nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κατανεμήθηκαν 400 θέσεις μελών ΔΕΠ και 2.000 υποτροφίες για επικουρικό διδακτικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια

Proslipsis.gr | Αθήνα 6.10.2020, 08:24

Την κατανομή 400 θέσεων μελών ΔΕΠ και 2.000 υποτροφιών για επικουρικό διδακτικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατανομή 200 μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και επιπλέον 5 θέσεων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, που αποτελεί την πρώτη μόνο φάση για τις 400 συνολικά θέσεις που θα δοθούν στα Ιδρύματα, ισχυριζόμενος ότι οι θέσεις αυτές υπερκαλύπτουν τις 373 που έμειναν κενές κατά τη διάρκεια του 2019 εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις κατανέμονται στα Πανεπιστήμια αναλογικά, βάσει του αριθμού των καθηγητών που αφυπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, και μάλιστα ότι το σκεπτικό αυτό είχε παρουσιαστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο στη Σύνοδο Πρυτάνεων, ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι, όπως ακριβώς η κατανομή των θέσεων ΔΕΠ έγινε με απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του πδ 407/80, αλλά και των 2.000 ανταποδοτικών υποτροφιών. Τα κριτήρια και ο αλγόριθμος κατανομής γνωστοποιήθηκαν στους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων μέσω του Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων και έγιναν αποδεκτά χωρίς να υπάρξουν παρατηρήσεις, καθώς εκτιμήθηκε η όλη διαφανής και ειλικρινής προσέγγιση. Ο κ. Διγαλάκης υπενθύμισε επίσης ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4653/2020, από την επόμενη χρονιά, η κατανομή θέσεων ανθρώπινου δυναμικού στα Πανεπιστήμια θα γίνεται με εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, για την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας να ζητήσει από τα ιδρύματα ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ, με αποτέλεσμα την καταγραφή και πλήρη χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών προκηρύξεων, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, δεν είχε γίνει ποτέ. Με την ευκαιρία αυτή ζητήθηκε από τα ΑΕΙ η κατά το δυνατόν περαίωση των εκκρεμών διαδικασιών εκλογής, καθώς και προτάσεις τους προκειμένου να αλλάξει επιτέλους ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία γίνονται.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αντίφαση του άρθρου 65 του ν. 4610/2019, το οποίο προβλέπει την αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ με ισάριθμα νέα μέλη, σε σχέση με τον ν. 4590/2019. Ενώ υπήρξε προειδοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αλληλοαναιρούμενες διατάξεις των δύο νόμων, τελικά αυτοί ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα κληθεί να τους εφαρμόσει, υποσκάπτοντας με τον τρόπο αυτό το έργο της επόμενης Κυβέρνησης.

Αντίδραση ΠΟΣΔΕΠ
Τους ισχυρισμούς του κ. Διγαλάκη δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εγκριθείσες 201 θέσεις ΔΕΠ αντιστοιχούν μόλις στο μισό των αφυπηρετήσεων του έτους 2019.

Η Ομοσπονδία:
- επισημαίνει για άλλη μια φορά τα μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά σε ΔΕΠ και λοιπό προσωπικό που έχουν συσσωρευθεί κατά την τελευταία δεκαετία, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης και το επίπεδο των πτυχίων, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά χάνονται γνωστικά αντικείμενα,
- τονίζει ότι οι δυσχέρειες υλοποίησης ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια, λόγω των τεράστιων κενών από τη μη αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ, εντείνονται ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκαλεί λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων αύξηση των εκπαιδευτικών αναγκών σε προσωπικό,
- υπενθυμίζει ότι οι νόμιμες διαδικασίες από την προκήρυξη της θέσης μέχρι την εκλογή και ανάληψη καθηκόντων του νέου μέλους ΔΕΠ είναι πολύμηνες.

Τέλος, ζητά την άμεση κατανομή του συνόλου των θέσεων των μελών ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν στις 31/8/2019, όπως και όσων θέσεων μελών ΔΕΠ κενώνονται για οποιοδήποτε άλλο λόγο (π.χ. παραιτήσεις, θάνατοι), καθώς έχει ήδη διανυθεί ένα ακαδημαϊκό έτος με τις θέσεις αυτές κενές, ενώ δεν απαιτείται για τις θέσεις αυτές η έγκριση κατανομής πίστωσης (άρθρο 65, Ν. 4610/2019), καθώς και την δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για την κατανομή την 1η/1/2021 όλων των θέσεων των μελών ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν τον Αύγουστο του 2020.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved