nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Παλινωδίες ΑΣΕΠ για Ελληνικά Πετρέλαια (19/4/06)


Αθήνα 19.4.2006, 16:52
Απόφαση με την οποία θέτει και πάλι εκτός ν. 2190/94 την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. έλαβε η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ, μετά από αίτημα της διοίκησης της εταιρείας. Έτσι η τελευταία θα μπορεί στο εξής να προσλαμβάνει προσωπικό με όποιον τρόπο επιθυμεί, χωρίς να ελέγχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Αν και το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει προς το παρόν γνωστοποιηθεί, ερωτηματικά προκαλούν οι παλινωδίες της Ανεξάρτητης Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι η τρίτη κατά σειρά αντιφατική απόφαση που εκδίδει το τελευταίο διάστημα. Όπως εντύπωση προκαλεί και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με αφορμή την έκδοση της απόφασης και ο συσχετισμός της με τον πρόσφατο νόμο Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ.

Το χρονικό της υπόθεσης "Ελληνικά Πετρέλαια" έχει ως εξής:

- Τον Ιούλιο του 2005 και έπειτα από αίτημα της διοίκησης της εταιρείας, το ΑΣΕΠ γνωμάτευσε ότι αυτή μπορεί να εξαιρεθεί από τον ν. 2190/94 επειδή μέρος της εκχωρήθηκε στον όμιλο Λάτση και η πλειοψήφια των μετοχών περιήλθε στα χέρια ιδιωτών. Από τα στοιχεία που παρέθεσε η εταιρεία προέκυψε ότι οι μετοχές της κατανέμονταν κατά 27,48% στο Δημόσιο, κατά 8,01% στη ΔΕΠΑ, κατά 33,15% στην εταιρεία «Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.», κατά 12,8% σε ιδιώτες και κατά 18,54% σε θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία (Ν.Π.Δ.Δ.) κατείχαν περίπου το 9% των μετοχών.
Η ρύθμιση έγινε σε εφαρμογή διάταξης νόμου που επιτρέπει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου να εξαιρούνται από τον ν. 2190/94 και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ όταν αλλάζει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και ο έλεγχος περνάει κατά 51% σε ιδιώτες. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει κατα καιρούς και για άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

- Εννέα μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2006, ο σύλλογος των εργαζομένων στην εταιρεία ζήτησε από το ΑΣΕΠ να ενταχθεί και πάλι η εταιρεία στον ν. 2190/94, κάτι που δέχθηκε το τελευταίο αναιρώντας την πρώτη του απόφαση. Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο σύλλογος προσκόμισε στοιχεία που δίνουν μια άλλη εικόνα του περίπλοκου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας, πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας όταν ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεση. 

- Η τωρινή απόφαση
του ΑΣΕΠ, που εξαιρεί και πάλι τα Ελληνικά Πετρέλαια από τον ν. 2190/94, έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον πρόσφατο νόμο Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ, όπως λέγεται κατά κόρον. Απλά το ΑΣΕΠ, έπειτα από πολλές παλινωδίες, φαίνεται τελικά να καταλήγει ότι η εταιρεία ελέγχεται από ιδιώτες και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρεθεί από τον ν. 2190/94.

Προθέσεις
Αν αποκαλύπτουν κάτι οι αποφάσεις του ΑΣΕΠ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι οι δυσλειτουργίες στους κόλπους της ίδιας της Ανεξάρτητης Αρχής, που εν πολλοίς οφείλονται στις... εμμονές ορισμένων συμβούλων. Αντίθετα, τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα για τον τρόπο που αυτές θα προσλαμβάνουν το προσωπικό τους, αναδεικνύει ξεκάθαρα πρόσφατη υπουργική απόφαση, που δημοσιεύει η Proslipsis σε άλλες σελίδες. Σύμφωνα με αυτή, οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ θα ελέγχονται από τις διοικήσεις τους, με το ΑΣΕΠ να περιορίζεται σε ρόλο περίπου διακοσμητικό. Κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με την δεδηλωμένη θέση της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση (ή καλύτερα στο ξεπούλημα) πολλών ΔΕΚΟ («πρώην ΔΕΚΟ»
τις αποκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό Αντένα) και να αλλάξει το καθεστώς πρόσληψης και απασχόλησης των νεοπροσλαμβανομένων σε αυτές, ανεξάρτητα αν ελέγχονται απο το κράτος.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved