ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Απόφαση - βόμβα: "ΠεράΣτΕ εκτός ΑΣΕΠ" (4/6/08)


Αθήνα 4.6.2008, 16:14
Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ήδη "τραυματισμένου" ΑΣΕΠ και κατ’ επέκταση του επίσημου συστήματος προσλήψεων της χώρας, χαρακτηρίζουν ανώτατοι παράγοντες της Ανεξάρτητης Αρχής την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιτρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών να διενεργεί προσλήψεις ουσιαστικά εκτός ΑΣΕΠ.

Η απόφαση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μαζικές εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις ακόμα και σε υπηρεσίες του λεγόμενου στενού δημόσιου τομέα, κάτι που ήδη γίνεται σε περιορισμένη έκταση, εκτιμούν οι ίδιοι, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πιό βαριά προσβολή που έχει δεχθεί ποτέ το ΑΣΕΠ, για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτή προέρχεται απο ένα ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που αποφάσεις του ΣτΕ για θέματα προσλήψεων έχουν προκαλέσει αίσθηση και εγείρει υποψίες και ερωτηματικά, καθώς βάλλουν ευθέως τόσο κατά του ΑΣΕΠ όσο και κατά του επίσημου συστήματος προσλήψεων της χώρας, όπως αυτό καθορίζεται από το ν. 2190/98 και τους μεταγενέστερους. Μόλις πριν από περίπου ένα μήνα εξέδωσε απόφαση που ουσιαστικά θέτει εκτός ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις των οργανισμών και των επιχειρήσεων των δήμων, ενώ "εκτός τόπου και χρόνου" κινείται επίσης πρόσφατη απόφασή του που αφορά την εμπειρία των υποψηφίων.

Η απόφαση
Με την υπ΄ αριθμ. 96/2008 απόφαση του το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι προσλήψεις υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού στο υπουργείο Εξωτερικών θα γίνονται από επιτροπή που θα συστήνεται με ευθύνη του υπουργείου και η οποία ουσιαστικά δεν θα δίνει λόγο στο ΑΣΕΠ. Το τελευταίο θα περιορίζεται στον (τυπικό) έλεγχο της νομιμότητας του διαγωνισμού, χωρίς να έχει λόγο επί της ουσίας, δηλαδή στον έλεγχο της διαδικασίας επιλογής και των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι η μειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι ο περιορισμός του ΑΣΕΠ στον τυπικό και μόνο έλεγχο των παραπάνω προσλήψεων παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, ενώ και αρχικά το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό το π.δ., αλλά το θέμα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια, όπου και κρίθηκε τελεσίδικα με μια μάλλον "διασταλτική" ερμηνεία του Συντάγματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved