nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΓΝΩΜΗ: Ετήσιος γραπτός διαγωνισμός 16/10/09


Αθήνα 16.10.2009
Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΑΒΒΑΚΗ*
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αυτό της στελέχωσης του δημόσιου τομέα με αξιοκρατικό τρόπο, ώστε η Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας να λειτουργήσει όπως αυτές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Το πρόγραμμα του  ΠΑΣΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ως λύση στο πρόβλημα αυτό, την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και επιπλέον την διενέργεια ενός ετήσιου γραπτού διαγωνισμού για την πρόσληψη των καταλληλότερων (αρίστων και όχι αρεστών) στελεχών του Δημοσίου.

Πιστεύω ότι σ’ αυτό πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το υπουργείο Εσωτερικών, δίνοντας τον τόνο της αλλαγής νοοτροπίας σε σχέση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά επιπλέον κάνοντας γρήγορα πράξη την προεκλογική αυτή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα. Η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τον ρόλο του ΑΣΕΠ, αφού κάθε υπουργείο αναλάμβανε να διενεργεί από μόνο του τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη των υπαλλήλων με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Οι διαγωνισμοί στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στη ΔΕΗ, στην Εθνική Ασφαλιστική, κ.ά. διενεργούνταν εκτός ΑΣΕΠ. Κάτι αντίστοιχο ήθελαν να πράξουν η κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Αλογοσκούφης για τους εκτελωνιστές  και ο κ. Παυλόπουλος για την Αγροφυλακή. Ευτυχώς δεν πρόλαβαν.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών μπορεί άμεσα να ανακοινώσει την πρόθεσή του αυτή και να δώσει εντολή στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ να αρχίσει τις διαδικασίες ενός τέτοιου μεγάλου διαγωνισμού. Άλλωστε, υπάρχει μια έτοιμη βάση που μπορεί ο κ. Βέης να χρησιμοποιήσει, από τον μεγάλο διαγωνισμό που πάλι το ΠΑΣΟΚ είχε προκηρύξει λίγο πριν φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας το 2004. Αναφέρομαι στην προκήρυξη 1Γ/2004 (22/01/2004) που αφορούσε 3.455 θέσεις για την στελέχωση υπηρεσιών και Νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα. Με ορισμένες διορθώσεις, όπως η μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων (θεωρώ, πάντως, απαραίτητα το Δημόσιο Δίκαιο, τη Δημόσια Οικονομική και την Οικονομική), η κατάργηση του ορίου ηλικίας κ.ά., η προκήρυξη του 2004 είναι έτοιμη να αποτελέσει τον κορμό της νέας προκήρυξης. Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό μπορούν να περιληφθούν όλες οι θέσεις των υπουργείων και των νομικών προσώπων του Δημοσίου, αλλά ακόμα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη νέα χρονιά (2010).

Το χρονοδιάγραμμα είναι στενό, ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2010 συντάσσεται, γι’ αυτό οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν γρήγορα. Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού έως τον Απρίλιο του 2010 και η στελέχωση των υπηρεσιών έως το τέλος του ίδιου έτους. Η προκήρυξη μπορεί να είναι έτοιμη έως τέλος Ιανουαρίου του 2010, η υποβολή δικαιολογητικών σε ένα μήνα και μετά από δύο μήνες οι εξετάσεις (όπως είναι και το σύνηθες). Τα αποτελέσματα είναι δυνατό να ανακοινωθούν άμεσα και αυτό μπορούμε να το δούμε από την ταχεία έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών. Θυμίζω ότι ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών αφορά πολλούς κλάδους και πολλές ειδικότητες με πολλά θέματα τα οποία δεν διορθώνονται γρήγορα επειδή δεν είναι όλα πολλαπλών επιλογών. Παρόλα αυτά ο τελευταίος διαγωνισμός των εκπαιδευτικών διεξήχθει το Φεβρουάριο του 2009 και οι επιτυχόντες καθηγητές διορίστηκαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Άλλωστε, ο νέος μεγάλος διαγωνισμός είναι καλό να περιέχει την γραπτή εξέταση τεσσάρων το πολύ μαθημάτων με θέματα πολλαπλών επιλογών, τα οποία διορθώνονται γρήγορα, ώστε και η στελέχωση των υπηρεσιών να γίνει άμεσα.

Τέλος η διεξαγωγή ενός τέτοιου αδιάβλητου διαγωνισμού αξιοποιεί τους νέους επιστήμονες και γενικότερα τους νέους ανθρώπους της πατρίδας μας οι οποίοι μέχρι τώρα αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις διαδικασίες, κάτι άλλωστε που καταγράφεται και στα μηνιαία δελτία ανεργίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

* Ο Αριστείδης Σαββάκης είναι Οικονομολόγος Καθηγητής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved