Αθήνα 17.4.2014, 16:52
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ - JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδιοργανώνουν στις 9 το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου 2014, υψηλού επιπέδου Συνέδριο με θέμα «Συνέδριο για την Επιστημονική Υποστήριξη της Γεωργίας: Ανταγωνιστικότητα, Ποιότητα και Βιωσιμότητα», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφορίας του ΚΚΕρ Maria Betti.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αναπτυχθεί μία ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία, υπό το πρίσμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της σημασίας της γεωργίας για την ελληνική οικονομία. Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια γεωργία αντιμετωπίζουν νέες, πρωτόγνωρες προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους θεωρείται υψηλή πολιτική προτεραιότητα. Η παραγωγικότητα της γεωργίας πρέπει να αυξηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια για έναν πληθυσμό που αυξάνεται διαρκώς. Ταυτόχρονα, απαιτείται αύξηση της παραγόμενης βιομάζας για την παραγωγή όχι μόνο τροφίμων και ζωοτροφών αλλά και ενέργειας και βιομηχανικών προϊόντων. Οι προκλήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της αυξανόμενης αβεβαιότητας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και με τη γενική παραδοχή ότι η αύξηση της παραγωγής τροφίμων πρέπει να επιτευχθεί βάσει προσέγγισης που να συνάδει με την αειφορία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων. Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα και την ΕΕ θα εξετάσουν το μέλλον των ευρωπαϊκών γεωργικών συστημάτων, την κλιματική αλλαγή και την αποδοτικότητα των πόρων. Επίσης, θα συζητηθούν τρόποι βελτίωσης των γενετικών πόρων καλλιεργούμενων φυτών για υψηλότερες αποδόσεις και αειφορία. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα ακολουθήσει θα εστιαστεί στην επανάσταση στα νεοεμφανιζόμενα πεδία των βιοεπιστημών (γονιδιωματική, επιγονιδιωματική, μεταγονιδιωματική) και στις επιπτώσεις τους στη βελτίωση και την καλλιέργεια των φυτών. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.
* Ακολουθεί το πρόγραμμα του Συνεδρίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
CONFERENCE Scientific Support to agriculture: competitiveness, quality and sustainability 23 APRIL 2014 Zappeion Megaron Athens, Greece PROGRAMME 09.00 – 09.30 Registration and welcome coffee 09.30 – 10.20 OPENING SESSION Athanasios S. Tsaftaris, Minister of Rural Development and Food Maria Betti, Joint Research Centre, Director, Institute for Environment and Sustainability Athanasios G. Konstandopoulos, Member of the Board of Governors of Joint Research Centre, President of the Board of Directors of Centre for Research and Technology Hellas (CERTH) 10.20 – 11.45 SESSION I: The Future of European Agricultural Systems Moderator: Guy Van Den Eede, Joint Research Centre, Adviser for Bio-Economy, Directorate of Scientific Policy and Stakeholders Relations Key note: Nikiforos Sivenas, European Commission, DG Agriculture and Rural Development, Principal Adviser, ''EU Agriculture – Global challenges and Policy responses'' Sergio Gomez Y Paloma, Joint Research Centre, Agriculture and Life Sciences in Economy Unit, Institute for Prospective Technological Studies, "EU island farming and the labelling of its products" Martijn Gipmans, Global Sustainability Manager, Plant Biotechnology, BASF-The Chemical Company, "Innovations for a more sustainable agriculture – an industry perspective" Neil Hubbard, Joint Research Centre, Head of Monitoring Agricultural Resources Unit, Institute for Environment and Sustainability, "Precision agriculture – improving both productivity and sustainability" Discussion 11.45 – 13.00 SESSION II: Climate Change and Resource Efficiency Moderator: Maria Betti, Joint Research Centre, Director, Institute for Environment and Sustainability Key note: Kostas Chartzoulakis, Scientific Collaborator, Institute of Olive Tree and Subtropical Plants of Chania, Greece, "Sustainable water management in agriculture under climate change" Giovani Bidoglio, Joint Research Centre, Head of Water Resources Unit, Institute for Environment and Sustainability, "The water demand of agriculture: the challenge of intersectoral management" Frank Dentener, Joint Research Centre, Monitoring Agricultural Resources Unit, Institute for Environment and Sustainability, "Climate change impacts on agriculture" Discussion 13.00 – 14.00 Networking lunch 14.00 – 15.10 SESSION III: Improving crop genetic resources for higher yield and sustainability Moderator: Guy Van Den Eede, Joint Research Centre, Adviser for Bio-Economy, Directorate of Scientific Policy and Stakeholders Relations Key note: Roberto Tuberosa, Professor, University of Bologna, "Genomicsassisted approaches for sustainable intensification of crops productivity" Emilio Rodriguez-Cerezo, Joint Research Centre, Agriculture and Life Sciences in the Economy, Institute for Prospective Technological Studies, "New plant breeding techniques" Panagiotis Madesis, Researcher, Institute of Applied Biosciences, Centre for Research and Technology Hellas (CERTH), "Genomics and DNA Barcoding approaches in plant breeding, species identification, food authentication and adulteration traceability" Discussion 15.10 – 15.30 Coffee break 15.30 – 16.30 Round Table: The plant – omics revolution (genomics, epigenomics, metagenomics) and its implications in plant breeding and cultivation Moderator: Roberto Tuberosa, Professor, University of Bologna, Italy Participants: Patrice This, National Institute for Agricultural Research (INRA), Montpellier, France Sotirios Tsaftaris, Unit Director, IMT Institute for Advanced Studies Lucca, Italy Fillipos Aravanopoulos, Professor, University of Thessaloniki, Greece George Skaracis, Professor, Agricultural University of Athens, Greece Dora Chimonidou, Director, Agriculture Research Institute, Cyprus 16.30 – 17.00 Conclusions Conference language: English |