nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έκθεση ΑΣΕΠ: Μία από τα ίδια 18/5/09


Αθήνα 18.5.2009, 22:23
Μία από τα ίδια. Στη φράση αυτή συνοψίζεται το περιεχόμενο της
έκθεσης του ΑΣΕΠ για το 2008, την οποία παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής κ. Γιώργος Βέης.

Η συνήθης παθολογία, οι συνήθεις προτάσεις και η συνήθης έλλειψη πολιτικής βούλησης για μείωση έστω των πελατειακών πρακτικών. Οπότε...

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης -που αποδεικνύουν μάλιστα ότι οι διαδικασίες που διεξάγονται από το ίδιο το ΑΣΕΠ είναι πολύ πιο αξιόπιστες και σαφώς ταχύτερες από τις αντίστοιχες που διεξάγονται από τους φορείς και απλώς ελέγχονται από το ΑΣΕΠ, γεγονός που ενισχύει την πάγια θέση της ανεξάρτητης αρχής για πλήρη υπαγωγή σε αυτήν των διαδικασιών πρόσληψης των παραπάνω φορέων- είναι τα εξής:
- Η διεξαγωγή για πρώτη φορά της ειδικής γραπτής δοκιμασίας (τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων), η οποία έλαβε χώρα σε 1.035 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες.
- Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των αναπληρώσεων λόγω μη αποδοχής διορισμού - πρόσληψης, παραίτησης κ.λπ. Κατά το 2008 πραγματοποιήθηκαν 8.127 αναπληρώσεις, αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σχέση με το 2007 (6.446 αναπληρώσεις).
- Η μείωση του αριθμού των ενστάσεων και των αιτήσεων θεραπείας. Συγκεκριμένα, κατά το 2008 σημειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος μείωση του αριθμού των ενστάσεων που εξετάστηκαν κατά 33% (από 8.447 σε 5.646) και των αιτήσεων θεραπείας κατά 26% (από 497 σε 367).
- Η συνεχιζόμενη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ του ποσοστού των ενστάσεων που γίνονται δεκτές για διαδικασίες που διεξάγονται εξολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και του αντίστοιχου ποσοστού για διαδικασίες που διεξάγονται από τους φορείς και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Κατά το 2008 το σχετικό ποσοστό για τις διαδικασίες των φορέων ήταν ακριβώς το τριπλάσιο από το αντίστοιχο των διαδικασιών του ΑΣΕΠ (27,3% έναντι 9,1%).
- Η επιταχυνόμενη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ του ποσοστού αναπλήρωσης για τις διαδικασίες που διεξάγονται εξολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και του αντίστοιχου ποσοστού για τις διαδικασίες που διεξάγονται από τους φορείς και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Κατά το 2008 το σχετικό ποσοστό για τις διαδικασίες των φορέων ανήλθε στο 48,8% έναντι 17,7% για τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Μερικά από τα θέματα που προβληματίζουν ιδιαίτερα την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ είναι τα ακόλουθα:
1. Δημοσίευση νόμων που αφορούν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ χωρίς προηγούμενη έγκαιρη ενημέρωσή του, με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων καθυστερήσεων στη λειτουργία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ν. 3731/2008, με το άρθρο 19 του οποίου επεκτάθηκε, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, η εφαρμογή του κριτηρίου της εντοπιότητας σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας.
2. Συνέχιση, μέχρι κατάχρησης, από φορείς του δημόσιου τομέα της σύναψης συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και μάλιστα χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
3. Συνέχιση της κάλυψης θέσεων του δημόσιου τομέα με διαδικασίες εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ έχει την άποψη ότι όλες οι προκηρύξεις πρέπει να υπάγονται στον πλήρη έλεγχό του ως προς τη νομιμότητά τους, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επιλογής προσωπικού του δημόσιου τομέα μέχρι και την έκδοση των οριστικών πινάκων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved