Proslipsis.gr | Αθήνα 22.1.2020, 21:50
Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος EAR (Καταρτίζοντας ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες μέσω της Διαλεκτικής μεθόδου και του Θεάτρου) που συντονίζεται από την Action Synergy και χρηματοδοτείται από το Erasmus+, προσκαλούνται οι εκπαιδευτικοί σε ένα δωρεάν σεμινάριο κατάρτισης το Σάββατο και την Κυριακή 1-2 Φεβρουαρίου 2020, 09.30-16.30, στο Θέατρο «Τόπος Αλλού», Κεφαλληνίας 17 Κυψέλη, Αθήνα.
Το σεμινάριο θα γίνει επιμόρφωση πάνω σε μια μέθοδο διδασκαλίας που στοχεύει στην βελτίωση της διδασκαλίας κοινωνικών θεμάτων μέσω θεατρικών τεχνικών και της Σωκρατικής Διαλεκτικής. Απευθύνεται πρωτίστως σε καθηγητές Γυμνασίου όλων των ειδικοτήτων. Είναι δυνατή, όμως, και η συμμετοχή καθηγητών Λυκείου και δασκάλων των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι εντελώς δωρεάν, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής μόνο έπειτα από πιλοτική εφαρμογή των μεθόδων αυτών με παιδιά της τάξης.
Οι θέσεις στο σεμινάριο είναι περιορισμένες, οπότε θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, μπορούν να κάνουν αίτηση
εδώ:
Λίγα Λόγια για την Μέθοδο
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα και η κριτική σκέψη χρειάζεται να αναπτύσσονται σε κάθε σχολικό μάθημα. Το πρόγραμμα EAR προτείνει μια μέθοδο η οποία εξετάζει τα κοινωνικά θέματα προάγοντας αφενός την ενσυναίσθηση και την βιωματική εμπειρία των μαθητών (μέσω του θεάτρου) και αφετέρου την κριτική σκέψη και την λογική επιχειρηματολογία (μέσω της Σωκρατικής Διαλεκτικής). Αυτές οι τεχνικές συνδυάζονται επίσης με λογοτεχνικά κείμενα, αποσπάσματα από ταινίες και άλλα πνευματικά έργα που αποτελούν την αφόρμηση για την εξέταση του κάθε κοινωνικού θέματος.
Ενδεικτικά θέματα τα οποία μπορούν να εξεταστούν με αυτή τη μέθοδο είναι τα εξής: Δημοκρατία, Εξουσία, Αλήθεια και Αντικειμενικότητα, Βία, Ιδιωτικότητα, Μετανάστευση, Φόβος, Δικαιώματα, Ισονομία, Σχέσεις των φύλων, Ελευθερία της Έκφρασης κλπ
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν παραδείγματα από την Ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διεξαχθούν εργαστήρια δημιουργίας εκπαιδευτικών σεναρίων, τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να εφαρμόσουν στις τάξεις τους. Θα προωθηθεί, επίσης, η συμμετοχή και Ελλήνων εκπαιδευτικών στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Εκπαιδευτικών EAR.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail: euprograms@action.gr.