ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Επίτιμοι Διδάκτορες ΑΠΘ οι Άγγελος Δεληβοριάς και Γρηγόριος Λαρεντζάκης

Αθήνα 18.5.2016, 01:55

Επίτιμους Διδάκτορες αναγορεύει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον αρχαιολόγο και ιστορικό της τέχνης Άγγελο Δεληβοριά και τον ομότιμος Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Graz Γρηγόριο Λαρεντζάκη.

Αναλυτικά:

* Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο διακεκριμένος αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης, Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 40 χρόνια Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 16 Αυγούστου του 1937. Φοίτησε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην αντίστοιχη Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, και τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Tübingen με υποτροφία του Ιδρύματος  Αlexander von Humboldt. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Pratique des Hautes Études  στο Παρίσι. Το 1988 έκανες έρευνες στο Princeton και το 1989 στο J. Paul Getty  Museum του Malibu ως επίσημος προσκεκλημένος μελετητής.
Από το 1965 και εξής υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις αρχαιολογικές εφορείες Αθηνών, Αχαΐας και Λακωνίας-Αρκαδίας  διεξάγοντας ανασκαφικές έρευνες και μουσειακές εργασίες. 
Το 1973 εξελέγη διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, θέση στην οποία  υπηρέτησε επί 41 έτη, ως το 2014. Για την επιτυχημένη δράση του στην  αναβάθμιση και οργάνωση νέων εκθεσιακών χώρων στο μουσείο αυτό, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό μετάλλιο. Μεγάλο είναι το  έργο του και στον τομέα των περιοδικών εκθέσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέματα που καλύπτουν την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Στο εκδοτικό έργο του μουσείου  περιλαμβάνονται κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, μονογραφίες, καθώς και το περιοδικό του μουσείου.
Παράλληλα, το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δώσει διαλέξεις και συμμετείχε με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Άρθρα και μελέτες, που αναφέρονται στην αρχαιολογία και την τέχνη από την αρχαιότητα ως τα νεώτερα χρόνια, έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Είναι μέλος πολλών ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων ελληνικών και ξένων και μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών. Τέλος, έχει γίνει αποδέκτης  πολλών τιμητικών διακρίσεων σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα και το  εξωτερικό.

Τιμητικές διακρίσεις
1999 Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, από τη Γαλλική Δημοκρατία.
2000 Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, από τον Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας.
2000 Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την ανάπλαση του  Μουσείου Μπενάκη.
2005 Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
2008 Ordine della Stella della Solidarieta Italiana, από την Ιταλική Δημοκρατία.
2015 Aντεπιστέλλον μέλος της Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης.
2016 Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:
Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Καθηγητή Παντελή Νίγδελη.
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη.
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
Έπαινος του Τιμώμενου από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου.
Τελετή Αναγόρευσης.
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Καθηγητή Παντελή Νίγδελη και του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη.
Επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, θέμα: «Το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα εν εξελίξει»
Μουσικός Επίλογος.
Έργα R. Schumann και J. Brahms.
Τραγούδι:  Μαρία Θωίδου Πιάνο: Λάμπης Bασιλειάδης.
Λήξη Τελετής.


* Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz και ευρύτερα γνωστός στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα από τη συμμετοχή του στους διαχριστιανικούς διαλόγους, Γρηγόριος Λαρεντζάκης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. 

Ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης (Λουτράκι Χανίων - Κρήτης 1942) είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz, Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (1961-1965), Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Innsbruck (1969) και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (1983), Yφηγητής της Κλασικής Φιλολογίας και της Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz.
Κατά τα έτη 1970-2007 δίδαξε την Ορθόδοξη Θεολογία και τον ρόλο της στην οικουμενική κίνηση στις Ρωμαιοκαθολικές Σχολές των Αυστριακών Πανεπιστημίων Graz, Βιέννης και Linz, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey στη Γενεύη και στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Στη συνέχεια, 2007-2017, στην Ανώτατη Παιδαγωγική και Θεολογική Σχολή της Βιέννης παρέδωσε θεολογικά μαθήματα στους υποψήφιους ορθοδόξους διδασκάλους των Θρησκευτικών ανεξαρτήτως εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στα σχολεία της Αυστρίας. Πραγματοποίησε πληθώρα μαθημάτων και διαλέξεων σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, συμμετείχε σε αφθονία επιστημονικών σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και υπήρξε ομιλητής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές 

Διετέλεσε: 
Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Graz, Πρόεδρος του Διαχριστιανικού Συμβουλίου του Graz Αυστρίας, Αντιπρόεδρος του Οικουμενικού Ιδρύματος «Pro Oriente» της ίδιας πόλης, 
Μέλος της Επιτροπής Θεολογικών Σπουδών και της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC),
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής της Β’ Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνελεύσεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CCEC), Graz Ιούνιος 1997,
Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ι. Μ. Αυστρίας σε θεολογικές επιτροπές, διεθνείς και διεκκλησιαστικούς Οργανισμούς και διμερείς διαλόγους.
Διοργανωτής επιστημονικών συνεδρίων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για φοιτητές και καθηγητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και τα μέλη εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα, με στόχο τη γνωριμία και προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού πολιτισμού.

Τιμητικές Διακρίσεις:
Άρχων Μέγας Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Χρυσός Σταυρός του Πατριαρχείου Ρουμανίας
Χρυσός Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου της Εκκλησίας Κρήτης
Χρυσός Σταυρός της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου
Χρυσός Σταυρός της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας
Χρυσό Παράσημο της πόλεως του Graz Αυστρίας 
Μεγάλος Χρυσός Σταυρός του Ομοσπονδιακού Κράτους της Styria Österreich
- Τιμητικό Παράσημο Επιστημών και Καλών Τεχνών Α’ Τάξεως του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών Αυστρίας
Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων του Graz
Επίτιμο Μέλος της Ελληνο-Αυστριακής Εταιρίας του Graz.
Επίτιμο Μέλος του ιδρύματος Foundation Pro Oriente 
Επίτιμο Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Sibiu Ρουμανίας
Οικουμενικό Βραβείο Abt-Emmanuel-Heufelder-Preis
Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου Πάπα Ρώμης

Τo πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:
Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή.
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου.
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
Έπαινος του τιμώμενου από την Kαθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας, Δήμητρα Κούκουρα και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Στυλιανό Τσομπανίδη.
Τελετή Αναγόρευσης.
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, Kαθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή και του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου.
Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Το μήνυμά της για τον σύγχρονο κόσμο».


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved