Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ανασυνθέτει και επανεγκαθιστά στο κέντρο της Αθήνας το Μουσείο Φυσικών Επιστήμων και Τεχνολογίας (ΜΦΕΤ/ΕΚΠΑ), σε τμήμα του ανακαινισμένου ιστορικού –και διατηρητέου– κτηρίου στη Σόλωνος 104, του Φυσικείου -Παλαιού Χημείου, με σκοπό να λειτουργήσει σύντομα.
Αυτό το –μοναδικό στην Ελλάδα– Μουσείο στοχεύει:
- στην ανάδειξη και απόδειξη της συνέχειας των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ, με έκθεση σπάνιων ή και μοναδικών επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργάνων ή συσκευών στους παραδοσιακούς χώρους του Μουσείου, αξιοποιώντας in situ τις παλαιές οργανοθήκες, βιβλιοθήκες, γραφεία και έπιπλα,
- στην ίδρυση ενός «λειτουργικού» και διαχρονικού Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου για τους φοιτητές / μαθητές / εκπαιδευτικούς / πολίτες, όπου θα είναι δυνατή η συνέχεια της εκπαίδευσης / μετεκπαίδευσης / διά βίου εκπαίδευσής τους στον ιδιαίτερο χώρο και στο περιβάλλον του Μουσείου και
- στην οργάνωση και παρακολούθηση επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στον χώρο του Μεγάλου Αμφιθεάτρου του ιστορικού κτηρίου.
Ήδη ολοκληρώνεται η ανασύνθεση / αποκατάσταση των παλαιών οργανοθηκών (48 στον αριθμό) και προθηκών που θα φιλοξενούν ως εκθέματα τα επιστημονικά και εκπαιδευτικά όργανα και συσκευές του Μουσείου, καθώς και η συντήρηση / επανεγκατάσταση του ιστορικού περιοδικού πίνακα των στοιχείων, του διπλού μαυροπίνακα και του εργαστηριακού πάγκου πειραμάτων (βλ. εικ. 4 και 5) στον χώρο του Μεγάλου Αμφιθεάτρου.
Παράλληλα, συνεχίζεται η αποκάλυψη / ταυτοποίηση / συντήρηση / περιγραφή / ταξινόμηση του μεγάλου πλήθους των πραγματικά πολύτιμων οργάνων και συσκευών, σπάνιων βιβλίων (από τη βιβλιοθήκη του Ιωνικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης) και μερικών εμβληματικών –ιστορικών για τη χώρα μας– εκθεμάτων (το παραβολικό κάτοπτρο αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ραντάρ, ασυρμάτους, γεννήτρια φέροντος σήματος εκπομπής της εποχής της μικρασιατικής εκστρατείας και της κατοχής, …), τα οποία είχαν –συσκευασμένα– διασκορπιστεί σε αποθήκες εκτός του κτηρίου πριν την ανακαίνισή του.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μ. Α. Δημόπουλος τονίζει ότι «οι εργασίες στο Παλαιό Χημείο και το Νέο Χημείο, μαζί με τις εργασίες που ήδη προχωρούν για το Μαράσλειο, αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του ΕΚΠΑ, μια προτεραιότητα που έθεσαν εξαρχής ψηλά οι Πρυτανικές Αρχές και την υλοποιούν με συγκεκριμένες προγραμματικές δράσεις, ενισχύοντας σημαντικά την “πανεπιστημιούπολη του κέντρου”. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης ή/και δημιουργίας νέων υποδομών σε όλα τα σημεία παρουσίας του ΕΚΠΑ, ενώ υλοποιούνται και μεγάλες προμήθειες εξοπλισμού. Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν εκπονήσει και η Σύγκλητος έχει εγκρίνει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ιδρύματος, όπου μεταξύ των στρατηγικών εργαλείων που προβλέπονται είναι αφενός η συντήρηση και η αναβάθμιση των υπαρχουσών κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, και αφετέρου η ανέγερση ή αγορά νέων εγκαταστάσεων τόσο για τη στέγαση Τμημάτων και υπηρεσιών, νέων ή παλαιών, όσο και για την κάλυψη νέων αναγκών τους».