ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συζήτησαν την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων

Αθήνα 22.8.2014, 16:22

H ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων για ξένους φοιτητές στις φιλοσοφικές σχολές και η κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών, που έχει αποφασίσει να ιδρύσει η Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν τα θέματα που συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. 

Με ομιχλώδη, όπως πάντα, λόγο, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Έχουμε πολλά κοινά με το Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχο Θεσσαλονίκης και μια προσωπικότητα γνωστή. Υπογραμμίζω, για να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης. Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται από χίλιες πλευρές, τώρα που είμαστε εμείς εδώ, δίπλα συνεδριάζουμε με τις φιλοσοφικές σχολές, όπου η Θεσσαλονίκη έχει πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία, για  κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ξένους  φοιτητές μόνο, που θα διδάσκεται στην αγγλική, από όλες τις φιλοσοφικές της χώρας, με δίδακτρα βέβαια για τους ξένους. Αυτό είναι μια κατάκτηση και λύνουμε νομικά, ουσιαστικά και οικονομικά προβλήματα, για αυτό το πρόγραμμα που ξεκινάει το καλοκαίρι του 2015. Φυσικά θα συζητήσουμε ζητήματα και συζητάμε ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και ειδικές προτάσεις του δημάρχου και κάτι κοινό την καλή γνώμη που έχουμε για την ίδρυση αυτού του προσανατολισμού  των θεολογικών σπουδών ως προς τη μουσουλμανική κατεύθυνση στη Θεολογική  σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης όπου μόνη της και κατά την έννοια των αρμοδιοτήτων που έχει την αποφάσισε. Αυτό, το  επιδοκίμασαν και οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης και το επιδοκιμάζουμε και εμείς, δεν έχουμε αρμοδιότητες εμείς να αποφασίζουμε για το αν θα γίνει ή όχι, αλλά αφού κυριαρχικά εκείνοι οι καθηγητές  το αποφάσισαν στεκόμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια που μαζί με την ψήφιση σε λίγες μέρες από τη Βουλή του νόμου περί θρησκευτικών κοινοτήτων ολοκληρώνει τη δικαιοκρατική κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τη Θρησκευτική ελευθερία».

Πιό ξεκάθαρος ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε ευχάριστο νέο τη δημιουργία προπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά γιατί έτσι τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν εξωστρέφεια και διεθνή εικόνα. Και συνέχεισε: «Υπογραμμίζω ότι έχουμε πολλούς φοιτητές οι οποίοι πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες και σε όλο τον κόσμο να σπουδάσουν. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα ιδιαίτερα στις φιλοσοφικές σχολές και για τις ανθρωπιστικές σπουδές, να μαζεύει παιδιά από όλο τον κόσμο. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν ξενόγλωσσα τμήματα. Από την άλλη πλευρά η ίδρυση, η υποστήριξη δηλαδή του τμήματος των μουσουλμανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , που είναι απόφαση της ίδιας της Θεολογικής σχολής έχει την αμέριστη στήριξη, όπως ακούσατε, και του υπουργού και φυσικά και του δήμου. Ο δήμος, θέλω να το τονίσω αυτό, νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε ότι γίνεται στην πόλη, αυτή είναι η έννοια του δήμου. Δεν κάνει ο ίδιος πράγματα αλλά μπορεί να παρέμβει. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει ήδη στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η στο Μακεδονίας έδρα ισλαμικών σπουδών, επανιδρύεται πάλι στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με απόφαση της συγκλήτου έδρα εβραϊκών σπουδών, με την ίδρυση των ισλαμικών σπουδών όχι μόνο τιμάται αλλά επιβεβαιώνεται και το πολιτισμικό παρελθόν της πόλης. Είναι από τις μοναδικές περιουσίες που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Δεν θέλω να πω κάτι, έχουμε και παλαιότερα συνεργαστεί με τον υπουργό ξέρω τη δυναμικότητά του και υπολογίζω ότι θα τον έχουμε βοηθό σε ότι συμβαίνει στην πόλη». 

Σχέδια προτάσεων
Αργότερα σήμερα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση εργασίας του υπουργού Παιδείας με τους Κοσμήτορες των Φιλοσοφικών Σχολών και τους Προέδρους των Τμημάτων Φιλολογίας των Πανεπιστημίων της χώρας, όπου συζητήθηκαν τα σχέδια προτάσεων που υπέβαλαν συγκεκριμένες Σχολές και Τμήματα Πανεπιστημίων, για τη δημιουργία προγραμμάτων με δίδακτρα για ξένους φοιτητές. 

Με απώτερο και βασικό στόχο τη συγκρότηση ολοκληρωμένων προπτυχιακών προγραμμάτων τετραετούς φοίτησης, συζητήθηκαν και δυνατότητες πιο άμεσης παρέμβασης με δημιουργία θερινών προγραμμάτων αλλά και μεταπτυχιακών με την ίδια στόχευση. 

Από τα Τμήματα ζητήθηκε να προχωρήσουν την ειδικά επεξεργασία των προτάσεών τους και να εστιάσουν στη δυνατότητα διατμηματικών συνεργασιών, ιδίως σε προπτυχιακό επίπεδο. Ορίστηκε νέα συνάντηση στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved