ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
"Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη παιδεία αγνοεί το «μοντέλο» ανάπτυξης"

 

Αθήνα 19.7.2011, 19:01

"Το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Παιδεία δεν μπορεί να αγνοεί το “μοντέλο” ανάπτυξης το οποίο θέλουμε και την παραγωγική δομή που χρειάζεται η χώρα να δομήσουμε, ούτε, βεβαίως, το επιστημονικό προσωπικό και την δυναμική του Δημοσίου Πανεπιστημίου".

Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστου Σπίρτζη με τους εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών των Πολυτεχνείων και των Κοσμητόρων των Πολυτεχνικών Σχολών, όπου εξετάστηκε το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κατά την έναρξη της συνάντησης διαβάστηκε μήνυμα σύμπλευσης με τους παριστάμενους του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλου, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν εκπροσωπήθηκε επειδή η συνάντηση συνέπεσε με ορκωμοσία στο Πανεπιστήμιο.

Η συνάντηση κατέληξε ομόφωνα στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Παιδεία δεν μπορεί να αγνοεί το “μοντέλο” ανάπτυξης το οποίο θέλουμε και την παραγωγική δομή που χρειάζεται η χώρα να δομήσουμε, ούτε, βεβαίως, το επιστημονικό προσωπικό και την δυναμική του Δημοσίου Πανεπιστημίου.

Σήμερα στη Χώρα μας έχουμε 107.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς υψηλού επιπέδου σπουδών και κατάρτισης. Το γεγονός ότι με το προσχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν 3ετή προγράμματα σπουδών και κατάργηση της δομής των υπαρχόντων Τμημάτων (δηλαδή, των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κλπ.) θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών και την υποβάθμιση της ποιότητας άσκησης του επαγγέλματος, με άμεσο κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον και για την ανάπτυξη της χώρας.

Εξάλλου, η κατάργηση των θεμελιωδών αρχών της αυτοδιοίκησης και των δημοκρατικών ακαδημαϊκών διαδικασιών, θα έχει επικίνδυνες προεκτάσεις στο πεδίο του επαγγέλματος και της απασχόλησης.

Τα προγράμματα σπουδών και επομένως οι ειδικότητες των Μηχανικών κινδυνεύουν πλέον να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, με μικρό επαγγελματικό εύρος και σε αναντίστοιχα επιστημονικά πεδία.

Η τάση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι η κατάργηση του “μοντέλου” της Μπολόνια.  Άλλωστε, όπου αυτό εφαρμόστηκε διαπιστώθηκε ότι το 3+2 δεν ισοδυναμεί με τον ενιαίο 5ετή κύκλο σπουδών των Μηχανικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, Πανεπιστήμια της Αμερικής κ.ά.

Στη χώρα μας ετεροχρονισμένα επιχειρείται να εισαχθεί ο 3ετής κύκλος σπουδών αντί να αναγνωριστούν τα διπλώματα των Μηχανικών ως master και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις τους στη μάχη της ανάπτυξης.

Τα ελληνικά Πολυτεχνεία παράγουν Μηχανικούς υψηλής ποιότητας, εξάγουν τεχνογνωσία και έχουν διεθνή αναγνώριση. Αυτό που χρειάζεται είναι προσπάθεια, για να συνδεθούν και να αξιοποιηθούν με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αντί αυτού επιχειρείται μια πρωτοφανής επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ισοπέδωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Ποιος είναι ο λόγος που καμιά απολύτως συζήτηση δεν έχει γίνει μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και κυρίως με τους φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι και κατά το παρελθόν πρωτοστάτησαν και άμεσα καλούνται να δώσουν την κύρια μάχη για το ξεπέρασμα της κρίσης;

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ακούσει όχι μόνο τα πανεπιστήμια αλλά και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, γιατί μαζί με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο απορυθμίζει και την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη.

Καλούμε άμεσα:
• όλους τους επιστημονικούς φορείς σε κοινή δράση για τη διαμόρφωση μιας κοινωνικά αξιόπιστης πρότασης για τη Δημόσια Ανώτατη Παιδεία και
• το Υπουργείο Παιδείας να διαβουλευτεί με την πραγματική κοινωνία».

Δηλώσεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αναγκαιότητα των αλλαγών στην Ανώτατη Παιδεία δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την απορρύθμιση της εκπαίδευσης και του επαγγέλματος του Μηχανικού. Οι 3ετείς σπουδές, η κατάργηση των Τμημάτων Επιστημονικής Ειδικότητας των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και η πανσπερμία προγραμμάτων σπουδών αμφισβητουμένων ειδικοτήτων, οδηγεί σε ακόμη περισσότερους Μηχανικούς, μειωμένης ποιότητας γνώσεων και περιορισμένου επιστημονικού εύρους, με προφανείς κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον, για τον πολίτη, για την ανάπτυξη της χώρας. Η δομή των σπουδών που προτείνεται είναι ξεπερασμένη, όπως έδειξε η εφαρμογή της στην Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κ.α. όπου καταργήθηκαν οι δυο κύκλοι σπουδών.

Καλούμε τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας σε ενιαία στάση και δράση, καθώς και το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει, επιτέλους, σε διάλογο μαζί μας, ώστε η Ανώτατη Παιδεία να διαμορφωθεί σε σχέση με τις ανάγκες της Κοινωνίας, της ανάπτυξης, της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής».

Η Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου δήλωσε: «Τα Πολυτεχνεία μας είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί με το σχέδιο νόμου να κατεδαφίσει το κύρος και τις δυνατότητές τους να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Κύρια ζητήματα στα οποία έχουμε αντιρρήσεις είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το αυτοδιοίκητο των Πολυτεχνείων, η κατάργηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, η διάλυση των Τμημάτων Επιστημονικής Ειδικότητας.

Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να αντιληφθεί ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί ισχυρούς Μηχανικούς, ικανούς στην ανασυγκρότηση της χώρας, όπως, άλλωστε, έπραξαν διαχρονικά.

Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, από την πλευρά μας εμμένουμε σε προγράμματα που θα προσφέρουν ολοκληρωμένες σπουδές. Η διάλυση των προγραμμάτων και η πανσπερμία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των Μηχανικών.

Θα αγωνιστούμε να μην κατεδαφιστούν τα καλά Πολυτεχνεία τα οποία διαθέτουμε, κάτι το οποίο θεωρούμε αδιανόητο σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

Στην συνάντηση μετείχαν από το ΕΜΠ η Αντιπρύτανης Αντωνία Μοροπούλου και ο Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννης Γκόλιας, από το Πολυτεχνείο Κρήτης ο Αντιπρύτανης Γιάννης Σαριδάκης, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Κοσμήτορας Ιωάννης Διαμαντής και ο Χρήστος Κουκουρλής (σ.σ. αναλαμβάνει Κοσμήτορας τον προσεχή Σεπτέμβριο), από το Πανεπιστήμιο Πάτρας Κοσμήτορας, Ν. Ανυφαντής και από το ΤΕΕ ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Πρωτονοτάριος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Ευστάθιος Τσέγκος και Αθανάσιος Μπούμης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved