nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ξεκινούν οι προκηρύξεις του 7ου Πλαισίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

 

Αθήνα 21.7.2011, 18:02

Σειρά προκηρύξεων του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 7 δισ. €, θα εκδόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τους προσεχείς μήνες. Οι προκηρύξεις αυτές θα αφορούν υποπρογράμματα - θεματικές ενότητες του 7ου ΠΠ, όπως το Περιβάλλον, τις Νανοτεχνολογίες, το Πρόγραμμα για Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφοριών - ICT, τις Μεταφορές και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, από τον επικεφαλής της Π. Καρβούνη και  εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας Θ. Παπάζογλου.

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ/7ο ΠΠ είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας με προϋπολογισμό 53 δισ. € για την περίοδο 2007 -2013 και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης και χρηματοδότησης της έρευνας για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω του 7ου ΠΠ και της χρηματοδότησης της έρευνας η οποία είναι μέρος του «τρίγωνου της γνώσης», μαζί με την εκπαίδευση και την καινοτομία, η ΕΕ προσδοκά ότι θα παραχθεί νέα γνώση, καθώς και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η αξιοποίηση αυτών σε βιομηχανική κλίμακα αναμένεται να οδηγήσει στη  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ.

Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης, τόνισε ότι στους στόχους της ΓΓΕΤ είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στις αναμενόμενες προκηρύξεις της περιόδου 2011 - 13 του 7ου ΠΠ. Στο πλαίσιο αυτό η Γραμματεία επικεντρώνει την υποστήριξη της, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των ελληνικών φορέων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου τους στην διαχείριση και υλοποίηση των έργων του 7ου ΠΠ. Η ενίσχυση της συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ελληνικών φορέων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με έργα έρευνας τούς επιτρέπει να συμβάλουν στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων, ενώ παράλληλα επιφέρει άμεσα οφέλη, όπως την παραγωγή νέας γνώσης και καινοτόμων αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη διασφάλιση της απασχόλησης και παραμονής των νέων επιστημόνων, καθώς και την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού των περιφερειών σύγκλισης της χώρας μας.

Η Γενική Γραμματεία λαμβάνει ή και ενισχύει πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν:
- την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω των συνεργιών μεταξύ των εθνικών και των ευρωπαϊκών Ε&Τ δράσεων, και
- τις συνεργασίες μεταξύ Επιχειρήσεων και Ακαδημαϊκών/Ερευνητικών φορέων μέσω της αξιοποίησης της νέας γνώσης/ερευνητικών αποτελεσμάτων για να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα και να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ έρευνας και αγοράς, και να επιτευχθεί, στη χώρα μας η μετάβαση στην «οικονομία της γνώσης».

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη της περαιτέρω ενδυνάμωσης και τον συντονισμό των εθνικών εκπροσώπων και του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής, ώστε να παρέχεται πλήρης ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στο 7ο ΠΠ φορείς, με παράλληλες στοχευμένες συμβουλευτικές δράσεις για τη συγγραφή προτάσεων, τη δημιουργία κοινοπραξιών και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της πορείας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας ενός «εθνικού οικοσυστήματος για την Έρευνα και την Καινοτομία».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εθνικοί εκπρόσωποι Υποπρογραμμάτων του 7ου ΠΠ, Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων, μέλη της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, στελέχη επιχειρήσεων, τα Εθνικά Σημεία Επαφής - υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής, καθώς και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι στην περίοδο υλοποίησης του 7ου ΠΠ, 2007 - σήμερα, υπάρχει ελληνική συμμετοχή με 1.258 υλοποιούμενα έργα, και η χώρα μας είναι στην 9η θέση μεταξύ των 27 κρατών - μελών. Ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη η αναλογία πληθυσμού και ερευνητικού δυναμικού η Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved