nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΒΟΥΛΗ: Συζήτηση για τους εργαζόμενους στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης 20/11/09

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Από τα πρακτικά της 20ης Νοεμβρίου 2009

 

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με τους εργαζόμενους στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών της Ελλάδας κ.λπ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 107/17-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τους εργαζόμενους στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών της Ελλάδας κλπ.
Η ερώτηση του συναδέλφου έχει ως εξής: «Μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο, περιλαμβάνονται εξακόσιοι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου που εργάζονται στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών της Ελλάδας.
Από το 2001 που συστάθηκαν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες και ειδικά μετά το 2003, στελεχώνονται κατά 70%-80% από συμβασιούχους με διάφορα είδη συμβάσεων, όπως συμβάσεις απευθείας με την Περιφέρεια, αλλά και νοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είτε μέσω των Αναπτυξιακών εταιριών των Δήμων (ΔΑΕΜ) είτε μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ) που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για εργαζόμενους που όχι μόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παρέχοντας εξαρτημένη εργασία και υπογράφοντας καθημερινά παρουσιολόγιο, που όχι μόνο βρίσκονται σε καθεστώς διπλής ομηρίας, αλλά επιπλέον: α) αποφασίζουν για τις τύχες των αδειών και του καθεστώτος διαμονής και ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, β) έχουν εξειδικευθεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύπλοκο αντικείμενο και γ) η απόλυσή τους μετά τη λήξη των συμβάσεων που για τους περισσότερους λήγουν στο τέλος του 2009 θα έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους μετανάστες.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει διάφορα μέτρα, όπως η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε ορισμένες κατηγορίες παιδιών μεταναστών, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης –τώρα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- στο Υπουργείο Εσωτερικών, που η υλοποίησή τους θα είναι παντελώς αδύνατη αν απολυθούν οι εργαζόμενοι μετά τη λήξη των συμβάσεων.
Ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών τι μέτρα θα λάβει για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους».
Στην ερώτηση του κ. Παφίλη θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννης Ραγκούσης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κατ’ αρχήν, νομίζω ότι δεν μπορεί εύκολα κανείς να αμφιβάλει για το γεγονός ότι οι περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ανταποκριθούν στο βαρύ έργο το οποίο σχετίζεται και με το σκέλος των οικονομικών μεταναστών και της παραμονής τους και των αδειών τους κοκ., χρειάζονται στελέχωση, καθώς επίσης και ένα προσωπικό το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα καθήκοντα.
Είναι πάγια και –αν θέλετε- κεντρική, κύριε συνάδελφε, θέση της Κυβέρνησης ότι αυτά τα αντικείμενα και αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους πρέπει να διεκπεραιώνονται με μόνιμο, τακτικό προσωπικό.
Από την ερώτησή σας προκύπτει ανάγκη να διευκρινίσουμε τρία πράγματα, τα οποία, κατά τη γνώμη μας, προκύπτουν ως αλήθειες.
Η πρώτη: Δεν πετάμε κανένα στο δρόμο ούτε απολύουμε κανένα. Οι συμβάσεις έργου και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπάρχουν στις περιφέρειες της χώρας εξελίσσονται κανονικά. Καμία απ’ αυτές δεν διακόπτουμε. Καμία απ’ αυτές δεν εμποδίζουμε να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται σε κάθε μία απ’ αυτές.
Η δεύτερη αλήθεια: Κύριε συνάδελφε, ξέρετε εξίσου καλά ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος στην όγδοη παράγραφο ρητώς αναφέρει ότι απαγορεύεται η μετατροπή κάθε σύμβασης είτε ορισμένου χρόνου είτε και έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, πολύ περισσότερο σε συμβάσεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό είναι μία αλήθεια, είναι μία πραγματικότητα, την οποία έχει κανείς δύο τρόπους να αντιμετωπίσει: Ο ένας τρόπος είναι να την αναγνωρίσει και με βάση αυτή να επικοινωνήσει με τους πολίτες και ιδίως με τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους. Η άλλη λύση είναι να το αγνοήσει και να μιλάει για μονιμοποίηση των εργαζομένων και για μετατροπή των συμβάσεων έργου ή ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις τακτικού προσωπικού.
Κατά τη γνώμη μας, όποιος το κάνει αυτό κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε. Εμείς δεν θέλουμε κανένας εργαζόμενος να έχει τη δυνατότητα να μας πει γιατί μας υποσχεθήκατε μονιμοποίηση, γιατί μας υποσχεθήκατε μετατροπή των συμβάσεών μας, τη στιγμή που αυτό –γνωρίζετε πολύ καλά- δεν μπορεί να γίνει, βάσει του άρθρου 103 του Συντάγματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπεκφεύγετε. Συνδικαλιστικά θα το έλεγα. Δηλώστε δηλαδή: Έχετε εσείς τη βούληση αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα –και όντως το αναγνωρίζουν όλοι- να μονιμοποιηθούν και να μην πεταχτούν στο δρόμο; Δηλώστε το στη δευτερολογία σας. Πείτε «Ναι, η Κυβέρνηση έχει τη θέληση» και από εκεί πέρα να συζητήσουμε για τον τρόπο που θα γίνει.
Εμείς –η κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε.- χθες καταθέσαμε πρόταση νόμου η οποία θα συζητηθεί και φαντάζομαι ότι θα την έχετε και υπόψη σας. Θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα για σταθερή εργασία, για αξιοπρεπείς αποδοχές, για ικανοποιητικό ελεύθερο χρόνο που να καλύπτει τις πολιτιστικές ανάγκες και τις άλλες κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων.
Να πάμε, όμως, στο συγκεκριμένο θέμα, που είναι πραγματικά ευαίσθητος τομέας. Λέτε, λοιπόν, ότι δεν τους πετάτε στο δρόμο. Μα, αφού λήγουν οι συμβάσεις το Δεκέμβριο. Θα τις ανανεώσετε; Δηλώστε το. Να ξέρουν και οι εργαζόμενοι τι θα κάνουν.
Μιλάμε για μια κατάσταση τραγωδίας. Αθήνα: 27 μόνιμοι, 120 συμβασιούχοι. Θεσσαλονίκη: 30 μόνιμοι, 80 συμβασιούχοι. Πειραιάς: 20 μόνιμοι, 66 συμβασιούχοι. Αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίζονται τις τύχες 1.150.000 ανθρώπων.
Έχουν δώσει, κύριε Υπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια. Κυριολεκτικά έχουν δώσει την ψυχή τους, γιατί ξέρετε ότι έχουν να κάνουν με όλες τις φυλές του Ισραήλ, θα έλεγα μεταφορικά και με μια μεταναστευτική πολιτική που δεν ήταν η καλύτερη. Γιατί δεν θέλω να ανοίξω αυτό το θέμα. Και τώρα τι τους λέτε; Στημένες λεμονόκουπες! Σας πετάω έξω. Δουλεύετε πέντε, έξι, επτά, οκτώ χρόνια. Φύγετε και θα δούμε τι θα γίνει.
Είναι απαράδεκτη και βάρβαρη αυτή η πολιτική! Ούτε καν ταμείο ανεργίας δεν θα έχουν από τον καινούργιο χρόνο που λήγουν οι συμβάσεις και νομίζουμε ότι ανεξάρτητα από τη γενική πολιτική, που θα τη συζητήσαμε, έχετε υποχρέωση σε αυτούς του νέους ανθρώπους, σε αυτόν τον τομέα και με βάση τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνησή σας για ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών να τους μονιμοποιήσετε άμεσα, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει και ολόκληρο το σύστημα και θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Είναι προφανές ότι αποσπασματικά προσεγγίζουμε αυτήν τη στιγμή με αφορμή αυτήν την ερώτηση ένα συνολικό πρόβλημα στο δημόσιο τομέα το οποίο αφορά τους συμβασιούχους.
Επίσης, είναι προφανές ότι ο καθένας μας έχει δύο δρόμους μπροστά του και πρέπει έναν από τους δύο να διαλέξει: Ή θα δούμε το κοινωνικό σύνολο και τι υπηρετεί το συμφέρον του, ή θα δούμε τις μεμονωμένες περιπτώσεις.
Στην ανταπάντησή σας κάνατε μία προσπάθεια να αναμείξετε δύο πράγματα. Είναι άλλο πράγμα η μονιμοποίηση, άλλο πράγμα εάν θα συνεχιστούν οι συμβάσεις. Και είναι ένα τρίτο πράγμα το πώς θα συνεχιστούν οι συμβάσεις.
Εμείς, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεχίσουμε ένα καθεστώς που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ένα καθεστώς το οποίο κι εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση πολλές φορές το είχαμε καταγγείλει, ένα καθεστώς σύμφωνα με το οποίο ο κάθε ένας έπαιρνε όποιον ήθελε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα στα οποία μπορεί εσείς να αναφέρεστε, υπάρχει μία μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία που επιτέλους ζητάει ίδια δικαιώματα με όλους…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι απαράδεκτο να τους βάλετε σε αντιπαράθεση!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ μη διακόπτετε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Είναι αυτή η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία που ζητάει ίδια δικαιώματα σε κάθε έναν ο οποίος διεκδικούσε μέχρι τώρα πρόσβαση, προνομιακή πρόσβαση «μπάρμπα στην Κορώνη», φροντίζοντας τη δική του προοπτική και βεβαίως με ευθύνη του πολιτικού συστήματος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς και η Νέα Δημοκρατία!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Αυτή λοιπόν, κύριε Παφίλη η πολιτική που υπερασπίζεστε σε τελική ανάλυση για μας πρέπει να είναι μία πολιτική με ημερομηνία λήξης. Άρα, βεβαίως και θα ανανεωθούν οι συμβάσεις της περιφέρειας, αλλά θα ανανεωθούν με βάση διαδικασίες και κριτήρια αντικειμενικές και αξιοκρατικές οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά των Ελλήνων να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες με διαφάνεια, με αξιοκρατία, με αντικειμενικότητα. Και η όποια πίεση νομίζετε ότι μπορεί να ασκηθεί, ένα πράγμα η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να κάνει. Γιατί έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης της απέναντι στον ελληνικό λαό, έχει πλήρη επίγνωση του βάρους που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας στο τέλος της τετραετίας, ένα τιτάνιο έργο ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δημοσιονομικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρόκειται υπό την πίεση να καταλήξει σε αποφάσεις οι οποίες βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, βλάπτουν το συμφέρον των πολλών!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα δώσω με αφορμή τη δική σας την ερώτηση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθετώντας για το μέλλον της Ολυμπιακής προέβλεψε ότι μέχρι και 3,5 χιλιάδες υπάλληλοι της Ολυμπιακής, μόνιμο προσωπικό της Ολυμπιακής, θα πρέπει να απασχοληθούν στο δημόσιο. Και αυτοί οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής εάν δεν απασχοληθούν στο δημόσιο, θα εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και θα παίρνουν πλήρη μισθό. Ποια ορθολογική απόφαση επιτρέπει σε μία κυβέρνηση, ανέξοδα, ελεύθερα, άνετα να λέει «προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις» και ας έχουμε 3,5 χιλιάδες υπαλλήλους της Ολυμπιακής να πληρώνονται πλήρη μισθό και να είναι άνεργοι; Άνθρωποι οι οποίοι είναι στην ακμή της παραγωγικής τους ηλικίας, άνθρωποι οι οποίοι αν ενσωματωθούν στο ελληνικό σύστημα της δημόσιας διοίκησης, μπορούν πάρα πολλά να προσφέρουν. Άρα, τέτοιες αποφάσεις που αναπαράγουν ένα φαύλο πελατειακό καθεστώς όχι από μας!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved