ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη Σ. Κουβέλη για τις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας

 

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 12 Απριλίου 2010

 

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπύρου Κουβέλη στην εφημερίδα "Εξπρές" και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Κουρμπέλα (11.04.10)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Kύριε Υφυπουργέ, πότε αρχίζει η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εξελίσσεται παράλληλα με τα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν μια δίκαιη φορολογία, αλλά και μια φορολογία η οποία εξασφαλίζει, πρώτον, ότι εκείνοι που έως σήμερα ξέφευγαν και "περνούσαν κάτω από το ραντάρ" πρέπει και αυτοί να πληρώσουν, δεύτερον, τον περιορισμό του κόστους και της δαπάνης του Δημοσίου και, τρίτον, και σημαντικότερο, την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι η συμμετοχή του Yπ. Εξωτερικών στη διαδικασία αυτή;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επιδιώκουμε να ανοίξουμε αγορές στις οποίες ήδη εξάγουμε, αλλά ενώ μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγαλύτερα μερίδια για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες μας και την ελληνική τεχνολογία, δεν τις εκμεταλλευόμαστε αρκετά.

Πρόκειται για περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, που είναι μια πολύ δυνατή αγορά και στις οποίες δεν έχουμε έως τώρα καταβάλλει αρκετή προσπάθεια. Σε αυτές τις αγορές προστίθενται και νέες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι περιοχές αποτελούν άμεση προτεραιότητα για σας;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτές οι περιοχές είναι ο πρώτος κύκλος ενδιαφέροντος. Δεν είναι μία από τις περιοχές αυτές, αλλά και οι τρεις. Είναι η Μεσόγειος, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και οι βαλκανικές χώρες και οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας, επιλεκτικά βέβαια, οι οποίες είναι ανερχόμενες οικονομικά. Εκτός από αυτές, θα διεκδικήσουμε μερίδια σε αγορές μακρινές γεωγραφικά, αλλά ιδιαίτερης σημασίας. Τέτοιες είναι οι αγορές της Αμερικής, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Κορέας, στις οποίες επιβάλλεται να είναι παρούσα η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό τον καιρό γίνονται συζητήσεις με το Αμπου Ντάμπι και το Κατάρ; Ποιες συνεργασίες προωθούνται και ποιες είναι οι σχετικές προοπτικές; Υπάρχουν αποτελέσματα;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σχετικά με τα αποτελέσματα, μπορώ να σας πω ότι σε δύο από τις χώρες αυτές, τις οποίες επισκέφθηκα, πρόσφατα, και έκανα έναν κύκλο επαφών, είδαμε ήδη κάποια πρώτα αποτελέσματα, και συγκεκριμένα στη συνεργασία με το Αμπου Ντάμπι. Αυτα αφορούν επενδυτικά προγράμματα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την πιθανή δημιουργία ενός κοινού Επενδυτικού Ταμείου, θέμα που έχει συζητήσει περισσότερο η Υπουργός Οικονομίας, κα Λούκα Κατσέλη. Εγώ απλά είχα μεταφέρει στους αρμόδιους του Αμπου Ντάμπι το ενδιαφέρον να συνεργαστούμε και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αποτελέσματα είχαμε, επίσης, σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ και συγκεκριμένα στον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για τη μεγάλη επένδυση που προγραμματίζεται στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων και η οποία προβλέπει την εγκατάσταση μιας μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης, αεριοποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως και τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, μεγάλο μέρος του οποίου θα εξάγεται στην Ιταλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργούνται έτσι και καλές προοπτικές για την ελληνική ναυτιλία;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αμεσα όχι πάρα πολλές, διότι το Κατάρ έχει έναν δικό του στόλο, τον οποίο θα αξιοποιήσει, αλλά σίγουρα θα υπάρχει ένα δευτερεύον όφελος για την ελληνική ναυτιλία, γιατί ανοίγουν καινούριοι δρόμοι μεταφοράς.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι πρόκειται για μια πρώτη επένδυση, μια πρώτη συνεργασία με χώρες που έχουν προγράμματα επενδυτικά και ανάπτυξης δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Εννοώ επενδυτικά και ανάπτυξης υποδομών στις δικές τους περιοχές, στις οποίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, μπορούν να εξαχθούν ελληνικά δομικά προϊόντα, διατροφής κ.λπ. Με τη συνεργασία αυτή ανοίγει ένας δίαυλος ευρύτερης συνεργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε αρχίζει η υλοποίηση του σχεδίου;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αδειοδότησης και από όσο γνωρίζω έχουν κατατεθεί οι άδειες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως και η άδεια προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο αρμόδιο υπουργείο. Πιστεύω πως αν όλα πάνε όπως έχουν προβλεφθεί, κανονικά αρχίζει μέσα στον επόμενο χρόνο η υλοποίησή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το πρώτο έργο είναι μια καλή αρχή που θα έχει και συνέχεια;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Διότι αυτό που πάμε να κάνουμε εδώ δεν είναι μια συνεργασία της μιας φοράς, δηλαδή να κάνουμε ένα μεγάλο συμβόλαιο και να φύγουμε. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε συνεργασίες με συνέχεια, με χώρες ιδιαίτερα σημαντικές γεωπολιτικά, ενεργειακά και οικονομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες επισκέψεις προγραμματίζετε λίαν συντόμως;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Προγραμματίζω μία επίσκεψη τόσο σε χώρες της Μεσογείου, τις οποίες δε μπορώ να σας αναφέρω αναλυτικά διότι το πρόγραμμα τώρα διαμορφώνεται. Προγραμματίζω επίσκεψη για μία εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με σκοπό την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό και την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών, διότι αξιοποιώντας τον απόδημο Ελληνισμό μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιλαμβάνεται η πράσινη ενέργεια στους τομείς ενδιαφέροντος για τέτοιες συνεργασίες;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η πράσινη ενέργεια αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που έχουμε στην ατζέντα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδιαφέρει και τους Αμερικανούς ο τομέας αυτός;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Επίσης, στο πρόγραμμά μου, όπως έχει διαμορφωθεί, από τώρα έως τα μέσα του φθινόπωρου 2010, περιλαμβάνονται επισκέψεις στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Πρόκειται για επισκέψεις επιχειρηματικών αποστολών, στις οποίες θα είμαι επικεφαλής, όπως και διμερείς διυπουργικές αποστολές, στις οποίες επίσης θα είμαι, εκ του νόμου, επικεφαλής.

Τον Ιούνιο θα γίνει μία επίσκεψη στη Ρωσία, στη Μόσχα, αλλά και στο Σότσι, που θα γίνουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014, με σκοπό να βοηθήσουμε ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν σημαντικά συμβόλαια στο πλαίσιο της προετοιμασίας οργάνωσης των Aγώνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορες χώρες για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Γίνονται σχετικές συζητήσεις αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα για σιδηροδρομικές διασυνδέσεις, όπως με τη Ρωσία;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Ρωσία είναι κάτι που έχουμε συζητήσει πολύ αναλυτικά με τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας. Υπάρχει και από τη ρωσική πλευρά μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ θετική ανταπόκριση και πιστεύω πως θα προχωρήσουμε με σύντομα βήματα στην υλοποίηση και αυτού του έργου. Οπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για έργο πνοής για όλη την παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας, είτε αυτή είναι αγροτική είτε βιομηχανική, διότι ανοίγει μια νέα αγορά. Επίσης, με δεδομένο ότι πρέπει να σχεδιάζουμε με όραμα μερικά χρόνια μπροστά, το έργο αυτό εξασφαλίζει τον στρατηγικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε μια ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπως έχω πληροφορηθεί, η Ουγγαρία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2011 και θα προωθήσει τη λεγόμενη «Πολιτική του Δούναβη», ενδιαφέρεται για σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει ελληνική ανταπόκριση στο θέμα;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μια τέτοια διασύνδεση, γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, και μάλιστα μια διασύνδεση σιδηροδρομική, που είναι μια σταθερή και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, αποτελεί και έναν πόλο επικοινωνίας με όλες αυτές τις χώρες. Η σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Μόσχα, που προαναφέραμε, σημαίνει ότι εξυπηρετεί και όλες οι ενδιάμεσες χώρες μιας τέτοιας διαδρομής, οι οποίες είναι σημαντικές αγορές για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, ας μιλήσουμε για θέματα που αφορούν την Πολιτική Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ελλάδας, και συγκεκριμένα για την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών. Πόσα χρήματα θα διαθέσει το 2010 η ΥΔΑΣ για προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δυστυχώς - και λέω δυστυχώς, διότι αυτό ισχύει γενικά - οι προϋπολογισμοί μας είναι πολύ μετριασμένοι. Εφόσον όλα πάνε καλά σχετικά με την εξέλιξη του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ, θα διατεθούν από την ΥΔΑΣ περίπου τριάντα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως προσπαθούμε πολύ στοχευμένα να πάνε σε έργα τα οποία διακρίνονται από τρία πράγματα: πρώτον, τη διαφάνεια, δεύτερον την αποτελεσματικότητα και τρίτον την αναγνωσιμότητα των έργων εκεί που γίνονται. Δηλαδή, η Ελλάδα με τα έργα αυτά να εξασφαλίζει ότι θα είναι παρούσα. Οχι απλώς να κάνουμε ένα έργο κάπου και να φεύγουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υλοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μέρος αυτών των έργων και δράσεων υλοποιούνται σε συνεργασία με κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες υλοποιούνται ή και σε συνεργασία με άλλες χώρες, οι οποίες επίσης συμβάλλουν και από τη δική τους πλευρά, ενώ κατά ένα μέρος υλοποιούνται και από ΜΚΟ, υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι έχουμε εξετάσει τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, και την αποτελεσματικότητα αυτών των συνεργασιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved