Αυτή την εποχή πλειστηριάζονται ακόμη και εργατικές κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), οι οποίες προστατεύονται από αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τα δικαστικά έξοδα και τα funds τις λεηλατούν με ευκολία, ενώ η διοίκηση της ΔΥΠΑ, που είναι ο καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, αδιαφορεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αδέσμευτη Φωνή Υπαλλήλων ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
* Ακολουθεί η ανακοίνωση.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΠΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών ενώ επαγγελματίες κοράκια έχουν κάνει τα Ειρηνοδικεία δεύτερο σπίτι τους περιμένοντας να αγοράσουν τα σπίτια αφού πρώτα αφήσουν να πέσει η αξία τους στα τάρταρα έτσι ώστε να την μεταπωλήσουν κερδοσκοπώντας εις βάρος των αδύναμων νοικοκυριών. Τον τελευταίο χρόνο (1.2.2022 – 31.1.2023) σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών eauction ολοκληρώθηκαν 39.414 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 15.296 ήταν σε κατοικίες.
Την ίδια ώρα και μόνο για το επόμενο τρίμηνο (1.2.2023 έως 30.4.2023) έχουν ήδη προγραμματιστεί οι πλειστηριασμοί 4.206 κατοικιών. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και εργατικές κατοικίες όπως αυτή που βρίσκεται στον οικισμό εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΙΙ η οποία έχει προγραμματιστεί με ημερομηνία διεξαγωγής την 22η.2.2023 από την doVALUE ενεργούσα για λογαριασμό αλλοδαπής εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία MEXICO FINANCE DAC με έδρα το Δουβλίνο κατόπιν σύμβασης σχετικής εκχώρησης απαιτήσεων της EUROBANK.
Η εργατική κατοικία που πλειστηριάζεται με τιμή πρώτης προσφοράς τα 28.000,00 ευρώ, είναι ¶ κατοικίας, εμβαδού 55,38 τ.μ και έχει εγγραφεί υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ, νυν Δ.ΥΠ.Α δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη οφειλή μέχρι και σήμερα ενώ για την δεύτερη οφειλή του οικιστή έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης υπέρ της EUROBANK.
Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός ακόμα και εάν ολοκληρωθεί είναι άκυρος σύμφωνα με την παρ.13, του άρθρου 6 του Ν.Δ 775/1964 «περί κωδικοποιήσεως διατάξεων περί λαϊκής κατοικίας», η οποία ορίζει ότι : «υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών».
Οφείλουμε να ενημερώσουμε επίσης και για τους δανειολήπτες ΟΕΚ ότι ο ¶ρειος Πάγος με την απόφαση 570/2015 έχει ήδη τελεσιδίκως αποφασίσει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράσθηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί. Ακόμη και αν έχει ήδη κάποιο δικαστήριο προχωρήσει στη κατάσχεση εργατικής κατοικίας τότε είναι άκυρη. Το απόσπασμα της απόφασης αναφέρει:
« α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή».
Η απαγόρευση της κατασχέσεως, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία δεκαετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατασχέσεως απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου και η πάροδος δεκαετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μιας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση. Έτσι σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, αφού είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή (ΟλΑΠ 1688/1983)».
Παρότι ισχύουν όμως όλες οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις καθώς και η σχετική Απόφαση του Αρείου Πάγου, δυστυχώς ο κάθε οικιστής- δανειολήπτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει στην ανάθεση σε δικηγόρους για την κατάθεση σχετικής αίτησης ανακοπής του πλειστηριασμού με αποτέλεσμα τα funds να αλωνίζουν και να κερδοσκοπούν.
Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος από την Δ.ΥΠ.Α ως καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ είναι απελπιστική. Θα έπρεπε να έχει αποδείξει τον κοινωνικό χαρακτήρα και τις υποχρεώσεις της προς τους ευάλωτους οικιστές και με την Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών να έχει η ίδια η Υπηρεσία προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων ανακοπής για όλες τις εργατικές κατοικίες που έχουν προγραμματιστεί να πλειστηριαστούν.
Καλούμε τον Διοικητή και τον Υπουργό Εργασίας να ενεργήσουν άμεσα,να διαπιστώσουν πόσες ακόμα εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ έχουν προγραμματιστεί να πλειστηριαστούν και να καταθέσουν αιτήσεις ανακοπής για όλες τις εργατικές κατοικίες αφού η Δ.ΥΠ.Α έχει έννομο συμφέρον δεδομένου ότι οι οικιστές οφείλουν συγκεκριμένα ποσά υπέρ ΟΕΚ.
Είναι απαράδεκτη η απραξία τους όσο τα ευάλωτα νοικοκυριά βάλλονται από οργανωμένα συμφέροντα των funds, η ακρίβεια έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρη αδυναμία αξιοπρεπούς διαβίωσης και η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Δ.ΥΠ.Α.