ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας 19/10/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ανακοίνωση Τύπου, 19 Οκτωβρίου 2009

 

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα. Όπως είχαμε πει την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις ξεκινά η τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου και των άλλων μέσων ενημέρωσης. Είπαμε με τον κ. Κουτρουμάνη να είναι Δευτέρα, σήμερα, αμέσως, γιατί και ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή και εμείς στη συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων είπαμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και ενδεχομένως, αυτά να είχαν ανάγκη εξειδίκευσης.
Υποσχεθήκαμε ότι η εξειδίκευση δε θα δίνεται προνομιακά στον Α’ ή στο Β’ αλλά θα είναι γενική. Και εφαρμόζουμε αυτή μας την υπόσχεση από σήμερα.
Η εισήγηση που κάναμε στη Βουλή με τις προγραμματικές δηλώσεις χθες είναι και η εισήγηση στη σημερινή συζήτηση. Δεν έχω σκοπό να την επαναλάβω. Έχετε υπόψη σας αυτά τα οποία έχουμε πει και ο κ. Υφυπουργός και εγώ είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή εξειδίκευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη δέσμευσή σας για κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά που οδήγησαν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Μπορείτε να μας πείτε αν είστε έτοιμος ακριβώς, ποιες είναι οι διατάξεις τις οποίες θα καταργήσετε συγκεκριμένα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος και σαφείς στις προγραμματικές δηλώσεις χθες και έδωσα τις περιπτώσεις όπου είμαστε έτοιμοι απολύτως και χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Για τις περιπτώσεις όπου δεν έδωσα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, αυτό το χρονοδιάγραμμα θα δοθεί σε εύθετο χρόνο και η συγκεκριμενοποίηση της εφαρμογής θα συναρτάται με την εφαρμογή άλλων κρίσιμων, μεγάλων, σοβαρών στόχων, που θα επιτρέπουν και θα απελευθερώνουν την εφαρμογή και των υπολοίπων.
Συγκεκριμένα: Θα σας πει ο κ. Υφυπουργός πολλά περισσότερα και συγκεκριμένα και με αριθμούς. Έχουμε αποφασίσει και σας  θυμίζω  το σημείο στις προγραμματικές μας δηλώσεις, ότι μέσα από τον αγώνα μας κατά της εισφοροδιαφυγής και το μεγάλο αγώνα μας να εξοικονομηθούν χρήματα με τον περιορισμό της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, υπολογίζουμε ότι το ασφαλιστικό μας θα αυτοχρηματοδοτηθεί με ποσά της τάξης των πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η έναρξη επιτυχημένης εφαρμογής αυτών των πολιτικών, επαναλαμβάνω, θα απελευθερώσει και θα συγκεκριμενοποιήσει και τις υπόλοιπες. Το πρόγραμμά μας προεκλογικώς ήταν αυτό που ήταν και το ξέρετε. Μετεκλογικώς υποσχεθήκαμε ότι θα ισχύει στο ακέραιο και ισχύει στο ακέραιο. Η επιλογή να δίνονται χρονοδιαγράμματα χωρίς να υπάρχει η βεβαιότητα της απόλυτης τήρησής τους, δε θα χαρακτηρίσει τη δουλειά μας και εγώ υπόσχομαι και δεσμεύομαι, όπως το έκανα και στη Βουλή, για τον αγώνα για την εφαρμογή κατά 100% αυτών που είπαμε.
Θα μου επιτρέπετε όμως βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με το μήνα, με την εργασία και τη δράση μας, να απελευθερώνουμε τις δυνατότητές μας να δίνουμε και περαιτέρω χρονοδιαγράμματα. Δε θέλω να δώσω χρονοδιάγραμμα που εν χορώ όλοι σας θα μου λέτε αργότερα ότι παρεβίασα. Δεν παίρνουμε πίσω καμία δέσμευσή μας, τις επαναλάβαμε για να τις επικαιροποιήσουμε και να είμαστε καθαροί.
Μη μου ζητάτε όμως σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων της συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, που ήταν οι παρεμβάσεις Πετραλιά, και σχετικά με την κατάργησή τους να δώσω τώρα χρονοδιάγραμμα. Εάν έδινα τώρα χρονοδιάγραμμα θα υπονόμευα και το στόχο μου και τον εαυτό μου.
Δεσμεύομαι, δεσμεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε το ΠΑΣΟΚ συνολικώς και επιτρέψτε μας για το χρονοδιάγραμμα να επανέλθουμε όταν θα το έχουμε καθορίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επ’ αυτού θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας πω δυο-τρία πράγματα, διότι αυτά τα οποία λέμε σήμερα, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά οι οποίες ήδη τρέχουν. Να σας φέρω ως παράδειγμα την αύξηση της ποινής από 4,5 σε 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για την πρόωρη έξοδο. Αυτό το πράγμα ήδη ισχύει. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι μπροστά μας. Ήδη εφαρμόζεται. Άρα, υπάρχει μια προτεραιότητα.
  Και επίσης, δεν αναφέρατε αν αυτό θα το καταργήσετε, θα το διατηρήσετε. Εδώ δηλαδή είναι συγκεκριμένο. Επιτρέψτε μου άλλο ένα σημείο το  οποίο ήδη εφαρμόζεται. Ένα δεύτερο και σας παρακαλώ πολύ δώστε σημασία σε αυτό, ο νόμος προβλέπει επίσης τη λειτουργία του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, κάτι που εμμέσως και το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα φτιάξει ένα κουμπαρά για τις μελλοντικές γενιές, όπου ειδικά για μας, για τον κλάδο το δικό μας, υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα με την παρακράτηση ως κοινωνικού πόρου που δεν είναι όμως κοινωνικός πόρος, είναι οιονεί κοινωνικός πόρος, του 10% του αγγελιοσήμου.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι θα κάνετε; Θα διατηρήσετε τη λογική αυτή; Θα γίνει παρακράτηση του 10% των κοινωνικών πόρων για το ΑΚΑΓΕ, γι’ αυτό το ασφαλιστικό κεφάλαιο;
Και ένα τελευταίο. Οι ενοποιήσεις των ταμείων. Ήδη λειτουργούν κάποια ταμεία. Θα γίνουν τρία που αυτό επίσης δεν το ακούσαμε στις προγραμματικές σας δηλώσεις. Θα μείνουν τα 13; Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα και θέλουν απάντηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πολύ συγκεκριμένα. Περιορίζω την απάντησή μου στο εξής: Σε ό,τι αφορά το πακέτο, τη δέσμη των ρυθμίσεων της κας Πετραλιά, εγώ στη Βουλή έκανα αναφορά για δύο συγκεκριμένες. Η μία αφορούσε τη μείωση των συντάξεων και η άλλη αφορούσε τις αυξήσεις ορίων ηλικίας σε ειδικές περιπτώσεις.
Η αναφορά μου στη Βουλή ήταν αυτή. Η αναφορά μου σήμερα περιορίζεται σε αυτό και για το χρονοδιάγραμμα σας εξήγησα με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Τίποτα περισσότερο δεν έχω να πω. Υπάρχει χρόνος μπροστά μας για να τα συζητήσουμε, εξειδικεύοντάς τα.
Δεύτερον. Σε ό,τι αφορά τις ενοποιήσεις ταμείων, στη Βουλή αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε συμπράξεις των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών μας οργανισμών για να έχουμε καλύτερο έλεγχο της παροχής υπηρεσιών υγείας και για να δούμε και την αξιοποίηση των αποθεματικών τους από θέση μεγαλύτερης ισχύος.
Δεν έκανα καμία άλλη αναφορά σε ό,τι έχει να κάνει με ενοποιήσεις ταμείων. Δεν έδωσα ούτε και φυσικά σχετικό χρονοδιάγραμμα. Μείνετε σας παρακαλώ από την πληθώρα των θεμάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στις γενικές πολιτικές όπως τις εκφράσαμε χθες.
Και προσέξτε, κάθε μέρα εδώ αντιμετωπίζουμε με τον κ. Κουτρουμάνη δεκάδες θέματα στις λεπτομέρειές τους, με τη δύσκολη συγκυρία, να είμαστε δύο άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούμε με ένα στελεχικό δυναμικό στα δύο Υπουργεία, στις δυο Γενικές Γραμματείες το  οποίο κρατάμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αυτό θέλω να σας πω, ότι έχει προκαλέσει και κάποιες αντιδράσεις. Τις κατανοούμε τις αντιδράσεις, τις υφιστάμεθα και εμείς.
Κάναμε προγραμματικές δηλώσεις με το πολιτικό δυναμικό στην κορυφή της ιεραρχίας να είναι της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ευχαριστώ τους τρεις ανθρώπους, τους τρεις Γενικούς Γραμματείς, από την καρδιά μου, γιατί έμειναν και βοήθησαν και είναι αξιέπαινοι γι' αυτό, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ούτε για τους ίδιους ούτε για εμένα, είναι πολύ ευχερής η συνεργασία.
Χρειαζόμαστε λοιπόν να έχουμε τις κεραίες μας ο κ. Κουτρουμάνης κι εγώ, πολύ ευαίσθητες, για να πιάνουμε θέματα τα οποία δημιουργούνται κάθε μέρα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλουμε να πληθωρίσουμε το καθηκοντολόγιό μας, σας παρακαλούμε κρατηθείτε για λίγες ημέρες ακόμη και περιοριζόμαστε στα όσα έχουμε πει στις προγραμματικές μας δηλώσεις.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση που είχαμε πει ότι θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων και έρχομαι στο ερώτημα που θέσατε, το οποίο φαίνεται σήμερα να απασχολεί και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δηλαδή αν θα υπάρξει κατάργηση ή όχι.
Ήταν απόλυτα σαφής ο κ. Υπουργός σε ό,τι αφορά την απάντησή του, θα πω όμως και κάτι επιπλέον. Θα ήταν εκ μέρους μας ανεύθυνο να αλλάξουμε σήμερα κάτι το οποίο δεν το έχουμε μελετήσει τι σημαίνει αυτό. Γι' αυτό το μήνα, γιατί θα σας πω αμέσως μετά ποια είναι τα δεδομένα αυτής της στιγμής, τι σημαίνει οικονομικά. Μπορεί να σημαίνει 5 εκ. Όλα όμως πρέπει να τα κάνουμε κατά τρόπο υπεύθυνο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να μην σημαίνει 5 εκ.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Μπορεί να σημαίνει 10 εκ., αλλά το κάθε τι πρέπει να το μετράμε. Πρέπει να πούμε ότι τίποτε δεν θα κάνουμε, εάν δεν μελετηθεί εάν δεν κοστολογηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάει στις καλένδες το οτιδήποτε.
Όπως είπε και ο κ. Υπουργός το πρόγραμμά μας μας δεσμεύει, αλλά σήμερα ειδικά που μιλούμε, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, θα πρέπει να σας πούμε και ποια είναι η κατάσταση, όχι για να μεταφέρουμε ευθύνες και να πούμε ότι «η προηγούμενη Κυβέρνηση μας παρέδωσε αυτή τη δραματική κατάσταση», αλλά κυρίως για να ξέρουμε όλοι από ποια βάση και από ποια αφετηρία ξεκινάμε σε αυτό το χώρο.
Δηλαδή είμαι στη διάθεσή σας αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των ερωτήσεων, να σας δώσω τα πρώτα στοιχεία που έχουμε. Δεν έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή, γιατί πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα έχουμε και καινούργια στοιχεία.
Σε ό,τι με αφορά ξέρετε ότι είχα ασχοληθεί και το προηγούμενο διάστημα από την ιδιότητα που είχα και γνώριζα, βεβαίως, ότι χρειαζόμαστε 300 εκ. στο ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις κάθε μήνα από τους επόμενους. Πέρα από το τι έλεγε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αυτά επιβεβαιώνονται σήμερα και με τα έγγραφα των Διοικήσεων.
Θέλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου 1,2 δις ευρώ, παραπάνω από ό,τι υπήρχαν στον κρατικό προϋπολογισμό, για να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ. Ήδη έχει καταβληθεί ένα ποσό 300 εκ. ευρώ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ένα ποσό 300 εκ. ευρώ 3 -4 μέρες αφ’ ότου αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, θα χρειαστούμε άλλα 600 εκ. ευρώ.
Κάτι, που δεν ξέραμε, το βλέπουμε σήμερα δεν το ήξερα εγώ τουλάχιστον, είναι ότι και ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 425 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου για να πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας. Και αυτά είναι χρήματα που οφείλονται από το ΙΚΑ κυρίως, προς τον ΟΑΕΔ.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών χρειάζεται το χρόνο που διανύουμε συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, 1.050.000.000 πάνω από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για να μπορέσει να καταβάλλει συντάξεις, να ανταποκριθεί δηλαδή στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μέχρι τέλος του χρόνου. Ένα ποσό 600 εκ. ευρώ έχει δοθεί σταδιακά από το Μάιο και μετά, μένουν 450 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Έχουμε επίσης μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη στο κεφάλαιο που λέγεται «Έσοδα». Δηλαδή με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία –δεν έχουν  ολοκληρωθεί- οι τελευταίοι μήνες τρέχουν με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Έχουμε και στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ 5% λιγότερα έσοδα, σε σχέση με τα περσινά, που αυτό σημαίνει 12% κάτω στο ΙΚΑ σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, 10% σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του ΟΑΕΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) … αφαιρουμένων πρώτα από ΙΚΑ, ΔΕΚΟ Τράπεζες;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Μιλούμε οπωσδήποτε αφαιρουμένων των εσόδων από ΔΕΚΟ, Τράπεζες γιατί θα συγκρίναμε ανόμοια πράγματα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα δηλαδή;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Σε σχέση με τα έσοδα τα πραγματικά του ’08, οι τελευταίοι μήνες τρέχουν με λιγότερα έσοδα κατά 5%. Δεν υπάρχουν ισολογισμοί για το 2009, υπάρχουν στοιχεία τρέχοντα, στοιχεία που έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Σε ετήσια βάση μπορεί να είναι 1,4 - 1,5 δις ευρώ για το ΙΚΑ και μπορεί να είναι 300 εκ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ. Μπορεί να μην είναι το ποσοστό αυτό για το σύνολο του χρόνου, όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία ποια είναι η βάση από την οποία ξεκινούμε.
Επομένως έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο σημαντικότατα προβλήματα, το ένα έχει να κάνει με τη δυνατότητα ή την αδυναμία που έχουν μέχρι σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες τους, ένα. Και δεύτερο, μια βάση αρνητική από την οποία ξεκινάμε, σε σχέση με τα έσοδα. Και πρέπει κατά προτεραιότητα βεβαίως να εξασφαλίσουμε ρευστότητα και θα εξασφαλίσουμε στα Ταμεία να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και το δεύτερο να αλλάξουμε την πορεία αυτή, που έχουμε μέχρι σήμερα.
Δηλαδή πρέπει να βάλουμε φρένο και να ξεκινήσουμε την αντίστροφη πορεία έτσι ώστε του χρόνου να μην έχουμε παραπέρα μείωση, αλλά να έχουμε έστω και οριακά αύξηση πάνω από τα έσοδα που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο.
Διαφορετικά δεν θα μπορούμε να συζητάμε για άλλο πράγμα, πέρα από το να μπορέσουμε να καλύψουμε τα Ταμεία, για να ανταποκριθούν κι αυτά με τη σειρά τους στις απαραίτητες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Ήθελα να δώσω αυτά τα στοιχεία, τα οποία πρέπει να πω ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί για άλλα Ταμεία, Θα έχουμε καταγραφές και από τα άλλα Ταμεία και τα στοιχεία θα τα δούμε τις επόμενες μέρες. Πάντως η κατάσταση θέλω να τονίσω ότι είναι δραματική και πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο. Και θα ανατραπεί με βάση αυτά που είπε και ο κ. Υπουργός, δηλαδή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιστολή της εισφοροδιαφυγής και κυρίως, στον έλεγχο της σπατάλης στον κλάδο υγείας.
Να συμπληρώσω για να μην πάρω ξανά το λόγο, ότι υπάρχει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού βεβαίως για τα 30 ευρώ από 1/10/09 για τον ΟΓΑ και επειδή η Βουλή ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου, κάνουμε από σήμερα την απαραίτητη προετοιμασία έτσι ώστε να πληρωθεί η αύξηση αυτή το συντομότερο δυνατό.
Δεύτερον, υπάρχει πρόβλημα από ό,τι φαίνεται με το ΕΚΑΣ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πάρει το ΕΚΑΣ αυτό το χρόνο, επειδή δεν υπήρξε νέα απόφαση που να ορίζει τα κριτήρια. Το κάθε Ταμείο έχει λειτουργήσει διαφορετικά και σήμερα δώσαμε εντολή να έχουμε πλήρη εικόνα από κάθε Ταμείο έτσι ώστε να λήξει αυτό το πρόβλημα, να πάρουν οι άνθρωποι που δικαιούνται το ΕΚΑΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Είπα μερικές δεκάδες χιλιάδες, η πρώτη εκτίμηση είναι αυτή. Τώρα, από εκεί και μετά θα έχουμε στοιχεία τις επόμενες ώρες για να μπορέσουμε να λύσουμε κι αυτό το πρόβλημα γιατί είναι πραγματικά μια αδικία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) … το θέμα το οικονομικό … με εισφοροδιαφυγή θα μπορέσετε … για το θέμα της επαναφοράς στη λίστα φαρμάκων αν θα μπορούσαμε να είχαμε κάποιο σχόλιο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσθέτουμε στο πολιτικό μας πρόταγμα για την επαναφορά της λίστας, την επαναφορά και τον εκσυγχρονισμό. Δηλαδή δεν θα είναι μια μεταφορά στις ρυθμίσεις που κατήργησε ο κ. Κακλαμάνης το 2005. Θα είναι μια επαναφορά στην μέθοδο της λίστας αλλά και καθαρότερες προσαρμογές. Εγώ στη Βουλή υπογράμμισα την ανάγκη συνεργασίας με την κα Ξενογιαννακοπούλου, την Υπουργό Υγείας, με την οποία έχουμε δώσει την υπόσχεση ότι μέσα σε αυτή τη βδομάδα ή την επόμενη ανάλογα με το καθηκοντολόγιό μας θα είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ερώτημα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει εκτός μικροφώνου). Θα είναι αρνητική ή θετική;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δε θέλω να πω, επειδή έχω συμμετάσχει στη συζήτηση για την παλιότερη και είμαι ένας από τους ανθρώπους που είχε ενισχύσει τον κ. Κοσμίδη και τον κ. Χρυσοχοΐδη στις ενέργειες αυτές της προηγούμενης κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, δε θέλω να πω κάτι περισσότερο.
Έδωσα την προσθήκη της προσαρμογής για να αποστασιοποιηθώ από την πλήρη επαναφορά του πρότυπου που είχε να κάνει με την εισαγωγή του συγκεκριμένου μέτρου επί κυβερνήσεων Σημίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει εκτός μικροφώνου). Και ένα ακόμα ερώτημα. Πρώτη φορά ...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Έκανα ειδική μνεία στο μηχανισμό. Μάλιστα είχε την καλοσύνη και η Γενική  Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη δευτερολογία της να κάνει και η ίδια σχετική αναφορά στον ΟΑΕΔ. Όπως και να το δει κανείς, είναι ένας οργανισμός – εργαλείο στα χέρια μιας κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει, με τις διάφορες πολιτικές που μπορεί ο ΟΑΕΔ, το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας.
Η ανεργία ως μαζική ανεργία είναι λαίλαπα και αφορά και τους 27 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμάς. Σας θυμίζω ότι στη Βουλή χτες δεχτήκαμε τους αριθμούς της Γενικής Συνομοσπονδίας, της ΓΣΕΕ. Μίλησα για ουσιαστική ανεργία της τάξης του 15,5%. Θεώρησα την απασχόληση κάτι διαφορετικό από την εργασία και ήμουν πάρα πολύ σαφής.
Ο ΟΑΕΔ σε αυτή τη δραματική κατάσταση είναι ένα εργαλείο. Πριν έρθω στο Υπουργείο ως Έλληνας πολιτικός και Έλληνας πολίτης τον άκουγα τα τελευταία χρόνια μόνο ως κάτι κακό, σκοτεινό, μικροκομματικό, αδιαφανές. Στη συνάντηση που είχαμε την περασμένη βδομάδα στη Γενική Συνομοσπονδία, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, λόγω των επεισοδίων της ημέρας δεν ρωτηθήκαμε για το  τι ακριβώς είπαμε.
Ένα από αυτά που είπαμε αφορούσε και τον ΟΑΕΔ. Και με τον κ. Κουτρουμάνη, εξειδικεύοντας αυτά που είπαμε με τον κ. Παναγόπουλο και της διοίκηση της ΓΣΕΕ, θα πάμε αύριο στον ΟΑΕΔ. Είχαμε πει ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την όποια ενασχόλησή μας με τις 2 Γενικές Γραμματείες, σειρά έχουν οι εποπτευόμενοι οργανισμοί.
Στα ασφαλιστικά ταμεία προτρέξαμε και πήγαμε διότι υπήρχε το πρόβλημα της ρευστότητας. Το οποίο σας είναι γνωστό. Αύριο είναι η πρώτη μας επίσκεψη στον ΟΑΕΔ.Είναι λειτουργική επίσκεψη, δεν είναι επίσκεψη για να χαιρετίσουμε. Δε θέλω να προτρέξω, αλλά έχει ο ΟΑΕΔ θέματα που αφορούν και STAGE, τα οποία συνδυάζονται με τα προβλήματα της απασχόλησης για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του δημοσίου, τα οποία χρειάζονται κρίσιμες αποφάσεις.
Καλά κάνατε και ευχαριστώ και για το δεύτερο ερώτημα, αφορά όμως αυτά που θα πούμε αύριο αφού συνεδριάσουμε με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Μια συνεδρίαση την οποία προβλέπω, όπως και της ΓΣΕΕ πολύωρη, όχι εθιμοτυπική. Πάμε για δουλειά. Η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης από χτες το βράδυ. Σήμερα το πρωί έχουμε αναλάβει τα καθήκοντά μας με την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Και ο ΟΑΕΔ είναι προτεραιότητα για χίλιους λόγους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Βέβαια και αυτό είναι και δική μας αγωνία. Τι νομίζετε ότι εμείς είμαστε χαρούμενοι με αυτή την κατάσταση που υπάρχει; Ξυπνάμε κάθε πρωί και λέμε «τι ωραία που είναι ο ΟΑΕΔ ακέφαλος;». Ο ΟΑΕΔ έμεινε ακέφαλος γιατί ο διοικητής του πολιτεύτηκε. Διοικείται εκ των εν όντων και η εκ των εν όντων διοίκηση μας είπε την περασμένη βδομάδα ότι δε θέλει να παραμείνει και ήταν πολύ ειλικρινής. Το συμμερίζομαι γιατί κατανοώ και το ανθρώπινο, πλάι στο  πολιτικό και το διοικητικό.
Η φάση του διορισμού των προσώπων στην ηγεσία των οργανισμών δε θα γίνει όπως παλιά, όπως μας είπε πολύ ωραία ο κ. Ασημακόπουλος. Ο εντεταλμένος του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας είναι παρελθόν. Θα γίνει ορθολογικά, θα γίνει μέσα από την υποβολή αιτήσεων στο Μαξίμου και με τη δική μας συνδιαμόρφωση των επιλογών, αλλά πάντως δε θα είναι ο εντεταλμένος του κ. Κουτρουμάνη και ο δικός μου, θα είναι κάτι θεσμικότερο.
Όμως επειδή με αυτό τα θεσμικά δε υπάρχει πείρα από το παρελθόν, γίνονται για πρώτη φορά, μας προέκυψαν οι καθυστερήσεις. Μόλις τελειώσει αυτή τη βδομάδα, όπως και οι δύο  ελπίζουμε, η επιλογή των Γενικών και των Ειδικών Γραμματέων, αρχίζει η επιλογή των διοικητικών θέσεων ευθύνης αυτού του επιπέδου.
Μας ζήτησε ο κ. Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Παμπούκης, από την περασμένη βδομάδα με τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας, ποιες θέσεις ανήκουν στη δική μας ευθύνη. Κάναμε αυτό το χτένισμα, έστειλα το σχετικό σημείωμα σήμερα το πρωί. Με την άδεια της κυβέρνησης θα σας το διανείμω κιόλας. Δηλαδή κοιτάξαμε τους νόμους, για το πού υπάρχει θεσμική επιλογή πού υπάρχει πολιτική επιλογή και πού η πολιτική επιλογή δέσμια. Γιατί διορίζεις έναν, αλλά σου λέει να είναι Γενικός Δ/ντής του Υπουργείου. Οπότε είναι δέσμια. Η αρμοδιότητα δεν έχει διακριτική ευχέρεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δεν είμαι διώκτης. Δεν ήρθα εδώ να κυνηγήσω κανέναν και είναι και πεποίθησή μου βαθιά, το είπα και στην κα Πετραλιά όταν ανέλαβα, το είπα και στη Βουλή εχτές. Εμείς δε θα δώσουμε θέαμα αντί έργου. Το θέαμα ενός κυνηγιού μαγισσών αντί του κυβερνητικού μας έργου. Θα κάνουμε κυβερνητικό έργο από την πρώτη μέρα. Και προεκλογικώς έλεγα εφ’ όλης της ύλης και το επαναλαμβάνω, ότι όποιες υποθέσεις έχουν δικαστικές εκκρεμότητες έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, και όχι πολιτικοδικαστικές. Αλίμονο αν μεταβληθούμε σε Νέα Δημοκρατία. Δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Έχουμε κουβεντιάσει με τον κ. Υφυπουργό το θέμα επανειλημμένα και μάλιστα είπαμε ότι, τώρα πριν από λίγο πριν έρθουμε σε σας, είναι τέτοια η κατάσταση και είναι τέτοια ακόμα και η μικρή ακαταστασία μέχρι να λειτουργήσει η κυβέρνηση κανονικά, που επιβάλλει μια δική μας καθημερινή συνεργασία πολλών ωρών για την αντιμετώπιση τρεχόντων θεμάτων διοικητικής υφής ή αν θέλετε μικρής διοικητικής υφής.
Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την καθημερινότητα, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο και για τα μεγάλα. Πιο μεγάλο είναι αυτό που θέτετε εσείς, η βιωσιμότητα του συστήματος.  Δεν μιλάμε  για την ανάγκη βιωσιμότητας του συστήματος κοιτώντας τους εργαζόμενους. Γιατί έχουμε συνηθίσει όταν μια κυβέρνηση λέει το σύστημα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, οι κάμερες να γυρίζουν και να κοιτάνε το συνταξιούχο.
Εμείς δε θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Θα είναι αποτυχία και δική μου και του κ. Κουτρουμάνη αν δεν συνδυάζουμε τις δυνάμεις μας για κάτι άλλο και τις συνδυάσουμε για να επιτεθούμε εναντίον  των εργαζομένων, των συνταξιούχων για να περιορίσουμε δικαιώματα. Αυτό θα είναι η ομολογία της αποτυχίας. Ήρθαν δύο  άνθρωποι εδώ πέρα και δεν τα κατάφεραν.
Η αρχική μας πολιτική επιλογή είναι να εξοικονομήσει το ασφαλιστικό χρήματα από τα χρήματά του. Αν αυτό επιτύχει τότε θα μπορέσουμε να σας πούμε για τα 13 ταμεία ως έχουν σήμερα, ποιες είναι οι αναγκαίες διοικητικές παρεμβάσεις, πέραν της σύμπραξης που σας είπα προηγούμενα των 4 μεγάλων,. Ποιες είναι οι εξορθολογιστικές διοικητικές παρεμβάσεις, ποιες είναι οι αναγκαίες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις.
Θέλουμε να αποδώσει η πολιτική μας. Και θέλουμε και το σχεδιασμό γιατί εμείς δεν είμαστε παντοτινοί. Εμείς πήραμε εντολή με θητεία από τον ελληνικό λαό. Θέλουμε για τη θητεία μας να είμαστε συγκεκριμένοι όταν έχουν αποδώσει τα πρώτα μας μέτρα στον τομέα που σας είπα και όταν διαπιστωθεί ποιο θα είναι και το οικονομικό κλίμα το 2010 – 2011. Διότι ακούσατε τον κ. Παπακωνσταντίνου εχτές. Τον ακούσαμε κι εμείς. Δε θέλω να πω περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δε θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Υπάρχει προσέγγιση. Μη νομίζετε ότι το ότι δε θέλω να γίνω συγκεκριμένος είναι ότι δεν έχουμε ήδη καταλάβει τι μας γίνεται. Υπάρχει αριθμός τον οποίο έχουμε σχολιάσει και με το Διοικητή του ΙΚΑ και με το Διοικητή του ΟΑΕΔ. Ο κ. Κουτρουμάνης ως επαΐων είχε τον αριθμό, είχε τη δική του προσέγγιση πριν γίνει Υπουργός, την  κουβεντιάσαμε. Δε θέλουμε να εμπιστευτούμε αριθμούς και να σας πούμε τώρα. Εδώ θα είμαστε. Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις έγιναν μέσα Οκτωβρίου και σε λίγο θα έχετε σχέδιο προϋπολογισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ακόμη και ο χρόνος ανοχής ή συμμετοχής όπως αρέσκεστε να λέτε εσείς στην κυβέρνηση, ακόμη και αυτός ο χρόνος είναι αμείλικτος.  Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα και επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος, υπάρχουν και ορισμένα θέματα αρχής και θέσεων. Βεβαίως λείπουν τα χρήματα, αλλά ήρθατε και είπατε ότι θα δώσετε χρήματα για να επουλώσετε πληγές, ο Πρωθυπουργός είπε για να βελτιώσει την κοινωνική και οικονομική κατάσταση περιθωριακών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να υπάρξει οικονομική ανάταξη.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δύο μέτρα τα οποία του επόμενου διμήνου, τριμήνου, τετραμήνου. Ένα είναι το ασφαλιστικό των γυναικών του ιδιωτικού τομέα οι οποίες θα πάρουν συν 5 χρόνια στο χρόνο ασφάλισής τους και αυτό είναι σκληρό και αναπόδραστο, δε γίνεται να μετατεθεί. Ενδεχομένως υπάρχει ένας τρόπος διαχείρισης του ποσοστού αναπλήρωσης, αν θα είναι το πέναλτι 4,5 ή 6%, αλλά αυτό είναι σκληρό και αναπόδραστο. Πρώτον.
Και το δεύτερο μέτρο, δεν αφορά εσάς αλλά αφορά την κυβέρνηση, είναι το θέμα των ορίων ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο τομέα. Γι’ αυτά τα μέτρα σκοπεύετε να κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις; Ή διαφορετικά, έχετε υπόψη σας να ζητήσετε οι ασφαλισμένοι του δημόσιου τομέα αντί να παίρνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να ενταχθούν επί παραδείγματι στο ΙΚΑ με τις ίδιες συνθήκες, έτσι ώστε να είναι καλυμμένοι οι άνθρωποι αυτοί, οι εργαζόμενοι και οι γυναίκες κατά συνέπεια του δημοσίου πίσω από ένα ασφαλιστικό ταμείο, έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουν και οι μέτοχοι να μιλάνε για επαγγελματικά ταμεία και να ζητάνε αύξηση των ορίων ηλικίας; Είτε διατεθειμένοι αυτό να το προτείνετε στην ΑΔΕΔΥ;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Καταρχήν, σας θυμίζω, ότι υπάρχει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ μετά από μία ώρα. Θα συζητήσουμε και τα θέματα που αφορούν τα ταμεία τους και άλλα ζητήματα, για τα οποία βέβαια είχαμε συνάντηση και με τους άλλους φορείς. Η ΑΔΕΔΥ λόγω αντικειμενικής δυσκολίας δικής της δεν μπόρεσε να έχει τη συνάντηση αυτή μαζί μας. Θα την κάνουμε σήμερα.
Είπαμε για σήμερα, γιατί ασφαλώς ο καθένας από εσάς θα μας έκρινε ότι λειτουργούμε ανεύθυνα, εάν σήμερα καθόμαστε και συζητούσαμε όλες τις λεπτομέρειες για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα, που είναι πρόγραμμα που ξεκινάει από σήμερα και εξελίσσεται και υλοποιείται μέσα σε μια 4ετία.
Ειπώθηκε για τις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα. Μπορεί σε 15 μέρες να έχουμε απάντηση συγκεκριμένη σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο σήμερα περιοριζόμαστε σε αυτά που είπε και ο Πρωθυπουργός και εμείς εξειδικεύσαμε, για να είμαστε απόλυτα συνεπείς με όσα εξαγγέλλουμε και μπορούμε να τα δρομολογήσουμε άμεσα.
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θέματα πάντοτε όπως είπα όχι εκ του προχείρου, ποτέ, αλλά μελετημένο τι ακριβώς σημαίνει για το ΙΚΑ, για τον ΟΑΕΕ, για το οτιδήποτε και πως αυτό αναπληρώνεται σε περίπτωση που υπάρχει ένα κόστος συγκεκριμένο με βάση τον προϋπολογισμό που έχει συντάξει το κάθε ταμείο και βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την υπαγωγή στο ΙΚΑ;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Για το θέμα αυτό είπαμε ότι έχουμε συνάντηση. Δε θα θέσουμε εμείς αυτό το ζήτημα. Εμείς βεβαίως το θέμα αυτό δε θα το χειριστούμε, γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι. Δηλαδή το θέμα της υπαγωγής ή όχι του δημοσίου στο ΙΚΑ ή γενικότερα πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι ένα θέμα που θα το συνεννοηθεί, θα υπάρξει συνεργασία της ΑΔΕΔΥ με το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) … δεν είναι αντιφατικό να πηγαίνετε να επιδοτείτε, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία να μην παίρνουν πάλι εισφορές; Θα τα δώσει ο κρατικός προϋπολογισμός ή προφανώς το ΙΚΑ δεν θα εισπράττει στο 100%.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ερώτημα είναι παγίδα. Θέλει να επαναφέρει μία συζήτηση για ανασφάλιστη εργασία που δεν ήταν ποτέ συζήτηση που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν την είχε κάνει. Όλα ήταν μία πολιτική επικοινωνίας εναντίον του ΠΑΣΟΚ, η οποία μάλιστα τον πρώτο καιρό είχε πιάσει. Και το επικοινωνιακό κέντρο το διηύθυνε τότε ο κ. Ρουσόπουλος.
Και όπως πολύ ωραία έλεγε ο κ. Πάγκαλος, σε αυτή τη δουλειά είχε πετύχει ο κ. Ρουσόπουλος. Μας περνούσε ως πολιτική, πράγματα που δεν ήταν πολιτική μας. Αλλά αυτό  γυρίζει πίσω στο ’04, στο ’05. Δε χρειάζεται να γυρίσουμε εκεί. Εμείς αναφέραμε στη Βουλή ένα κλασικό εργαλείο πανευρωπαϊκής εφαρμογής, που σχετίζεται με τις επιδοτήσεις που αφορούν θέματα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου και εργασία να υπάρχει και απασχόληση . Εμείς κατά νου έχουμε την πρωτεύουσα ανάγκη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ξέρουμε τις αγωνίες των ανθρώπων. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της λαθροχειρίας εμφανίζοντας ένα μπλοκάκι ως θέση εργασίας ή εμφανίζοντας τη μαθητεία ως θέση εργασίας.
Αλλά εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα γιατί είστε εδώ πολλά χρόνια και έχετε και παραδείγματα πολύ συγκεκριμένα, πως οι πολιτικές απασχόλησης βοηθούν να αντιμετωπίσεις τη μαζική ανεργία και πως πολλές φορές αυτές οι πολιτικές απασχόλησης στις μορφές τους, χρησιμεύουν για να αντιμετωπίσεις όχι φαινόμενα μαζικής ανεργίας που τα κοιτάς ως φαινόμενα γενικά, αλλά και όταν αυτά προσωποποιούνται σε συγκεκριμένο απολυμένο που είναι μπροστά σου και διαδηλώνει.
Μην ενοχοποιούμε πράγματα τα οποία και αλλού έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται και εδώ πρέπει να εφαρμοστούν με έναν άψογο τρόπο. Μια που το λέτε, το έχω σημειώσει αλλά δεν ήρθε ευθύ ερώτημα, εσείς το θέτετε εμμέσως ή τουλάχιστον μου δίνετε την ευκαιρία. Έχουμε πει στη Βουλή και σε εσάς εδώ, ότι θα πάρουμε ορισμένες θεσμικές πρωτοβουλίες αυτή την εβδομάδα.
Εξαγγέλλουμε τώρα τη συγκρότηση κατά τις νομοθετικές προβλέψεις που ισχύουν σήμερα, δύο Επιτροπών εις τις οποίες ενσωματώνονται και όλοι οι κοινωνικοί φορείς, τους οποίους θα καλέσουμε με δημόσια δήλωση ο κ. Κουτρουμάνης και εγώ αύριο – μεθαύριο. Η μία θα δει με χρονοδιάγραμμα υποβολής του πορίσματός της το Δεκέμβριο του 2009, το ζήτημα της άμεσης καταβολής της σύνταξης και στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης και στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλιστικός οργανισμός για έναν άνθρωπο είναι ένας.
Και δεύτερον, την επιτροπή η οποία θα αναλάβει την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ειδικά στα σημεία της ενοικίασης εργαζομένων και στα άλλα γνωστά σε εσάς, τα οποία και στη Βουλή ανέφερα, που έχουν δημιουργήσει όπως σήμερα τουλάχιστον τα πράγματα εφαρμόζονται στην πράξη, συνθήκες ζούγκλας, εργασιακής ζούγκλας.
Σε κάνουν να απορείς αν είσαι στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 21ου ορισμένες φορές. Οι επιτροπές θα είναι κατά τις νομοθετημένες ήδη διαδικασίες που υπάρχουν. Και το συζητήσαμε, εάν με ενημέρωσε καλά ο νομικός μου σύμβουλος η αμοιβή εδώ είναι 40 € τη συνεδρίαση και συσκεφτόμαστε να το κόψουμε κιόλας.
Καμία επιτροπή δε θα είναι μακρόχρονη και καμία δεν θα έχει οικονομικό ενδιαφέρον. Να είμαστε σαφείς. Είπα στη Βουλή ότι εξαρτάται από τον κοινωνικό διάλογο. Θα δώσω κατεύθυνση να έχουν ψηφιστεί τα νομοθετήματα το πρώτο εξάμηνο του ’10 για τις εργασιακές και το πρώτο τρίμηνο του ’10 για τα θέματα της γρήγορης καταβολής σύνταξης.
Και θυμίζω, δεν προσέχθηκε, το επαναλαμβάνω για να προσεχθεί. Ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση, είπε ότι για το θέμα της γρήγορης καταβολής της σύνταξης θα ελέγχει ανά τρεις μήνες τον Υπουργό του, με σκοπό μέχρι τα τέλη του 2010, σε τρεις μήνες είτε επί διαδοχικής, είτε επί μίας σύνταξης από ένα ταμείο, να λειτουργεί γρήγορα το δημόσιο.
Ο «Υπουργός του» έτυχε να είμαι εγώ. Εγώ αποδέχομαι το χρονικό αυτό πλαίσιο και ταυτίζομαι, ταυτίζω την ύπαρξή μου με το χρονικό αυτό πλαίσιο. Θα γίνει αυτό. Στο πλαίσιο δε της δευτέρας θεσμικής παρέμβασης, θα κάνουμε μία τροπολογία την οποία ίσως περάσουμε γρήγορα, τη βγάλουμε δηλαδή απ’ το θέμα των εργασιακών σχέσεων και την πάμε σε ένα σχέδιο άλλου Υπουργείου ή στο δικό μας, που θα σχετίζεται με την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Και για τα προβλήματα της διαπίστωσης εργατικού ατυχήματος στην περίπτωσή της, της το αρνούνται και για την περίπτωση της οικογενειακής της στέγης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε λύθηκε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την Πέμπτη στη ΓΣΕΕ μας είπαν ότι δε λύθηκε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπεγράφη συμβόλαιο ήδη. Το στεγαστικό έχει λυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που δεν έχει λυθεί είναι η τροπολογία με την οποία θα μπαίνει ένας φραγμός στους εργολάβους στις ΔΕΚΟ. Εκεί υπάρχει κενό. Και βέβαια υπάρχει ένα θέμα με την οικονομική της αποκατάσταση γιατί και αναπηρική σύνταξη να πάρει εργατικού ατυχήματος, με 300,00 € δεν μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά της;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Η ρύθμιση των δύο αυτών θεμάτων, της Κωνσταντίνας Κούνεβα, συζητήθηκε στη συνάντησή μας την Πέμπτη, προ τριών ημερών, στη Γενική Συνομοσπονδία και παρακάλεσα και εκεί εν συνεδριάσει που έδωσαν την τροπολογία που έχει συντάξει ο Νομικός τους Σύμβουλος και που αφορά στο ζήτημα της στέγης που έχει εμπλοκή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχει τελειώσει σας λέω Υπουργέ, υπεγράφη το Συμβόλαιο, ήμουνα χθες  στο νοσοκομείο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Μακάρι – μακάρι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δέκα (10) μήνες όμως δεν έχει λυθεί το εργασιακό και δεν έχει λυθεί και το οικονομικό. Εάν και εσείς το καθυστερήσετε θα μπούμε στο 2010, είναι 10 μήνες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όχι – όχι. Η πρώτη μου ενημέρωση ήταν από τη Γενική Συνομοσπονδία και ήταν επίσημη και την τροπολογία μπορώ να σας την δώσω που μου έδωσε η ΓΣΕΕ. Θα την συνδιαμορφώσω και δεν θα υπάρξει 2010, εγώ μίλησα για τροπολογία σε άλλο σχέδιο νόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γίνεται αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Βεβαίως γίνεται. Μπορεί να είναι του δικού μας, γιατί είπα στη Βουλή και το επαναλαμβάνω και κλείνω, ότι δύο σχέδια νόμου που ήταν στον κύκλο των υπογραφών: Για τις επαγγελματικές ασθένειες το ένα και για την Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για Υγεία και Ασφάλεια το δεύτερο, για λόγους εφαρμογής του Συντάγματος γυρίζουν πίσω για να πάρουν τις δικές μας υπογραφές.
  Και επειδή μας ειπώθηκε, ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν τα ξέρουν σήμερα θα τους τα στείλουμε, ώστε στις 5 Νοεμβρίου που θα ανοίξει η Βουλή αν έχουν σύμφωνη γνώμη οι κοινωνικοί εταίροι και να τα καταθέσουμε αμέσως για ψήφιση. Άρα μπορεί να πάει και εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Κύριε Υπουργέ σχετικά με την ερώτηση που έβαλε ο συνάδελφος ο Ανδρέας προηγούμενα για το θέμα για την ασφάλιση νέων ανθρώπων, αφήσατε να εννοηθεί ότι θα μειώσει ο κανονικός προϋπολογισμός.
Παίρνω απ’ αυτό αφορμή και ρωτάω το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2 Φλεβάρη του 2004, υποχρέωση του κράτους να δώσει 1,5 δισεκατομμύριο € στο ΙΚΑ σε 7 ετήσιες δόσεις. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ανταποκρίθηκε ποτέ.
Άρα, λοιπόν, δεσμεύεστε να βάλετε σε εφαρμογή άμεσα αυτό το νόμο, που σημαίνει δηλαδή στον 1ο κρατικό προϋπολογισμό να βάλετε 213 εκατομμύρια € για το ΙΚΑ. Ένα το κρατούμενο.
Ο κ. Χριστοδουλάκης το Φθινόπωρο του 2003, βγήκε μια τροπολογία να καταργηθεί η κρατική συμμετοχή στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ. Τότε αυτή η τροπολογία, όπως ξέρετε είχε και στην συνέχεια στον 1ο προϋπολογισμό του ΙΚΑ αναφέρατε και το κονδύλιο γύρω στα 160 εκατομμύρια € για το 2004. Και από τότε η καινούργια Κυβέρνηση το διαιώνισε. Αν βάλουμε 6 χρόνια είμαστε πάνω από 1 δις €. Δηλαδή δυο υποχρεώσεις παράνομα δεν εφαρμόζονται, παράνομα.
Ένα τρίτο, στον Ισολογισμό του ΙΚΑ, το ΙΚΑ χρωστάει προς τον ΟΑΕΔ και σε άλλους εισφορές 5 δις €, γιατί παραβιάζει τη νομοθεσία την ισχύουσα, όπως ξέρει πολύ καλά ο Κουτρουμάνης, που λέει από 1/1/2002 στα πλαίσια των τριμερών, των περιοδικών δηλώσεων οφείλει το ΙΚΑ να καταβάλει όλα τα ποσά που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ από τις εισφορές και κατάλογο, CD με τα φυσικά πρόσωπα που καταβάλουν τις εισφορές. Αυτό το καθεστώς διαιωνίζεται. Ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο δηλαδή που καλείστε όχι να το αναγγείλετε, άμεση εφαρμογή, να υποχρεώσετε τον ΟΑΕΔ δηλαδή να καταβάλει, κάθε δεύτερο μήνα να καταβάλει.  
Και ένα τελευταίο. Όταν ήταν ο κ. Κουτρουμάνης ως Πρόεδρος του Συλλόγου είχε τότε μια διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 σχετικά με την υποχρέωση που ΙΚΑ προς το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ. Με μία αναλογιστική μελέτη ενός φορέα της Αγγλίας το χρέος ήταν μέχρι τέλος του ’96 3,7 δισεκατομμύρια €. Η Κυβέρνηση η προηγούμενη έκανε μια ρύθμιση το 2008 μόνο 2,5 εκατομμύρια € μέχρι το τέλος του ’07.
Αυτό, πρέπει να πάρετε μια πρωτοβουλία και μια δέσμευση, έχετε σκοπό να επανεξετάσετε αυτή την απόφαση, γιατί μ’ αυτή η απόφαση μπαίνει ταφόπλακα στο ΕΤΕΑΜ; Πρέπει να είναι σαφείς οι απαντήσεις.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Σε ότι αφορά τη δόση των 210 έτσι είναι, αλλά χωρίς και πάλι τα στοιχεία που δίνουμε να έχουν ως στόχο το τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση κρίθηκε νομίζω με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.  Εμείς ψηφιστήκαμε και αναλάβαμε για να κάνουμε έργο και όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, όπως γινόταν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Δεν ξέρω αν κάνει αντιπολίτευση, εγώ μιλώ με διατάξεις νόμου.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, άφησε με όμως να απαντήσω κι εγώ όπως θέλω, εσύ έκανες την ερώτηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι αμφιθέατρο εδώ. Ρωτάτε απαντάμε, σας παρακαλώ.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι το 2003 το χρέος προς τα Ταμεία ήταν 2,7 δισεκατομμύρια €. Σήμερα ψάχνουμε ανάμεσα στα 10, στα 11, στα 12, στα 13 για να δούμε τελικά πόσα χρωστάει το δημόσιο αυτή τη στιγμή στα ασφαλιστικά ταμεία.
  Ψάχνουμε επίσης, εκτίμηση, δεν μπορώ να κάνω τώρα όπως έκανα με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που δεν είχε πρόσβαση στα στοιχεία, τώρα πρέπει να μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Ψάχνουμε, λοιπόν, να δούμε παράλληλα πόσα οφείλει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μία εικόνα ακριβή για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κράτους προς το ΙΚΑ, του ΙΚΑ προς τους τρίτους, όλα αυτά να τα έχουμε μπροστά μας. Να έχουμε δηλαδή τη βάση από την οποία ξεκινάμε, την αφετηρία που είπα και πριν.
Στη συνέχεια νομίζω ότι θα ήταν εξωπραγματικό να ισχυριστεί κανένας ότι αύριο, το 2010 ή στο τέλος του 2009, μπορούμε να αναλάβουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις και να τις καλύψουμε είτε προς το ΙΚΑ, είτε προς τρίτους.
Πάντως θα θυμίσω ότι το 2002 η Κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και πλήρωσε 9,5 δισεκατομμύρια € για υποχρεώσεις μιας 25ετίας, έτσι, μιας 25ετίας έναντι του ΙΚΑ 9,5 δισεκατομμύρια €.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό εγώ δεν ρωτάω υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ του Δημοσίου, εγώ ρωτάω ανειλημμένες υποχρεώσεις με βάση νόμους του ελληνικού κράτους. Σ’ αυτό θέλω να μου  δώσετε μια απάντηση.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν και ο κ. Υπουργός σας παρέπεμψε και στις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, του Υπουργού Οικονομικών χθες, θα εξαντλήσουμε στα πλαίσια αυτά κάθε περιθώριο για να ανταποκρίνεται το δημόσιο στις υποχρεώσεις του απέναντι στα ταμεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή θα παραβιάστε τη νομοθεσία, γιατί δεν μπορεί να δώσετε; Σ’ αυτό θέλω μια απάντηση.
(Διαλογικές Συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ θα ήθελα να μου διευκρινίσετε κάτι. Αν απ’ ότι κατάλαβα ο νόμος Πετραλιά μένει μέχρι να αποφασιστεί τι θα καταργηθεί, αν θα καταργηθεί και πότε θα καταργηθεί, έτσι δεν είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δώσαμε μία απάντηση στην αρχή, ήταν η πρώτη ερώτηση από τον «ΑΝΤ1».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Άκουσα και τον κ. Κουτρουμάνη που έλεγε ότι θα εξετάσουμε, δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν μελετήσουμε και όλα αυτά. ….. και οι ρυθμίσεις του νόμου Ρέππα γιατί εκεί έχουμε μείωση συντάξεων. Ναι μεν στο Νόμο Πετραλιά που μιλάει για τις Επικουρικές, αλλά και ο νόμος Ρέππα από την … έχει και το 1%, θα είναι κι αυτός μέσα στις ρυθμίσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι δεν θα κάνουμε, καλά κάνετε και ρωτάτε, εμείς αναφερθήκαμε στις ρυθμίσεις Πετραλιά, όχι στους νόμους, στις ρυθμίσεις Πετραλιά για δύο συγκεκριμένα θέματα. Τα είπα στη Βουλή, τα επανέλαβα τώρα, δεν προσθέτουμε κάτι άλλο σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις διατάξεις νόμου Ρέππα όμως θα υπεισέλθετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα πως όχι. Περιορίστηκα σε δύο ρυθμίσεις των Νόμων Πετραλιά τις οποίες ανέφερα και χθες στη Βουλή και σήμερα εδώ.- Ευχαριστώ πολύ για το ερώτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ για τα εργασιακά θα καθορίσετε συγκεκριμένη ατζέντα συζητήσεων ή ανάλογα με τις τοποθετήσεις και των κοινωνικών εταίρων τα θέματα θα τεθούν προς συζήτηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Είπα και χθες στη Βουλή, ότι δεν θα είμαστε οι δυο μας εδώ ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τρίτοι στο θέμα, αμέτοχοι τρίτοι. Διαιτητές των διαφωνιών των κοινωνικών φορέων. Όχι. Έχουμε άποψη. Η άποψή μας προσδιορίζεται από δυο πολιτικά θέματα.
Το πρώτο πολιτικό θέμα σχετίζεται με το ότι εκτιμούμε ότι ο χώρος απασχόλησης με όλες τις μορφές που έχει είναι ένας χώρος που αφορά ανθρώπους που ψάχνουν δουλειά, δεν ψάχνουν απασχόληση. Ψάχνουν εργασία κατά 80%. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι μερικώς απασχολούμενοι κατ’ επιλογήν τους. Αλλά ο κυρίως όγκος των απασχολουμένων είναι άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά.
Συνεπώς εκεί διαμορφώνονται σχέσεις εργασίας. Οι σχέσεις εργασίας όπως αυτές διαμορφώνονται στην πράξη παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Και άρα, η δική μας παρέμβαση θα είναι παρέμβαση διαμόρφωσης εγγυήσεων και δυνατότητας ελέγχου της τήρησης των εγγυήσεων αυτών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Το δεύτερο, που θα προσδιορίζει τη δική μας πολιτική στάση, σχετίζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και μάλιστα θα ζητήσω από την εκπροσώπησή μας στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, να παρίσταται όχι κάθε εβδομάδα, αλλά να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής αυτής για να διευκρινίζει μαζί και με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, απ’ ό,τι αφορά το Κοινοτικό Πλαίσιο, απ’ ότι αφορά δηλαδή το εργασιακό Δίκαιο, το Κοινοτικό Δίκαιο που λέμε, τι δεν μπορεί ν’ αλλάξει. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα από τα πολλά «θηρία» που υπάρχουν στη «ζούγκλα» που αρέσκεστε να περιγράφετε, είναι τα stage που έχουν έρθει με νόμο και δικό σας και της Νέας Δημοκρατίας όπως και άλλα, και η εκ περιτροπής εργασία, και η μερική απασχόληση. Θέλω να ρωτήσω, γιατί λέτε ότι αυτά θα μείνουν εντός των πυλών των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Γιατί τ’ αφήνετε;  Δηλαδή είστε ευαίσθητος για όσους δουλεύετε με stage στο Δημόσιο και δεν έχετε την ευαισθησία για όσους δουλεύουν ανασφάλιστοι, με πολύ χαμηλό ημερομίσθιο, προσωρινά κι έχουν και τον εργοδότη πάνω απ’ το κεφάλι στους στον ιδιωτικό τομέα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, μίλησα για μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα. Τα stage είναι μαθητεία. Εκ των αδυναμιών του ελληνικού κράτους, του ελληνικού Δημοσίου, κατέστησαν  κρυφή μορφή εργασίας, κεκαλυμμένη, η οποία μάλιστα κουμπώνει με οργανικές θέσεις και οδηγεί μετά την πάροδο των 24 μηνών σε αξιώσεις περί μετατροπής αυτής της σχέσης σε σχέση αορίστου χρόνου.
  Με αυτή την αφορμή, τα stage την προηγούμενη πενταετία κατέστησαν μορφή ρουσφετιού στον εύκολο για στρεβλώσεις δημόσιο τομέα. Και η λύση που θ’ αποφεύγει επανάληψη του φαινόμενο των στρατιών των συμβασιούχων με άλλη μορφή, είναι η λύση που το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να έχει στα χέρια του. Και επειδή εύκολα γλιστράς όταν οι ανάγκες της καθημερινής διακυβέρνησης γίνονται οξείες και ψάχνεις να βρεις ευκαιριακές λύσεις και καταφεύγεις σ’ αυτά, εμείς δε θέλουμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά, σας απασχολεί μήπως αυτοί ζητήσουν να γίνουν μόνιμοι και όχι το καθεστώς με το οποίο δουλεύουν.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έρχονται στο Δημόσιο, δεν παίρνουν μαθητεία, κατ’ ουσία απασχολούνται πλήρως, κουμπώνουν σε οργανικές θέσεις και δημιουργούν φαινόμενα νέων συμβασιούχων. Δε θέλουμε εμείς αυτό το φαινόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό είναι το πρόβλημά σας, όχι ότι είναι ανασφάλιστοι με πολύ χαμηλό μισθό και για λίγους μήνες.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα αυτό δε λέω; Δεν το περιέγραψα και στην ομιλία μου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι διαφορά έχει αυτό το καθεστώς όταν είναι σε μια ιδιωτική επιχείρηση από το ότι αν είναι σε έναν δημόσιο φορέα δεν καταλαβαίνω..
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα στην ιδιωτική επιχείρηση εμείς περιγράψατε τη στοχοθεσία μας που αφορά σύντομη μαθητεία. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε εάν αυτό τηρείται ή καταστρατηγείται. Ξέρω το διάλογο. Και η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε χτες και καλά έκανε, για τον ιδιωτικό τομέα. Δε θέλουμε να το αφήσουμε έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου) 
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς το κάναμε; Η παρούσα πολιτική ηγεσία αναλαμβάνει τώρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου) Το δικό σας το κομμάτι μόνο, στο δικό σας Υπουργείο, είναι 5 με 7 χιλιάδες αυτοί οι εκπαιδευόμενοι. Αύριο καταργείτε τα stage στο Δημόσιο, δηλαδή θα έρθετε αντιμέτωπος αύριο με 5 ως 7 χιλιάδες ανέργους;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το είπα στην αρχή, το υπαινίχθηκα στην αρχή γιατί φανταζόμουν ότι θα έρθει το ερώτημα. Το φέρνετε τώρα εσείς. Το έχω υπαινιχθεί. Είπα ότι αύριο στον Οργανισμό, στον ΟΑΕΔ που θα πάμε, θα ζητήσουμε καταγραφή και με πονηρές ερωτήσεις. Πονηρές σε σχέση με τους χρόνους, όχι πονηρές σε κάτι που έχει να κάνει με διαφθορά. Αλλά με τους χρόνους: Πότε ολοκληρώνονται οι σχετικές συμβάσεις, στα χέρια αυτών που θα ολοκληρωθούν πόσος είναι ο χρόνος που θα μπορεί να επικαλεστεί ο εργαζόμενος  ως χρόνο παροχής υπηρεσιών για κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών κτλ.
  Θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε απόφαση. Γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν περάσει το 24μηνο και είναι στο Δημόσιο. Αυτούς δε μπορείς να τους διώξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα παιδιά αγωνιούν που αγωνιούν, οι μήνες θ’ ανανεωθούν; Θ’ αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει  έχουν αξιώσεις. Τώρα με ποιον τρόπο θα τις προβάλλουν, οι ίδιοι ξέρουν. Και υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει αλλά τρέχει η συμπλήρωση τώρα που μιλάμε. Άρα υπάρχει η ανάγκη για πολιτικές αποφάσεις που προϋποθέτουν την ενημέρωσή μας και δεύτερον, γι’ αυτό το δεύτερο που σας είπα, και συνολική κυβερνητική απόφαση. Δεν αφορά τον κ. Κουτρουμάνη μόνο κι εμένα, έτσι; Αφορά και το Υπουργείο Εσωτερικών..
  Εγώ σας απαντώ με άμεσο τρόπο και σας λέω ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε. Αλλά σας περιγράφω μια κατάσταση που τρέχει τώρα, τώρα που μιλάμε. Δημιουργούνται κατηγορίες νέων δικαιούχων. Μεθοδευμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό που δε χρειάζεται να κάνετε καμία μελέτη και καμία προεργασία, είναι ότι οι πολιτικές απασχόλησης τις οποίες δείχνετε να υπερεκτιμάτε απ’ ό,τι κατάλαβα ως μέσο για την αντιμετώπιση της μαζικής ανεργίας όπως είπατε, έτσι κατάλαβα εγώ από τις αναφορές σας..
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπα ότι δε θέλω να καλύπτομαι πίσω από κει λέγοντας απλά: Η ανεργία τέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε σ’ ένα Υπουργείο στο οποίο οι πολιτικές απασχόλησης έχουν αποτύχει παντελώς. Έχει αποτύχει ο ΟΑΕΔ ως Οργανισμός παρέμβασης στην  Απασχόληση και έχει αποτύχει και το κομμάτι της κατάρτισης. Κανένας δεν έχει διαφορετική άποψη πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και νομίζω ούτε το κόμμα σας.
Το ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι το εξής: Σκοπεύετε να κάνετε μια μεταρρύθμιση σ’ αυτά τα δυο συστήματα του Υπουργείου, κάποια παρέμβαση ουσιαστική ενόψει και τη κρίσης, και στον ΟΑΕΔ και στο ζήτημα της κατάρτισης; Κι αν ναι, δώστε μας ένα στίγμα. Ο ΟΑΕΔ θα γίνει αυτοτελής Οργανισμός; Θ’ αποσυνδεθεί από την εξάρτηση που έχει από το κράτος και από του Μαξίμου; Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν ο Διοικητής ορίζεται από εσάς, ο προηγούμενος Διοικητής είχε πολύ στενή διασύνδεση με το Μαξίμου. Δεν είναι εκεί το ζήτημα, ποιος θ’ αποφασίσει. Το θέμα είναι ως φορέας αν θα είναι αυτοτελής και αυτοδιοικούμενος.
Και το δεύτερο ερώτημα σε σχέση με την κατάρτιση είναι αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι θα γίνει τελικά: Πάει στο Παιδείας, μένει σ’ εσάς, θα φύγει το ΕΚΕΠΙΣ, θα μείνει το ΕΣΕΕΚΑ; Είναι ένα σύστημα πολύ σύνθετο που παραμένουν αδιευκρίνιστο ποιο είναι το μέλλον τους σ’ αυτή την κυβέρνηση.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάνατε μια ερώτηση πολύ προκομμένη, δηλαδή συγκροτείται από γνώσεις το ερώτημά σας. Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ και ειδικότερα θέματα, θα μιλήσουμε εκτενώς αύριο μετά την πολύωρη συνεργασία που σχεδιάζουμε να κάνουμε εκεί.
Σωστά λέτε ότι και εντεταλμένος του Υπουργού να μην είναι, αν είναι άλλου εντεταλμένος, δεν απαντάμε στο πρόβλημα, έτσι δεν είναι; Δεν ξέρω πώς το είπατε αυτό, εδώ κρατώ μια επιφύλαξη για το σωστό ή για το όχι σωστό, τα περί Αυτοδιοίκησης. Η κα Πετραλιά μ’ ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός αυτοδιοικείται σε βαθμό τέτοιο που να μη μπορούσε το Υπουργείο Εργασίας να κάνει την παραμικρή εξορθολογιστική παρέμβαση, έτσι μου είπε.
Αφήστε λοιπόν αύριο να το δω κι εγώ από πρώτο χέρι, να ενημερωθώ ως προς τα νομικά, τα διοικητικά και τα πολιτικά του και να πω κάτι πιο συγκεκριμένο. Σε ό,τι αφορά την διευθέτηση της κυβερνητικής αρμοδιότητας, μένω  σε μια συζήτηση που είχαμε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης αν θυμάμαι καλά όπου  με την κα Διαμαντοπούλου είπαμε στον κύριο Πρωθυπουργό ότι η σκέψη είναι τα θέματα της εκπαίδευσης να πάνε στο Υπουργείο Παιδείας και τα θέματα της κατάρτισης να μείνουν στο Υπουργείο Εργασίας.
Ο Πρωθυπουργός συγκατένευσε αλλά ουσιώδη συζήτηση δεν κάναμε, γιατί υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Δεν μπορώ λοιπόν να σας πω επ’ ακριβώς, επιφυλάσσομαι για πολύ σύντομο χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Η ερώτηση είναι και στους δυο Υπουργούς. Θέσατε ως κομβικό πυλώνα των όποιων μεταρρυθμίσεων στην ασφάλιση, το θέμα της εισφοροδιαφυγής. Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής αποτελεί κοινό ευχολόγιο –και το λέω ευχολόγιο γιατί μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς- όλων των Κυβερνήσεων που έχουν περάσει.
Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλος ο καιρός και αν έχετε μορφώσει μια πρώτη αντίληψη σε ποια κατεύθυνση θα πάει η ιστορία της εισφοροδιαφυγής, με ποια μέτρα θα την αντιμετωπίσετε, ή αν θα παραμείνετε σε αυτό που έκαναν όλες οι υπόλοιπες Κυβερνήσεις, δηλαδή μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, στο ΙΚΑ ή και στον ΟΑΕΕ.
  Αν δεν είστε έτοιμοι να μου απαντήσετε και είναι λογικό από ό,τι έχω καταλάβει μπορεί να μην σας έχει απασχολήσει δηλαδή να εξειδικεύσετε, τι απαντάτε σε όλους αυτούς που λένε ότι γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά σε σχέση με τα ασφαλιστικά, τότε πολύ μεγάλο ποσοστό το συντριπτικό ποσοστό το 92% των επιχειρήσεων που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις κάτω από 10 άτομα και δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Πρόβλημα επιβίωσης εννοώ και άρα πολύ μεγάλη ανεργία. Ευχαριστώ.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Πρέπει να πω ότι η εισφοροδιαφυγή δεν είχε πάντοτε τα ίδια μεγέθη. Εισφοροδιαφυγή έχουμε και σήμερα, είχαμε και πριν από 5, 10 ή 20 χρόνια, όμως σήμερα η εισφοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Πριν από λίγες μέρες στην επίσκεψή μας στον ΟΑΕΕ μας έλεγαν ότι 25% περίπου των ασφαλισμένων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Ταμείο. Σε ό,τι αφορά τώρα την εισφοροδιαφυγή, τον περιορισμό της σπατάλης που έχουμε πει ότι είναι προτεραιότητα μεγάλη, γιατί είπατε κάτι σε σχέση με τις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά και τι μπορεί να σημαίνει ο έλεγχος θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς, αλλά για τη σπατάλη δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Εκεί είναι βασική προτεραιότητα. Να υπάρξει διασφάλιση των πόρων των Ταμείων και να μην αφήσουμε αυτό που γίνεται σήμερα, να συνεχιστεί. Βασική μας προτεραιότητα είναι αυτή.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θέλουμε να εφαρμόσουμε για την εισφοροδιαφυγή που δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τέτοια σαν κι αυτά που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή μια ρύθμιση κάθε τόσο.
Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της σπατάλης, σε ό,τι αφορά στα μέτρα και στις επιλογές που θα κάνουμε ώστε να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στα Ταμεία και καλύτερη εξυπηρέτηση γιατί δεν είναι μόνο το θέμα των 3 μηνών για τις συντάξεις είναι πολλά πράγματα, για όλα αυτά, θα μας επιτρέψετε σε μια άλλη συνάντησή να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Έχουμε σχεδιάσει, αλλά θα μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια, σε μια από τις επόμενες συναντήσεις μας για να είναι χρησιμότερη η ενημέρωση με λεπτομέρειες.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι τελειώσαμε θα πάει ο κ. Υπουργός στην ΑΔΕΔΥ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μαζί θα πάμε και οι δυο θα πάμε στην ΑΔΕΔΥ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved