ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση (8/5/06)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται η διάρθρωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνεται με το νέο νομοσχέδιο


Αθήνα 8.5.2006, 16:23
Το σχέδιο νόμου για την δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Η Proslipsis το δημοσιεύει αυτούσιο, μαζί με την εισηγητική έκθεση και την συνέντευξη που παρέθεσε στους δημοσιογράφους η ηγεσία του υπουργείου. 

Τα βασικά σημεία του σχεδίου συνοψίζονται στα εξής:

Η Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση, με ειδικότερο σκοπό:
·
την ανάπτυξη των ικανοτήτων, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών
·
την μετάδοση των απαιτούμενων τεχνικών και επαγγελματικών γνώσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ώστε μετά την αποφοίτησή τους να μπορούν να ασχοληθούν με επιτυχία σε ορισμένο τεχνικό ή επαγγελματικό κλάδο
·
την παροχή στους μαθητές των απαραίτητων γνώσεων και εφοδίων για τη συνέχιση των σπουδών τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (Πανεπιστήμια και Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα).

Η Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχεται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ).

Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ)
Τα Επαγγελματικά Λύκεια είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ και διακρίνονται σε ημερήσια και εσπερινά. Η φοίτηση στα ημερήσια είναι τριετής και στα εσπερινά, τετραετής.

Στην Α΄ Τάξη εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου χωρίς εξετάσεις. Οι μαθητές στην Α’ Τάξη παρακολουθούν τα μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα ενός κύκλου μαθημάτων συναφών επαγγελματικών τομέων, ώστε να αποκτήσουν πλήρη γνώση των αντικειμένων του κάθε τομέα.

Η Β’ Τάξη είναι διαρθρωμένη σε Επαγγελματικούς Τομείς. Οι μαθητές παρακολουθούν κοινά μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα του τομέα που οι ίδιοι επιλέγουν.

Η Γ’ Τάξη είναι διαρθρωμένη σε επαγγελματικές ειδικότητες. Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας που επιλέγουν και τα οριζόμενα για την ειδικότητα αυτή μαθήματα γενικής παιδείας.

Στους αποφοίτους του ΕΠΑΛ με ενδοσχολικές εξετάσεις χορηγείται:
· Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου καθ’ όλα ισότιμο με του Γενικού Λυκείου, ικανό να εξασφαλίσει στον κάτοχό του μετά από συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις, την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.
· Πτυχίο επιπέδου 3, που θα τους δίνει την δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να εγγράφονται στα ΙΕΚ.

Για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εξετάζονται σε γενικά και επαγγελματικά μαθήματα, σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τα μαθήματα γενικής παιδείας εξετάζονται σε κοινά θέματα με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

Η μετατροπή των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων σε Επαγγελματικά Λύκεια θα γίνει σταδιακά από την Α΄ Τάξη για το σχολικό έτος 2006-2007 και για κάθε μία από τις επόμενες τάξεις σε κάθε ένα από τα επόμενα σχολικά έτη, μέχρι την ολοκλήρωση της μετατροπής. (Το σχ. έτος 2006-2007 θα λειτουργήσουν η Α’ Τάξη του ΕΠΑΛ και η Β’ του Α’ κύκλου και ο Β’ κύκλος των ΤΕΕ. – Το σχ. έτος 2007-2008 θα λειτουργήσουν οι Α’ και Β’ Τάξη του ΕΠΑΛ και ο Β’ κύκλος των ΤΕΕ, - Το σχ. έτος 2008-2009 θα λειτουργήσουν οι τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ.)

Η Β΄ Τάξη του Α΄ κύκλου και ο Β΄ κύκλος των ΤΕΕ θα λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα διδασκαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της μετατροπής.

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου προαγόμενοι στην Β΄ τάξη μπορούν να εγγράφονται στην Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ. Στους μαθητές αυτούς παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν, με την έναρξη του σχολικού έτους, ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής. Οι μαθητές του ΕΠΑΛ προαγόμενοι στην Β’ τάξη μπορούν να εγγράφονται στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου.

Το Επαγγελματικό Λύκειο έχει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:
- Είναι ισότιμο με το Γενικό Λύκειο.
- Προσφέρει επαρκή γενική παιδεία, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της επαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης.
- Δεν δεσμεύει τους μαθητές με πρόωρες επιλογές.
- Δίνει πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)
- Παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με τον χρόνο, αλλά αποτελεί ισχυρή βάση για μελλοντικές νέες επαγγελματικές ενασχολήσεις με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις συνεχείς εναλλαγές που σημειώνονται στην τεχνογνωσία.
- Έχει την αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑ.Σ)
Οι Επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ), απευθύνονται σε μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε ειδικότητες που δεν απαιτούν ισχυρή θεωρητική υποστήριξη, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική εξάσκηση, ώστε οι απόφοιτοι τους να εντάσσονται άμεσα στην αγορά εργασίας ως ειδικευμένοι τεχνίτες.

Επαγγελματικές σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη και άλλων Υπουργείων.

Η φοίτηση στις επαγγελματικές σχολές είναι διετής και εγγράφονται σε αυτές μαθητές οι οποίοι κρίνονται προακτέοι από την Α΄ Τάξη του Επαγγελματικού ή γενικού λυκείου.

Η φοίτηση στις Επαγγελματικές Σχολές είναι οργανωμένη σε ειδικότητες.

Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3, που τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να εγγράφονται στα ΙΕΚ.

Εργαστηριακή υποδομή – Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών
Βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια σύγχρονων ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών συστημάτων νέας τεχνολογίας, ύψους 75 εκ. €. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν και τα υπάρχοντα εργαστήρια των ΤΕΕ.

Ήδη εκπονείται ένα συνολικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με συγκεκριμένες προτεραιότητες, (επιμόρφωση για τη διδακτική μεθοδολογία, για την αξιοποίηση των εργαστηρίων, για την αξιοποίηση των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών.

----------------------------

Η ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Επί του σχεδίου νόμου οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον τομέα της οικονομίας και των παραγωγικών μονάδων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν άμεσες επιπτώσεις στο χώρο της εργασίας και επηρεάζουν τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας μας. Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας μεταβάλλονται συνεχώς και κατά συνέπεια, κάθε πρόβλεψη σχετικά με τις ανάγκες για ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι δύσκολη και επισφαλής.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, είναι βέβαιο ότι η ανταγωνιστικότητα αλλά και το μέλλον των εθνικών οικονομιών, όπως και αυτό των εργαζομένων, ως προς τη θέση τους στην αγορά εργασίας, θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον παράγοντα γνώση και φυσικά από τους θεσμούς μέσω των οποίων η γνώση αποκτάται.

Σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της νέας πολυσύνθετης και διαρκώς μεταβαλλόμενης αυτής πραγματικότητας διαδραματίζει η Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση. Όμως τα σημερινά ΤΕΕ παρά τις ελπίδες που δημιούργησαν αρχικά δεν κατάφεραν ως θεσμός να πείσουν την κοινωνία για την αυξημένη αναγκαιότητα προσανατολισμού προς την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, ώστε να προσελκύουν μαθητές. Δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στους μαθητές τους αποτελεσματική διέξοδο στην αγορά εργασίας και τη δυνατότητα διαρκούς προσαρμογής τους στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες στο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Παράλληλα, δεν παρείχαν την αναγκαία γενική παιδεία ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συμμετρικά διαμορφωμένων πολιτών και δεν προσέφεραν ολοκληρωμένη δυνατότητα πρόσβασης στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ) σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους των Ενιαίων Λυκείων. Οι πολλές ειδικότητες που παρείχαν δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ η αλληλοεπικάλυψή τους με εκείνες του συστήματος κατάρτισης δημιούργησαν έντονο προβληματισμό για τις δυνατότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων τους.

Τέλος, τα ΤΕΕ δεν υποστηρίχτηκαν ως θεσμός απέναντι στο Ενιαίο Λύκειο, υπονομεύθηκαν από τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα των τελευταίων ετών, ενώ αναγκαστικά στήριξαν την εκπαίδευσή τους σε μια διαρκώς φθίνουσα και μη εκσυγχρονιζόμενη υλικοτεχνική υποδομή.

Έτσι, αντί η Eπαγγελματική Eκπαίδευση να αποτελέσει τον δεύτερο ισότιμο, με αυτό της Γενικής, πυλώνα στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οδηγήθηκε στην απαξίωση απευθυνόμενη σε ένα διαρκώς φθίνον μαθητικό δυναμικό μέτριας επίδοσης και απόδοσης.

Ο σχεδιασμός, η αναδόμηση και ο εκσυγχρονισμός του περιεχομένου και της δομής της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι πλέον επιτακτική κοινωνική απαίτηση.

Με το σχέδιο του παρόντος νόμου, επιδιώκεται η αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) και των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ).

Στη μεταρρύθμιση αυτή, το ΕΠΑ.Λ θα παρέχει ουσιαστική γενική μόρφωση, επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, θα δίνει βασικές επαγγελματικές γνώσεις σ’ ένα ευρύτερο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, επαγγελματική επάρκεια σε συγκεκριμένο επάγγελμα και όχι εξειδίκευση, ώστε οι απόφοιτοί του να έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας, αποφεύγοντας έτσι την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το πρόγραμμα σπουδών θα παρέχει στους/στις αποφοίτους, πέρα από την ολόπλευρη ανάπτυξη και ολοκλήρωση του ατόμου, το αναγκαίο γνωσιολογικό υπόβαθρο για
α) ομαλή και δημιουργική ένταξη στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή,
β) διεκδίκηση θέσεων σπουδών στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
γ) επανεκπαίδευση και αποτελεσματική δια βίου κατάρτιση.

Το απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ θα είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου (το οποίο μετονομάζεται σε Γενικό), τόσο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα με την λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου, θα λειτουργούν και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ). Οι ΕΠΑ.Σ θα δίνουν την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν, εντός του εκπαιδευτικού συστήματος και στο πλαίσιο της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης, ανάλογες ειδικότητες με εκείνες που προσφέρουν τα ΕΠΑ.Λ, καθώς και ειδικότητες που δεν απαιτούν θεωρητική υποστήριξη, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική εξάσκηση, ώστε οι απόφοιτοί τους να εντάσσονται άμεσα στην αγορά εργασίας ως ειδικευμένοι τεχνίτες.

Τα προγράμματα διδασκαλίας στις ΕΠΑ.Σ περιλαμβάνουν μαθήματα μόνο τεχνικά – επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις. Για τον λόγο αυτό, δικαίωμα εγγραφής στις ΕΠΑ.Σ έχουν οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Επαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου, έτσι οι εισαγόμενοι να έχουν αποκτήσει με επάρκεια γενική μόρφωση και το γνωσιολογικό υπόβαθρο που θα τους χρειαστεί.

Τα ΕΠΑ.Λ δημόσια και ιδιωτικά θα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ Επαγγελματικές Σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη και άλλων Υπουργείων.

Το σχέδιο νόμου είναι διαρθρωμένο σε επιμέρους κεφάλαια και άρθρα. Συγκεκριμένα:

Το κεφάλαιο Α αναφέρεται στο σκοπό και στη διάθρωση της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:
Στο άρθρο 1 καθορίζεται ο σκοπός της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική-επαγγελματική γνώση, ώστε οι απόφοιτοι να είναι ικανοί να απασχοληθούν με επιτυχία σε ορισμένο επάγγελμα ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες που παρέχουν δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση είναι τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.).

Με το άρθρο 3 μετονομάζονται τα Ενιαία Λύκεια σε Γενικά Λύκεια.

Το κεφάλαιο Β αναφέρεται σε όλα τα θέματα που αφορούν στο Επαγγελματικό Λύκειο.

Ειδικότερα:

Το άρθρο 4 αναφέρεται στην οργάνωση, στη λειτουργία και στο περιεχόμενο σπουδών. Ορίζεται ότι η Β΄ τάξη χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς και η Γ΄ τάξη σε ειδικότητες. Τα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, τεχνικά-επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις.

Στο άρθρο 5 ορίζονται τα θέματα φοίτησης, εγγραφών και της οριζόντιας διασύνδεσης μεταξύ του Επαγγελματικού και Γενικού Λυκείου. Επειδή οι τίτλοι και των δύο τύπων Λυκείων είναι ισότιμοι, δεν επιτρέπεται οι μαθητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στον ένα τύπο Λυκείου να εγγράφονται και στον άλλο, διότι διαφορετικά θα αποκτούσαν δύο ισότιμους τίτλους.

Στο άρθρο 6 καθορίζεται η ισοτιμία των τίτλων σπουδών και ορίζεται ότι στους αποφοίτους χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου το οποίο είναι ισότιμο με τα απολυτήριο των Γενικών Λυκείων και πτυχίο ειδικότητας επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 3. Αρμόδιο όργανο για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. είναι ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση, ανάλογα με την ειδικότητα, Υπουργεία και κοινωνικούς εταίρους.

Στο άρθρο 7 καθορίζεται το γενικό πλαίσιο για την πρόσβαση των αποφοίτων του ΕΠΑ.Λ στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία είναι τα ίδια με εκείνα στα οποία εισάγονται οι απόφοιτοι του Γενικού (πρώην Ενιαίου) Λυκείου. Ορίζεται ότι η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ, ημερησίων και εσπερινών, γίνεται μετά από συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις, εφαρμοζομένων όλων των αντίστοιχων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας όπως προβλέπονται και ισχύουν για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ εξετάζονται σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας και σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τα μαθήματα γενικής παιδείας εξετάζονται σε κοινά θέματα με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τέλος παρέχονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτικές για τη ρύθμιση με Υπουργικές Αποφάσεις όλων των σχετικών με την πρόσβαση θεμάτων.

Στο άρθρο 8 καθορίζονται οι διαδικασίες ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης και μετατροπής Επαγγελματικών Λυκείων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και η προσθήκη τομέων ή ειδικοτήτων σε αυτά. Ορίζεται ότι η μετατροπή των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) σε ΕΠΑ.Λ γίνεται σταδιακά ανά τάξη και έτος αρχίζοντας από την Α΄ τάξη το σχολικό έτος 2006-2007. Η Β΄ τάξη του Α κύκλου και ο Β κύκλος των ΤΕΕ εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα διδασκαλίας. Το σχολικό έτος 2006- 2007 λειτουργούν η Α΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ, η Β΄ τάξη του Α΄κύκλου και ο Β΄κύκλος των ΤΕΕ. Το σχολικό έτος 2007- 2008 λειτουργούν οι Α΄και Β΄ τάξεις του ΕΠΑ.Λ και ο Β΄κύκλος των ΤΕΕ. Το σχολικό έτος 2008- 2009 λειτουργούν οι τρεις τάξεις του ΕΠΑ.Λ.

Στο άρθρο 9 ρυθμίζονται θέματα των Ιδιωτικών Επαγγελματικών Λυκείων. Ορίζεται ότι τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια διέπονται από τις διατάξεις του Ν.682/1977 των Γενικών Λυκείων, υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ, έχουν την ίδια οργάνωση με τα δημόσια και ακολουθούν το ίδιο με αυτά ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας. Η σύνθεση της επιτροπής καταλληλότητας διδακτηρίων που προβλέπεται στον ανωτέρω νόμο τροποποιείται έτσι ώστε να είναι ικανή να γνωμοδοτεί και για την επάρκεια των εργαστηριακών υποδομών των ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ.

Το κεφάλαιο Γ αναφέρεται στα θέματα των Επαγγελματικών Σχολών.

Ειδικότερα:
Στα άρθρα 10, 11 και 12 καθορίζεται η οργάνωση, η λειτουργία, το περιεχόμενο σπουδών, η φοίτηση, η εγγραφή, οι τίτλοι σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η φοίτηση είναι διετής και οργανώνεται σε τμήματα ειδικότητας. Αν εφαρμόζονται προγράμματα άσκησης στο επάγγελμα ή προγράμματα μαθητείας, η φοίτηση μπορεί να επιμηκύνεται έως ένα έτος. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι προαγόμενοι στην Β΄ τάξη των Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων και όσοι έχουν προαχθεί στη Β΄ τάξη των ΤΕΕ. Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3. Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται από το ίδιο όργανο που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων.

Στο άρθρο 13 ρυθμίζονται τα θέματα που αναφέρονται στις Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές κατά τρόπο ανάλογο με τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια.

Το άρθρο 14 αναφέρεται στη διαδικασία ίδρυσης, συγχώνευσης, μετατροπής και προσθήκης ή κατάργησης ειδικοτήτων στις ΕΠΑ.Σ. Ορίζεται ότι πλην του ΥΠΕΠΘ, δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και άλλων Υπουργείων. Στα λειτουργούντα ΤΕΕ δεν επιτρέπεται η εγγραφή μαθητών στην Α΄ τάξη εκτός από το ΤΕΕ ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας, το ΤΕΕ γαλακτοκομικών Ιωαννίνων και το ΤΕΕ Αβερώφειο Λάρισας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν και μόνο για το σχολικό έτος 2006-2007. Οι μαθητές αυτοί ολοκληρώνουν τις σπουδές τους το σχολικό έτος 2007- 2008 και δε θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε τάξη του Β΄ κύκλου ΤΕΕ.

Το κεφάλαιο Δ αναφέρεται σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων και των Γραφείων Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:
Το άρθρο 15 αναφέρεται στην συνέχιση της λειτουργίας των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (ΣΕΚ) για την πρακτική άσκηση των μαθητών των ΤΕΕ μέχρι την πλήρη κατάργησή τους, των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. καθώς και των καταρτιζομένων στα ΙΕΚ.

Το άρθρο 16 αναφέρεται σε θέματα των Γραφείων Εκπαίδευσης και ορίζεται ότι Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης λειτουργούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου λειτουργούν ΕΠΑ.Λ ή ΕΠΑ.Σ ή ΣΕΚ συνολικά τρία τουλάχιστον.(Δηλαδή τρεις σχολικές μονάδες αυτοτελείς ή συνδυασμός τριών σχολικών μονάδων)

Στο άρθρο 17 ορίζεται ότι οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται ανάλογα και στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.

Το κεφάλαιο Ε περιλαμβάνει τις εξουσιοδοτικές, μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις.

Ειδικότερα:
Με το άρθρο 18 παρέχονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτικές για την ρύθμιση με Υπουργικές Αποφάσεις όλων των θεμάτων λειτουργίας των Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών.

Στο άρθρο 19 περιλαμβάνονται οι αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις για τη ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των δημοσίων ΤΕΕ αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και της λειτουργίας των τάξεων των ΤΕΕ μέχρι την οριστική παύση λειτουργίας τους. Για τους τυχόν πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την τοποθέτηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών ( ΠΔ 50/96 ΦΕΚ 45Α και ΠΔ 100/97 ΦΕΚ 94Α).

Τέλος, στο άρθρο 20 περιλαμβάνεται η τελική διάταξη για την έναρξη ισχύος του νομοθετήματος.

 

-----------------------------

 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Σκοπός -Διάρθρωση
Αρθρο 1
Σκοπός
Η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση αποβλέπει στον συνδυασμό της γενικής παιδείας (ν. 1566/1985) με την τεχνική επαγγελματική γνώση, με ειδικότερο σκοπό:
α) την ανάπτυξη των ικανοτήτων, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών,
β) τη μετάδοση των απαιτούμενων τεχνικών και επαγγελματικών γνώσεων και την ανάπτυξη των συναφών δεξιοτήτων τους,
γ) την παροχή στους μαθητές των απαραίτητων γνώσεων και εφοδίων για τη συνέχιση των σπουδών τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Αρθρο 2
Διάρθρωση
Η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ), και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ). Οι εκπαιδευτικές αυτές μονάδες ανήκουν στη δευτεροβάθμια μεταγυμνασιακή εκπαίδευση.

Αρθρο 3
Μετονομασία των Ενιαίων Λυκείων
Από την έναρξη του σχολικού έτους 2006-2007 τα Ενιαία Λύκεια μετονομάζονται σε Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ). Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται Ενιαίο Λύκειο νοείται το Γενικό Λύκειο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Επαγγελματικά Λύκεια
Αρθρο 4
Οργάνωση-Λειτουργία-Περιεχόμενο Σπουδών
1. Τα Επαγγελματικά Λύκεια διακρίνονται σε ημερήσια και εσπερινά. Στα εσπερινά φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές.
2. Η φοίτηση στα ημερήσια είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ και στα εσπερινά τετραετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄. Η φοίτηση στην Α΄ τάξη στα εσπερινά είναι διάρκειας δύο διδακτικών τετραμήνων και στις Β΄ και Γ΄ τριών διδακτικών τετραμήνων εκάστη.
3. Τα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, τεχνικά-επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις.
4. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Α΄ τάξης περιλαμβάνει, κοινά για όλους τους μαθητές, μαθήματα γενικής παιδείας και κύκλους μαθημάτων συναφών επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα και όλα τα μαθήματα του κύκλου που επιλέγουν.
Η Β΄ τάξη χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Β΄ τάξης περιλαμβάνει κοινά για όλους τους μαθητές μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα των επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα και όλα τα μαθήματα ενός τομέα που επιλέγουν.
Η Γ΄ τάξη χωρίζεται σε ειδικότητες. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ΄ τάξης περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικοτήτων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας που επιλέγουν και τα οριζόμενα για την ειδικότητα μαθήματα γενικής παιδείας.
5. Τα αναλυτικά προγράμματα περιλαμβάνουν:
α) σαφώς διατυπωμένους σκοπούς κατά μάθημα και
β) διδακτέα ύλη επιλεγμένη σύμφωνα με τον σκοπό του μαθήματος, ανάλογη και σύμμετρη προς το ωρολόγιο πρόγραμμα και τις δυνατότητες αφομοίωσης των μαθητών, διαρθρωμένη σε επιμέρους ενότητες και θέματα. Κάθε αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηριακού μαθήματος συνοδεύεται από παράρτημα, που περιγράφει τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίησή του.
6. Οι μαθητές σε κάθε τμήμα τάξης ή τομέα ή ειδικότητας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τους είκοσι πέντε.
7. Στους μαθητές χορηγούνται δωρεάν τα διδακτικά βιβλία και τα λοιπά διδακτικά μέσα. Επίσης μπορεί να χορηγούνται κρατικές υποτροφίες.
8. Το Δημόσιο καλύπτει τις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των μαθητών που έπαθαν ατύχημα κατά την άσκηση στα εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ, κατά το μέρος που οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από άμεση ή έμμεση ασφάλιση.

Αρθρο 5
Φοίτηση-Εγγραφή
1. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής, χωρίς εξετάσεις.
2. Στην Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι στη Β΄ τάξη του Επαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου και οι κάτοχοι πτυχίου Α΄ Κύκλου ΤΕΕ (άρθρο 2 ν. 2640/1998). Στους μαθητές του Γενικού Λυκείου που εγγράφονται στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης ειδικού προγράμματος επαγγελματικών μαθημάτων, συναφών με τον τομέα τον οποίον επέλεξαν να φοιτήσουν στη Β΄ τάξη, τα οποία παρακολουθούν με την έναρξη του σχολικού έτους σε ειδικά τμήματα υποδοχής.
3. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι στη Γ΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ.
4. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διεξάγονται εντός της σχολικής μονάδας στα μαθήματα και τις εργαστηριακές ασκήσεις που διδάσκονται στην αντίστοιχη τάξη.
5. Οι προαγόμενοι στη Β΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, μπορούν να εγγράφονται στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου.
6. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε Λύκεια ή σε ισότιμα προς αυτά σχολεία.

Αρθρο 6
Τίτλοι σπουδών-Ισοτιμία-Επαγγελματικά δικαιώματα
1. Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ χορηγείται απολυτήριο επαγγελματικού λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 6, του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 τ. Α).
2. Τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων είναι ισότιμα με τα απολυτήρια των Γενικών Λυκείων.
3. Ειδικότερα οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα :
α) να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
β) να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και στις σχολές των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.
γ) να εγγράφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή συναφούς ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.
4. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των επαγγελματικών λυκείων καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992.

Αρθρο 7
Πρόσβαση των κατόχων Απολυτηρίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
1. Οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α' ), όπως ισχύει, μετά από συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις, εξεταζόμενοι σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας, σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Τα μαθήματα γενικής παιδείας εξετάζονται σε κοινά θέματα με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.
2. Οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.2555/1997, όπως ισχύει, μετά από συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις, εξεταζόμενοι σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας και σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του εσπερινού Γενικού Λυκείου. Η εισαγωγή γίνεται σε ποσοστό θέσεων, επιπλέον του αριθμού εισακτέων, το οποίο ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι κοινό για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών εσπερινών Λυκείων. Ειδικά, προκειμένου για εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, το ποσοστό αυτό ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουριστικής Ανάπτυξης. Τα μαθήματα γενικής παιδείας εξετάζονται σε κοινά θέματα με τους αποφοίτους του εσπερινού Γενικού Λυκείου .
3. Η πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ, ημερησίων και εσπερινών, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις, διέπεται από τις αντίστοιχες διατάξεις της νομοθεσίας που ισχύει για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα επιστημονικά πεδία, τα τμήματα ή οι σχολές που εντάσσονται σε καθένα από αυτά, τα εξεταζόμενα μαθήματα των προηγούμενων παραγράφων, οι συντελεστές των μαθημάτων για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων, ο τρόπος, ο χρόνος υποβολής της δήλωσης προτίμησης των υποψηφίων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος και η διαδικασία συγκέντρωσης των βαθμών και των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων, η κατάρτιση των πινάκων εισαγομένων, ο τρόπος ανακοίνωσης τους στους υποψηφίους και στα οικεία τμήματα εισαγωγής, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία εγγραφής των εισαγομένων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναφέρεται στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υπαγομένων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Αρθρο 8
Ίδρυση-κατάργηση- μετατροπή-συγχώνευση
1. Η ίδρυση δημοσίων Επαγγελματικών Λυκείων, η προσθήκη νέων τομέων ή ειδικοτήτων σε αυτά που λειτουργούν και η ανάλογη αύξηση των οργανικών θέσεων προσωπικού γίνεται , με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών.
2. Η κατάργηση και η συγχώνευση Επαγγελματικών Λυκείων η κατάργηση τομέων, η κατάργηση ειδικοτήτων, η μετατροπή Επαγγελματικών Λυκείων σε Επαγγελματικές Σχολές και αντίστροφα, η μετατροπή Επαγγελματικών Λυκείων από ημερήσια σε εσπερινά και αντίστροφα καθώς και η μετονομασία και η μεταφορά της έδρας τους γίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τα δημόσια Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετατρέπονται από την έναρξη του σχολικού έτους 2006-2007 σε Επαγγελματικά Λύκεια. Η μετατροπή γίνεται σταδιακά ανά τάξη και έτος αρχίζοντας από την Α΄ τάξη το σχολικό έτος 2006-2007. Η Β΄ τάξη του Α΄ κύκλου και ο Β΄ κύκλος των ΤΕΕ εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα διδασκαλίας μέχρι και τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008 αντίστοιχα. Ειδικώς τα δημόσια ημερήσια ΤΕΕ με απογευματινό ωράριο λειτουργίας εξακολουθούν να λειτουργούν ως ΤΕΕ, χωρίς εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ τάξη μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2007-2008 οπότε και καταργούνται εκτός εάν εν τω μεταξύ με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετατραπούν σε ΕΠΑ.Λ ή ΕΠΑ.Σ. Τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής β΄ βαθμίδας της περ. ε΄ της παρ. 13 του άρθρου 1 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ Α΄78) μετατρέπονται σε Επαγγελματικά Λύκεια ειδικής αγωγής, κατ’ αναλογία των οριζόμενων στην παράγραφο αυτή.
4. Για τα θέματα των παραγραφών 1 και 2 του παρόντος άρθρου εξαιρουμένων αυτών που αφορούν στον καθορισμό τομέων, ειδικοτήτων και του προσωπικού γνωμοδοτεί το οικείο νομαρχιακό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση της νομαρχιακής επιτροπής παιδείας. Σε περίπτωση που το νομαρχιακό συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει εντός είκοσι ημερών από την υποβολή της σχετικής πρότασης, οι προβλεπόμενες στο άρθρο αυτό αποφάσεις εκδίδονται και χωρίς τη γνωμοδότηση αυτή. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 49 και 50 του ν. 1566/1985.

Αρθρο 9
Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια
1. Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια, είναι τα αντίστοιχα προς τα δημόσια Επαγγελματικά Λύκεια, δεν ανήκουν στο κράτος αλλά ιδρύονται και λειτουργούν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και διέπονται από τις διατάξεις του ν.682/1977 (ΦΕΚ 244 τ. Α) όπως ισχύουν και τον παρόντα νόμο.
2. Τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο ασκεί την κατά νόμο εποπτεία με τις περιφερειακές του υπηρεσίες.
3. Τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια έχουν την ίδια οργάνωση με τα αντίστοιχα δημόσια και ακολουθούν το ισχύον για αυτά ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και ωράριο λειτουργίας.
4. α) Η επιτροπή καταλληλότητας διδακτηρίων του άρθρου 40 του Ν. 682/77 για τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του οποίου θα λειτουργήσει το Ιδιωτικό Επαγγελματικό Λύκειο και έχει ως αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση για την καταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εργαστηριακού τους εξοπλισμού.
β) Η επιτροπή καταλληλότητας αποτελείται από:
i) Τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του οποίου θα λειτουργήσει το Ιδιωτικό Επαγγελματικό Λύκειο.
ii) Τον Προϊστάμενο του Πολεοδομικού Γραφείου της Νομαρχίας, ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
iii) Έναν ιατρό που ορίζεται από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
iv) Δύο εκπαιδευτικούς δημοσίων ΤΕΕ ή ΕΠΑ.Λ ή ΕΠΑ.Σ, με αναθέσεις μαθημάτων ίδιες ή σχετικές με τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο Ιδιωτικό Επαγγελματικό Λύκειο.
Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται εκπαιδευτικός ή διοικητικός υπάλληλος.
5. Τα ιδιωτικά ΤΕΕ που ήδη λειτουργούν μπορεί:
α) να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, χωρίς εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ τάξη, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2007-2008. Μετατρέπονται μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, με αντίστοιχη μετατροπή των αδειών λειτουργίας τους άλλως καταργούνται ή
β) να μετατραπούν μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008 σε ΕΠΑ.Λ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
6. Για την μετατροπή των Ιδιωτικών ΤΕΕ σε ΕΠΑ.Λ και την προσθήκη τομέων ή ειδικοτήτων σε αυτά καταβάλλεται παράβολο υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης, ίδιο με αυτό της ίδρυσης.
7. Οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από τα Ιδιωτικά ΕΠΑ.Λ είναι ισότιμοι με τους αντίστοιχους τίτλους των Δημοσίων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Επαγγελματικές Σχολές
Αρθρο 10
Οργάνωση-Λειτουργία-Περιεχόμενο Σπουδών
1. Η φοίτηση στις ΕΠΑ.Σ είναι διετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄ και Β΄ οι οποίες οργανώνονται σε τμήματα ειδικότητας. Αν εφαρμόζονται προγράμματα άσκησης στο επάγγελμα ή προγράμματα μαθητείας, η φοίτηση μπορεί να επιμηκύνεται έως και ένα έτος ακόμη.
2. Τα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα τεχνικά-επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις.
3. Οι μαθητές σε κάθε τμήμα στις ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τους είκοσι πέντε.
4. Οι διατάξεις των παρ. 5, 7 και 8 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου ισχύουν και για τις ΕΠΑ.Σ .

Αρθρο 11
Φοίτηση-Εγγραφή
1. Στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι μαθητές που προάγονται στη Β΄ τάξη των Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων και όσοι έχουν προαχθεί στη Β΄ τάξη του Α΄ κύκλου ΤΕΕ. Στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ
2. Οι προαγωγικές και πτυχιακές εξετάσεις διεξάγονται εντός της σχολικής μονάδας στα μαθήματα και τις εργαστηριακές ασκήσεις που διδάσκονται στην αντίστοιχη τάξη.

Αρθρο 12
Τίτλοι σπουδών-Ισοτιμία-Επαγγελματικά δικαιώματα
1. Στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Σ χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 6, του ν. 2009/1992, το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγράφονται στα ΙΕΚ.
2. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν.2009/1992.

Αρθρο 13
Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές
1. Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές, είναι οι αντίστοιχες προς τις δημόσιες, δεν ανήκουν στο κράτος αλλά ιδρύονται και λειτουργούν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και διέπονται από τις διατάξεις του ν. 682/1977 όπως ισχύουν και τον παρόντα νόμο.
2. Οι ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο ασκεί την κατά νόμο εποπτεία με τις περιφερειακές του υπηρεσίες.
3. Οι ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές έχουν την ίδια οργάνωση με τις αντίστοιχες δημόσιες και ακολουθούν το ισχύον για αυτές ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας.
4. Η επιτροπή καταλληλότητας διδακτηρίων του άρθρου 40 του Ν. 682/77 για τα Ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια όπως συγκροτείται με το άρθρο 9 του παρόντος νόμου, γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εργαστηριακού εξοπλισμού των ΕΠΑ.Σ.
5. Οι όροι και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα κτήρια που στεγάζουν τις ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές και ο εργαστηριακός τους εξοπλισμός καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ) του ν. 1566/1985.
6. Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 8 και παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 682/1977 δεν έχουν εφαρμογή για τις ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου παρέχεται άδεια ίδρυσης ιδιωτικών ΕΠΑ.Σ και μπορεί να προστίθενται και ειδικότητες σε ΕΠΑ.Σ. που ήδη λειτουργούν.
8. Για την μετατροπή των Ιδιωτικών ΤΕΕ σε ΕΠΑ.Σ και την προσθήκη ειδικοτήτων σε αυτές καταβάλλεται παράβολο υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης, ίδιο με αυτό της ίδρυσης.
9. Οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από τις Ιδιωτικές ΕΠΑ.Σ είναι ισότιμοι με τους αντίστοιχους τίτλους των Δημοσίων.

Αρθρο 14
Ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, μετατροπή, προσθήκη-κατάργηση ειδικοτήτων
1. Η ίδρυση των δημοσίων ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών. Η κατάργηση, συγχώνευση, η προσθήκη ή η κατάργηση ειδικοτήτων, η μετονομασία και η μεταφορά της έδρας τους γίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Πλην του ΥΠΕΠΘ, δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη και άλλων Υπουργείων. Η ίδρυση και οι μεταβολές της προηγούμενης παραγράφου γίνονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών και του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού.
3. Τα υφιστάμενα δημόσια ΤΕΕ που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία μπορούν:
α) να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, χωρίς εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ τάξη μέχρι και το τέλος του σχολικού έτους 2007-2008. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του εποπτεύοντος Υπουργού μετατρέπονται κατόπιν σε ΕΠΑ.Σ ή άλλως καταργούνται ή
β) με όμοια απόφαση να μετατραπούν κατά τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008 σε ΕΠΑ.Σ. Η μετατροπή γίνεται σταδιακά ανά τάξη και έτος αρχίζοντας από την Α΄ τάξη το σχολικό έτος 2006-2007 ή 2007-2008. Η Β΄ τάξη του Α΄ κύκλου και ο Β΄ κύκλος των ΤΕΕ εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα διδασκαλίας και μέχρι τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008 αντίστοιχα.
4. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν και στα Ιδιωτικά ΤΕΕ. Η μετατροπή των Ιδιωτικών ΤΕΕ σε ΕΠΑ.Σ γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη, εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του νόμου αυτού.
5. Η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου ισχύει και για τις ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ.
6. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της περ. α) της παρ. 3 του παρόντος άρθρου το ΤΕΕ ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας, το ΤΕΕ γαλακτοκομικών Ιωαννίνων και το ΤΕΕ Αβερώφειο Λάρισας μπορούν να εγγράψουν κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2006-2007 μαθητές στην Α΄ τάξη του Α΄ κύκλου. Οι μαθητές αυτοί ολοκληρώνουν τις σπουδές τους το σχολικό έτος 2007- 2008.
7. Οι ΕΠΑ.Σ που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία εξακολουθούν να διέπονται από τις οικείες διατάξεις εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Εργαστήρια-Γραφεία Εκπαίδευσης-Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων
Αρθρο 15
Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα
1. Τα υφιστάμενα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.) εξακολουθούν να λειτουργούν για την πρακτική άσκηση των μαθητών των ΤΕΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της μετατροπής τους σε Επαγγελματικά Λύκεια , καθώς και για την πρακτική άσκηση των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών και των καταρτιζόμενων στα ΙΕΚ.
2. Με απόφαση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ορίζονται οι σχολικές μονάδες και τα ΙΕΚ, των οποίων οι μαθητές ή οι καταρτιζόμενοι ασκούνται σε κάθε ΣΕΚ.
3. Στις περιπτώσεις συστέγασης σχολικών μονάδων και ΙΕΚ σε ένα διδακτήριο ή συγκρότημα, συγκροτείται ενιαία σχολική επιτροπή.

Αρθρο 16
Γραφεία Εκπαίδευσης
1. Από την έναρξη του σχολικού έτους 2006-2007 μετονομάζονται:
α) Τα Γραφεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
β) Τα τμήματα εκπαιδευτικών θεμάτων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε τμήματα εκπαιδευτικών θεμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και
2. Στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου λειτουργούν Επαγγελματικά Λύκεια ή Επαγγελματικές Σχολές, ή ΣΕΚ, τουλάχιστον τρία συνολικά, ιδρύεται και λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
3. Σε όσες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καταργούνται τα τμήματα εκπαιδευτικών θεμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Αρθρο 17
Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται ανάλογα και στην Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Εξουσιοδοτικές-Μεταβατικές-Καταργούμενες διατάξεις
Αρθρο 18
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται κατόπιν γνώμης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα ΕΠΑ.Λ και τις ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ σχετικά με:
α) τον καθορισμό των κύκλων μαθημάτων, των τομέων και των ειδικοτήτων
β) την αντιστοιχία των κύκλων μαθημάτων με τους τομείς και των τομέων με τις ειδικότητες και την διαδικασία κατάταξης των μαθητών στους κύκλους μαθημάτων, στους τομείς ή στις ειδικότητες.
γ) τα διδασκόμενα μαθήματα, τις εργαστηριακές ασκήσεις και πρακτικές εφαρμογές, τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων κατά τομέα και ειδικότητα,
δ) τις εγγραφές, μετεγγραφές, τη χορήγηση υποτροφιών, τους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών,
ε) το περιεχόμενο των μαθημάτων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την λειτουργία των τμημάτων υποδοχής της παρ. 2 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου,
στ) τον ορισμό των κλάδων και ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, που διδάσκουν τα μαθήματα και διεξάγουν τις εργαστηριακές ασκήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές, σε πρώτη και δεύτερη ανάθεση,
ζ) την έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους, καθώς και των διδακτικών τετραμήνων, προκειμένου περί των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ και το ωράριο λειτουργίας,
η) την ειδικότερη οργάνωση της μαθητικής ζωής και των σχολικών εκδηλώσεων,
θ) κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την οργάνωση και λειτουργία τους.
2. Για τις ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας άλλων υπουργείων τα θέματα των προηγούμενων παραγράφων ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργού.
3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και κατόπιν γνώμης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη φοίτηση, τις κάθε είδους εξετάσεις και την αξιολόγηση των μαθητών.

Αρθρο 19
Μεταβατικές διατάξεις
1. Οι εκπαιδευτικοί που οργανικά ανήκουν στα ΤΕΕ που μετατρέπονται σε δημόσια Επαγγελματικά Λύκεια ή δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές, διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις στην εκπαίδευση και καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια ή στις Επαγγελματικές Σχολές με την ολοκλήρωση της μετατροπής, κατά την παρ. 3 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί καθώς και οι αποσπώμενοι ή διατιθέμενοι σε αυτά, παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλες της τάξεις που λειτουργούν στην ενιαία σχολική μονάδα. Για τους τυχόν πλεονάζοντες, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τις υπεράριθμες θέσεις των εκπαιδευτικών.
2. Οι διευθυντές και υποδιευθυντές, που υπηρετούν με θητεία στα μετατρεπόμενα ΤΕΕ, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις αντίστοιχες θέσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια ή τις Επαγγελματικές Σχολές με την ολοκλήρωση της μετατροπής και ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Οι διευθυντές και υποδιευθυντές μέχρι την ολοκλήρωση της μετατροπής, ασκούν τα καθήκοντά τους σε όλες τις τάξεις που λειτουργούν στην ενιαία σχολική μονάδα.
3. Μέχρι την οριστική παύση λειτουργίας των τάξεων των ΤΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν για τις τάξεις αυτές οι διατάξεις του ν.2640/1998.
4. Εκπαιδευτικοί, που μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, έχουν διοριστεί και υπηρετούν σε οργανικές θέσεις ΤΕΕ αρμοδιότητας άλλου υπουργείου και ανήκουν στους κλάδους θεολόγων, φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής μετατάσσονται, μετά από αίτησή τους, από την έναρξη του σχολικού έτους 2007-2008 σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, αντίστοιχων κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται για τον σκοπό αυτόν. Η μετάταξη αυτών γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και η τοποθέτησή τους με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στους μετατασσόμενους καταβάλλονται, από την ημερομηνία μετάταξης, οι αποδοχές που προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς του ΥΠΕΠΘ.

Αρθρο 20
Ισχύς
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Για θέματα που δεν ρυθμίζονται ή δεν ρυθμίζονται διαφορετικά από τον παρόντα νόμο και τις βάσει αυτού εκδιδόμενες κανονιστικές αποφάσεις εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της κείμενης νομοθεσίας περί γενικής εκπαιδεύσεως δημόσιας και ιδιωτικής.

Αθήνα

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ

 

Η συνέντευξη της υπουργού Παιδείας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα. Χρόνια Πολλά αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες από το Πάσχα. Βέβαια το Σχέδιο Νόμου που παρουσιάζουμε σήμερα σε τελικό σκοπό εσείς το γνωρίζετε, δηλαδή το είχαμε δώσει στη δημοσιότητα με βάση τις γενικές αρχές και τη συλλογιστική η οποία επικράτησε για να γίνει ένας τέτοιος μετασχηματισμός.

Και σας υπενθυμίζω επίσης ότι είχε γίνει μακρά συζήτηση στη Βουλή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μετά από δικό μου αίτημα, προκειμένου να συζητήσουμε γενικά περί Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και πράγματι ήταν και μια πολύ καλή συζήτηση αυτή που είχε γίνει στη Βουλή.

Γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή. Θέλω να το επαναλάβω. Όχι μόνο γιατί τα εκπαιδευτήρια αυτά κατά κάποιο τρόπο δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια στις σημερινές ανάγκες και στο ρόλο που πρέπει να παίξουν ουσιαστικά, όπου με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Λισσαβόνας εστιάζουμε στην κοινωνία της γνώσης, στην εκπαίδευση και στην τελική καταπολέμηση της υποαπασχόλησης και της ανεργίας, αλλά κυρίως γιατί τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και γιατί πρέπει να δοθούν καλύτερες ευκαιρίες στους νέους που επιλέγουν αυτό το δρόμο, της επαγγελματικής κατάρτισης περισσότερο και γιατί πρέπει να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και αυτοί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επομένως, είναι φυσικό μέσα στο Σχέδιο Νόμου να αναφέρεται ότι οι νέοι που τελειώνουν το Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο είναι ισότιμο, δίνει ισότιμο πτυχίο με του Ενιαίου Λυκείου και ταυτόχρονα δίνει και μια ειδικότητα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όχι με κάποιες ποσοστώσεις, αλλά οπουδήποτε θέλουν αν μπορούν.

Να πω θεωρητικώς δηλαδή ότι αν κάποιος που τελείωσε αυτό το Λύκειο θελήσει να μπει στη Φιλολογία, δεν θα του κλείσει κανείς το δρόμο, αφού μπορεί. Επομένως το πρώτο μήνυμα είναι η απελευθέρωση του συστήματος από τα διάφορα δεινά των ποσοστώσεων και ο εγκλωβισμός των νέων σε κατευθύνσεις που έχουν επιλέξει πολύ νωρίτερα. Νομίζω ότι αυτό το σκεπτικό είχαμε αναφέρει και όταν συζητήσαμε για τη Δια Βίου Μάθηση.

Είμαστε σε μια εποχή που μπορεί να αλλάξει κανείς πολλές φορές δουλειά, αλλά και αντικείμενο της στη ζωή του, όπου η τεχνολογία και η επιστήμη έχει καταλυτικές εξελίξεις και επομένως θέλουμε να δώσουμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες πολύ νωρίτερα, αλλά και ταυτόχρονα την ευκαιρία στους νέους να μην αποφασίζουν οριστικά για όλη τους τη ζωή σε πάρα πολύ μικρή ηλικία. Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες και ίσες ευκαιρίες με τους άλλους.

Ο συνδυασμός μιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο επίπεδο του Λυκείου, που θα είναι ισότιμη με την εκπαίδευση που δίνεται στο Ενιαίο Λύκειο, οι ευκαιρίες που μπορούν να δοθούν εν συνεχεία με άλλες δομές, όπως είναι τα ΙΕΚ, αλλά και οι γενικότερες ευκαιρίες για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, η Δια Βίου Μάθηση, τα Μεταπτυχιακά, τα Διδακτορικά και όλες οι δομές όλων των επιπέδων εκπαίδευσης, πρέπει επαναλαμβάνω να εισπράττονται από την κοινωνία ως δυνατότητες και ευκαιρίες, όχι μόνο μέσα από αποφάσεις που λαμβάνει κανείς πάρα πολύ νωρίς, αλλά και μέσα από αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο προσωπικό status, το οικονομικό status, τους σχεδιασμούς κλπ. και θα μπορούν να δώσουν ευρύτερες ευκαιρίες.

Έναντι λοιπόν μιας κατάστασης, σύμφωνα με την οποία είχαμε την υποχρεωτική εκπαίδευση ή την πίεση μέσα από το Λύκειο να μπούμε στα Πανεπιστήμια όλοι, έστω και με βαθμολογία που δεν εγγυάται την περαιτέρω εξέλιξη και την απόκτηση πτυχίου από το Πανεπιστήμιο, εμείς θέλουμε εγκαίρως να δώσουμε πολλαπλές ευκαιρίες.

Η συλλογιστική αυτή υπάρχει σε εκπαιδευτικά συστήματα που έχουν προκριθεί ως αρκετά αποτελεσματικά - σας λέω το φιλανδικό μοντέλο που το επικαλούμεθα πάρα πολύ συχνά, έτσι ακριβώς κινείται και εκείνο- και θεωρούμε ότι η απόδοση αυτής της υπόθεσης πραγματικά θα είναι τεράστιας σημασίας.

Βεβαίως παράλληλα θα υπάρχουν και οι Επαγγελματικές Σχολές οι οποίες θα λειτουργούν, αλλά οι δομές του Επαγγελματικού Λυκείου θα βρίσκονται αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή για φέτος θα λειτουργήσει η Α’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούν οι δύο τάξεις των ΤΕΕ και σε 2 χρόνια από τώρα θα έχουμε τελειώσει και με τα ΤΕΕ, αυτοί που άρχισαν δηλαδή με τα ΤΕΕ, θα τελειώσουν με αυτά.

Φυσικά δεν θα υπάρχουν Επαγγελματικά Λύκεια σε άλλα Υπουργεία όπως υπήρχαν ΤΕΕ. Τα Επαγγελματικά Λύκεια είναι δομές Παιδείας και Εκπαίδευσης και επομένως θα βρίσκονται μόνο στο Υπουργείο Παιδείας. Άλλα Υπουργεία που είχαν παρόμοιες δομές, δομές ΤΕΕ, θα μπορούν να έχουν Επαγγελματικές Σχολές.

Αυτό το λέω για να διευκρινίσω και την ουσιαστική διαφοροποίηση από το παλιότερο σύστημα και αυτό δείχνει βέβαια και την ουσιαστική ισοτίμηση του Επαγγελματικού Λυκείου με το Ενιαίο Λύκειο από πλευράς περιεχομένου σπουδών.

Επομένως μέσα απ’ αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια στους νέους και θα τους δώσουμε τις ευκαιρίες όπως είπα ανοιχτά για την ανώτατη εκπαίδευση. Το Επαγγελματικό Λύκειο φυσικά θα διακρίνεται επίσης σε ημερήσιο και εσπερινό όπως ακριβώς διακρίνονται και τα Ενιαία Λύκεια.

Επομένως στην Α’ τάξη του θα εγγράφονται οι μαθητές του Γυμνασίου χωρίς εξετάσεις όπως ισχύει και για τα Ενιαία Λύκεια. Θα παρακολουθούν μαθήματα διαφόρων επαγγελματικών κατευθύνσεων για να έχουν μια γενική άποψη για το στόχο που υπηρετείται και θα υπάρχουν αρκετά μαθήματα γενικής παιδείας.

Αυτό θα τους δώσει το δικαίωμα να μπορούν να εγγράφονται στη Β’ τάξη του Λυκείου χωρίς εξετάσεις αν αλλάξουν γνώμη, αν δουν ότι αυτό δεν τους πάει, ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Επομένως θα υπάρχει και κινητικότητα ανάμεσα στα δύο.

Στη Β' τάξη θα υπάρχουν επαγγελματικοί τομείς. Οι μαθητές θα παρακολουθούν επίσης και μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα του τομέα που έχουν επιλέξει και στην Γ' τάξη πια θα μπαίνουν στην ειδικότητα. Θα παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας που έχουν επιλέξει και τα οριζόμενα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα μαθήματα γενικής παιδείας.

Έτσι κάνουμε έναν συνδυασμό επαγγελματικής εκπαίδευσης και γενικότερων γνώσεων γενικής παιδείας, που επιτρέπει πλέον και την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

Τώρα, στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με ενδοσχολικές εξετάσεις θα χορηγηθεί απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου, όπως είπα καθ’ όλα ισότιμο με του Γενικού Λυκείου, που μπορεί να εξασφαλίσει στον κάτοχο του την πρόσβαση μέσω πανελληνίων εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε ισότιμη βάση με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3, που θα μπορούν έτσι να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή και να εγγραφούν εν συνεχεία στα ΙΕΚ για περαιτέρω εξειδίκευση.

Θα εξετάζονται κυρίως σε τεχνολογικούς τομείς των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε γενικά και επαγγελματικά μαθήματα. Πάλι σε 6 μαθήματα, αλλά αυτό θα περιλαμβάνει και επαγγελματικά. Αν επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις σε άλλου τύπου σπουδές θεωρητικές, θα ακολουθούν τη διαδικασία που ακολουθείται στο Γενικό Λύκειο.

Είπα πριν πως θα γίνει η μετατροπή σταδιακά. Επομένως στο σχολικό έτος 2008-2009 θα έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση, δηλαδή θα έχουμε και τις 3 τάξεις του Επαγγελματικού Λυκείου να λειτουργούν.

Η Β' τάξη του πρώτου κύκλου και ο δεύτερος κύκλος των ΤΕΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα μέχρι την ολοκλήρωση της μετατροπής, οπότε δεν θα υπάρχουν πια.

Τώρα οι μαθητές του Γενικού Λυκείου που προάγονται στη Β' τάξη μπορούν να πάνε στη Β' τάξη του ΕΠΑΛ. Σε αυτούς τους μαθητές θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα προσαρμογής προηγουμένως με την έναρξη του σχολικού έτους. Ακριβώς επειδή τα μαθήματα γενικής παιδείας μπορεί να είναι αρκετά για το Επαγγελματικό Λύκειο, αλλά δεν είναι τόσα όσα είναι του Γενικού Λυκείου.

Οι μαθητές όμως του ΕΠΑΛ που θέλουν να γραφτούν στη Β' τάξη προαγόμενοι στη Β' τάξη μπορούν να εγγράφονται επίσης στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.

Άρα καταλήγοντας, έχουμε ένα επαγγελματικό Λύκειο πρώτον που είναι ισότιμο με το Γενικό Λύκειο και από πλευράς τίτλων και από πλευράς ουσίας. Δεύτερον, προσφέρει επαρκή γενική παιδεία χωρίς αυτή να γίνεται εις βάρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και χωρίς να στερεί το άτομο που αποκτά εν συνεχεία μια ειδικότητα, από γνώσεις γενικής παιδείας που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε.

Δε δεσμεύσει τους μαθητές με πρόωρες επιλογές όπως είπαμε. Δίνει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος η οποία δεν απαξιώνεται με το χρόνο αλλά αποτελεί ισχυρή βάση για νέες μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές και απασχολήσεις, για χρησιμοποίηση της δια βίου μάθησης εν συνεχεία και για πρόσβαση αν δε θέλουν να είναι στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα ΙΕΚ φυσικά που και εκεί μπορούν να πάρουν αντίστοιχες ή παρεμφερείς ειδικότητες.

Τέλος, υπάρχει μια αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε εκπαιδευτικό σύστημα στις μέρες μας, εσείς γνωρίζετε πολύ περισσότερο από κάθε άλλον ως εκπαιδευτικοί ρεπόρτερ ότι και οι αλλαγές επιλογών και οι καταλυτικές εξελίξεις και η κινητικότητα και η επικοινωνία γενικότερα και οι διεθνείς συνεργασίες και η παγκοσμιότητα, μας καλούν να δώσουμε ευρύτερη σκέψη και αντίληψη, μεγαλύτερες δυνατότητες γενικής προσέγγισης των θεμάτων, απόλυτες εξειδικεύσεις στο τέλος προκειμένου στο χώρο της εργασίας να αναδειχθούν τα άτομα αυτά και κυρίως και πρώτα απ’ όλα όπως είπα, δυνατότητα πολλαπλών επιλογών και αλλαγών επιλογών κατά τη διάρκεια του βίου τους.

Οι επαγγελματικές σχολές απευθύνονται σε μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε ειδικότητες, που δεν απαιτούν ισχυρή θεωρητική υποστήριξη. Επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική άσκηση και μπορούν οι απόφοιτοι να ενταχθούν αμέσως στην αγορά εργασίας. Αυτές οι σχολές όπως είπα μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν, βεβαίως με τους κανόνες που θα καθορίσει το Υπουργείο Παιδείας και σε άλλα Υπουργεία.

Η φοίτησή τους θα είναι διετής και σ’ αυτές μπορούν να γραφούν μαθητές που κρίνονται προακτέοι από την Α’ τάξη του Επαγγελματικού ή του Γενικού Λυκείου. Η φοίτησή τους είναι οργανωμένη σε ειδικότητες και βέβαια παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3 το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή και να εγγράφονται στα ΙΕΚ.

Ως προς την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την εργαστηριακή υποδομή, όπως γνωρίζετε βρίσκεται σε φάση εξέλιξης, η προμήθεια ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών συστημάτων νέας τεχνολογίας ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ για όλα τα επαγγελματικά Λύκεια. Αυτό ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί για τα ΤΕΕ πριν γίνουν οι προκηρύξεις, είδαμε όλα τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά μιας ουσιαστικής έτι περαιτέρω αναβάθμισης, είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα και νομίζουμε ότι θα βοηθήσει εξαιρετικά στους στόχους που περιέγραψα πριν.

Αυτή τη στιγμή εκπονείται κι ένα συνολικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών που θα επιμορφωθούν με συγκεκριμένες προτεραιότητες, δηλαδή όχι μόνο για την επιμόρφωση αλλά και για τη διδακτική μεθοδολογία, για την αξιοποίηση των νέων εργαστηρίων και κυρίως για τη αξιοποίηση των δικτυακών και υπολογιστικών υποδομών που θα υπάρχουν στα επαγγελματικά Λύκεια.

Η αλλαγή αυτή, την οποία άλλωστε είδαμε και ως κοινωνικό αίτημα πέρα από το πρόγραμμα το κυβερνητικό στο οποίο υπάρχει και γνωρίζετε όλοι και την κριτική που είχε ασκηθεί για το περιεχόμενο σπουδών στα ΤΕΕ μέχρι σήμερα, νομίζουμε ότι θα φανεί πάρα πολύ σύντομα ως κοινωνικό αποτέλεσμα, θα έχει αποτέλεσμα στο χώρο της απασχόλησης και κυρίως, όπως είπα πριν, θα ανταποκρίνεται σε αρχές στις οποίες επιμένει η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή την ισότητα ευκαιριών, τις πολλαπλές επιλογές, τη δια βίου μάθηση και τις νέες ευκαιρίες.

Βεβαίως πρέπει να πω, το ξέρετε, ότι τη βασική δουλειά στην εκπόνηση του σχεδίου νόμου έκανε ο Υφυπουργός κ. Καλός ο οποίος τα ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά, για να το πω έτσι, έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία με ανθρώπους επαγγελματίες, ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, είδε τι λειτουργεί στις άλλες χώρες και πώς λειτουργεί, υπήρξε πληροφοριακό υλικό απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι θα πρέπει και να απαντήσει αλλά και να σημειώσει ορισμένα σημεία τα οποία έχουν αξία.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Γ. ΚΑΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ κι εγώ όλους με τη σειρά μου που είστε σήμερα εδώ, εκείνο που θα ήθελα να τονίσω πρώτα απ’ όλα είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο στάθηκε στην εισήγησή της η κα Υπουργός, ότι δηλαδή αυτό που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ως το υπό ψήφιση νέο θεσμικό πλαίσιο για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας, είναι κατ’ αρχάς προϊόν ενός ευρύτατου διαλόγου, πρώτα απ’ όλα κοινωνικού διαλόγου και εκπαιδευτικού διαλόγου.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και προϊόν καθαρά του δημοκρατικού διαλόγου που έκαναν οι φορείς και τα κόμματα σε επίπεδο εθνικό, δηλαδή του λεγόμενου «εθνικού διαλόγου». Θα θυμίσω ότι το καλοκαίρι πέρυσι είχε καταλήξει ο εθνικός διάλογος για την παιδεία με συμμετοχή όλων τότε, και των κομμάτων και των χωρών σε 11 σημεία. Τα 11 σημεία έγιναν απολύτως σεβαστά και πάνω σ’ αυτά δημιουργήθηκε το συνολικό πλαίσιο που έχετε στα χέρια σας, το θεσμικό, το υπό ψήφιση.

Επίσης, ο ευρύτατος διάλογος ο εκπαιδευτικός και ο κοινωνικός, έδωσαν σ’ εμάς να καταλάβουμε μελετώντας παράλληλα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως είπε η κα Υπουργός προηγουμένως, πώς έπρεπε να διαρθρωθεί το νέο εκπαιδευτικό σύστημα για να είναι αποδοτικότεροι οι τίτλοι, προσαρμοστικότεροι στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και να μην επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα που απαξίωσαν στη συνείδηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δυστυχώς –υπογραμμίζω το «δυστυχώς»- τα σημερινά λειτουργούντα ΤΕΕ.

Είναι βέβαιο ότι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση διαδραματίζει σοβαρότατο ρόλο σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Όμως τα σημερινά ΤΕΕ, παρ’ όλες τις ελπίδες που δημιούργησαν το 1997 όταν θεσμοθετήθηκαν από την πρώτή κυβέρνηση, δεν κατάφεραν ως θεσμός να πείσουν την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, για την αυξημένη αναγκαιότητα προσανατολισμού προς την επαγγελματική εκπαίδευση ώστε να προσελκύσουν μαθητές. Αυτή είναι η πρώτη πρακτική αδυναμία.

Ενώ βλέπουμε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό των μαθητών προσανατολίζονται προς τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν επαγγελματική βάση και επαγγελματικά προγράμματα και προορισμό, στη χώρα μας δυστυχώς τα ΤΕΕ ως θεσμός δεν κατόρθωσαν να το πετύχουν αυτό. Δε μπόρεσαν δηλαδή να προσφέρουν στους μαθητές αποτελεσματική διέξοδο στην αγορά εργασίας και καθόλου τη δυνατότητα της διαρκούς προσαρμογής στις συνεχώς εναλλασσόμενες και διαμορφούμενες νέες συνθήκες στο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Παράλληλα, δεν παρείχαν την αναγκαία γενική παιδεία, το επεσήμανε ούτως ή άλλως και ο Υπουργός, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συμμετρικά διαμορφωμένων πολιτών και δεν πρόσφεραν ολοκληρωμένη δυνατότητα πρόσβασης προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν ήταν δυνατότητα πρόσβασης η ποσοστιαία και χαμηλής αναλογίας διέξοδος προς τα ΤΕΙ και μόνο, μετά την ολοκλήρωση του β’ κύκλου σπουδών στα ΤΕΕ.

Έτσι λοιπόν οι πολλές ειδικότητες που παρείχαν και οι οποίες αντί να συμμαζεύονται και να ολοκληρώνονται ως πλαίσιο διαρκώς πολλαπλασιάζονταν και δεν ελάμβαναν υπόψη τους ούτε τις τοπικές διαμορφωμένες ανάγκες εκεί όπου λειτουργούσαν τα σχολεία αυτά αλλά ούτε και τις ανάγκες θεσμικής αγοράς εργασίας. Ενώ η αλληλεπικάλυψή τους, των ειδικοτήτων δηλαδή που παρήχοντο, με εκείνες του συστήματος κατάρτισης που προσέφεραν τα ΙΕΚ ήταν οι άλλες δυο αδυναμίες, το σημειώνω, δημιούργησαν όλη αυτή την συνεχώς, κατά φαινόμενα χιονοστιβάδας, παρατηρούμενη υποβάθμιση και αποψίλωση από μαθητικό δυναμικό, των σχολείων αυτών.

Τέλος, τα ΤΕΕ θα πρέπει να σημειώσουμε, δεν υποστηρίχθηκαν ως θεσμός απέναντι στο ενιαίο Λύκειο αλλά υπονομεύθηκαν από τις διαρκείς αλλαγές του εξεταστικού συστήματος από το 1997 μέχρι σήμερα που εμείς αποφασίσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και όσον αφορά τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης, της αβίαστης, της χωρίς ποσοστώσεις και περιορισμούς πρόσβασης προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των αποφοίτων τους, και να κάνουμε μ’ αυτόν τον τρόπο και με την αναβάθμιση του όλου εκπαιδευτικού συστήματος και του εργαστηριακού εξοπλισμού το οποίο σημειώνει και η Αντιπολίτευση και συμφωνούμε μαζί τους ότι είναι η μεγάλη σημερινή αναγκαιότητα, να κάνουμε λοιπόν το νέο θεσμικό πλαίσιο να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση των εθνικών αναγκών.

Για να δούμε λοιπόν μερικά σημεία από εκείνα που είναι πολύ σημαντικά και που διαφοροποιούν το σημερινό σύστημα, το προτεινόμενο σύστημα της εκπαίδευσης με το Επαγγελματικό Λύκειο και τις επαγγελματικές σχολές, μαζί τους δυο πυλώνες της τεχνικής εκπαίδευσης μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, να δούμε πώς λοιπόν λέω τα σημεία αυτά διαφοροποιούν αυτό το σύστημα από το ήδη ισχύον για το οποίο επεσήμανα τις κυριότερες αδυναμίες.

Το πρόγραμμα σπουδών στο επαγγελματικό λύκειο δημιουργείται έτσι ώστε πέρα από την ολόπλευρη ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του ατόμου και το αναγκαίο γνωσιολογικό υπόβαθρο, να δίνει ομαλή και δημιουργική ένταξη στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, να δίνει διεκδίκηση θέσεων σπουδών στα ανώτερα και ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως προείπαμε και να οδηγεί στην επανεκπαίδευση και αποτελεσματική δια βίου κατάρτιση.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η εγγενής αδυναμία των προγραμμάτων σπουδών στα ΤΕΕ η οποία περιέπλεκε το σύστημα κατάρτισης με το σύστημα εκπαίδευσης, τις συνιστώσες του ενός συστήματος με τις συνιστώσες του άλλου συστήματος, καθιστούσε ανενεργά τα ΤΕΕ και προς τις τρεις αυτές κατευθύνσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Άρα λοιπόν να η πρώτη ειδοποιός διαφορά.

Η δεύτερη, όσον αφορά την οργανωτική δομή και τη λειτουργία και το περιεχόμενο σπουδών: Θέλουμε να πιστεύομε ότι εκείνο που θα προσπαθήσουμε στην Α’ τάξη ανεβάζοντας την αναλογία των μαθημάτων γενικής παιδείας, δεν υπήρχε αυτό στα ΤΕΕ σε σχέση με τα μαθήματα του επαγγελματικού προσανατολισμού, να οδηγήσει γρήγορα σε ορθότερη, όπως ορθώς προσημειώθηκε, επιλογή τομέως και ειδικότητος για τη Β’ και Γ’ τάξη του επαγγελματικού Λυκείου και ταυτοχρόνως να βάλει στέρεες τις βάσεις στα παιδιά εκείνα που θέλουν λυκειακές σπουδές και όχι κατάρτιση.

Δε θα πάνε στην ΕΠΑΣ, αλλά θα συνεχίσουν στην Β’ και Γ’ του επαγγελματικού Λυκείου αποζητώντας να πάρουν έναν τίτλο σπουδών στο τέλος, ο οποίος και το επίπεδο στη σημερινή διάρθρωση –λέω στη σημερινή γιατί μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αλλάξει τα επίπεδα- επίπεδο 3 κατάρτισης και ταυτόχρονα να πάρουν πτυχίο επαγγελματικό που θα τους επιτρέπει να αποκτήσουν με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι που ισχύουν σήμερα την επαγγελματική τους ιδιότητα και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις φυσικά που θα απορρέουν απ’ αυτήν.

Ούτε εδώ η σημερινή ΤΕΕ με τα ΤΕΕ έτσι όπως λειτουργούσαν στους δύο κύκλους μπόρεσε να το επιτύχει.

Είπε η κυρία Υπουργός ότι στις τρεις τάξεις, όντως στην πρώτη θα έχουμε ενισχυμένη τη γενική παιδεία και για όσους επιλέξουν δεύτερη και τρίτη του επαγγελματικού λυκείου, στη δεύτερη τάξη – παρακαλώ την προσοχή σας εδώ – θα έχουμε επιλογή τομέα και στην τρίτη τάξη επιλογή ειδικότητας. Έτσι, δεν θα έχουμε πρόωρη επιλογή ειδικότητας όπως γινόταν μέχρι σήμερα στο ΤΕΕ, πριν καν το παιδί που θα φοιτήσει, ο μαθητής, μπει και γνωρίσει από κοντά την υφή, τα προγράμματα, τη λειτουργία και τους σκοπούς φυσικά του επαγγελματικού εκπαιδευτηρίου.

Θα γίνεται η επιλογή του τομέα, άρα θα έχουμε στη δευτέρα τάξη μαθήματα επίσης ισχυρά της γενικής παιδείας για όσους θα θελήσουν να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μαθήματα επαγγελματικά εξειδικεύσεως, όχι όμως απότομης, δεν θα πηγαίνει κανείς κατευθείαν στην ειδικότητα όπως πήγαινε απ’ την πρώτη του ΤΕΕ, αλλά θα πηγαίνει βαθμωτά και κλιμακωτά, μέσω ομάδος μαθημάτων στην Β’ Λυκείου, για να φτάσει τα μαθήματα ειδικότητας στην Γ’.

Με αυτό το κλιμακωτό σύστημα το οποίο έχει και τη δεδηλωμένη κατά τρόπο πλειοψηφικό επιλογή και εκτίμηση των περισσοτέρων χωρών-μελών της Ε.Ε. που το ακολουθούν στις επιλογές του επαγγελματικού προσανατολισμού του εκπαιδευτικού συστήματός τους, με αυτή τη βαθμωτή και κλιμακωτή προσέγγιση στην ειδικότητα, θα μπορέσουμε να βάλουμε στέρεες τις βάσεις της δια βίου εκπαίδευσης της επαγγελματικής. Ήταν ένα άλλο μεγάλο σημείο στο οποίο χωλαίνουν τα σημερινά ΤΕΕ.

Και θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το σύστημα, γιατί αυτή είναι η κυβερνητική θέληση, να ανοίξουμε το σύστημα ώστε εκείνοι οι οποίοι θα βγαίνουν με την ειδικότητά τους ως απόφοιτοι του επαγγελματικού λυκείου, να μπορούν αν θέλουν να περάσουν στο αμέσως επόμενο επίπεδο των ΙΕΚ για να πολλαπλασιάσουν τις γνώσεις τους, συμπληρώνοντας τις εκπαιδευτικές με τις γνώσεις κατάρτισης και να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση ή αν θέλουν να προχωρήσουν ισοτίμως με τα υπόλοιπα παιδιά που θα βγαίνουν πλέον απ’ το γενικό λύκειο, θα λέγεται γενικό και όχι ενιαίο, δεν θα έχει νόημα πλέον να λέγεται το πρώτο λύκειο ενιαίο, ως πρώτος πυλώνας, δίπλα στο δεύτερο πυλώνα που είναι στο συνολικό εκπαιδευτικό μας σύστημα τα επαγγελματικά λύκεια που σήμερα το θεσμικό τους πλαίσιο σας το παραδίδουμε.

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να σταθώ είναι το εξής: Ποια θα είναι η δομή και η λειτουργία του ΕΠΑΣ, σε ποια σημεία θα βρίσκεται πολύ-πολύ κοντά στο επαγγελματικό λύκειο και που θα διαφοροποιείται, ποια θα είναι η διαφοροποίηση στο επίπεδο των τίτλων σπουδών μετά την αποφοίτηση από τη μία και απ’ την άλλη βαθμίδα.

Η Επαγγελματική Σχολή είναι βέβαιο ότι θα είναι το οικοδόμημα εκείνο που θα δέχεται τους μαθητές μετά την πρώτη του Επαγγελματικού Λυκείου, οι οποίοι θα επιζητούν κατάρτιση και εξειδίκευση μέσω της κατάρτισης και όχι συνεχόμενη εκπαίδευση σε επίπεδο λυκείου.

Δηλαδή να σας το πω απλά, ο μηχανολόγος ο οποίος θέλει να βγει μηχανικός αυτοκινήτου ή μηχανικός θερμοψυκτικών μονάδων που απαιτούνται εκεί για να μπορέσει να χτυπήσει τις αντίστοιχες πόρτες στην αγορά εργασίας και να μπορέσει να τις ανοίξει με τον τίτλο που θα πάρει των σπουδών του και με τις γνώσεις που θα έχει, αυτός θα προτιμήσει να περάσει στην επαγγελματική σχολή, να ολοκληρώσει με δύο χρόνια – εμείς το κάναμε έτσι για να έχουμε δωδεκάχρονη και ως προς αυτό τον κλάδο εκπαίδευση – να αποκτήσει τις γνώσεις που του χρειάζονται μέσω των πακέτων γνώσεων και όχι της συνεχώς κλιμακούμενης και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενης εκπαίδευσης στη γραμμή του λυκείου.

Θα βγει, θα πάρει και αυτός επίπεδο δικαιωμάτων επαγγελματικών 3, όπως και ο απόφοιτος του ΕΠΑΛ, θέλω να το προσέξετε αυτό. Και θα μπορεί να προχωρήσει και αυτός το τονίζουμε, γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις Επαγγελματικές Σχολές απ’ ότι βλέπουμε τώρα που ολοκληρώσαμε το νομοσχέδιό μας, θα μπορεί και αυτός να κάνει ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση αμέσως μετά απ’ αυτή την απόκτηση του πτυχίου του, τα ΙΕΚ. Θα μπορεί δηλαδή να συνεχίσει την κατάρτισή του στα ΙΕΚ.

Εάν ένας απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής θα ήθελε να προχωρήσει προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να η ανισότητα για την οποία του συστήματος σας μίλησε η Υπουργός προηγουμένως, να το ανοιχτό του χαρακτήρα, θα μπορεί παίρνοντας τις δύο τάξεις – ως εργαζόμενος βέβαια πλέον – του Επαγγελματικού Λυκείου, να ολοκληρώσει το λυκειακό, να πάρει ισχυρή γενικότερη παιδεία και να προχωρήσει χωρίς κανένα μα κανένα περιορισμό ποσόστωσης ως τις τριτοβάθμιες σπουδές μέσα απ’ το εξεταστικό σύστημα όπως σας το περιέγραψε η Υπουργός.

Αυτή είναι η σχέση ανάμεσα σε Επαγγελματική Σχολή και Επαγγελματικό Λύκειο. Η σχέση τίτλων, η σχέση δικαιωμάτων, η σχέση λειτουργίας των δύο οικοδομημάτων.

Στη συζήτηση που κάναμε στη Βουλή, γιατί και αυτό θα ήθελα να το λάβετε υπόψη σας και να το σημειώσετε, το νομοσχέδιο που φέρνουμε, του υπονόησε η κυρία Υπουργός, το υπογραμμίζω και εγώ και σας το εξηγώ, ήδη έχει συζητηθεί στα βασικά σημεία του, στα περισσότερα απ’ τα βασικά σημεία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σε μία συζήτηση στην οποία ακούσαμε διεξοδικότατα τις γνώμες όλων των συναδέλφων, απ’ όποιο κόμμα και απ’ όποια πολιτική αφετηρία και αν διετυπώνετο τότε η σκέψη τους.

Έχει συζητηθεί και μάλιστα οι πάντες τότε, πριν λίγους μήνες, επικροτούσαν μιλώντας εκ μέρους όλων των κομμάτων, την πρωτοβουλία που είχαμε να φέρουμε στη Βουλή και πριν το καταθέσουμε ως τελικό κείμενο, να συζητήσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις των κομμάτων και σε επίπεδο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Εκεί ελέχθη από πολλούς εκπροσώπους κομμάτων, ότι ο σχεδιασμός της ΕΠΑΣ ο πρακτικός σχεδιασμός, η δημιουργία Επαγγελματικών Σχολών πάνω στον γεωγραφικό χάρτη όλης της χώρας, θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη της και τις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Εμείς ήδη το έχουμε προσημειώσει και το βάλαμε ως βασική μας ιδέα, βασική μας πρόταση στον εθνικό διάλογο. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι εισαγάγαμε αυτή τη λογική και δηλώνουμε σήμερα, θα το δηλώσουμε και στη Βουλή, ότι όντως ο σχεδιασμός της δημιουργίας απ’ την επόμενη σχολική χρονιά για το Υπουργείο Παιδείας των Επαγγελματικών Σχολών, θα είναι φωτισμένος με τις τοπικές ανάγκες επειδή τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών θα έρθουν να καλύψουν εκείνοι οι οποίοι κυρίως θα βγαίνουν απ’ τις Επαγγελματικές Σχολές με ισχυρή κατάρτιση.

Δεν θα ήθελα τίποτα άλλο να πω. Θα ήθελα μόνο να διευκρινίσω ένα τελευταίο σημείο κυρία Υπουργέ, ότι και σήμερα ακόμα το πρωί συζητήσαμε με τα συναρμόδια Υπουργεία που είχαν ΤΕΕ και που δεν θα έχουν πλέον Επαγγελματικό Λύκειο, εφόσον το Επαγγελματικό Λύκειο θα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης και προσοχής του Υπουργείου Παιδείας.

Και συζητήσαμε για το πως θα δημιουργηθούν οι Επαγγελματικές Σχολές στο επίπεδο ενδιαφερόντων του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και όλων των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων.

Είμαστε απολύτως σύμφωνοι και εμείς ως Υπουργείο Παιδείας μαζί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είμαστε πανέτοιμοι να δώσουμε προς την κατεύθυνση αυτή για να δημιουργηθούν και σε αυτό το επίπεδο σχολεία σημαντικά και αποτελεσματικά υπέρ της εθνικής οικονομίας, τις απαραίτητες γνώσεις και το know-how προγραμμάτων, βοηθημάτων και τίτλων σπουδών.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, θα ήθελα να σας πω ότι όπως υπήρχαν ιδιωτικά ΤΕΕ, αλλά με δεδομένο ότι εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχουμε πλήρη γνώση των φακέλων που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς από διάφορες κακές λειτουργίες ιδιωτικών ΤΕΕ, θέλουμε με απόλυτη προσοχή να δίνονται απ’ την Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας οι άδειες προς ιδιώτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θα θέλουν να δημιουργήσουν ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια ή Επαγγελματικές Σχολές και θα έχουμε στραμμένη απολύτως την προσοχή μας, θα είναι στο μικροσκόπιό μας δηλαδή, η λειτουργία τους, έτσι ώστε να έρχονται και να συμπληρώνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να προσφέρουν τις δυνάμεις τους θετικά και όχι αρνητικά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ να ξεκινήσω από το τελευταίο που είπε ο κ. Καλός σχετικά με τα ιδιωτικά ΤΕΕ, ΕΠΛ μάλλον, Επαγγελματικά Λύκεια. Όταν λειτουργούσαν τα Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια, τότε είχαμε το φαινόμενο να παράγουν τα ιδιωτικά σχολεία εκατοντάδες χιλιάδες 20άρηδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τμήματα σε ΤΕΙ που να έχουν ισάριθμους και να έρχονται μετά στο Υπουργείο, γιατί δεν μπορούσαν να τους δεχτούν τα Τμήματα.

Η τότε πολιτική ηγεσία είχε πει, ότι θα πατάξει το φαινόμενο. Δεν πατάχθηκε τίποτε, διότι ήρθαν μετά τα ΤΕΕ και έχουμε πάλι το ίδιο φαινόμενο. Σας άκουσα να λέτε κι εσείς, ότι θα το πατάξετε αυτό το φαινόμενο με κάποια μέτρα.

Θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι αυτά τα μέτρα; Για παράδειγμα θα αίρεται η άδεια ενός σχολείου εάν διαπιστώνεται αυτή η παρανομία; Νομίζω, ήταν ένα σκληρό μέτρο το οποίο θα πρέπει να βάλετε. Δεν μπορεί να δημιουργεί ένα σχολείο 20άρηδες μαϊμού.

Και ένα δεύτερο. Θυμάμαι, ότι όταν λειτούργησαν τα ΤΕΕ τα παιδιά δεν είχαν βιβλία και μάλιστα κάποιες σημειώσεις που έδιναν οι καθηγητές τους ήταν γραμμένες στο πόδι, με αποτέλεσμα σιγά – σιγά να φθίνει αυτός ο θεσμός και επίσης εργαστήρια δεν υπήρχαν. Είδα εδώ ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό εργαστηρίων. Πότε θα είναι αυτά τα εργαστήρια στα σχολεία; Και εάν θα υπάρχουν βιβλία και πότε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν για το θέμα των ΤΕΕ εμείς το είχαμε διαπιστώσει πριν από οποιονδήποτε άλλο που είχε καταγγείλει για τα ιδιωτικά ΤΕΕ. Και πρέπει μάλιστα να σας πω, ότι όταν υπήρξαν οι υποψηφιότητες για τα νοσοκομεία, επειδή εγώ είχα θητεύσει ως Υπουργός Υγείας, τα νοσοκομεία ειδοποίησαν κατευθείαν το γραφείο μου για τα πολλά 20άρια και εμείς ενημερώσαμε αμέσως το Υπουργείο Υγείας.

Από εκεί και πέρα βέβαια αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό είναι θέμα του ΑΣΕΠ, αλλά για τα φαινόμενα αυτά έχουμε επιληφθεί, είναι υποθέσεις που έχουν πάει στον Εισαγγελέα, σχολεία που έχουν κλείσει. Οι καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ ήταν παλιές και δεν είχε ασχοληθεί το Υπουργείο ποτέ για τις υποθέσεις αυτές.

Πρέπει να σας πω ότι τα Επαγγελματικά Λύκεια θα παίρνουν άδεια όπως παίρνουν και τα ιδιωτικά σχολεία, που είναι πάρα πολλοί αυτοί οι έλεγχοι όπως ξέρετε και που πολλές φορές κλείνουν. Και θα ελέγχονται φυσικά από τις δομές εκπαίδευσης, οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή με τον ίδιο τρόπο που θα ελέγχονται όλα.

Άρα δεν θα έχουμε και για ένα πρόσθετο λόγο τα ίδια προβλήματα, γιατί πολλά παιδιά απ’ αυτά θα δίνουν και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκεί θα υπάρχουν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Πρέπει δε να σας πω, ότι στη συζήτηση που κάναμε με την ΟΙΕΛΕ και συμφωνήσαμε για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, έχουμε κάνει και ανάλογες ανακοινώσεις, είπαμε ότι θα δούμε και τις ευθύνες και των εκπαιδευτικών και άλλων που συμμετείχαν σε τέτοια σχολεία που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτα, δηλαδή δεν έκαναν τις ώρες που πρέπει, ήταν περίπου κλειστά για να το πω έτσι.

Και επομένως δεν νομίζω, ότι θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα. Έπειτα το επίπεδο και το κύρος των Επαγγελματικών Λυκείων είναι τελείως διαφορετικό τώρα. Δεν είναι, ότι πάει κάποιος με κάποιους τρόπους να πάρει ένα βαθμό για να μπει με τα κριτήρια μέσω του ΑΣΕΠ ή να μπει με την ποσόστωση που έμπαιναν προηγουμένως στα ΤΕΙ. Αυτό ήταν μια μεγάλη πληγή που νομίζω, ότι θα τελειώσει και με την αναβάθμιση των εργαστηρίων, σας είπα ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, μπορεί να σας ενημερώσει περισσότερο ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος είναι εδώ.

Και από την άλλη πλευρά σχετικά με τα βιβλία ήδη έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές και αυτή τη στιγμή τυπώνονται από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων τα αντίστοιχα βιβλία. Δεν ξέρω αν θέλετε να προσθέσετε κάτι.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Γ. ΚΑΛΟΣ: Ναι, να σημειώσω επίσης και να συμπληρώσω, ότι ήδη η ύλη και φυσικά για να ξεκινήσει φέτος με το νέο σχολικό έτος η 1η Επαγγελματικού Λυκείου, το αναλυτικό πρόγραμμα, η περιγραφή της ύλης η αναλυτική ήταν έτοιμη εδώ και καιρό. Με την βοήθεια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου οι εντολές δόθηκαν στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και έτσι δεν θα πάμε με άδεια CD όπως παλιότερα στην 1η του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά με επαρκή και πλήρη τα βοηθήματα.

Εξάλλου ξέρετε, ότι έτσι όπως είπαμε, ότι ενοποιούνται οι δύο τύπου των Λυκείων στα επίπεδα της Γενική Παιδείας, τα μαθήματα Γενικής Παιδείας θα διδαχθούν από τα ίδια βιβλία.

Και να συμπληρώσω κι αυτό που σας είπε η υπουργός για το πολύ σημαντικό θέμα του εργαστηριακού εξοπλισμού, ένα μόνο γεγονός θα σας αναφέρω, ότι πριν 15 μέρες εγκαινιάσαμε ένα θαυμάσιο νέο Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο που θα είναι από εδώ και στο εξής Λύκειο βήμα προς βήμα και τα εργαστήριά του όλα ήταν με προσομειωτές, δηλαδή ήδη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνονται οι πρώτες παραγγελίες απ’ αυτά τα εργαστήρια και μάλιστα οι συνάδελφοι βουλευτές και υπουργοί που ήσαν παρόντες εκεί, είδαν παράδειγμα, υπολογισμό βλαβών σε αυτοκίνητο ή υπολογισμό διαρροών σε υδραυλικό σύστημα μέσω εξομειωτών, ήταν δηλαδή υπέρ σύγχρονα και ήταν οι πρώτες παραλαβές αυτές για είστε βέβαιοι ότι προχώρησε και προχωρά πολύ καλά ο διαγωνισμός αυτός.

Γ.Γ. ΥΠΕΠΘ κ. ΑΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: Θα μου επιτρέψτε να συμπληρώσω ορισμένα για το διαγωνισμό εξοπλισμού των εργαστηρίων των ΤΕΕ, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο διαγωνισμό, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 35 εκατομμυρίων €, 70 εκατομμυρίων είναι, αλλά η α’ φάση είναι αυτή.

Οι διαγωνισμοί έχουν γίνει ανάλογα με τις ειδικότητες οι οποίες υπάρχουν στα ΤΕΕ. Βρισκόμαστε σε διάφορες φάσεις, δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις διαγωνισμών που ήδη έχουν κατακυρωθεί και άλλες βρίσκονται οπωσδήποτε μετά το στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης. Τυχόν καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται για ορισμένους διαγωνισμούς οφείλονται σε διαδικαστικά θέματα, ενστάσεις ενδιαφερομένων κλπ. και ακολουθείται η τυποποιημένη πορεία στο Συμβούλιο Επικρατείας ή οπουδήποτε αλλού.

Επομένως αισιοδοξούμε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και βεβαίως αφού ελεγχθούν τα προσφερόμενα προϊόντα από τις Επιτροπές τις οποίες έχουμε συστήσει, θα είμαστε σε θέση να τα παραλάβουμε και να τα στείλουμε στα σχολεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις και μία διευκρίνιση. Αν μου επιτρέπετε να ξεκινήσω από τη διευκρίνιση. Στη σελίδα 7 του νομοσχεδίου, άρθρο 5, παρ. 6. Αναφέρεται για τη φοίτηση και εγγραφή των μαθητών στα ΕΠΑΛ. Και λέει η παράγραφος 6: «Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε Λύκεια ή ισότιμα προς αυτά σχολεία». Αυτό σημαίνει, ότι κάποιος που έχει τελειώσει παλαιότερα Γενικό Λύκειο, δεν μπορεί να εγγραφεί σήμερα σε ένα ΕΠΑΛ;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Γ. ΚΑΛΟΣ: Είναι σαφές αυτό, αλλά θα σας απαντήσει ο κ. Γενικός.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΕΠΘ κ. Κ. ΡΑΜΜΑΣ: Ναι. Μπήκε αυτή η διάταξη, αφού τα δύο απολυτήρια είναι ισότιμα. Εάν ένας μαθητής τελειώσει το Γενικό Λύκειο και έρθει στο Επαγγελματικό Λύκειο θα πάρει έναν τίτλο απολυτηρίου Λυκείου ισότιμο με το προηγούμενο.

Θα ρωτήσετε γιατί ένας μαθητής δεν μπορεί, αφού δεν πέρασε στο πανεπιστήμιο, να μπορέσει κι αυτός να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα; Υπάρχουν τα ΙΕΚ. Τα ΙΕΚ η φιλοσοφία τους αυτή ήταν, για να δίνει διέξοδο στους μαθητές του τότε Ενιαίου ή Γενικού Λυκείου που δεν πέρασαν στο πανεπιστήμια.

Επιπλέον μία από τις μεγαλύτερες παρενέργειες που προηγουμένως ο κ. Σακαβάρας τόνισε ήταν, ότι οι μαθητές των Γενικών Λυκείων, εάν θέλετε και απόφοιτοι Πανεπιστημίων πήγαιναν και γράφονταν στα ΤΕΕ. Γιατί το κάνανε αυτό; Αυτά τα ΤΕΕ τα οποία ακούσατε που δεν λειτουργούσαν, που γίνανε καταγγελίες. Απλώς μόνο και μόνο για να πάρουν έναν νέο τίτλο με μια μεγαλύτερη βαθμολογία, η οποία τους χρησίμευε μετά στις εξετάσεις του δημοσίου.

Να εκλείψει, λοιπόν, το φαινόμενο στα σχολεία μας, στα ΤΕΕ, να έχουμε μαθητές μικρής ηλικίας, πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα τα οποία έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και πάνε π.χ. φιλόλογοι να πάρουν το πτυχίο της Κομμωτικής, όχι ότι θέλει να ασκήσει το επάγγελμα του Κομμωτή βεβαίως ή της Κομμώτριας, μόνο και μόνο για να έχουν τη δυνατότητα να πάνε μετά στο σχολείο, κάνοντας χρήση και του πανεπιστημιακού τους πτυχίου, να διοριστούν στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές καθηγητές και να πάρουν προϋπηρεσίες.

Όλες αυτές τις παρενέργειες τις σταματήσαμε. Τα σχολεία δεν είναι σχολεία δια βίου εκπαίδευσης. Τα ΤΕΕ είχαν καταντήσει κάπως έτσι, ήταν δια βίου εκπαίδευσης, δηλαδή έπαιρνε ένας μια ειδικότητα, ξαναγραφόταν να πάρει και δεύτερη, να πάρει και τρίτη, ήταν οι αιώνιοι μαθητές.

Ενώ τώρα υπάρχουν δομές, έχουν γίνει δομές τέτοιες, ούτως ώστε να λειτουργεί η δια βίου εκπαίδευσης έξω από την τυπική εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο. Προηγουμένως η Υπουργός μίλησε για τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί να ληφθούν από το Υπουργείο σε συνεργασία και με την ΟΙΕΛΕ, δεν βρίσκω κάποιον λόγο ύπαρξης αυτής της …

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ κ. Κ. ΡΑΜΜΑΣ: Όχι, ακούστε με. Τα μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν ήταν φέτος. Δηλαδή αφορμή με το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εξετάζονται οι μαθητές αυτοί, δηλαδή από τις Επιτροπές του Δημοσίου πώς μπαίνουν τα θέματα, πώς αξιολογούνται αυτοί οι μαθητές, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Δηλαδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο μαθητές να έχουν σε όλα τα μαθήματα προφορικά 20, σε όλα τα μαθήματα γραπτά 20. Όπως καταλαβαίνετε είναι μία διαστρέβλωση του συστήματος.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ήδη φέτος έχουν σταλεί από τον Γενικό Γραμματέα ειδικές εντολές, ούτως ώστε να γίνουν μέσα στα πλαίσια του συστήματος που υπάρχει, που δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε σε μια εβδομάδα να το αλλάξουμε, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αυστηρά αυτά τα συστήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις ήθελα να κάνω όσον αφορά στις ειδικότητες, πότε θα καθοριστούν και αν θα έχουν κάποια σχέση με τις ειδικότητες των ΤΕΕ και δεύτερον τι γίνεται με τα πτυχία των ΤΕΕ, σε ποια αντιστοιχία θα βρίσκονται με τα πτυχία των ΕΠΑΛ.

Γ. ΚΑΛΟΣ: Ο ορισμός των ειδικοτήτων και φυσικά τα αναλυτικά προγράμματα, είναι θέμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Δουλεύει η ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ετοιμάζονται αυτά. Φυσικά φωτίζει τον όλο δρόμο η ύπαρξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τα σημερινά ΤΕΕ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι έρχεται το ΕΠΑΛ να αναπαραγάγει όλα αυτά γιατί πολλές από τις ειδικότητες που υπήρχαν στα ΤΕΕ και γι αυτό μιλήσαμε για πασνπερμία ειδικοτήτων, όχι μόνο εκφυλίζονταν μέχρι να δημιουργηθούν και δεν τις επέλεγαν οι μαθητές, αλλά από την άλλη έδιναν σαφέστατη εικόνα σύγχυσης μεταξύ εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτά δε θα γίνουν τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να απευθυνθώ στην κα Υπουργό: Με αφορμή σας τη σημερινή σας εξαγγελία για την ίδρυση τριετούς επαγγελματικού Λυκείου με σύστημα πρόσβασης κοινό με το ενιαίο Λύκειο -ο σχεδιασμός που απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι μακράς πνοής- θα ήθελα να μας πείτε εάν εξετάζετε, εάν βλέπετε την πρόταση που σας κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ κ. Βερέλης, για σύντμηση της βασικής και μέσης εκπαίδευσης 11ετή με τη διολίσθηση του προγράμματος του εκπαιδευτικού της Α’ Δημοτικού στο Νηπιαγωγείο και τη μετατροπή της Γ’ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος, επειδή υπάρχει μια αντίφαση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το έχουμε εξετάσει αυτό καθόλου, η υπόθεση των Πανελληνίων Εξετάσεων σας έχω πει ήδη από πάρα πολύ καιρό ότι θέλουμε να επανεξετασθεί από την αρχή διότι αυτό αποτελεί αίτημα και των Πανεπιστημίων και της ΟΛΜΕ και των διαφόρων Οργανώσεων, θα εξεταστεί με σοβαρότητα και τα παιδιά θα το ξέρουν από την Α’ Λυκείου εφ’ όσον αλλάξει το σύστημα αλλά είναι κάτι που έπεται των ρυθμίσεων αυτών. Δεν το έχουμε εξετάσει καθόλου. Και πάντως δεν υπάρχει κάποια απόφαση που να κατευθυνόμεθα προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να σας πω βεβαίως ότι έχω μιλήσει πολλές φορές για τη δημόσια διαβούλευση στην Ελλάδα, πρέπει να πω με ευχαρίστηση ότι ο εθνικός διάλογος πέτυχε παρά την απόφαση ορισμένων να αποχωρήσουν και πέτυχε επί της ουσίας, τεράστιος αριθμός υπευθύνων και ανθρώπων συμμετείχε και συνέβαλλε ακόμα και μέσω του δικτυακού τόπου, οι απόψεις είναι πάντοτε σεβαστές, θα το εξετάσουμε σε τελικό σκοπό και είναι υπόθεση πολύ αργότερα.

Πάντως να ξέρετε ότι η πρόταση αυτή για το επαγγελματικό Λύκειο είναι ουσιαστική και ολοκληρωμένη και ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα των πιο μοντέρνων χωρών που έχουν καλές επιδόσεις στα ζητήματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στα ποσοστά μαθητών σε χώρες της Ευρώπης που κατευθύνονται προς την επαγγελματική εκπαίδευση τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα. Θέλετε να μου θυμίσετε λίγο σήμερα στη χώρα μας τι ποσοστό των μαθητών επιλέγει τα ΤΕΕ και πού πιστεύετε ότι θα φτάσει αυτό μετά την αλλαγή;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Γ. ΚΑΛΟΣ: Να σας πω ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ξεπερνά το 50%, δε θέλω να αναφερθώ σε χώρες που έχουν και 80% ή πλησιάζουν αυτό το όριο και τις ενδιαφέρει και το ενισχύουν, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σαφέστατα πάνω από το 50% του μαθητικού δυναμικού που επιλέγει την επαγγελματική εκπαίδευση. Στη χώρα μας δυστυχώς που ζητάτε να έχετε μια τέτοια ενημέρωση, να σας το πω, τα 4 ή 5 τελευταία χρόνια ο μέσος όρος έχει κατέβει δραματικά κάτω από το 32%, αν βάλουμε και τη φετινή χρονιά είναι ακόμα δραματικότερο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι βεβαίως η εξέλιξη αυτή σε χώρες της Ευρώπης έχει να κάνει με την καταπληκτική εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Και το λέω αυτό γιατί έχω ακούσει κατά καιρούς διάφορα σχόλια. Θυμάμαι από τη δεκαετία του ’70, όταν ο Γεώργιος Ράλλης ασχολήθηκε ως Υπουργός Παιδείας και έκανε και το νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση, ότι υπήρχαν σχόλια του τύπου «τη θέλετε την επαγγελματική εκπαίδευση για να πάτε μια μερίδα παιδιών που θέλετε να υποβαθμίσετε» και τέτοια.

Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή και στο χώρο της Ευρώπης και διεθνώς είναι αυτό που λέμε “must” η επαγγελματική εκπαίδευση. Κατέχουν πολύ υψηλές θέσεις οι άνθρωποι που κάνουν επαγγελματική εκπαίδευση και εν συνεχεία την εξειδικεύουν και τη δια βίου μάθηση κτλ. γιατί είμαστε στην κοινωνία της γνώσης και της τεχνολογίας.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Γ. ΚΑΛΟΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συμπληρώσουμε και το εξής και να γίνει εμφανές μια και είμαστε στο ίδιο ερώτημα. Όντως αυτή τη στιγμή το ΕΠΑΛ δεν είναι απλώς αναβαθμισμένο, δεν προτείνεται να ψηφιστεί στη Βουλή ως ένας αναβαθμισμένος τύπου σχολείου σε σχέση με τα ΤΕΕ, αλλά ως ένας ισχυρός τύπου σχολείου και διαφορετικό δίπλα στο Γενικό Λύκειο. Ο μαθητές που θα βγαίνει από το Επαγγελματικό Λύκειο δε θα έχει μόνο τίτλο ολοκλήρωσης λυκειακών σπουδών απολύτως ισότιμο προς εκείνον του Γενικού, αλλά θα έχει και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του και την ειδικότητα και όλα αυτά. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός των δύο αυτών καταστάσεων για τις οποίες υποσημείωσα αυτό που είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν τελειώνει ένα παιδί, όταν παίρνει το πτυχίο του από το Επαγγελματικό Λύκειο, για να περάσει στο Πανεπιστήμιο θα δίνει δυο μαθήματα γενικής παιδείας, τέσσερα κατεύθυνσης και παράλληλα θα δίνει και μαθήματα ειδικότητας; Μας είπατε για έξι, αλλά δεν είναι τόσο συγκεκριμένο.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Γ. ΚΑΛΟΣ.: Εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι και θα είναι ευκολότερα κατανοητό αν το συγκρίνετε με το ό,τι γινόταν μέχρι τώρα με την τεχνολογική λεγόμενη κατεύθυνση στο Ενιαίο Λύκειο, είναι το εξής: Οπωσδήποτε θα υπάρχουν και θα ορίζονται για το εξεταστικό των αποφοίτων του Επαγγελματικού Λυκείου προς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα αντίστοιχα μαθήματα, ο αντίστοιχος αριθμός μαθημάτων προς εκείνον που θα δίνουν τα παιδιά που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Γενικό Λύκειο. Αυτά δε θα είναι μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, θα είναι τα βασικά μαθήματα γενικής παιδείας κατά την επιλεγόμενη κατεύθυνση με βάση το τι θα υπάρχει μετά τα τρία χρόνια που θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι του Επαγγελματικού Λυκείου και ταυτοχρόνως θα υπάρχουν λίγα μαθήματα μέσα σ’ αυτό τον απαραίτητο ίδιο αριθμό εξεταζομένων μαθημάτων. Ορισμένα μαθήματα θα είναι μαθήματα ειδικότητας.

Αν κάποιος θελήσει, επειδή έχουμε ελεύθερη την πρόσβαση και τη δυνατότητα επιλογής προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να φύγει εντελώς από την ειδικότητά του και να δώσει –επί παραδείγματι είναι πτυχιούχος με ειδικότητα Μηχανολόγου και θέλει να δώσει για φιλόλογος- τότε θα δώσει όλα τα μαθήματα τα αντίστοιχα που θα δώσει και ο αποφοιτών προς αυτή την κατεύθυνση από το Γενικό Λύκειο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved