ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Υπόθεση Κούνεβα: Να επικηρυχθούν οι δράστες ζητεί το ΠΑΣΟΚ 19/2/09


Αθήνα 19.2.2009, 14:32
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα υπερβαίνει την έννοια του ειδεχθούς εγκλήματος, γι' αυτό οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος πρέπει να επικηρυχθούν με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Το παραπάνω αίτημα διατύπωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος κ. Ντίνος Ρόβλιας και η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, με θέμα τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, την κοινωνική υποστήριξη της πολιτείας στην ίδια και σε παρόμοιες καταστάσεις, καθώς και για την κατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, οι ομιλητές ζήτησαν:
- Να ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας και ανωνυμίας οι μάρτυρες που γνωρίζουν ο,τιδήποτε σχετικό με την υπόθεση και να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί μέτρων επιείκειας για τους υπαίτιους που θα συμβάλλουν ουσιωδώς στην αποκάλυψη των ενόχων. Αν απαιτείται, να γίνει και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
- Να χαρακτηριστεί η υπόθεση ως εξαιρετικής φύσης και να διενεργηθεί έρευνα κατά απόλυτη προτεραιότητα, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
- Να πολιτογραφηθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα ελληνίδα, με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.
- Να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλες οι συμβάσεις καθαρισμού και security που έχουν συναφθεί από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα την τελευταία πενταετία. "Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του φορέα δεν καλύπτει την πραγματικά απαιτούμενη εργατική δαπάνη και σε άλλες περιπτώσεις η προσφορά του αναδόχου δεν καλύπτει αυτή τη δαπάνη. Έτσι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας είναι ουσιαστικά προαποφασισμένη, με το κράτος να είναι συνένοχος".
- Να καθιερωθεί στο εξής προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των προκηρύξεων και εν συνεχεία των συμβάσεων καθαριότητας και security του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως του ποσού του προϋπολογισμού. "Με τον έλεγχο αυτό, θα αποφεύγεται η υποκοστολόγηση της πραγματικής και νόμιμης εργατικής δαπάνης".

Δέκα μέτρα
Σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέδειξε τη σημασία του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και πρότεινε τα ακόλουθα δέκα μέτρα:

1. Δημιουργία ενός νεου πλαισίου ελέγχων, εντατικοποίηση των ελέγχων και με προληπτικούς, ιδιαίτερα εκεί όπου παρατηρούνται έντονα προβλήματα καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων (υπηρεσίες σεκιούριτι, καθαρισμού και εισπρακτικές εταιρείες). "Αυτές οι εταιρείες εντάσεως εργασίας είναι αυτές στις οποίες έχουν καταγραφεί οι περισσότερες καταστρατηγήσεις".

2. Στελέχωση Εργασίας. "Χρειάζονται τουλάχιστον 100 διοικητικοί υπάλληλοι για να μπορούν οι επιθεωρητές εργασίας να βγουν έξω από τα γραφεία και να κάνουν ελέγχους. Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες προσωπικού του Σώματος εργασίας καλύπτονται ακόμη και μέσω προγραμμάτων Stage".

3. Θέσπιση ενός νέου κανονισμού λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. "Έτσι θα τίθενται κανονιστικά πλαίσια τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στον επιθεωρητή εργασίας να κάνει τη δουλειά του με ευκολία και με ταχύτητα, αλλά και θα μπορεί και ο ίδιος να ελεγχθεί  για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του".

4. Άμεση κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας.

5. Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εργοδοτών και εργαζομένων και να επανέλθει ένα νέο κλίμα στην αγορά εργασίας, "όπου θα γίνεται σαφές απ’ την πολιτεία ότι δεν θα μένει ατιμώρητη τόσο η ασυδοσία των εργοδοτών όσο και όσων εκπροσώπων εργαζομένων συμπράττουν με τους εργοδότες".

6. Ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας της υγείας και ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους.

7. Ταχύτερη εκδίκαση των μηνύσεων και των υποθέσεων εργατικών ατυχημάτων." Όταν όλα παραμπέπονται στη δικαιοσύνη και όταν όλα χρονίζουν, τότε είναι πολύ εύκολο κανείς να καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα".

8. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως η εκχώρηση διευθυντικού δικαιώματος και η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

9. Ενίσχυση των θεσμών του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, "που έχουν εγκαταλειφθεί και αυτοί στην τύχη τους, αν και έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για τον εντοπισμό των κινδύνων και για των ασθενειών που είναι συμπαρομαρτούντα προβλήματα στους χώρους εργασίας". 

10. Εθνική στρατηγική για την προστασία των εργαζομένων και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved