ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Οι πρώτες Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας

 

Αθήνα 2.2.2011, 15:32

Οι τέσσερις πρώτες Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας θα λειτουργήσουν σύντομα σε Πλατεία Βάθη, Κάτω Πατήσια, Ταύρο, Αχαρναί, ανακοίνωσε σε ομιλία της στο ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι ήδη εντάχθηκε η λειτουργία των τάξεων υποδοχής και των φροντιστηριακών τμημάτων στον θεσμό των ΖΕΠ, περίπου 300 τάξεις υποδοχής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα λειτουργήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

H κ. Γεννηματά εξήγησε ότι οι ΖΕΠ δεν είναι σχολεία αλλά περιοχές της χώρας όπου οι εκπαιδευτικές και οι κοινωνικές συνθήκες δεν ευνοούν τον πληθυσμό τους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις ερχόμαστε να επέμβουμε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και εστιασμένα. Επεμβαίνουμε αναπτύσσοντας κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενισχύοντας - με τη συνεργασία και άλλων υπουργείων, οργανισμών και φορέων - την κοινωνική συνοχή των συγκεκριμένων περιοχών και εφαρμόζουμε κάθε εκπαιδευτικό μέτρο, που θεωρούμε ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες εκπαίδευσης του πληθυσμού», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Η εκπαιδευτική αυτή παρέμβαση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων που εμφανίζονται σε επίπεδο υποδομών, εκπαιδευτικού προσωπικού, εξειδικευμένων επιστημόνων, προκειμένου να ενισχυθεί η μαθητική ένταξη, η προσαρμογή και η ανάπτυξη στο σχολικό περιβάλλον, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται. Ακόμα, η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση της απαξίωσης της μόρφωσης, της σχολικής εγκατάλειψης, της νεανικής παραβατικότητας, της εφηβικής βίας και εγκληματικότητας, φαινόμενα τα οποία, όταν η εκπαίδευση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ευκολότερα και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής  ολόκληρων περιοχών».

Τέλος, επεσήμανε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως οι Δήμοι, με την θεσμική και επιχειρησιακή τους εμπλοκή στη Διά Βίου Μάθηση, θα παίξουν θεμελιώδη ρόλο στην  προσπάθεια παρέμβασης μέσω των ΖΕΠ.  

Ανισότητες
Σημαντικό χαρακτήρισε η υπουργός το ζήτημα της εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορά την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων ως αποτέλεσμα των κοινωνικών ανισοτήτων, επισημαίνοντας: "Τα τελευταία χρόνια δινόταν μεγαλύτερη έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα και όχι στη μείωση των ανισοτήτων. Σταδιακά ξεκίνησαν κάποιες απόπειρες μέσα από προγράμματα για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι αυτές των Ρομά, των αλλοδαπών και της μουσουλμανικής μειονότητας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις, δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικά εργαλεία με περισσότερη ή λιγότερη αποτελεσματικότητα, αλλά τελικά χωρίς να αποτελέσουν κτήμα του εκπαιδευτικού συστήματος".

Το υπουργείο Παιδείας διαθέτει μια σειρά από εργαλεία και πόρους που, με τους κατάλληλους χειρισμούς, θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς προς  αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε η υπουργός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved