ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Επαναπροσέλαβαν έγκυο μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (4/9/08)


Αθήνα 4.9.2008, 08:07
Μερικοί εργοδότες όχι μόνο δεν ασπάζονται το δόγμα "αγαπάτε αλλήλους και... υπαλλήλους" αλλά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποδείξουν το μέγεθος της αναλγησίας τους. Όπως στην περίπτωση εταιρείας, που απέλυσε εργαζόμενη επειδή έκανε το... λάθος να μείνει έγκυος.

Η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το αίτηµα ακύρωσης της καταγγελίας µε βάση την ιατρική βεβαίωση που προσκόµισε η εργαζόμενη, συνοδευόµενη από σχετικό υπέρηχο, και ζήτησε στοιχεία απ’ ευθείας από το δηµόσιο νοσοκοµείο που είχε εκδώσει τα έγγραφα. Τόσο το νοσοκοµείο όσο και ο εισαγγελέας στον οποίο προσέφυγε στη συνέχεια η εργοδότρια, αρνήθηκαν πρόσβαση της εταιρείας στα ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα της εγκύου.

Στο σηµείο αυτό παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίον προσέφυγε η παθούσα, και ζήτησε απ’ ευθείας από το νοσοκοµείο να γνωµοδοτήσει περί της ηµεροµηνίας έναρξης της κύησης σε σχέση µε την ηµεροµηνία καταγγελίας της σύµβασης. Το νοσοκοµείο ανταποκρίθηκε στο αίτηµα του ΣτΠ και εξέδωσε γνωµοδότηση σύµφωνα µε την οποία, σε γενικές γραµµές, στο 95% αναλόγων περιπτώσεων, η ηµεροµηνία καταγγελίας της σύµβασης ενέπιπτε µέσα στο διάστηµα της προστατευόµενης κύησης. 

Κατόπιν αυτού, ο ΣτΠ απηύθυνε αίτηµα στην εργοδότρια επιχείρηση να ακυρώσει την καταγγελία της σύµβασης και να αποκαταστήσει την έγκυο σε όλα τα δικαιώµατά της, οικονοµικά, ασφαλιστικά κ.λπ. Η εργοδότρια έκανε δεκτό το αίτηµα του ΣτΠ και η έγκυος αποκαταστάθηκε.

Η νομοθεσία
Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 15, παρ. 1 του ν. 1483/1984) «απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζοµένης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστηµα ενός έτους µετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για µεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθενείας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Ως σπουδαίος λόγος δεν µπορεί σε καµιά περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόµενη µείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου που οφείλεται στην εγκυµοσύνη.».

Αλλά και στο άρθρο 10 του π.δ. 2/1997 «Μέτρα για την βελτίωση της ασφαλείας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζοµένων», που εκδόθηκε σε συµµόρφωση µε την οδηγία 95/85/ΕΟΚ (ΦΕΚ Α 150), αναφέρεται ότι:
1. Απαγορεύεται η καταγγελία της σχέσης εργασίας των εργαζοµένων γυναικών, κατά την έννοια του άρθρου 2, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν. 1483/1984.
2. Σε περίπτωση καταγγελίας της σχέσης εργασίας εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, σύµφωνα µε το άρθρο 15 του ν. 1483/1984, ο εργοδότης οφείλει να αιτιολογήσει δεόντως την καταγγελία γραπτώς και να προβεί σε σχετική κοινοποίηση και προς τις αρµόδιες υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved