ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ σχετικά με τις φήμες περί συγχώνευσης

 

Αθήνα 18.5.2011, 12:34

Τα δημοσιεύματα που τοποθετούν το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα υπό συγχώνευση τμήματα δημιουργούν κάκιστο ψυχολογικό κλίμα, τονίζεται σε ανακοίνωση του Τμήματος.

Αφού κάνει εκτενή αναφορά στην δραστηριότητα του Τμήματος, η ανακοίνωση καλεί του υποψηφίους για τα ΑΕΙ να δηλώσουν το Τμήμα στο μηχανογραφικό δελτίο και το υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. (2310) 997158, 996778 Fax (2310) 996730 e-mail:
louizou@ad.auth.gr
Κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.
Θεσσαλονίκη, 18/5/2011

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. εμφανίζεται να βρίσκεται στο “κόκκινο στα υπό συγχώνευση τμήματα!”, κατά τα σχέδια του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ και μάλιστα ως το μοναδικό μεταξύ των 42 εν λειτουργία τμημάτων του Α.Π.Θ. χωρίς να εντάσσεται σε κανένα από τα ασαφή κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας. Τέτοιες “διαρροές”, φήμες και δημοσιογραφικές πληροφορίες ταλανίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας και δημιουργούν ένα κάκιστο ψυχολογικό κλίμα, καλλιεργώντας το έδαφος για τη μεγάλη “αλλαγή”, που πλήττει ανεπανόρθωτα την ανώτατη εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες μοναδική πολυσχιδή δράση εντός και εκτός των τειχών του πανεπιστημίου, παρέχοντας υψηλό επιστημονικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο. Το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. αποτελεί ένα τμήμα με υποδειγματικό προγραμματισμό Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών και αποσαφηνισμένους εδώ και δεκαετίες επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς στόχους, αφού υπηρετεί μια από τις Βασικές Επιστήμες, τη Γεωλογία, του κύκλου των “Φυσικών Επιστημών”. Επίσης, λειτουργεί δύο προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το ένα εκ των οποίων απονέμει τίτλους σπουδών στις “Γεωεπιστήμες και το Περιβάλλον”, ενώ το δεύτερο στη “Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον”. Απόφοιτοι του Τμήματος υπηρετούν με επιτυχία σήμερα σε πολυάριθμους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς, ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Το Τμήμα συμμετέχει στο προπτυχιακό διδακτικό πρόγραμμα άλλων Τμημάτων. Επιπλέον, συνεργάζεται μαζί τους και σε άλλους τομείς όπως η διοργάνωση διατμηματικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο. Συνδιοργανώνει, επίσης, σε διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Αρχαιομετρία και Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά”.

Το Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. συμβάλλει ουσιαστικά στην εισροή πόρων προς το Πανεπιστήμιο καθώς την τελευταία δεκαετία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ της 5ης και 10ης θέσης στο σύνολο του Α.Π.Θ., στον τομέα ανάληψης και υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων, ελληνικών και διεθνών. Αν και σχετικά ολιγομελές τμήμα, με περιορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό, παρουσιάζει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, συμμετοχή σε διεθνείς επιτροπές, fora κ.ά. Η συγκλονιστική επιτυχία των Γεωεπιστημών στη χώρα μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι, η Ελλάδα κατέχει την 15η θέση στον Ευρωπαϊκό χώρο και την 31η παγκοσμίως, όσον αφορά στην παραγωγή ερευνητικού έργου στην ενότητα των Γεωεπιστημών, θέσεις που κατακτήθηκαν και με τη συμβολή του Τμήματός μας.

Η κοινωνική προσφορά του Τμήματος είναι, επίσης, ιδιαιτέρως σημαντική τόσο μέσω του ενεργού και συμβουλευτικού του ρόλου σε εφαρμοσμένα έργα εθνικής σημασίας (π.χ. Εθνικός Φορέας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, Δήμοι, ΔΕΗ, Εγνατία Οδός, Αντισεισμικός Κανονισμός κ.ά.), όσο και μέσω των επιμέρους μονάδων του, όπως τα Μουσεία Ορυκτολογίας και Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας που υποδέχονται και επιμορφώνουν κάθε χρόνο πλειάδα μαθητών και εκπαιδευτικών, το Μετεωρολογικό Επιστημονικό Κέντρο Ολύμπου καθώς και το Σεισμολογικό Σταθμό Θεσσαλονίκης που εντάσσεται στο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων για τη μελέτη της σεισμικότητας της χώρας και την αντισεισμική προστασία, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία εκμετάλλευσης βιομηχανικών ορυκτών και μεταλλευμάτων, που αποτελούν τη βάση της βιομηχανίας, σε πολλά από τα οποία είναι πλούσια η χώρα μας, ενώ οικονομικοί λόγοι οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα μας να ξανασχεδιάσουν την έρευνα και την εκμετάλλευσή τους η συμβολή της γεωλογίας και του γεωλόγου αναβαθμίζεται και κρίνεται απαραίτητη.

Πιστεύουμε ότι ακούσιες ή εκούσιες διαρροές προθέσεων του Υπουργείου ΠΔΒΜ στον Τύπο, αφενός μεν δείχνουν παντελή άγνοια των θεμάτων από αυτούς που εισηγούνται καταργήσεις τέτοιων Τμημάτων, αφετέρου δε δημιουργούν αναστάτωση στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των Τμημάτων.

Οι μαθητές που θα συμπληρώσουν σύντομα το μηχανογραφικό δελτίο προτίμησης σχολών για εισαγωγή στα ΑΕΙ και που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις γεωεπιστήμες και τις αγαπούν, να δηλώσουν τα Τμήματα Γεωλογίας που προσφέρουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση αγνοώντας ανυπόστατες φήμες.

Ως προς την αναγκαιότητας συνέχισης του έργου του Τμήματος Γεωλογίας συμφωνούν ομόφωνα η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Α.Π.Θ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει την μεγάλη υποχρέωση να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που δημιουργείται στην ανώτατη εκπαίδευση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved