ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Stage ΟΑΕΔ για πληβείους και πατρικίους (14/12/05)


Αθήνα 14.12.2005, 18:05
Για τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Απασχόλησης οι Έλληνες χωρίζονται σε πληβείους και πατρικίους. Στους πρώτους παραχωρούνται οι «ταπεινές και καταφρονεμένες» θέσεις εργασίας, στους δεύτερους οι προνομιούχες. Οι πληβείοι αναζητούνται στη... μάζα, οι πατρίκιοι στον περίγυρό τους (όχι υποχρεωτικά τον κομματικό). Τα νέα ήθη εφαρμόζονται στα προγράμματα stage που προβλέπουν 18μηνη απασχόληση σε φορείς του δημόσιου τομέα.

Στα προγράμματα αυτά ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει τελευταία την εξής τακτική. Για όσα περιλαμβάνουν όχι και τόσο… ανεβασμένες θέσεις, όπως νοσοκόμων, βοηθών νοσοκόμων, τεχνιτών κ.λπ. ή και μερικής απασχόλησης, δίνει ευρεία δημοσιότητα και εκδίδει σχετικές προσκλήσεις, ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις. Αντίθετα, σε αυτά που περιέχουν τις περιζήτητες θέσεις διοικητικού προσωπικού, πλήρους απασχόλησης, όχι μόνο δεν δίνεται καμία δημοσιότητα και δεν καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση, αλλά καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες απόκρυψης. Μάλιστα, η διοίκηση ΟΑΕΔ απαγορεύει στους υπαλλήλους του να παρέχουν σχετικές πληροφορίες στον Τύπο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει έναν νέο διασυρμό, ανάλογο του πρόσφατου με τις 430 αδιαφανείς προσλήψεις στα ΚΠΑ (Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης).

Πριν την απαγόρευση, η proslipsis κατάφερε να αποσπάσει την παροδοχή υπαλλήλου του Οργανισμού ότι πλέον η τακτική άλλαξε και τα προνομιούχα προγράμματα stage δεν θα δημοσιοποιούνται καν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις θα καλύπτονται μέσω της λεγόμενης εξατομικευμένης παρέμβασης από τις καταστάσεις ανέργων και τα ΚΠΑ. Ωστόσο, υπάλληλοι αρκετών ΚΠΑ της Αττικής, με τους οποίους επικοινώνησε η Proslipsis, δήλωσαν άγνοια τόσο για τις τοποθετήσεις όσο και για την ύπαρξη των προγραμμάτων, παρότι έχουν εκθοδεί σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Τα "αφανή" προγράμματα
Τέσσερα είναι τα «αφανή» προγράμματα stage OAEΔ που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη, δηλαδή γίνονται τοποθετήσεις εν κρυπτώ και παραβύστω. Προβλέπουν την πλήρωση συνολικά 2.083 θέσεων διοικητικού προσωπικού ή υπαλλήλων γραφείου. Οι θέσεις αυτές κατανέμονται αντίστοιχα:

- 200 στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και τις Διευθύνσεις Εμπορίου Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

- 900 σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

- 251 σε υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

- 732 σε υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Στις προσλήψεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε πρόσφατα και η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» (ΒΗΜΑτοδότης, 4.12.2005). Aντλώντας πληροφορίες από την Proslipsis (η οποία, μάλιστα, αποκαλείται «γάτα», επειδή ανακάλυψε και παρουσίασε τις συγκεκριμένες θέσεις), ο συντάκτης αναφέρει ότι τον πρώτο λόγο στις προσλήψεις αυτές έχει ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι τις θέσεις νέμονται τόσο κομματικοί και πολιτικοί παράγοντες όσο και υπάλληλοι των οικείων υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας συντεχνιακής αντίληψης του ρόλου τους. Σε κάθε περίπτωση χαμένοι βγαίνουν οι πληβείοι και όσοι έχουν ανεπτυγμένο αίσθημα αξιοπρέπειας. 

Το τελευταίο μάλλον είναι άγνωστο στις ηγεσίες ΟΑΕΔ και υπουργείου Απασχόλησης.

* Περισσότερες πληροφορίες για τα τέσσερα προγραμμάτα θα βρείτε σε παλαιότερα
δημοσιεύματα της proslipsis.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved