nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Διεκδικήστε πρόσληψη μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη! 30/3/09
 


Αθήνα 30.3.2009, 12:34
Μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη να βάλει φρένο στις αθλιότητες που διαπράττονται στις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις -κυρίως μέσω συμβάσεων έργου- και ο πολίτης να διεκδικήσει αποτελεσματικά το δίκιο του και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην εργασία;

Η απάντηση είναι "ναι", αν κρίνουμε από την έκβαση σχετικής υπόθεσης που διερεύνησε πρόσφατα ο ΣτΠ και η οποία αφορούσε την πρόσληψη δημοσιογράφων στον Δημοτικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό Κω.

Η παρέμβαση του ΣτΠ ήταν καταλυτική, υποχρεώνοντας μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών να εκδώσει εγκύκλιο (θα την βρείτε στα συνημμένα) με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ συστήνει "τα κριτήρια πρόσληψης να είναι συγκεκριμένα και αντικειμενικά, να μην εισάγουν διακρίσεις και να γνωστοποιούνται εξ αρχής στους υποψηφίους". Κάτι δηλαδή που δεν εφαρμόζεται σε δεκάδες χιλιάδες εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις και ιδιαίτερα σε αυτές με σύμβαση έργου.

Η υπόθεση
Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγε κυρία που συμμετείχε σε διαδικασία πρόσληψης (εκτός ΑΣΕΠ) δύο δημοσιογράφων στον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό Κω (ΔΗΡΑΣ Κω), σύμφωνα με πρόσκληση που εκδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2007, ζητώντας τη συνδρομή του επειδή δεν απαντήθηκε από την πλευρά του ΔΗΡΑΣ Κω η από 19 Ιανουαρίου 2008 αίτησή της, στην οποία ζητούσε να της γνωστοποιηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης και τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη στις επιλογές των δημοσιογράφων.

Ο ΣτΠ, με το αριθμ. πρωτ. 2014/10.4.2008 έγγραφό του, ζήτησε από τον ΔΗΡΑΣ Κω απάντηση σχετικά με τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη στην επιλογή των δημοσιογράφων. Από το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του ΔΗΡΑΣ Κω (αριθμ. πρωτ. 39/23.6.2008) προέκυψαν προβλήματα στη διαδικασία επιλογής επειδή, αφενός μεν δεν ετέθησαν από την αρχή συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια τα οποία να γνωστοποιούνται στους υποψηφίους ήδη από την πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων, αφετέρου δε τα θεσπιθέντα κριτήρια εισήγαγαν άμεσες διακρίσεις σε θέματα ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιθανόν και έμμεση διάκριση λόγω φύλου κατά παράβαση των Ν. 3304/2005 και 3488/2006.

Κατόπιν αυτών, ο ΣτΠ απέστειλε έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 2014/6.10.2008 προς τον ΔΗΡΑΣ Κω, το υπουργείο Εσωτερικών, το Δήμο Κω και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκθέτοντας τις απόψεις του και ζητώντας να διασφαλίσουν με ενέργειές τους, ότι στο μέλλον θα τηρείται πιστά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τόσο ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών όσο και ως προς την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού (Ν. 3488/2006 και 3304/2005).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανταποκρίθηκε στο έγγραφο του ΣτΠ και απέστειλε την αριθμ. πρωτ. 13942/10.11.2008 απόφαση, σύμφωνα με την οποία θεωρήθηκε ως μη σύννομη η «από 18.1.2008 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Ρ/Σ Κω (ΔΗΡΑΣ Κω) διότι αφενός δεν ετέθησαν εξ αρχής συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για την πρόσληψη των δημοσιογράφων, αλλά λίγο πριν την τελική επιλογή τους κι ενώ είχε λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, και αφετέρου τα κριτήρια που εκ των υστέρων ετέθησαν έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις των Ν. 3304/2005 και Ν. 3488/2006 με τις οποίες εισάγονται ρυθμίσεις καταπολέμησης κάθε είδους διακρίσεων (φυλετικών, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού κ.λπ.) και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία σύμφωνα με το από 6.10.2008 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη».

Επίσης, με την ίδια απόφαση θεωρήθηκε ως μη σύννομη η από 13.8.2008 «απόφαση ΔΣ του ΔΗΡΑΣ Κω σύμφωνα με την οποία επαναπροσελήφθη μια εκ των δύο δημοσιογράφων που είχαν επιλεγεί με την από 18.1.2008 απόφαση ΔΣ του ΔΗΡΑΣ Κω χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια προκήρυξη της θέσης αυτής καθώς και η διαδικασία πλήρωσής της». Ωστόσο, η Περιφέρεια λόγω των διατάξεων των άρθρων 148-154 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν είχε περιθώρια περαιτέρω δράσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, εξέδωσε την αριθμ. πρωτ. 65336/29.12.2008 εγκύκλιο την οποία απέστειλε προς όλες τις Περιφέρειες, διαπιστώνοντας την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης κατά τα αναφερόμενα στις επιχειρήσεις ραδιοφωνίας και τηλεόρασης των ΟΤΑ. Με την εν λόγω εγκύκλιο ζήτησε να ενημερωθούν οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους για την υποχρέωση εφαρμογής των αρχών της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 3304/2005 και 3488/2006. Επεσήμανε ειδικότερα ότι τα κριτήρια πρόσληψης των δημοσιογράφων πρέπει να είναι συγκεκριμένα και αντικειμενικά, να μην εισάγουν διακρίσεις και να γνωστοποιούνται εξ αρχής στους υποψηφίους.

Αποτέλεσμα: Ο ΔΗΡΑΣ Κω προέβη σε νέα λεπτομερή προκήρυξη, η οποία συμμορφώθηκε με τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΣτΠ στο έγγραφό του.

Διεκδικήστε, λοιπόν, το δίκιο σας στις προσλήψεις "βομβαρδίζοντας" με -εμπεριστατωμένες- αναφορές τον Συνήγορο του Πολίτη. Και δώστε ένα μάθημα σε παρωχημένους πολιτικούς και τοπικούς "άρχοντες" που επιμένουν πελατειακά πισωγυρίζοντας τη χώρα. Σε αυτούς που ο Αλεξάνδρος Παπαδιαμάντης αποκαλούσε, εν έτει 1926, αρχιμόρταρους.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
H εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών (αρχείο pdf 263 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved