|
|
|
Γιατί αποκλείονται οι κοινωνικοί επιστήμονες από τις προσλήψεις; (29/11/06) |
|
Αθήνα 29.11.2006, 10:01 Για τον αποκλεισμό των κοινωνικών επιστημόνων από τις διαδικασίες προσλήψεων του ΑΣΕΠ γράφει ο κ. Παναγούλης Κωνσταντίνος από τη Λάρισα.
Αγαπητoί Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι και Κοινωνιολόγοι, όπως θα έχετε αντιληφθεί από την αναζήτηση σας, υπάρχει ένας ιδιότυπος αποκλεισμός των ειδικοτήτων των Κοινωνικών Ανθρωπολόγων και των Κοινωνιολόγων από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που αφορούν πλήρωση θέσεων ΠΕ Διοικητικού κατά κύριο λόγο προσωπικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυστυχούς διαπίστωσης αποτέλεσε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ 3Κ/2006 (ΦΕΚ 260/ 4-7-2006) που αφορούσε την πλήρωση 787 θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με σειρά προτεραιότητας σε φορείς -μεταξύ των άλλων- του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ταμείων κ.λπ. Στο εν λόγω διαγωνισμό σε θέσεις ΠΕ Διοικητικού και σε ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού: ι) το πτυχίο του άλλοτε ενιαίου τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση την Κοινωνική Ανθρωπολογία, ιι) το ανεξάρτητο πλέον πτυχίο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας , ιιι) το πτυχίο της Κοινωνιολογίας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ως τίτλοι σπουδών. Είναι όμως αστείο, είναι παραλογισμός, είναι κουτοπονηριά κάποιων, είναι αδυναμία ή αδιαφορία των συλλόγων (αν υπάρχουν…) των προαναφερθέντων ειδικοτήτων, ή είναι τα ισχυρά μπλοκ συλλόγων άλλων ειδικοτήτων με συντεχνιακή νοοτροπία άλλων εποχών, που σε θέσεις ΠΕ Διοικητικού σε θέσεις Νοσοκομείων ή Ταμείων έχουν καταφέρει να γίνουν αποδεκτά το πτυχίο των… Ναυτιλιακών Σπουδών (!!!!!) (ποιος ξέρει; Ίσως να πιστεύουν ότι στο Δημόσιο σύστημα υγείας, στο ΕΣΥ, κάποιοι τα έχουν κάνει…θάλασσα, οπότε να πως προκύπτει η …αναγκαιότητα του αποφοίτου των Ναυτιλιακών Σπουδών) ή ακόμα και το πτυχίο της Οργάνωσης και Διαχείρισης… Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (!!!!!) (και πάλι, ποιος ξέρει; Ενδεχομένως η συγκεκριμένη ειδικότητα να συνδέεται με την ύπαρξη των …Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων στην επαρχία!).
Τελικά, η απορία η επίλυση της οποίας αποτελεί μάλλον επτασφράγιστο μυστικό είναι: Ποιος επιτέλους είναι ο αρμόδιος φορέας ή ποια είναι η εκείνη διαδικασία που καθορίζει τις ειδικότητες / τίτλους σπουδών που γίνονται αποδεκτοί από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ; Το ΑΣΕΠ ή οι ενδιαφερόμενοι φορείς;
Μα είναι παντελώς παράλογο πτυχίο όπως των Ναυτιλιακών σπουδών να συμμετέχει σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που αφορούν θέσεις στο Υπουργείο Υγείας και στα Ταμεία και να μένουν αποκλεισμένα τα πτυχία των Κοινωνικών Ανθρωπολόγων και των Κοινωνιολόγων!! Κατανοώντας το ζήτημα της ανεργίας δε νομίζω κανένας Κοινωνικός Επιστήμονας να θέλει να αποκλειστεί κάποιος απόφοιτος από το τμήμα των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων αλλά όχι και να αποκλειστεί και ο ίδιος δηλαδή – και να μου επιτρέψετε και την λαϊκή έκφραση – «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»;!
Να επισημάνω και κάτι άλλο. Η ιστορία του αποκλεισμού των Κοινωνικών Επιστημόνων επαναλαμβάνεται ή μάλλον θα επαναληφθεί αν κανένας δεν αντιδράσει, και στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πάλι για ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με προδημοσίευση της προκήρυξης από σχετικές ιστοσελίδες, ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που αφορά σε πλήρωση 310 θέσεων στα Ταμεία με σειρά προτεραιότητας, αποκλείει εκ νέου τους Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους και τους Κοινωνιολόγους. Το εξωφρενικό όμως είναι ότι ενώ αποκλειόμαστε από αυτούς τους διαγωνισμούς, τα πτυχία μας γίνονται ΑΠΟΔΕΚΤΑ στον επίσης επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που αφορά πλήρωση θέσεων σε Εφορίες, παρά το γεγονός ότι εδώ πραγματικά δε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος Κοινωνικός Επιστήμονας ότι υπάρχει και καμία συνάφεια θέσεων – πτυχίου! Μία αποδοχή βέβαια που είναι κάλπικη αν αναλογιστεί κανείς το σκόπελο των οικονομικών μαθημάτων και των Δικαίων που έχει να προσπεράσει ένας μη οικονομολόγος ή ένας μη νομικός! Είναι να απορεί κανείς με τον προγραμματισμό της Δημόσιας Διοίκησης σε αυτή τη χώρα.…
Και φυσικά, ένα άλλο ερώτημα είναι. Τι κάνουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, οι επιστημονικοί φορείς και οι σύλλογοι των αποφοίτων των τμημάτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας; Πως διασφαλίζουν τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων τους; Κανείς μας φυσικά δεν έχει την απαίτηση με την έξοδο του από το Πανεπιστήμιο να έχει εξασφαλισμένη την είσοδο του σε κάποιον εργασιακό χώρο. Αλλά μεταξύ της αποδεδειγμένης αδιαφορίας τους μέχρι την ουτοπική άμεση απορρόφηση μας υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα και εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι κανείς εκ των Πανεπιστημίων, των περίφημων Γραφείο Διασύνδεσης ή Σταδιοδρομίας, των επιστημονικών συλλόγων και των συλλόγων αποφοίτων δεν έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει μία μικρή γέφυρα. Και όσο μηδενιστική και αν θεωρείται αυτή η κριτική, παραμένει ως πραγματικότητα. Δε μπορεί να θεωρήσει κανείς ως επίτευγμα το ότι τα Πανεπιστημιακά τμήματα ανά τη χώρα και οι επιστημονικοί σύλλογοι των αποφοίτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας το μόνο που έχουν καταφέρει είναι η συμμετοχή στον γραπτό διαγωνισμό των εκπαιδευτικών, που ανέρχεται στον ιλιγγιώδη αριθμό των …εικοσιτεσσάρων (24) θέσεων! Αν είναι δυνατόν! Ή μήπως θα πρέπει να θεωρήσει κανείς μας ως επίτευγμα την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για συμμετοχή των Κοινωνικών Ανθρωπολόγων σε θέσεις που προκηρύσσονται σε μουσεία; Αλήθεια, πόσα μουσεία υπάρχουν, πόσες θέσεις ΠΕ ανά χρόνο προκηρύσσονται και φυσικά, ποιες ειδικότητες μεταξύ των ιστορικών, των ανθρωπολόγων και των αρχαιολόγων προτιμούνται όταν και αν υπάρξει σχετική προκήρυξη;
Συνάδελφοι Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι και Κοινωνιολόγοι, ας μη γελιόμαστε. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει σαφέστατη απαξίωση του κλάδου της Κοινωνιολογίας πρωτίστως (προηγείται στην …απαξίωση λόγω μεγαλύτερης χρονικής παρουσίας ) και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη χώρα μας. Ακόμη πιο άσχημο είναι το ότι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες, ερευνητές και πολιτικοί που δηλώνουν Κοινωνιολόγοι και Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι έχουν παντελώς παραμελήσει το γεγονός της ύπαρξης χιλιάδων αποφοίτων των σχετικών τμημάτων που το μόνο που ζητούν είναι (αν και έχουν καταντήσει να ζητιανεύουν…) η ίση συμμετοχή δίπλα στον απόφοιτο των Ναυτιλιακών Σπουδών και στον απόφοιτο της Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων . Που; Τι ειρωνεία! Σε τομείς που κατά πάσα πιθανότητα μόνο απόφοιτοι Κοινωνικών Επιστημών θα έπρεπε να βρίσκονται!
Πάντως, να μην είμαι και άδικος. Το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντείου Πανεπιστήμιου πραγματοποίησε -ερήμην μας βέβαια- μία ημερίδα «Η Κοινωνική Ανθρωπολογία ψάχνει για δουλειά»: Επαγγελματικές Εμπειρίες και προοπτικές των Κοινωνικών Ανθρωπολόγων» (Προοπτικές και ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης των κοινωνικών ανθρωπολόγων) που υποτίθεται ότι είχε ως αντικείμενο τις αγωνίες αυτές. Φυσικά, όσοι είναι εκτός Αθηνών, όσοι δεν έτυχε να βρίσκονται νυχθημερόν στην ιστοσελίδα του τμήματος και να δουν τη σχετική ανακοίνωση , όσοι δεν είναι φοιτητές του τμήματος, όσοι , όσοι, όσοι…, δεν είχαν και τελικά πολλοί την ευκαιρία να παρευρεθούν, και ας είμαστε πραγματικά πολλοί! Τουλάχιστον, ας φροντίσει κάποιος και ας «κρεμάσει» στην ιστοσελίδα του τμήματος τα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας για το ποια επιτέλους είναι η προοπτική μας.
Θα μπορούσα να πω και άλλα πολλά. Δεν αλλάζει κάτι όμως αν δεν κινητοποιηθούν οι «συναρμόδιοι» φορείς. Για να αρθεί ο αποκλεισμός των Κοινωνικών Επιστημόνων από το ΑΣΕΠ χρειάζεται κινητοποίηση όχι μόνο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των συλλόγων αλλά και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους και τους Κοινωνιολόγους που κατά περίεργο τρόπο έχουν αποσιωπήσει. Δεν αρκούν οι αφορισμοί και ο ωχαδελφισμός μεταξύ των φίλων αλλά ενεργή συμμετοχή που μεταφράζεται σε πίεση προς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στα αγνώστου λόγου ύπαρξης Γραφείων Σταδιοδρομίας ή Διασύνδεσης και τους συσταθέντες κοιμώμενους επιστημονικούς συλλόγους. Έτσι, ίσως να είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι και να περάσουμε από το στάδιο της ζητιανιάς μίας θέσης στο στάδιο της ενεργούς διεκδίκησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Σε ότι αφορά τους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτή η κατηφόρα. Ήδη με τη προκήρυξη 3κ/2006 το περασμένο καλοκαίρι χάθηκε το δικαίωμα συμμετοχής σε δεκάδες θέσεις . Το ίδιο θα γίνει με την παρόμοια προκήρυξη που αφορά Ταμεία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Τυπογραφείο. Χρειάζεται να χαθούν και άλλες θέσεις;
Πολύ ευχαρίστως να ακούσω αντίλογο ή κάποια διαμαρτυρία από τυχόν θιγμένους και θιγόμενους. Δυστυχώς όμως , κανείς θα διαφωνήσει με την πραγματικότητα που ζούμε…
Με εκτίμηση
Παναγούλης Κωνσταντίνος Κοινωνικός Ανθρωπολόγος MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας
Λάρισα 29/11/2006
ΥΓ: Ξέχασα να πω ότι λόγω του αποκλεισμού του βασικού μου πτυχίου της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ σε Ταμεία και Νοσοκομεία, δε μπορώ να αξιοποιήσω το μεταπτυχιακό μου τίτλο (Διοίκηση Μονάδων Υγείας). Ελπίζω να μου το κάνουν δεκτό σε θέσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας ή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…..
|
|
|
|
|
|
|
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή,
κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη.
Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.
|