Την πιστοποίησή της ως Φορέας Παροχής Γεωργικών Συμβούλων εξασφάλισε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η οποία εντάχθηκε στο σχετικό Μητρώο (ΦΠΓΣ) του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Σ.Π.Σ.Γ.Ε.) αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.
Η ένταξη της Σχολής στην επίσημη δομή υποστήριξης των αγροτών ενισχύει ακόμη περισσότερο την αποστολή και πολύχρονη προσφορά της στη βιομηχανία της αγροδιατροφής για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Τα έμπειρα στελέχη της Σχολής είναι έτοιμα να συμβουλεύσουν τους γεωργούς δίνοντας έμφαση σε καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες που αφορούν την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος για την ενίσχυση της παραγωγής στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τις τοπικές κοινότητες με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης, παραμένει πάντα ο βασικός σκοπός του ομίλου μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Ιδρυτικό μέλος
Παράλληλα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέσω του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων, έγινε Ιδρυτικό μέλος του «Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφή», που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης και αποτελεί σύμπραξη 30 ιδιωτικών και δέκα δημοσίων φορέων από τους τομείς της έρευνας, των επιχειρήσεων της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, του πρωτογενούς τομέα, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων.
Η μοναδική για τα τοπικά αλλά και εθνικά δεδομένα κινητοποίηση φορέων, εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από τη Δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Η κατάθεση της πρότασης αποτέλεσε μια κοινή πρωτοβουλία του πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και υποστηρίχθηκε από τα τοπικά Επιμελητήρια, την Περιφέρεια Κρήτης, την τοπική Αυτoδιοίκηση αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα.
Για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η συμμετοχή στο Κέντρο αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την εδραίωση της παρουσίας της στην Κρήτη, σε συνδυασμό με το εθνικής εμβέλειας cluster αγροδιατροφής INOFA, τις δραστηριότητες του οποίου συντονίζει. Η διεύρυνση του ψηφιακού αγροτικού δικτύου LoRa ΙοΤ στην περιφέρεια Κρήτης είναι σημαντικό εργαλείο καθώς παρέχει στη Σχολή τη δυνατότητα για συστηματική εξ αποστάσεως συμβουλευτική και συνεργασία με τους γεωπόνους των ισχυρών εξαγωγικών συνεταιρισμών. Επιπροσθέτως, το Κέντρο, ως δομή εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα για την περίοδο 2023 – 2027.