nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ: Πώς «δουλέψαμε» τους δανειστές στις προσλήψεις

Proslipsis.gr | Αθήνα 17.12.2018, 16:23

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τώρα που εξαφανίστηκαν τουλάχιστον από το προσκήνιο τρόϊκες, κουαρτέτα και θεσμοί γενικώς, νομιμοποιούμαστε, νομίζουμε, να αποκαλύψουμε πώς οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ τους «δούλεψαν ψιλό γαζί» στο θέμα των περιορισμών στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, όπου, ως γνωστόν, υπήρχαν οι επιταγές για μία πρόσληψη ανά επτά ή πέντε απολύσεις, με στόχο τη συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Προκαταβολικά δηλώνουμε ότι πρόκειται για έναν αστείο περιορισμό και μόνο από το γεγονός ότι τέθηκε αποκλειστικά για το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και αορίστου χρόνου), αφήνοντας εκτός ελέγχου το προσωπικό των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου, το οποίο και πιό ευρωβόρο από το μόνιμο είναι και αργά ή γρήγορα γίνεται μόνιμο, όπως αποδεικνύει η σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μάλλον υπό την καθοδήγηση του ειδικού στις προσλήψεις, δαιμόνιου κ. Κατρούγκαλου, έπιασαν το... υπονοούμενο και εκμεταλλεύτηκαν δεόντως την ασχετοσύνη των δανειστών, κυρίως τοιουτοτρόπως:

Πρώτον: Μετέφεραν από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα δεκάδες χιλιάδες θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών (υπολογίζονται σε περισσότερες από 30.000), όπως φύλαξης, καθαριότητας και κουζίνας, και τις κάλυψαν με εποχικό προσωπικό, εκεί που κανονικά θα έπρεπε να τοποθετηθεί τακτικό. Παράλληλα διεύρυναν τα όρια απασχόλησης έως και 24 μήνες, γεγονός που καθιστά πιό εύκολη την μονιμοποίηση.

Δεύτερον: Ενθάρρυναν τους φορείς να εντάξουν πρόσθετες θέσεις εποχικού προσωπικού στα προγράμματα απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Οι θέσεις αυτές ουσιαστικά αφαιρούνται από τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και λόγω του μεγάλου αριθμού τους συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας. Βγαίνοντας, όμως, εκτός ΑΣΕΠ αποκτούν δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ευνοούν τη μονιμοποίηση. Πρώτον, τίθενται όρια απασχόλησης ορισμένες φορές υπερδιπλάσια από το οκτάμηνο του ΑΣΕΠ, το οποίο αποτελούσε δικλείδα ασφαλείας για αποτροπή των μονιμοποιήσεων, και δεύτερον, επειδή χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται η ανανέωσή τους, κάτι που απαγορεύεται ρητά και μάλιστα από το Σύνταγμα για τις χρηματοδοτούμενες από εθνικούς πόρους. Κι οι ανανεώσεις αργά ή γρήγορα οδηγούν στη μονιμοποίηση.

Τρίτον: Προχώρησαν σε 10.500 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στους δήμους και στους ΟΤΑ γενικότερα, με το επιχείρημα ότι αυτές αφορούν υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Η σχετική διαδικασία γίνεται μέσω του πρόθυμου ΑΣΕΠ και όπου νάναι ολοκληρώνεται.

Τέταρτον: Ενθάρρυναν τους φορείς να μην παρίστανται στα διοικητικά δικαστήρια και να μην προβάλλουν αντίσταση στα αιτήματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου για μονιμοποίηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν χιλιάδες μονιμοποιήσεις, σε προσωποπαγείς θέσεις, δια της δικαστικής οδού όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων χρόνων. Οι προσλήψεις αυτές ουδέποτε καταγράφηκαν και λήφθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια των περιορισμών και ουδείς γνωρίζει πόσες χιλιάδες είναι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο δήμο Αθηναίων έγιναν το τελευταίο διάστημα περίπου 200 μονιμοποιήσεις, με αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής που επικύρωνε αποφάσεις των δικαστηρίων.

Με μεθοδεύσεις όπως οι παραπάνω, οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙZA πέτυχαν να παρακάμψουν τους περιορισμούς στις προσλήψεις, αφενός αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των θέσεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου και τις συνεπαγόμενες μονιμοποιήσεις και αφετέρου μη μειώνοντας αναλογικά με τους εκάστοτε περιορισμούς τις θέσεις τακτικού προσωπικού.

Κατάφεραν όμως και κάτι πιό φοβερό. Να εξισώσουν την μονιμότητα με την εποχικότητα, περνώντας το μήνυμα ότι οι εποχικοί κάποια μέρα μονιμοποιούνται. Και πλέον στρατιές συμβασιούχων προστρέχουν στους δικηγόρους προσδοκώντας μονιμοποίηση από τα δικαστήρια, τα οποία συνήθως δεν τους διαψεύδουν: Μονιμοποιούν ακόμη και «εθελοντές» σχολικούς τροχονόμους!

Υ.Γ.1: Τα παραπάνω είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι δανειστές δεν κατάλαβαν τίποτα από το... ελληνικό παράδοξο. Πώς να μην αποτύχουν;

Υ.Γ.2: Το ΑΣΕΠ μήπως είναι καιρός να θυμηθεί ότι είναι ανεξάρτητη αρχή και θεματοφύλακας των προσλήψεων;

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved