Proslipsis.gr | Αθήνα 17.5.2017, 13:02
Με στόχο την εκπαίδευση για την άμεση αντιμετώπιση, την κτηνιατρική περίθαλψη και τη δειγματοληψία ασθενών, τραυματισμένων ή ορφανών θαλάσσιων θηλαστικών, όπως δελφίνια, φάλαινες, φώκιες κ.ά., τα οποία προσαράζουν ζωντανά στις ελληνικές ακτές, καθώς και τη νεκροψία-νεκροτομή και λήψη δειγμάτων για ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις των ζώων που εκβράζονται νεκρά προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου και να ληφθούν μέτρα προστασίας, διοργανώνεται το πρώτο στην Ελλάδα Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Διαχείρισης Περιστατικών Εκβρασμών Θαλασσίων Θηλαστικών.
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, στην Αθήνα, από το «Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ» και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιμόρφωση με πρακτική εξάσκηση κτηνιάτρων στην Ελλάδα, που θα στελεχώσουν, αφιλοκερδώς, το Δίκτυο Κτηνιάτρων Διάσωσης Κητωδών του ΑΡΙΩΝ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα είδη αυτά προστατεύονται από την εθνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία, επειδή είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Αποτελούν δείκτη της υγείας της θάλασσας και η εν γένει υγεία τους σε περιπτώσεις επιδημιών είναι αλληλένδετη με αυτή της ανθρώπινης υγείας.
Το Σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος, με τίτλο: «Εκπαίδευση Κτηνιάτρων στη Διάσωση και Περίθαλψη Κητωδών-CETUS RESCUE VET», για τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τις ενέργειες επί περιστατικών νεκρών αγρίων υδροβίων ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο/Υ.Π.ΕΝ.
Εκπαίδευση 40 κτηνιάτρων Στις 5-6 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο “CETUS Rescue Vet”, που απευθύνθηκε σε κτηνιάτρους από όλη την Ελλάδα, με στόχο την εκπαίδευσή τους στη παροχή πρώτων βοηθειών σε κητώδη (δελφίνια, φάλαινες) και φώκιες τα οποία προσαράζουν στις ελληνικές ακτές.
Συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν με πρακτική εξάσκηση 40 κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα, από ειδικούς επιστήμονες, διεθνούς φήμης από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία. Οι κτηνίατροι που εκπαιδεύτηκαν θα αποτελέσουν το βασικό κορμό του Δικτύου Κτηνιάτρων ΑΡΙΩΝ, το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2002 με πάνω απο 110 μέλη, με σκοπό την περίθαλψη και επανένταξη των κητωδών, όπως και για τη συλλογή στοιχείων που θα φωτίσουν τα αίτια εκβρασμών καθώς και άγνωστες, μέχρι σήμερα, πτυχές της συμπεριφοράς τους.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τις οργανώσεις “Αρίων”-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών” και “Πελαργός”, υποστηρίζεται οικονομικά από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Μέτρου: “Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες” και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Golden Coast Hotel & Bungalows, στην Παραλία Μαραθώνος, Αττικής. Ο “Αρίων”-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών” (www.arion.org.gr) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που αποστολή του είναι να συμβάλει στην παγκόσμια κατανόηση και προστασία της υγείας των θαλάσσιων θηλαστικών (κητώδη) και των ωκεανών με επίκεντρο τη διάσωση και περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών, την αξιολόγηση των αιτιών θανάτου και την προσανατολισμένη έρευνα και εκπαίδευση.
Ο “Πελαργός" είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε προ επταετίας με κύριο στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, μέσα από την υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων, πάντα σε συνεργασία με κορυφαίους παράγοντες του περιβαλλοντικού χώρου. Στις δράσεις αυτού του τύπου συμπεριλαμβάνεται και η σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις απειλές που αντιμετωπίζει η άγρια πανίδα στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: την κα. Αναστασία Κομνηνού, τηλ.: 694 553 1850, e-mail: natakomn@vet.auth.gr, την κα. Αιμιλία Δρούγα, τηλ. 694 564 4994, e-mail: arion@arion.org.gr; και για τον Πελαργό με τον κο Ρούντυ Ράλλη, τηλ: 6932 292929, e-mail: rudy@pelargos-nonprofit.com. |