nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Proslipsis.gr | Αθήνα 2.8.2018, 20:23

Ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και με σημαντική διακομματική συναίνεση σε επιμέρους άρθρα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».

«Τώρα αρχίζει για τα δύο ιδρύματα μία δύσκολη σύνθετη και περίπλοκη περίοδος σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα το οποίο, με βάση τον προγραμματισμό μας, θέλαμε να συμπέσει με τη νέα περίοδο που αρχίζει για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο τέλος της συζήτησης. 

Ως προς την επόμενη μέρα των δύο νέων Ιδρυμάτων ανέφερε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Πολλή δουλειά στο στήσιμο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, στα νέα προγράμματα σπουδών, πολλή δουλειά -με ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια- στις κρίσεις για τους καθηγητές των ΤΕΙ και πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην προκήρυξη και πλήρωση των νέων θέσεων. Είναι αυτό στο οποίο θα είμαστε αμείλικτοι. Υπάρχουν άπειροι νέοι επιστήμονες εκεί έξω, ας επιλέξουμε τους πιο άξιους, αυτούς που θέλουν να προσφέρουν και είναι πολύ περισσότεροι από τις θέσεις που δώσαμε. Γιατί από αυτούς θα εξαρτηθεί και η δυναμική στα Ιδρύματα και στο εγχείρημα μας. Είναι ένα εγχείρημα που το παρακολουθεί όλη η κοινωνία, είναι ένα εγχείρημα που θα ενδυναμώσει το κύρος του Δημόσιου Πανεπιστημίου και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε».
 
Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου για τον αριθμό θέσεων των καθηγητών και για την έκτακτη χρηματοδότηση -όχι σε βάθος τριετίας αλλά για του χρόνου- θα τηρηθούν στο ακέραιο. Και συμπλήρωσε: «Έγινε απολύτως σαφές πως το εγχείρημά μας δεν έχει καμία σχέση με συνενώσεις, δεν έχει καμία σχέση με συγχωνεύσεις, δεν έχει καμία σχέση με ρουσφετάκια –δεν είναι δική μου λέξη- δεν έχει καμία σχέση με εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων». Τέλος, σημείωσε ότι «τα επόμενα βήματα ως προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες θα είναι τον Σεπτέμβριο ένα νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για τους ‘αμετάθετους’ εκπαιδευτικούς». 

Ο Μουφτής
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην τροπολογία που ορίζει ότι ο Μουφτής αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. «Το Κοινοβούλιο ομόφωνα, πλην της Χρυσής Αυγής, είχε ψηφίσει την προαιρετικότητα της Σαρία. Ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Μουφτειών. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει αυτήν την λειτουργία  είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αλλά απαραίτητης διαδικασίας, που είχε ως πρώτο βήμα την λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής στην οποία τα κόμματα έχουν υποδείξει ειδικούς επιστήμονες. Τώρα είμαστε στο δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας της τελικής μορφής του μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τι κάναμε λοιπόν με αυτήν την διάταξη; Προσπαθήσαμε να κανονικοποιήσουμε την λειτουργία των Μουφτειών. Άρα και οι ίδιοι οι Μουφτήδες πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. Όπως οι δικαστικοί παίρνουν σύνταξη στα 67 τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μουφτήδες. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή. Και βεβαίως, προχωράμε αμέσως στον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ακριβώς λέει ο νόμος του 1991. Σήμερα, οι δύο Μουφτήδες, οι οποίοι πράγματι έχουν ευσυνείδητα εργαστεί, ο ένας είναι 80 ετών, αν δεν κάνω λάθος, και ο άλλος 81 ετών. Δεν είναι αμαρτία η ηλικία, αλλά όταν λέμε να κανονικοποίησουμε δομές, όλοι πρέπει να είναι το ίδιο στα μάτια του νόμου και είμαι σίγουρος ότι πρώτα οι ίδιοι οι Μουφτήδες θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία». 

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των ιεροδιδασκάλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Έχει μεγάλη σημασία οι ιεροδιδάσκαλοι να είναι μορφωμένοι και ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε την κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ακριβώς αυτός και θέλουμε να δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι να υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα». 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved