ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ιταλική γλώσσα: Ένα το δίπλωμα, δύο τα επίπεδα γλωσσομάθειας! (3/5/07)


Aθήνα 3.5.2007, 10:34
Μείζον θέμα προκύπτει με την απόδειξη της γνώσης της ιταλικής γλώσσας στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα καθώς διαπιστώνεται ότι το ίδιο δίπλωμα αποδεικνύει διαφορετικό επίπεδο γνώσης, ανάλογα με το ποιος είναι ο φορέας έκδοσής του!

Πρόκειται για το Diploma di Lingua Italiana που εκδίδεται από τα Ιταλικά Ινστιτούτα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ενώ το δίπλωμα του Ινστιτούτου των Αθηνών αποδεικνύει γνώση της ιταλικής γλώσσας σε πολύ καλό επίπεδο, το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει γνώση κατώτερου επιπέδου και ειδικότερα καλής γνώσης (Β2). Κι αυτό παρότι για την απόκτησή τους οι υποψήφιοι υποβάλλονται στις ίδιες εξετάσεις και στα δύο Ινστιτούτα.

Συγκρίνοντας κάποιος τα δύο διπλώματα διαπιστώνει ότι ενώ σε αυτό του Ιταλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης αναγράφεται επίπεδο γλωσσομάθειας Β2 (καλή γνώση), στο αντίστοιχο των Αθηνών δεν αναγράφεται κανένα επίπεδο. Έτσι, το ΑΣΕΠ αναγνωρίζει ότι μόνο το δεύτερο αποδεικνύει γνώση της ιταλικής σε πολύ καλό επίπεδο και απορρίπτει τους υποψηφίους που καταθέτουν το πρώτο και οι οποίοι, όπως είναι ευνόητο, στη συντριπτική πλειονότητά τους προέρχονται από την βόρεια Ελλάδα.

Το κρίσιμο σημείο στην υπόθεση φαίνεται ότι έχει να κάνει με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα πρακτικό «εργαλείο» της Ε.Ε. που καταγράφει τα κοινά στοιχεία των διαφόρων επιπέδων γνώσης των ευρωπαϊκών γλωσσών, καθιστώντας σαφή την αντιστοιχία τους.

Όπως όλα δείχνουν, το Ιταλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης λαμβάνει υπόψη το Πλαίσιο Αναφοράς και μάλιστα αυτό αναφέρεται ρητά και στους τίτλους που χορηγεί. Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει με το Ινστιτούτο των Αθηνών, το δίπλωμα του οποίου θεωρείται από φροντιστηριακούς κύκλους υπερτιμημένο.

Η Proslipsis έθεσε το θέμα στο ΑΣΕΠ, που είναι αρμόδιο για το σύστημα αναγνώρισης των τίτλων γλωσσομάθειας, και έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνησή του. Τα δύο Ινστιτούτα, στα οποία επίσης απευθύνθηκε, δεν θέλησαν να δώσουν εξηγήσεις. Ωστόσο, αυτό της Θεσσαλονίκης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει θέμα, ενώ των Αθηνών έκανε λόγο για «λεπτό ζήτημα» που χρήζει ειδικής προσέγγισης.

Όπως και να έχει το ζήτημα, οι "ριγμένοι" της υπόθεσης είναι οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας, τους οποίους συμφέρει να δίνουν τις εξετάσεις τους στο Ινστιτούτο των Αθηνών για να λαμβάνουν δίπλωμα ανώτερης βαθμίδας (πολύ καλής γνώσης). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved