 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, να υπάρξει αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% στο 11%, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης  να ενισχυθεί με επιπλέον 165 εκατ. ευρώ το Ταμείο κατά της Φτώχειας για δράσεις ανακούφισης συμπολιτών μας με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.
Η εμμονή της κυβέρνησης να προβάλει ως επιτυχία την υπερκάλυψη των εκδόσεων, αδιαφορώντας για το κόστος που προστίθεται στα επόμενα χρόνια, προκαλεί το κοινό αίσθημα
Το γεγονός ότι υπερκαλύπτονται οι εκδόσεις της χώρας μας  οφείλεται αφενός στις υψηλές αποδόσεις που εξασφαλίζουν οι επενδυτές και αφετέρου στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται  κοινοπρακτικά σχήματα τραπεζών,  που πέρα από τις προμήθειες που αποκομίζουν σε κάθε έκδοση, χρησιμοποιούν τα  ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σαν εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντλώντας ρευστότητα στο 1,25%-2%, ενώ μας δανείζουν στο 5-6% αποκομίζοντας σημαντικότατα κέρδη από αυτή την πρακτική. Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, καλύπτεται από Ελληνικές τράπεζες και άλλους θεσμικούς επενδυτές, με τις τράπεζες που είτε μεταπωλούν τα ομόλογα σε πελάτες τους εξασφαλίζοντας εύκολα και γρήγορα κέρδη, είτε επωφελούνται σημαντικά από τη διαφορά επιτοκίων της ΕΚΤ και των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν οι ίδιες.

* Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε σχετικούς πίνακες.

 

 

 2 αρχεία διαθέσιμα για download 
Αποδόσεις ομολόγων (αρχείο excel 44 kb)
Δανισμός (αρχείο excel 42 kb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved