ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Όλα γύρω από τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών

 

Αθήνα 9.2.2011, 13:02

Ένα αναλυτικό αφιέρωμα στους τρόπους πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία παρουσιάζει σήμερα η Proslipsis, οι οποίες από το σχολικό έτος 2012 - 2013 θα γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3848/2010 "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις".

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι οι μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτονται αποκλειστικά μέσω γραπτού διαγωνισμού που οργανώνει το ΑΣΕΠ κάθε δύο χρόνια, από υποψήφιους που διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού, καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Το μέτρο της γενικευμένης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας δεν θα ισχύσει για τον πρώτο μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3848/2010 (19 Μαΐου 2010) και τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει και την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Κατά το μεσοδιάστημα, δηλαδή κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011- 2012, οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνονται σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία.

Τονίζεται, πάντως, ότι μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει αν ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός θα διεξαχθεί το τρέχον έτος ή τα επόμενα.

Προγραμματισμός
Σύμφωνα με τον ν. 3848/2010, ο προσδιορισμός των κενών θέσεων, των λειτουργικών αναγκών και των τυχόν υπεραριθμιών με σκοπό το διορισμό μόνιμων ή την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και oι μεταθέσεις, oι μετατάξεις και oι αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, γίνονται με την παρακάτω διαδικασία.

Σε κάθε σχολική μονάδα με ευθύνη του διευθυντή της καταγράφονται, εισάγονται στο ηλεκτρονικό σύστημα και, όποτε επέλθει μεταβολή, επικαιροποιούνται στοιχεία όπως τα τμήματα που λειτουργούν, ο αριθμός των μαθητών κατά τάξη, τμήμα, κατεύθυνση ή άλλη ενότητα, οι θέσεις εκπαιδευτικών, το ονοματεπώνυμο και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ανήκουν στη σχολική μονάδα και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτήν, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η ομάδα σχολείων στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα, η τυχόν δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, η δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση και οι κενές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους πραγματοποίησης των μεταθέσεων λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία.Στο επίπεδο της διεύθυνσης εκπαίδευσης τα προαναφερθέντα στοιχεία ελέγχονται και οριστικοποιούνται με ευθύνη του διευθυντή της.

Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και οποσδήποτε πριν τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα της οικείας βαθμίδας. Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Σε εκπαιδευτικό που κατέχει πτυχίο σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο αποδίδεται δεύτερη ειδικότητα με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από αίτησή του και πρόταση του ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσδιορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια και η διαδικασία απόδοσης της δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς. Κατά περιοχή μετάθεσης και κατά κλάδο, προκειμένου για τους πίνακες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και κατά περιοχή μετάθεσης, καθώς και κατά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου για τους πίνακες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταρτίζονται οι τελικοί πίνακες οργανικής σύνθεσης διδακτικού προσωπικού. Οι πίνακες αυτοί καταρτίζονται από τις οικείες διευθύνσεις προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των περιφερειακών διευθυντών και τη γνώμη των κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ - ΚΥΣΔΕ). Στους πίνακες καταγράφεται ο αριθμός των υπεράριθμων εκπαιδευτικών.

Κατά τη διαδικασία αυτή λαμβάνονται υπόψη:
- Τα κενά και οι υπεραριθμίες κατά περιοχή μετάθεσης όπως αποτυπώθηκαν.
- Οι θέσεις που προκύπτουν από ιδρύσεις ή προαγωγές σχολείων ή άλλη μεταβολή της οργανικότητας των σχολικών μονάδων.
- Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, που έχουν κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους κατά το χρόνο σύνταξης των σχετικών πινάκων. Αν οι αποσπάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, τα κενά υπολογίζονται για τις μεταθέσεις του επόμενου σχολικού έτους.

Την ευθύνη ενημέρωσης και ελέγχου όσων συμμετέχουν στις παραπάνω διαδικασίες και της επεξεργασίας των αναγκαίων στοιχείων έχουν οι Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των προαναφερομένων.

Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται αναλόγως και για τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, όπου αναφέρεται ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ή ο διευθυντής εκπαίδευσης νοείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής και όπου αναφέρεται το περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο νοείται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο της ίδιας Σχολής.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 3848/2010 επιφέρει μια σημαντική αλλαγη και στις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, και στις προσλήψεις αυτές θεσπίζεται ως υποχρεωτικό προσόν η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, που ισχύει και στις προσλήψεις στα δημόσια σχολεία. Το μέτρο θα ισχύσει μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μετά την διενέργεια του πρώτου και του δεύτερου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Μεταβατική περίοδος
Κατά το μεσοδιάστημα, δηλαδή κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011- 2012, οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνονται σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία. Η μεταβατική αυτή περίοδος μπορεί να παρατείνεται έως τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με απόφαση του υπουργού Παιδείας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011- 2012 θα γίνονται από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι έπαψαν να τροφοδούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010 και ισχύουν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Τα προηγούμενα ισχύουν και για τις προσλήψεις στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, καθώς και στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και στα γενικά εκκλησιαστικά λύκεια.

Στην εξαιρετική περίπτωση της εξάντλησης ενός ή περισσότερων ενιαίων πινάκων προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, συντάσσονται αντιστοίχως πίνακες με σειρά κατάταξης βάσει του χρόνου κτήσης του πτυχίου και, εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών που θα συνταχθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του πρώτου μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3848/2010 (19 Μαΐου 2010) και του επόμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, εντάσσονται, κατ’ εξαίρεση, και:
α) όσοι στις 1 Ιουλίου 2010 θα έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσιτετράμηνη (24μηνη) προϋπηρεσία και περιλαμβάνονται στους παραπάνω ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών και
β) οι μέχρι την κατάρτιση των πινάκων αυτών απολυόμενοι εκπαιδευτικοί από ιδιωτικά σχολεία, λόγω κατάργησης των σχολείων αυτών, που στις 1 Ιουλίου 2010 θα έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24μηνη προϋπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θεωρείται ότι έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμολογίας 50 μονάδες, έστω και αν δεν θα έχουν πετύχει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αν έχουν λάβει μέρος σε διαγωνισμό και έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 50 μονάδες, λαμβάνεται υπόψη αυτός ο βαθμός.

Προϋπηρεσία που θα αποκτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2010 λαμβάνεται υπόψη για τους τελικούς πίνακες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ μόνον εφόσον η πρόσληψη έγινε από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών ή από τους τελικούς πίνακες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Εξαιρείται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των σχολείων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εποπτεύονται από το οικείο υπουργείο.

Μέχρι και το σχολικό έτος 2014 - 2015 όσοι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν την 30ή Ιουνίου 2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον 30 μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, διορίζονται επιπλέον, εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες και δεν έχουν διοριστεί κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, κατά σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία. Ο αριθμός των διοριζομένων ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας.

Σημειώνεται ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν. 3687/2008 καταργείται. Η παράγραφος αυτή προέβλεπε ότι: «Εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν την 30 Ιουνίου 2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον 30 μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, διορίζονται από το σχολικό έτος 2008 - 2009 και το αργότερο μέχρι και το σχολικό έτος 2012 - 2013, σε αναλογία που ορίζεται κατ’ έτος στο 1/5 του συνολικού αριθμού των ως άνω εκπαιδευτικών και με σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία την 30 Ιουνίου 2008, κατά προτεραιότητα έναντι των εγγεγραμμένων στον πίνακα της περίπτωσης ββ΄της παραγράφου 2α του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138/Α΄) και της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και πέραν των οριζόμενων ποσοστών με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004. Ο αριθμός των διοριζομένων ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας».

Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του ν. 3687/2008  ισχύει μέχρι την κατάρτιση του πρώτου πίνακα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Η παράγραφος αυτή προβλέπει ότι: «Εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, διορίζονται από το σχολικό έτος 2008−2009 και εφεξής στον κλάδο επιτυχίας τους και μόνο, σύμφωνα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας, και με σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία, κατά προτεραιότητα έναντι των εγγεγραμμένων στον πίνακα της περίπτωσης ββ΄ της παραγράφου 2α΄ του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 και μετά τους εκπαιδευτικούς της προηγούμενης παραγράφου πέραν των οριζόμενων ποσοστών με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004. Ο αριθμός των διοριζομένων ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για τους κλάδους εκπαιδευτικών των κατηγοριών ΤΕ01 και ΔΕ01, για τους οποίους δεν προκηρύσσεται διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, δεν απαιτείται η προϋπόθεση της επιτυχούς συμμετοχής σε διαγωνισμό για μόνιμο διορισμό».

Μέχρι τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, κατά τις διατάξεις του ν. 3848/2010, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας καθορίζεται, με βάση τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, ο αριθμός των διοριζόμενων εκπαιδευτικών ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα από καθεμία από τις ακόλουθες κατηγορίες:
α) γονείς περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, που έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού,
β) εκπαιδευτικοί με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας,
γ) εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και
δ) ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α΄). Οι εκπαιδευτικοί των κατηγοριών αυτών, εφόσον έχουν αποκτήσει την αντίστοιχη ιδιότητα μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, διορίζονται κατά σειρά που εξαρτάται από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και τα κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με τις περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ του άρθρου 3 που εφαρμόζονται αναλόγως.

Ο πρώτος μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3848/2010 διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους κλάδους ΠΕ61 (Νηπιαγωγών και ΠΕ71 Δασκάλων ειδικής αγωγής, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν από την θέπσιση του παραπάνω νόμου (βρίσκεται σε εξέλιξη).

Μέχρι τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σύμφωνα με τον ν. 3848/2010, ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τίθεται στη διάθεση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης και τοποθετείται προσωρινά με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής και οριστικά στο τέλος της πρώτης διετίας κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, όπως ορίζεται στις οικείες διατάξεις.
- Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε σχολική μονάδα της περιοχής της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών.
- Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος.

Ο γραπτός διαγωνισμός 
O γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία καθιερώθηκε με τον ν. 2527/1997. Μέχρι και το 1977 οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνταν σε μόνιμες θέσεις με το σύστημα της επετηρίδας. Ένα σύστημα που περιελάμβανε ένα και μοναδικό κριτήριο, την παλαιότητα, και θεωρητικά εξασφάλιζε διορισμό σε όλους τους αποφοίτους των λιγοστών κλάδων - ειδικοτήτων που ζητούνταν τότε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόνο που οι απόφοιτοι ορισμένων τμημάτων, όπως π.χ. οι μαθηματικοί, διορίζονταν δεκαπέντε ή και περισσότερα χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου τους!

Με παραπάνω νόμο τέθηκαν οι βάσεις για ένα πιο ορθολογικό, διαφανές και αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων μέσω γραπτού διαγωνισμού, η διενέργεια του οποίου ανατέθηκε στο ΑΣΕΠ. Παράλληλα, όμως, θεσπίσθηκε κι ένα παράλληλο σύστημα διορισμών που λάμβανε υπόψη αφενός τα χρόνια που ήταν κάποιος εγγεγραμμένος στην επετηρίδα και αφετέρου την προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Το σύστημα αυτό, παραλλαγμένο, εξακολουθεί να ισχύει ως τις μέρες μας.

Από το 1988 μέχρι το 2008 γραπτοί διαγωνισμοί για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία διεξάγονταν από το ΑΣΕΠ κάθε δύο χρόνια, αν και πολλές φορές οι εξετάσεις μετατίθενταν για το επόμενο έτος. Δηλαδή, το ένα έτος εκδίδονταν οι προκηρύξεις και το επόμενο διενεργούνταν οι εξετάσεις.

Οι διαγωνισμοί περιελάμβαναν πάντοτε τους βασικούς κλάδους – ειδικότητες των λεγόμενων «καθηγητικών σχολών», όχι όμως και αυτούς των τεχνικών και των μουσικών, οι οποίοι εντάσσονταν σε προκηρύξεις κάθε τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια. Για παράδειγμα, για τους μουσικούς έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα μόλις δύο προκηρύξεις, το 2001 και το 2008 αντίστοιχα, ενώ για τους τεχνικούς και άλλους κλάδους - ειδικότητες τα έτη 2002, 2005 και 2008.

Ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία του έτους 1998 ήταν επεισοδιακός, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους θιασώτες του παλαιού συστήματος της επετηρίδας. Σε αρκετά εξεταστικά κέντρα σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ των υποψηφίων που προσέρχονταν στις εξετάσεις και των υπερασπιστών της επετηρίδας. Η επέμβαση των τότε ΜΑΤ όξυνε περισσότερο την κατάσταση με αποτέλεσμα να σημειωθούν ακόμη και τραυματισμοί. Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στους δύο επόμενους διαγωνισμούς των ετών 2000 και 2002.

Το καθεστώς πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία άλλαξε ριζικά ο νόμος 3848/2010 "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις". Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από το σχολικό έτος 2012 - 2013 οι μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτονται αποκλειστικά μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Επειδή διάχυτη είναι η αντίληψη ότι ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών διέπεται από τις διατάξεις του ν. 2190/94, με τον οποίο ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ και καθιερώθηκε αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να τονισθεί ότι η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη. Το ΑΣΕΠ απλά καλείται να διεκπεραιώσει τις εξετάσεις και να βγάλει αποτελέσματα, σύμφωνα με όσα ορίζει ο πρόσφατος 3848/2010, καθώς και οι εκάστοτε αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Μερικές φορές το ΑΣΕΠ λειτουργεί και συμβουλευτικά, εισηγούμενο αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων, που ενίοτε γίνονται αποδεκτές από το υπουργείο Παιδείας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το καθεστώς πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία διέπεται πλέον από τις διατάξεις του νόμου 3848/2010 "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις".

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από το σχολικό έτος 2012 - 2013 οι μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτονται αποκλειστικά μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μόνον από υποψήφιους που διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού, καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Το τελευταίο προσόν τίθεται για πρώτη φορά ως υποχρεωτικό και μάλιστα για όλες τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Για τον πρώτο μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3848/2010 (19 Μαΐου 2010) και τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Δεν θα τίθεται, δηλαδή, ως υποχρεωτική, παρότι μπορεί να αποδεικνύεται και με τους τρόπους που περιγράφει ο παραπάνω νόμος.

Από το παραπάνω σχολικό έτος και κάθε δύο έτη το ΑΣΕΠ προκηρύσσει και διενεργεί διαγωνισμό, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας. Με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΑΣΕΠ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο τρόπος διεξαγωγής του, τα γνωστικά αντικείμενα και η εξεταστέα ύλη κατά κλάδο ή ειδικότητα, ο τρόπος επιλογής των θεμάτων, ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και οριστικοποίησης των πινάκων επιτυχόντων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας περί ΑΣΕΠ.

Οι μετέχοντες στο διαγωνισμό κατατάσσονται αρχικά σε πίνακες, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας κατά κλάδο και ειδικότητα, οι οποίοι καταρτίζονται και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Οι πίνακες δημοσιοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ΑΣΕΠ και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ακολούθως καταρτίζονται, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, οι πίνακες όσων συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση, κατά κλάδο και ειδικότητα.

Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες. Η βαθμολογική βάση επιτυγχάνεται εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον πενήντα πέντε μονάδες με βαθμολογική κλίμακα από το ένα έως το εκατό και λαμβάνει τουλάχιστον πενήντα μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.

 Δικαίωμα συμμετοχής
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, έτους 2008, δεκτοί στο διαγωνισμό γίνονται υποψήφιοι που διαθέτουν τα παρακάτω γενικά και ειδικά προσόντα.

Α. Γενικά προσόντα
Οι υποψήφιοι πρέπει:
1. Να είναι Έλληνες πολίτες. Για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση θα πρέπει να έχει παρέλθει ένα έτος από την απόκτησή της μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Δικαιούνται επίσης να είναι υποψήφιοι και πολίτες των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ν.2431/1996, ΦΕΚ 175 Α΄). Για τους πολίτες αυτούς απαιτείται να προσκομίσουν επιπρόσθετα απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου σχολείου ή εφόσον δεν έχουν το απολυτήριο αυτό, βεβαίωση για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας, η οποία τους χορηγήθηκε από: 1) το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «επιπέδου Δ΄» (Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρά Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη τηλεφ.: 2310−459101−5) ή 2) την Επιτροπή του άρθρου 14 παρ. 10 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄) (ΥΠΕΠΘ−Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι τηλ. 210−3442813). Δικαιούνται επίσης να είναι υποψήφιοι και όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, αλλά δεν έχει παρέλθει έτος από την απόκτησή της, εφόσον μέχρι την απόκτησή της ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Γίνονται επίσης δεκτοί, για πλήρωση των προκηρυσσομένων θέσεων, Βορειοηπειρώτες και ομογενείς αλλοδαποί, που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).
2. Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης του κλάδου τους. Άτομα με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων θα υποβληθούν σε ειδικό τρόπο εξέτασης κατά τον ίδιο χρόνο, στα ίδια θέματα και με το ίδιο πρόγραμμα, με το οποίο θα διενεργηθούν οι εξετάσεις των λοιπών υποψηφίων, προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά.
3. Να μην έχουν κώλυμα διορισμού, ούτε κατά το χρόνο λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ούτε κατά το χρόνο του διορισμού, δηλαδή:
α) Να μην έχουν καταδικασθεί για κακούργημα με οποιαδήποτε ποινή.
β) Να μην έχουν καταδικασθεί για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ' υποτροπή ή εγκλήματα της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
γ) Να μην είναι υπόδικοι λόγω παραπομπής με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα εκ των αναγραφομένων προηγούμενων περιπτώσεων, έστω και αν το αδίκημα παραγράφηκε.
δ) Να μην έχουν λόγω καταδίκης στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα και δεν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρηση.
ε) Να μην τελούν είτε υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) είτε υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) είτε υπό συνδυασμό των δύο προηγούμενων.
στ) Να μην έχουν απολυθεί από θέση δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή ΝΠΙΔ του άρθρου 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α’), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α’), λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου εκτός αν έχει παρέλθει πενταετία από την απόλυση.
Η ανικανότητα προς διορισμό αίρεται μόνο με την έκδοση του κατά το άρθρο 47 παρ. 1 του Συντάγματος διατάγματος που αίρει τις συνέπειες της ποινής.
4. Οι άνδρες μέχρι το διορισμό τους να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές. Ειδικότερα, όσοι περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, διορίζονται με τους τελευταίους, πριν από τη λήξη ισχύος των πινάκων, διορισμούς και αναλαμβάνουν υπηρεσία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, με την προϋπόθεση ότι αυτή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ισχύος των πινάκων και τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη του διδακτικού έτους διορισμού τους, άλλως η ανάληψη υπηρεσίας πραγματοποιείται με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. Σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας, ο διορισμός ανακαλείται (άρθρο 6 ν. 3687/2008 – ΦΕΚ 159 Α’).
Δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων για πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους οποίους δεν προβλέπεται τέτοιο κώλυμα στη χώρα τους.
5. Να έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1990 (για τον διαγωνισμό του 2011).
6. Να κατέχουν το απαιτούμενο πτυχίο, καθώς και τα πρόσθετα ειδικά προσόντα διορισμού για κάθε βαθμίδα, κλάδο και ειδικότητα, όπως αυτά αναφέρονται αναλυτικά στην προκήρυξη αυτή, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής και σε περίπτωση που ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή να κατέχουν και Πράξη αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή Πιστοποιητικό αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ, για την ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου αυτού ή Πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή από την Επιτροπή Ισοτιμιών Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού ή προκειμένου για υποψηφίους του κλάδου ΠΕ 08 πράξη αναγνώρισης από το Διατμηματικό Συμβούλιο Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών αλλοδαπής. Επίσης, σημειώνεται ότι τίτλοι σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου που χορηγούνται μετά την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1.5.2004) πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το ΔΟΑΤΑΠ. Για τους πτυχιούχους αλλοδαπής των κρατών εκτός Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ 70 Δάσκαλοι) απαιτείται να κατέχουν και τη Βεβαίωση Παρακολούθησης Ειδικού Προγράμματος Επανεκπαίδευσης.
Για τους πτυχιούχους αλλοδαπής επιπρόσθετα απαιτείται απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου σχολείου ή εφόσον δεν έχουν το απολυτήριο αυτό, βεβαίωση για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας, η οποία τους χορηγήθηκε από: 1. το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «επιπέδου Δ’» (Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρά Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη τηλεφ.: 2310-459101−5) ή 2. την Επιτροπή του άρθρου 14 παρ. 10 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α’) (ΥΠΕΠΘ, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι τηλ. 210−3442813).
Για την απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων που αναφέρονται παραπάνω (περιπτ. 1 έως και 6) οι υποψήφιοι υποχρεούνται, εφόσον επιτύχουν στο διαγωνισμό και προσκληθούν για να διορισθούν, να προσκομίσουν και στην οικεία υπηρεσία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία των προσόντων τους, όπως αυτά αναγράφονται στην προκήρυξη αυτή. Από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να προκύπτει ότι είχαν και εξακολουθούν να έχουν τα προσόντα και τις νόμιμες προϋποθέσεις τόσο κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, όσο και κατά την ημερομηνία διορισμού με εξαίρεση το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.

Β. Ειδικά προσόντα
Για τις θέσεις του Κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν πτυχίο Φιλοσοφικού Τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής (κωδ. 0201) ή Φιλολογίας (κωδ. 0202) ή Ελληνικής Φιλολογίας (κωδ. 0203) ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας (κωδ. 0204) ή Ιστορίας και Εθνολογίας (κωδ. 0205) ή Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατευθύνσεις Ιστορίας (κωδ.0206) και Αρχαιολογίας (κωδ.0207) ή Ιστορίας (κωδ.0208) ή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κωδ. 0209) ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (κωδ. 0210) ή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (κωδ. 0211) ή Φιλοσοφίας (κωδ. 0212), ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο ειδικότητας της αλλοδαπής ή πτυχίο Φιλοσοφίας (κωδ. 0213) ή Ιστορίας Αρχαιολογίας (κωδ. 0214) ή Κλασσικών Σπουδών (κωδ. 0215) ή Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (κωδ. 0216), του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Ειδικότερα για τα πτυχία της Κύπρου πριν την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1.5.2004) δεν απαιτείται αντιστοιχία (π.δ.299/1997 όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 367/2001) ενώ για τα πτυχία τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης οι υποψήφιοι που απέκτησαν το πτυχίο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου μετά τις 30/6/1984 (Γνωμοδοτήσεις ΝΣΚ 144/90 και 107/03).
Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ) ή ενός από τα ισοδύναμα προς αυτό πτυχία, προηγούνται στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων (το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τον πρώτο και τον δεύτερο διαγωνισμό ΑΣΕΠ μετά την εφαρμογή του ν. 3848/2010). Τα πτυχία αυτά είναι τα εξής:
Α. Των Τμημάτων ΑΕΙ
α. Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών
β. Δημοτικής Εκπαιδεύσεως
γ. Επιστημών της Αγωγής ή Επιστημών Αγωγής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ή Επιστημών της Αγωγής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Κύπρου.
δ. Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
ε. Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών
Β. Σχολής Νηπιαγωγών
Γ. Παιδαγωγικής Ακαδημίας
Δ. Διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου στις επιστήμες της αγωγής και
Ε. Καθηγητικών Σχολών. Δηλαδή:
α. Φιλολογίας
β. Θεολογίας
γ. Μαθηματικών
δ. Φυσικών
ε. Γαλλικής Γλώσσας
στ. Αγγλικής Γλώσσας
ζ. Γερμανικής Γλώσσας
η. Καλλιτεχνικών Μαθημάτων
θ. Φυσικής Αγωγής
ι. Οικιακής Οικονομίας
ια. Μουσικής
ιβ. Θεατρικών Σπουδών
ιγ. Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης
ιδ. Ιταλικής Γλώσσας
ΣΤ. Της Ανώτερης Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) της ΣΕΛΕΤΕ
Σημειώνεται ότι η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια μπορεί να αποδειχθεί και με τους νέους τρόπους που καθιερώνει ο ν. 3848/2010 (αναφέρονται παρακάτω).

Όσοι υποψήφιοι δεν κατέχουν τα απαιτούμενα ειδικά προσόντα για διορισμό αποκλείονται από τη διαδικασία διορισμού έστω και αν μετείχαν στις εξετάσεις και ανεξαρτήτως του τελικού βαθμού τον οποίον θα λάβουν σ’ αυτές.

Στον κλάδο εντάσσονται αντιστοίχως και οι υποψήφιοι που έχουν αναγνωρισμένο τίτλο της αλλοδαπής είτε από το ΔΙΚΑΤΣΑ είτε από το ΔΟΑΤΑΠ είτε από την Επιτροπή Ισοτιμιών Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού είτε από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙ). Αυτοί πρέπει να προσκομίσουν απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου σχολείου ή εφόσον δεν έχουν το απολυτήριο αυτό, βεβαίωση για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας, η οποία τους χορηγήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «επιπέδου Δ’» (Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρά Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη τηλεφ.: 2310-45.91.01−5), ή την Επιτροπή του άρθρου 14 παρ. 10 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α’) (υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι τηλ.: 210−3442813).

Υποβολή υποψηφιότητας
Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν σχετική αίτηση με το ειδικό έντυπο «Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση» (έντυπο ΑΣΕΠ 312), το οποίο διατίθεται από τον δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ
www.asep.gr.

Στον διαγωνισμό του 2008 η αίτηση υποβάλλονταν στις κατά τόπους Διευθύνσεις και τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας όλης της χώρας, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες που είχαν αναίτια καθυστερήσει με υπαιτιότητα του υπουργείου. Σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς η αίτηση υποβάλλονταν στο ΑΣΕΠ.

Την αίτηση υποβάλλει ο υποψήφιος είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή του υποψηφίου θεωρημένη από δημόσια αρχή.

Στην «Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση» ο υποψήφιος επισυνάπτει:

α) Φωτοαντίγραφο διπλής όψεως της ανωτέρω συμπληρωμένης «Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης» με πρωτότυπη υπογραφή.

β) Παράβολο 20 ευρώ που εκδίδεται από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

γ) Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας (ή ελλείψει ταυτότητας, των κρισίμων σελίδων του διαβατηρίου δηλαδή αυτών όπου αναφέρονται ο αριθμός, τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και η φωτογραφία του κατόχου). Εάν από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η ημερομηνία γέννησης, πρέπει να προσκομισθεί και πιστοποιητικό γέννησης.

δ) Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου στο οποίο να αναγράφεται η ακριβής αριθμητική βαθμολογία και το έτος κτήσης αυτού. Εάν δεν προκύπτει από το πτυχίο ο βαθμός και ο χρόνος κτήσης αυτού θα προσκομίζεται πιστοποιητικό σπουδών στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία αυτά. Για τους τίτλους αλλοδαπής κατατίθεται πράξη αναγνώρισής τους και βεβαίωση βαθμολογικής αντιστοιχίας.
Επίσης εφόσον κατέχει τους κατωτέρω τίτλους και τυχόν προϋπηρεσία.

ε) Επικυρωμένο αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου διάρκειας φοιτήσεως ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων που παρακολούθησε και τον τίτλο της εργασίας εφόσον υπάρχει.

στ) Επικυρωμένο αντίγραφο διδακτορικού τίτλου καθώς και περίληψη της διδακτορικής διατριβής.

ζ) Βεβαίωση προϋπηρεσίας, η οποία χορηγείται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις και φορείς, με καταληκτική ημερομηνία υπολογισμού την τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων. Σε περίπτωση προσκόμισης περισσοτέρων της μιας βεβαιώσεων προϋπηρεσίας, επισυνάπτεται «Υπεύθυνη Δήλωση Προϋπηρεσίας» (έντυπο ΑΣΕΠ 322), στην οποία αναγράφεται αναλυτικά η προϋπηρεσία.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που είναι γονείς τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων ανηλίκων ή στρατευμένων ή σπουδαζόντων (άρθρο 6 παρ. 16 εδάφ. α’ ν. 3027/2002) πρέπει να επισυνάψουν στην αίτηση συμμετοχής τους τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα στο οποίο να φαίνεται και η ηλικία των τέκνων.
2. Για τα μη ανήλικα στρατευμένα τέκνα πιστοποιητικό στρατιωτικής καταστάσεως, ότι υπηρετούν τη θητεία τους
3. Για τα μη ανήλικα σπουδάζοντα τέκνα πιστοποιητικό της οικείας σχολής ότι είναι φοιτητές ή σπουδαστές.

Οι υποψήφιοι δύνανται να αναζητήσουν τα έντυπα ΑΣΕΠ 312 και 322:
• στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που λειτουργούν στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
• στα κατά τόπους ΚΕΠ.
• στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ
www.asep.gr και συγκεκριμένα μέσω της διαδρομής: Έντυπα Αιτήσεων > Γραπτοί > Έντυπα Διαγωνισμού Εκπαιδευτικών.

Η ευθύνη της σωστής συμπληρώσεως της αιτήσεως είναι αποκλειστικά του υποψηφίου.

Η αίτηση επέχει θέση υπευθύνου δηλώσεως του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α’) και η ανακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Υποψήφιος, ο οποίος στην αίτησή του διαλαμβάνει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, αποβάλλεται από τη διαδικασία με απόφαση της οικείας Κεντρικής Επιτροπής.

Αντικατάσταση της αιτήσεως ή διόρθωση αυτής ή συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η νέα αίτηση πρέπει απαραιτήτως να αναγράφει στο επάνω μέρος του εντύπου με μεγάλα γράμματα «Αντικατάσταση Αιτήσεως» διαφορετικά ενδέχεται να μη ληφθεί υπόψη.

Οι υποψήφιοι, εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, μπορούν με ξεχωριστή αίτησή τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό σε περισσότερους από ένα κλάδους. Στη περίπτωση αυτή, ο υποψήφιος υποβάλλει ισάριθμες αιτήσεις αναγράφοντας σε κάθε μια τον κλάδο - ειδικότητα και τον κωδικό της θέσης σύμφωνα με την προκήρυξη.

Σε κάθε διαγωνισμό το ΑΣΕΠ καταβάλει προσπάθειες ώστε το πρόγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί κατά το μέγιστο δυνατόν τη συμμετοχή των υποψηφίων αυτών σε περισσότερους του ενός κλάδους.

Στην αίτησή του ο υποψήφιος αναγράφει τους εξής κωδικούς:
α) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια της οποίας επιθυμεί να εξετασθεί. Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί η απαιτούμενη ένδειξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τότε ως τόπος εξέτασης θεωρείται η Αθήνα.
β) του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εξέδωσε το βασικό τίτλο με τον οποίο συμμετέχει στο διαγωνισμό και
γ) του βασικού τίτλου.

Το ΑΣΕΠ μετά την παραλαβή των αιτήσεων θα καταρτίσει αλφαβητικό αρχείο των υποψηφίων που γίνονται δεκτοί, καθώς και πίνακα των υποψηφίων που αποκλείονται από τη διαδικασία επειδή η αίτησή τους είναι ανυπόγραφη ή εκπρόθεσμη ή λείπει το καθορισμένο παράβολο. Οι πίνακες αποκλειομένων που περιλαμβάνουν το λόγο αποκλεισμού για κάθε υποψήφιο θα αναρτηθούν στο κτίριο του ΑΣΕΠ στην Αθήνα και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας.

Αιτήσεις για ειδική εξέταση
Υποψήφιοι με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, δηλαδή υποψήφιοι με οποιαδήποτε πάθηση ή βλάβη που δεν επιτρέπει τη φυσική χρήση γραφής, τυφλοί, αμβλύωπες, κωφοί, βαρήκοοι, δυσλεξικοί, καθώς και υποψήφιοι με νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να εκφράζονται γραπτώς ή με λοιπές παθήσεις που έχουν ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας τους την ελληνική νοηματική γλώσσα, οφείλουν:
α) να αναγράψουν στην κεφαλίδα της αίτησής τους με κεφαλαία γράμματα τη φράση «Υποψήφιος για ειδική εξέταση»,
β) να επισυνάψουν στην αίτησή τους, επιπλέον των δικαιολογητικών που απαιτούνται από την προκήρυξη, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
i) Βεβαίωση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 165 του ν.3528/2007, (Υπαλληλικός Κώδικας, ΦΕΚ 26/9.2.2007/τ. Α’) από την οποία:
- να προκύπτει η συγκεκριμένη κατά περίπτωση πάθηση ή βλάβη και η συνεπεία αυτής αδυναμία συμμετοχής σε γραπτή δοκιμασία και
- να πιστοποιείται η φυσική καταλληλότητα του υποψηφίου να ασκήσει τα καθήκοντα της θέσης για την κατάληψη της οποίας πρόκειται να διαγωνισθεί.
ii) Προκειμένου περί υποψηφίων που πάσχουν από δυσλεξία, επιπλέον ειδική διαγνωστική έκθεση Δημοσίου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή Σταθμού, από την οποία να προκύπτει ότι η επίδοσή τους στα μαθήματα δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί με γραπτές εξετάσεις.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται σε πρωτότυπο ή αντίγραφα επικυρωμένα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προκήρυξη.
iii) Δήλωση (σε απλό χαρτί γραφής), στην οποία να αναφέρουν τον τρόπο εξέτασης με τον οποίο επιθυμούν να εξετασθούν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη.
Οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα γίνουν δεκτοί για ειδική εξέταση, θα ειδοποιηθούν εγκαίρως και πάντως τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν την ημέρα διενέργειας του γραπτού διαγωνισμού. Στην περίπτωση αυτή, με φροντίδα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΑΣΕΠ, θα τους γνωστοποιηθεί και το εξεταστικό κέντρο στο οποίο μπορούν να εξετασθούν μαζί με τους λοιπούς υποψηφίους του γραπτού διαγωνισμού.

Οι υποψήφιοι με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων εξετάζονται κατά τον ίδιο χρόνο, στα ίδια θέματα και βάσει του ίδιου προγράμματος με το οποίο διενεργούνται οι εξετάσεις των λοιπών υποψηφίων του γραπτού διαγωνισμού, αλλά σε ειδικά καθορισμένο γι’ αυτούς εξεταστικό κέντρο, με έναν από τους ακόλουθους τρόπους εξέτασης ή με συνδυασμό αυτών:

α) Με γραπτή εξέταση με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σε γραπτή εξέταση με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή υποβάλλονται υποψήφιοι με οποιαδήποτε πάθηση ή βλάβη που δεν επιτρέπει τη φυσική χρήση γραφής, εφόσον δηλώνουν αυτόν τον τρόπο εξέτασης.

β) Με προφορική εξέταση.
Σε προφορική εξέταση υποβάλλονται υποψήφιοι που είναι τυφλοί, αμβλύωπες, κωφοί, βαρήκοοι, δυσλεξικοί, καθώς και υποψήφιοι με νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να εκφράζονται γραπτώς.

γ) Με χρήση νοηματικής.
Σε εξέταση με χρήση νοηματικής υποβάλλονται υποψήφιοι που είναι κωφοί, βαρήκοοι ή υποψήφιοι με λοιπές παθήσεις που έχουν ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας τους την ελληνική νοηματική γλώσσα. Οι υποψήφιοι αυτοί εξετάζονται προφορικά με τη χρήση διερμηνέα νοηματικής.
Η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 32 της παραπάνω υπουργικής απόφασης, μπορεί να αποφασίζει, ανάλογα με την πάθηση, την εξέταση και με τους δύο τρόπους, προφορικώς και γραπτώς, με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή με χρήση νοηματικής.

δ) Τυχόν περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να υπαχθούν στους ανωτέρω καθοριζόμενους τρόπους εξέτασης, γιατί απαιτούν ειδικώς εξατομικευμένο τρόπο, ο τρόπος αυτός καθορίζεται από την Ειδική Επιτροπή και, στις περιπτώσεις που κρίνει αναγκαίο, μετά από γνώμη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, εφόσον οι συγκεκριμένες συνθήκες το επιτρέπουν.

Η διάρκεια του χρόνου εξέτασης καθορίζεται από την Ειδική Επιτροπή.

Δικαιολογητικά συμμετοχής
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 (που ενδέχεται να διαφοροποιηθούν σε ορισμένα σημεία), οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν τους απαιτούμενους τίτλους και προσόντα μέχρι και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Τα σχετικά αποδεικτικά, τα οποία υποβάλλονται με την αίτηση συμμετοχής, να είναι απαραιτήτως επικυρωμένα, σύμφωνα με τα οριζόμενα παρακάτω.

1. Τίτλοι σπουδών
Φωτοτυπία τίτλου σπουδών στον οποίο να αναγράφεται ο βαθμός και η ημεροχρονολογία κτήσης αυτού.
Για την προσθήκη των, πέραν του 5, μονάδων του βαθμού του τίτλου και των κλασμάτων των μονάδων αυτών πρέπει στο αποστελλόμενο κυρωμένο αντίγραφο του τίτλου να γίνεται μνεία της ακριβούς αριθμητικής βαθμολογίας. Εάν η βαθμολογία εκφράζεται με αξιολογικό χαρακτηρισμό ή με ακέραιο αριθμό, το αντίγραφο αυτό πρέπει να συνοδεύεται και από βεβαίωση της οικείας σχολής περί της πραγματικής αριθμητικής βαθμολογίας (όχι της τυχόν στρογγυλοποιημένης σε ακέραιη μονάδα).
Πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ) ή κάποιου από τα ισοδύναμα προς αυτό πτυχία.

Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται, μόνον:
- Πράξη αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ για την ισοτιμία, αντιστοιχία του τίτλου και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτού με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων ή
- Πιστοποιητικό αναγνώρισης από το Δ.ΟΑΤΑΠ περί ισοτιμίας και αντιστοιχίας και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτών με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων ή
- Πράξη αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙ) ή
- Πράξη αναγνώρισης από την Επιτροπή Ισοτιμιών Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού ή
- Πράξη αναγνώρισης από το Διατμηματικό Συμβούλιο Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών αλλοδαπής (για τους υποψηφίους του κλάδου ΠΕ 08).
Τα ανωτέρω πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Σε περίπτωση που, από την πράξη ή το πιστοποιητικό αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και επίσημη μετάφρασή της.
Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας (ΣΑΕΙ) του άρθρου 10 του Π.Δ. 165/2000 (ΦΕΚ 149 Α’) όπως ισχύει κάθε φορά, εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου.

Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται για τους αλλοδαπούς τίτλους, αντιστοιχία βαθμολογικής ή αξιολογικής κλίμακας με τη βαθμολογική ή αξιολογική κλίμακα τίτλων της ημεδαπής, ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος (ν. 3328/2005 άρθρο 8 – ΦΕΚ 80 Α΄). Στην περίπτωση αυτή, ο υποψήφιος στη θέση του εντύπου της αίτησης που αναφέρεται στο βαθμό τίτλου σπουδών συμπληρώνει το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής, δηλ. «5».

Για τους πτυχιούχους αλλοδαπής επιπρόσθετα απαιτείται:
- Απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου σχολείου ή
- Βεβαίωση για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας, η οποία τους χορηγήθηκε από:
1. το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «επιπέδου Δ’» ή 2. την Επιτροπή του άρθρου 14 παρ. 10 του ν. 1566/1985.
2. την Επιτροπή του άρθρου 14 παρ. 10 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α’) (υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι τηλ.: 210−3442813).

Για την ισοτιμία πτυχίων ΑΕΙ που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες, ισχύουν τα παρακάτω.

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α’) «σε περίπτωση που το ΔΙΚΑΤΣΑ και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ισοτιμία πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες, λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχης σχολής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής, καθορίζουν με βεβαίωσή τους τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής. Με βάση τη βεβαίωση αυτή τα παραπάνω πρόσωπα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης για θέσεις των οποίων τυπικό προσόν είναι εκείνο προς το οποίο έχει αναγνωρισθεί συνάφεια από το ΔΙΚΑΤΣΑ. ή το ΙΤΕ».

Στις περιπτώσεις που η ισοτιμία πτυχίων ΑΕΙ, που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες, έχει χορηγηθεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης πρέπει με βεβαίωση του ΔΟΑΤΑΠ να καθορίζεται η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου, με πτυχία ΑΕΙ της ημεδαπής, τα οποία ζητούνται από την προκήρυξη ως προσόντα διορισμού για τις προκηρυσσόμενες θέσεις.

Η υποβολή αίτησης προς το ΔΟΑΤΑΠ ή προς το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υποκαθιστά την απαιτούμενη πράξη ή πιστοποιητικό αναγνώρισης.

2. Μεταπτυχιακές σπουδές
Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, προσκομίζουν επικυρωμένη φωτοτυπία του διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος καθώς και βεβαίωση από το αντίστοιχο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο αυτών, εφόσον τούτο δεν προκύπτει σαφώς από τους προσκομιζόμενους τίτλους.

Αν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται μόνον πρωτότυπο ή επικυρωμένο αντίγραφο:
α) Πράξης αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή
β) Πιστοποιητικού αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ,
για την ισοτιμία του τίτλου, που να έχει εκδοθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Σε περίπτωση που από το πιστοποιητικό ή την πράξη αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και επίσημη μετάφρασή της.

Επίσης, οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, της ημεδαπής και της αλλοδαπής, προσκομίζουν περίληψη της διδακτορικής διατριβής τους ενώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος, της ημεδαπής και της αλλοδαπής, προσκομίζουν αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων που παρακολούθησαν και τον τίτλο της εργασίας τους εφόσον υπάρχει.

Επισημαίνεται ότι:
• Στις περιπτώσεις που η ισοτιμία ή ισοτιμία και αντιστοιχία του πτυχίου αλλοδαπής αναγνωρίζεται μόνο εφόσον ο κάτοχος του πτυχίου είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος δεν αναγνωρίζεται ισοτιμία του μεταπτυχιακού διπλώματος, και επομένως δεν λογίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος.
• Στην περίπτωση που ο μεταπτυχιακός τίτλος συμπληρώνει τον βασικό τίτλο, δεν λογίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος.
• Διευκρινίζεται ότι η υποβολή αίτησης προς το ΔΟΑΤΑΠ δεν υποκαθιστά το απαιτούμενο πιστοποιητικό αναγνώρισης.

3. Εμπειρία
Βεβαιώσεις από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις και φορείς, από τις οποίες αποδεικνύεται πράγματι η προϋπηρεσία, με καταληκτική ημερομηνία υπολογισμού της προϋπηρεσίας την τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων.
Σε περίπτωση προσκόμισης περισσοτέρων της μιας βεβαιώσεων προϋπηρεσίας επισυνάπτεται «Υπεύθυνη Δήλωση Προϋπηρεσίας» -έντυπο ΑΣΕΠ 322-, στην οποία αναγράφεται αναλυτικά η προϋπηρεσία.

Επικύρωση - μετάφραση δικαιολογητικών
Η επικύρωση των δικαιολογητικών της αλλοδαπής ή της ημεδαπής γίνεται ως εξής:

1. Αλλοδαπής
Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής, που απαιτούνται από την προκήρυξη πρέπει να είναι επικυρωμένοι και επίσημα μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα.

Οι παραπάνω τίτλοι υποβάλλονται σε πρωτότυπο ή σε ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου ή σε αντίγραφο του ακριβούς αντιγράφου της αρχής που εξέδωσε το πρωτότυπο (όχι σε αντίγραφο το οποίο δεν έχει επικυρωθεί από την αρχή που εξέδωσε το πρωτότυπο). Οι ως άνω τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, όταν προσκομίζονται σε φωτοτυπία μη επικυρωμένη από την αρχή που τους εξέδωσε, επικυρώνονται μόνο από δικηγόρο. Ακριβή αντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων ή εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο ή δημόσια αρχή επικυρώνονται από όλες τις διοικητικές αρχές και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο ή από άμισθο ερμηνέα διορισμένο βάσει του ν. 148/26.12.1913/1.2.1914.

2. Ημεδαπής
α) Δημόσια έγγραφα ημεδαπής (έγγραφα που έχουν εκδοθεί στα πλαίσια της Εθνικής έννομης τάξης, προερχόμενα από ημεδαπές διοικητικές αρχές ή τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως τίτλοι σπουδών – άδειες – πιστοποιητικά – βεβαιώσεις κ.λ.π.), υποβάλλονται σε πρωτότυπο ή σε ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου ή σε αντίγραφο του ακριβούς αντιγράφου της αρχής που εξέδωσε το πρωτότυπο (όχι σε αντίγραφο το οποίο δεν έχει επικυρωθεί από την αρχή που εξέδωσε το πρωτότυπο). Η επικύρωση γίνεται από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο.
Ο υποψήφιος μπορεί επίσης να υποβάλει αντίγραφα δημοσίων εγγράφων που ζητούνται με την προκήρυξη, συνοδευόμενα όμως απαραιτήτως με υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8, παρ. 4, του ν. 1599/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει ότι τα αντίγραφα που επισυνάπτει αποτελούν γνήσια αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων που έχει στα χέρια του.
Τα επικυρωμένα κατά τα ανωτέρω αντίγραφα εγγράφων που εξέδωσε διοικητική αρχή, καθώς και τα απλά αντίγραφα εγγράφων που εξέδωσε διοικητική αρχή που συνοδεύονται από την κατά την παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 2690/1999 και παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από τη Διοίκηση, όπως τα πρωτότυπα.
β) Ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής (δηλαδή έγγραφα που δεν εκδίδονται από δημόσιες αρχές της ημεδαπής, όπως αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, βεβαιώσεις ιδιωτών εργοδοτών κ.λ.π.) υποβάλλονται σε πρωτότυπα ή σε αντίγραφα συνοδευόμενα με υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει ότι τα αντίγραφα που επισυνάπτει αποτελούν γνήσια αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων που έχει στα χέρια του.

Δημοσιότητα
Το πρόγραμμα του διαγωνισμού και τα εξεταστικά κέντρα ανακοινώνονται έγκαιρα από το ΑΣΕΠ. Τα θέματα μεταδίδονται στα εξεταστικά κέντρα με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα με το Vertical Blanking Internal (VBI) του υπουργείου Παιδείας, ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο, που χρησιμοποιείται κατά τις Γενικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύεται στο Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο κοινό από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr. Το τεύχος αυτό αποστέλλεται για ανάρτηση σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ανάρτηση της προκήρυξης γίνεται και στον οικείο για τις ανακοινώσεις πίνακα των υπουργείων Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15, Aθήνα) και Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι). Περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται σε δύο εφημερίδες των Αθηνών και σε μία τοπική εφημερίδα της έδρας κάθε νομού, ενώ σχετική ανακοίνωση μεταδίδεται και από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η προκήρυξη ή περίληψη αυτής αναρτάται στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ www.asep.gr.

Κριτήρια επιλογής - βαθμολόγηση
Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το ΑΣΕΠ, κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης (Πίνακες Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - ΠΕΕΠΔΕ), στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Η σειρά κατάταξης όσων περιλαμβάνονται στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στο διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια, ως εξής:

1. Μονάδες από το διαγωνισμό
Υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στο διαγωνισμό ή σε έναν από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αν ο υποψήφιος συγκέντρωσε τη βαθμολογική βάση σε περισσότερους διαγωνισμούς, λαμβάνεται υπόψη εκείνος στον οποίο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία.

2. Ακαδημαϊκά κριτήρια
- Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από 1 έως 10 υπολογίζεται 1 μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό 5, καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
- Η γλωσσομάθεια: 2 μονάδες για την άριστη, 1,50 για την πολύ καλή και 1 μονάδα για την καλή γνώση ξένης γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας ή ξένης γλώσσας που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού.
- Η πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ή οι πιστοποιημένες δεξιότητες στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) επιπέδου 1: 1 μονάδα. Δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που πιστοποιείται από τίτλο σπουδών που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού.
- Η κατοχή δεύτερου πτυχίου στις επιστήμες της αγωγής ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τα μαθήματα που διδάσκονται στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης: 2,50 μονάδες.
- Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: 2 μονάδες.
- Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις επιστήμες της αγωγής: 2,50 μονάδες.
- Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: 3 μονάδες.
- Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις επιστήμες της αγωγής: 5 μονάδες.

Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, κατά περίπτωση, εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ή το πρώην Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ), σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το ΔΟΑΤΑΠ και συνοδεύονται από βεβαίωσή του ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.

Σε περίπτωση υποψηφίου που έχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό δίπλωμα.

3. Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία
- Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
- Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα
Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες.

Λαμβάνεται υπόψη η συνολική διάρκεια της πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α’) και της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α’), όπως ισχύουν. Σε περιπτώσεις προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο εκάστοτε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.

4. Κοινωνικά κριτήρια
- Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία: 7 μονάδες
- Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω τέκνου: 5 μονάδες
- Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ήσπουδάζουν: 10 μονάδες
- Η ύπαρξη περισσότερων των δύο τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: 5 μονάδες.

Οι τελικοί πίνακες κατάταξης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Παιδείας, καθώς και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, και ελέγχονται από τα αρμόδια τμήματα του ΑΣΕΠ, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από ένσταση, η οποία ασκείται σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από την επομένη της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Δεν αποτελεί λόγο ένστασης η αμφισβήτηση της ορθότητας της βαθμολογίας, δηλαδή ο υποψήφιος δεν μπορεί να ζητήσει αναβαθμολόγηση των γραπτών, καθώς αυτά ελέγχονται από δύο διορθωτές και σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης και από τρίτο. Μπορεί, ωστόσο, να ζητήσει επανεξέταση της βαθμολογίας σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι αυτή δεν μεταφέρθηκε σωστά στους πίνακες.

Τρόπος βαθμολόγησης
Η βαθμολόγηση των τετραδίων στα οποία αναπτύσσονται τα ερωτήματα που ετέθησαν γίνεται από δύο βαθμολογητές, που ορίζονται από το ΑΣΕΠ, χωριστά, με κλίμακα βαθμών από ένα έως και εκατό, για κάθε βαθμολογητή, μη επιτρεπόμενης της χρήσεως δεκαδικών ψηφίων. O αριθμητικός μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών αποτελεί το βαθμό του κάθε γραπτού.

Όταν από τη βαθμολογία των δύο βαθμολογητών προκύπτει διαφορά πάνω από δώδεκα μονάδες, γίνεται αναβαθμολόγηση του γραπτού από αναβαθμολογητή, που έχει ορίσει το ΑΣΕΠ. Ο βαθμός που θέτει ο αναβαθμολογητής δεν μπορεί να είναι ούτε μικρότερος του μικρότερου ούτε μεγαλύτερος του μεγαλύτερου βαθμού των δύο βαθμολογητών και αποτελεί το βαθμό του γραπτού.

Η βαθμολόγηση των απαντητικών φύλλων για τις ερωτήσεις που απαντώνται με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσω οπτικοηλεκτρονικού σαρωτή (scanner) με βάση τις προκαθορισμένες, από την Κεντρική Επιτροπή, ορθές απαντήσεις.

Η Κεντρική Επιτροπή καθορίζει το βαθμό που αντιστοιχεί σε κάθε ορθή απάντηση ή το ποσοστό επί της ανώτατης βαθμολογίας που αντιστοιχεί στο σύνολο των ερωτήσεων που δίνονται. Μπορεί, επίσης, να ορίζεται μείωση της βαθμολογίας για κάθε εσφαλμένη απάντηση. Τα παραπάνω γνωστοποιούνται στους υποψηφίους μαζί με το κείμενο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών στις οποίες καλούνται να απαντήσουν.

Η κάθε θεματική ενότητα έχει ένα ενιαίο βαθμό. Όταν οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα ή τις ερωτήσεις μιας θεματικής ενότητας δίδονται σε ένα μόνο γραπτό (τετράδιο ή απαντητικό φύλλο αντίστοιχα), ο βαθμός της θεματικής ενότητας ταυτίζεται με το βαθμό του γραπτού.

Όταν σε μία θεματική ενότητα η ανάπτυξη των απαντήσεων δοθεί σε δύο (ή και περισσότερα) τετράδια, δεδομένου ότι όλα τα ερωτήματα έχουν την ίδια βαθμολογική βαρύτητα, ο βαθμός της θεματικής ενότητας θα προκύψει από τους βαθμούς του κάθε τετραδίου κατ΄ αναλογία του αριθμού των ερωτημάτων που θα απαντηθούν στο κάθε τετράδιο.

Σε περίπτωση που σε μία θεματική ενότητα δοθούν ερωτήματα που πρέπει να αναπτυχθούν σε τετράδιο και συγχρόνως ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών σε απαντητικό φύλλο, ο βαθμός της θεματικής ενότητας θα προκύψει από το συνδυασμό των βαθμών του κάθε γραπτού. Το κάθε ερώτημα θα ισοδυναμεί βαθμολογικά με ένα αριθμό (που θα γνωστοποιηθεί) ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών.

Αν στη βαθμολογία προκύπτει δεκαδικός αριθμός λαμβάνονται υπόψη μόνο τα δύο πρώτα δεκαδικά ψηφία.

Ο τελικός βαθμός της γραπτής εξέτασης του κάθε υποψηφίου είναι ο αριθμητικός μέσος όρος των βαθμών των δύο θεματικών ενοτήτων που έλαβε.

Για να θεωρηθεί ότι ένας υποψήφιος μπορεί να διοριστεί, σε συνδυασμό πάντοτε με τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων, πρέπει απαραιτήτως να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 55 μονάδες στον τελικό βαθμό της γραπτής εξέτασης και συγχρόνως 50 μονάδες στην κάθε θεματική ενότητα.

Ο τελικός συνολικός βαθμός του διαγωνισμού για τον κάθε υποψήφιο είναι ο βαθμός της γραπτής εξέτασης προσαυξημένος με τα προηγούμενα κριτήρια.

Ενστάσεις - Δημοσίευση πινάκων
Κατά των τελικών πινάκων βαθμολογίας επιτρέπεται η άσκηση ενστάσεως μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών που αρχίζει από την επομένη της αναρτήσεώς τους. Η άσκηση της ενστάσεως γίνεται με κατάθεσή της ή με αποστολή συστημένης επιστολής απευθείας στο ΑΣΕΠ. Στην ένσταση πρέπει να επισυνάπτεται και αποδεικτικό καταβολής παραβόλου 40 ευρώ που εκδίδεται από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), διαφορετικά δεν εξετάζεται.

Οι διαγωνιζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους, ούτε να ζητήσουν αναβαθμολόγηση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται ένσταση για τους λόγους αυτούς.

Το ΑΣΕΠ εξετάζει τις υποβληθείσες ενστάσεις και παραλλήλως προβαίνει σε αυτεπάγγελτο έλεγχο για τυχόν παράβαση νόμου ή κανονισμού. Εάν διαπιστώσει οποιαδήποτε πλημμέλεια που επιδέχεται διόρθωση, μπορεί να αναθέσει στην Κεντρική Επιτροπή την ανασύνταξη των πινάκων.

Το ΑΣΕΠ, αφού ελέγξει τη νομιμότητα των τελικών πινάκων, προβαίνει στην κύρωση των πινάκων αυτών.  Ακολούθως καταρτίζει, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, τους, ανά κλάδο και ειδικότητα, πίνακες διοριστέων, τους οποίους αποστέλλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Γ’).

Πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας
Σύμφωνα με τον ν. 3848/2010, η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια των υποψηφίων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ πιστοποιείται με έναν από τους παρακάτω πέντε τρόπους:
α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο παρέχεται από τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή από ομάδες συνεργαζόμενων τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων ΑΕΙ σε αποφοίτους τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Tο πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση του οικείου ΑΕΙ, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και αξιολογείται μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 9 του ν. 3374/2005 (ΦΕΚ 189 Α’).
β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος ΑΕΙ, το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 9 του ν. 3374/2005. Ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
γ) Με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων ΑΕΙ.
δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής.
ε) Με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑΤΕΣ) ή της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) της πρώην Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΕΤΕ) ή της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ή το πρώην Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ), σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωσή του ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.

Επισημαίνεται ότι η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια αποτελεί αναγκαίο τυπικό προσόν για την πρόσληψη εκπαιδευτικού και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πίνακες βαθμολογίας
Μετά την καταχώριση της γραπτής βαθμολογίας, συντάσσονται από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού οι πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα ως εξής:
α. Δύο πίνακες κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, εκείνων που έχουν λάβει στις εξετάσεις τελικό βαθμό (μέσο όρο των δύο θεματικών ενοτήτων) 55 τουλάχιστον μονάδων και 50 τουλάχιστον μονάδων σε κάθε θεματική ενότητα. Στον τελικό αυτό βαθμό προστίθενται και οι τυχόν προβλεπόμενες προσαυξήσεις (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακός και διδακτορικός τίτλος, προϋπηρεσία), που αποτελεί τον τελικό συνολικό βαθμό του διαγωνισμού.
Ο ένας πίνακας περιλαμβάνει τους υποψηφίους που είναι γονείς τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων ανηλίκων ή στρατευμένων ή σπουδαζόντων, οι οποίοι έχουν απόλυτη προτεραιότητα διορισμού. Ο άλλος πίνακας περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους.
β. Ένας συνολικός αλφαβητικός πίνακας που περιλαμβάνει τους υποψηφίους και των δύο ανωτέρω ειδικότερων πινάκων.
γ. Ένας πίνακας διοριστέων που θα καλύψουν τις προκηρυσσόμενες θέσεις και
δ. Ένας αλφαβητικός πίνακας των υποψηφίων οι οποίοι δεν συγκέντρωσαν στη γραπτή εξέταση μέσο όρο βαθμολογίας 55 τουλάχιστον μονάδες και 50 τουλάχιστον μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων προηγούνται όσοι έχουν υψηλότερη βαθμολογία στη δεύτερη θεματική ενότητα «Διδακτική μεθοδολογία - Παιδαγωγικά θέματα», έπονται όσοι έχουν υψηλότερη βαθμολογία στην πρώτη θεματική ενότητα, έπονται όσοι έχουν μεγαλύτερο βαθμό στο πτυχίο που απαιτείται και ακολουθούν όσοι είναι μεγαλύτεροι στην ηλικία με βάση την ημερομηνία γέννησής τους. Αν παρά ταύτα δεν καταστεί δυνατός ο καθορισμός της σειράς επιτυχίας βάσει των ανωτέρω κριτηρίων, αυτή καθορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού με κλήρωση. Η κλήρωση γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής τόπος και χρόνος ορίζεται με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού, που τοιχοκολλάται στο κατάστημα του ΑΣΕΠ τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν την ημέρα διενέργειας της κλήρωσης. Για την τοιχοκόλληση συντάσσεται πρακτικό που υπογράφεται από το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού και από τον πρόεδρο ή ένα μέλος της.

Οι παραπάνω πίνακες κατάταξης διοριστέων και απορριπτέων αποστέλλονται από την Κεντρική Επιτροπή στο ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ, αποστέλλει τους πίνακες αυτούς για ανάρτηση στα καταστήματα των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας, καταχωρίζει τους πίνακες στο δικτυακό του τόπο www.asep.gr και συγχρόνως αποστέλλει δελτίο Τύπου στον ημερήσιο τύπο με το οποίο γνωστοποιεί ότι οι ανωτέρω πίνακες απεστάλησαν για ανάρτηση στα καταστήματα των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Απόλυτη προτεραιότητα διορισμού έχουν όσοι από τους υποψηφίους συγκεντρώσουν τελικό βαθμό (μέσο όρο των δύο θεματικών ενοτήτων) ίσο προς 55 τουλάχιστον μονάδες και συγχρόνως 50 τουλάχιστον μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα και είναι γονείς τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων ανηλίκων ή στρατευμένων ή σπουδαζόντων (άρθρο 6 παρ. 16 εδάφ. α΄ ν. 3027/2002). Στις περιπτώσεις εφαρμογής της διάταξης αυτής διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις επιπλέον ισάριθμοι εκπαιδευτικοί που έλαβαν τη βαθμολική βάση στον ίδιο διαγωνισμό και με τη σειρά κατάταξής τους στον πίνακα αυτόν (άρθρο 8 παρ. 6 ν. 3194/2003).

Διορισμός και τοποθέτηση
Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ διορίζονται στα δημόσια σχολεία τα επόμενα δύο σχολικά έτη από τη διενέργεια του διαγωνισμού, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας που εκδίδεται το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου κάθε έτους και αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ανακοινώνονται οι κενές θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν, ο αριθμός κατά κλάδο και ειδικότητα, κατά περιοχή διορισμού και δυσπρόσιτο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών, με την ίδια απόφαση καλούνται να υποβάλουν δήλωση προτίμησης μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Ο διορισμός των εκπαιδευτικών διενεργείται με βάση τη σειρά τους στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών και τις δηλωθείσες προτιμήσεις. Ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός τοποθετείται σε κενή θέση σχολικής μονάδας με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος (κάθε προηγούμενη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται).

Ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός υπηρετεί επί δύο έτη ως δόκιμος εκπαιδευτικός προκειμένου να προετοιμασθεί για να αναλάβει πλήρως το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο. Η προετοιμασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εξοικείωση του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού με το εκπαιδευτικό περιβάλλον και την εισαγωγική επιμόρφωση.

Για την καθοδήγηση και υποστήριξη του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού ορίζεται από τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο μέντοράς του. Ο μέντορας πρέπει να έχει μεγάλη εκπαιδευτική και διδακτική εμπειρία και να υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στην ίδια σχολική μονάδα ή την ίδια ομάδα σχολείων.

Το περιεχόμενο και η διάρκεια της εισαγωγικής επιμόρφωσης, τα ειδικότερα προσόντα των μεντόρων, ο τρόπος επιλογής τους, τα ειδικότερα καθήκοντά τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο τέλος του δεύτερου έτους ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός αξιολογείται ώστε να κριθεί αν είναι κατάλληλος να μονιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικός. Τα όργανα, η διαδικασία και τα ειδικότερα κριτήρια μονιμοποίησης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, καθώς και τυχόν αναγκαίες λεπτομέρειες καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Παιδείας.

Αν ο νεοδιοριζόμενος δεν κριθεί κατάλληλος να μονιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικός, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του Κεφαλαίου Α’ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄).

Οι παραπάνω παράγραφοι προβλέπουν τα εξής:
5. Εκπαιδευτικοί που κρίνονται μη προακτέοι δύο φορές συνέχεια ή τρεις φορές σε διάφορα χρονικά διαστήματα παραπέμπονται με απόφαση του νομάρχη στο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.
6. Το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο εξετάζει όλα τα στοιχεία του φακέλου, καλεί σε ακρόαση τον κρινόμενο και μπορεί να εξετάσει κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο. Αν ο εκπαιδευτικός κριθεί απολυτέος, με απόφαση του υπουργού Παιδείας απολύεται για ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Αν το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο διαπιστώσει ότι ο κρινόμενος δεν είναι κατάλληλος για το έργο του εκπαιδευτικού, κρίνεται όμως επαρκής για την προσφορά διοικητικής υπηρεσίας, μπορεί να αποφασίσει τη μετάταξή του σε προσωρινή θέση διοικητικού προσωπικού των διευθύνσεων ή γραφείων της εκπαίδευσης, εφόσον έχει υπερεπταετή και δεν συμπλήρωσε εικοσιπενταετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται προσωρινή θέση διοικητικού προσωπικού με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, την οποία καταλαμβάνει ο μετατασσόμενος. Η θέση αυτή καταργείται με την αποχώρησή του από την υπηρεσία (προσωποπαγής θέση).

Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι σπάνια και σε ακραίες περιπτώσεις εκπαιδευτικός κρίνεται ακατάλληλος και απολύεται. Αντίθετα, είναι σύνηθες το φαινόμενο να κρίνεται ακατάλληλος για την εκπαίδευση και να τοποθετείται σε διοικητική θέση, σύμφωνα με την προαναφερθείσα παράγραφο 6.

Πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών
Εκτός από τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, που από το σχολικό έτος 2112 - 2113 γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στα δημόσια σχολεία συνεχίζουν να προσλαμβάνονται και προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

Ο νόμος 3848/2010 προβλέπει ότι αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης είναι περισσότερες από τέσσερις και λιγότερες από δεκαέξι και δεν δικαιολογούν το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού, προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας.

Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται με βάση πίνακες κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το υπουργείο Παιδεία. Οι πίνακες αυτοί συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και τις δηλώσεις προτίμησής τους.

Αν οι εγγεγραμμένοι στον ως άνω πίνακα δεν επαρκούν, η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γίνεται με βάση συμπληρωματικό πίνακα, ο οποίος συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος από το υπουργείο Παιδείας και στον οποίο κατατάσσονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, κατά τη σειρά που έχουν στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Για τη σειρά κατάταξης υπολογίζονται οι μονάδες των κριτηρίων κατάταξης (μονάδες διαγωνισμού, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, προϋπηρεσία).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται με βάση ενιαίο πίνακα ωρομισθίων που συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος κατά περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και στον οποίο κατατάσσονται οι εκπαιδευτικοί κατά τη σειρά που έχουν στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στην περιοχή όπου πραγματοποιείται η πρόσληψη.

Αν οι εγγεγραμμένοι στον ως άνω πίνακα δεν επαρκούν, η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γίνεται με βάση συμπληρωματικό πίνακα, ο οποίος συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος και στον οποίο κατατάσσονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, κατά τη σειρά που έχουν στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Για τη σειρά κατάταξης υπολογίζονται οι μονάδες των κριτηρίων κατάταξης (μονάδες διαγωνισμού, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, προϋπηρεσία).

Η υπηρεσία που προσφέρθηκε με την ιδιότητα του αναπληρωτή ή του ωρομισθίου σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη μετά το μόνιμο διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη.

Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (ΣΔΣΤΕ) για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών γίνεται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, από τους πίνακες των προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών του υπουργείου Παιδείας και από τον ενιαίο πίνακα ωρομισθίων κάθε περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι προθεσμίες, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος ελέγχου τους, ο αριθμός των δηλώσεων προτίμησης, η διαδικασία κατάρτισης και οριστικοποίησης των πινάκων αναπληρωτών και ωρομισθίων, τα όργανα πρόσληψης και τοποθέτησης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 17 του ν. 1566/1985, οι οποίες προβλέπουν τα εξής:
4. Στους προσωρινούς αναπληρωτές καταβάλλονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στο κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο του εισαγωγικού βαθμού του κλάδου τους, καθώς και επιδόματα εορτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι σχετικές πιστώσεις για την πληρωμή των δαπανών αυτών εγγράφονται στον προϋπολογισμό εξόδων του υπουργείου Παιδείας. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσωρινούς αναπληρωτές, οι οποίοι προσλαμβάνονται με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας, καθώς και ο χρόνος υπηρεσίας τους υπολογίζονται με κλάσμα που έχει αριθμητή τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών, για τις οποίες έχουν προσληφθεί και παρονομαστή το υποχρεωτικό ωράριο του προωτοδιόριστου εκπαιδευτικού.
5. Για τη διδασκαλία των μαθημάτων που προβλέπονται από την παράγραφο 12 του άρθρου 4 (φυσικής αγωγής, ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία), εφόσον οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν, προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του άρθρου με απόφαση του προϊσταμένου της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η διδασκαλία των παραπάνω μαθημάτων μπορεί να ανατίθεται, εκτός από τους δασκάλους, και σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με απόφαση του νομάρχη είτε με ολική απόσπαση είτε με υπερωριακή απασχόληση είτε για συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, καθώς και σε άλλους ειδικούς εκπαιδευτικούς που έχουν τα αντίστοιχα επιστημονικά προσόντα.

Κατά το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο ν. 3848/2010, οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων (φυλακές) γίνονται με επιλογή, έπειτα από πρόσκληση που εκδίδουν και δημοσιοποιούν οι Διευθυντές εκπαίδευσης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 120546/Δ2 (9)/2010 απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Η κατάταξη των μετεχόντων στους παραπάνω πίνακες προσδιορίζεται κατά σειρά προτεραιότητας από κριτήρια ως ακολούθως:
i) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη σχολική ψυχολογία και διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.
ii) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.
iii) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας και διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.
iν) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας και διδακτική εμπειρία σε σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
ν) Διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.
vi) Διδακτική εμπειρία σε σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
νii) Διδακτική εμπειρία σε τάξεις υποδοχής ή φροντιστηριακά τμήματα.
νiii) Προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄).

Είδη - απόδειξη προϋπηρεσίας
Ως προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, νοείται αυτή που προσφέρθηκε:
α) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας,
β) στα Μουσικά Σχολεία,
γ) στα Τμήματα Αθλητικών Διευκολύνσεων,
δ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής,
ε) στα Ναυτικά Λύκεια,
στ) στα Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα,
ζ) στα Ολοήμερα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
η) στα Εκκλησιαστικά Σχολεία,
θ) στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων,
ι) σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών πριν από την αποχώρησή τους, εφόσον έχει προσφερθεί μέχρι 31.8.2005,
ια) για την εφαρμογή του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης,
ιβ) για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
ιγ) στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) του άρθρου 5 του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188/Α'),
ιδ) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελούν υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78/Α').
ιε) στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης ΤΕΕ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ),
ιστ) στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης, μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α’), για την υλοποίηση προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Η προσμέτρηση των παραπάνω υπηρεσιών γίνεται, εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει από:
i) το υπουργείο Παιδείας ή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης,
ii) τους αρμόδιους, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, φορείς στα Ολοήμερα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
iii) το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα Δημόσια Ναυτικά Λύκεια, πριν από την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
iv) τη διοίκηση της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, για τις σχολές και τα τμήματα αυτής,
v) τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπολογίζεται μέχρι το ήμισυ του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου,
vi) φορείς των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η λειτουργία των σχολείων τελεί υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, Υπουργείου,
vii) τo Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα ΤΕΕ του ΟΤΕΚ,
viii) το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση προγραμμάτων για ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης.

Στους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων, οι οποίοι προσελήφθησαν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στον κλάδο ΔΕ, χωρίς να διαθέτουν την προβλεπόμενη από το άρθρο 14 παράγραφος 8 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α') τριετή επαγγελματική πείρα από την κτήση του πτυχίου (σ.σ.: αφορά τους πτυχιούχους των παλαιών κατωτέρων τεχνικών επαγγελματικών σχολών), αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία για την αναγραφή τους στους πίνακες αναπληρωτών - ωρομισθίων μόνον αυτή η οποία απομένει μετά την αφαίρεση του αναγκαίου χρόνου για τη συμπλήρωση της ανωτέρω τριετούς επαγγελματικής πείρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved