Ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το «Ghent Institute for Classical Studies» του Ghent University και το Τμήμα «Langues et Cultures Antiques» του University of Lille διοργανώνουν το 15o Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία)» καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη, για 15η συνεχή χρονιά, επίκεντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2022, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «το θέμα του Συνεδρίου αφορά σε κείμενα της ελληνικής και λατινικής γραμματείας τα οποία έχουν παραδοθεί σε ελλιπή ή ανολοκλήρωτη μορφή. Τα κείμενα αυτά ανήκουν σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη, μορφές λόγου, ιστορικές περιόδους και πολιτιστικά συμφραζόμενα και είναι ημιτελή για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους. Αφενός, στο πλαίσιο της χειρόγραφης παράδοσης έχουν διασωθεί κείμενα ακρωτηριασμένα ή ελλιπή στην αρχή, τη μέση ή το τέλος τους, κυρίως λόγω φθαρμένων, λανθασμένα ανθολογημένων ή αποσπασματικών αρχετύπων. Αφετέρου, κάποια κείμενα παραμένουν ημιτελή, είτε διότι εσκεμμένα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ ή δεν αναθεωρήθηκαν ή δεν έτυχαν εις βάθος επιμέλειας πριν από τη δημοσίευσή τους. Εξετάζεται, επίσης, ένας επαρκής αριθμός κειμένων, τα οποία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο θεματοποιούν το ίδιο το γεγονός της αφήγησης ως ημιτελές.
Με τη συμμετοχή 26 μελετητών εγνωσμένου κύρους από διάφορα γνωστικά πεδία της φιλολογικής επιστήμης, οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου περιλαμβάνουν τη συστηματική κατηγοριοποίηση των ημιτελών αυτών κειμένων και εξετάζουν πρωτίστως τον βαθμό στον οποίο η ελλιπής ή ημιτελής τους αυτή μορφή, επηρεάζει έως και σήμερα την αισθητική πρόσληψη και την ερμηνεία τους. Τέλος, το Συνέδριο στοχεύει στην επανεξέταση των κειμένων, τα οποία, αν και θεωρούνται από την παράδοση ως ολοκληρωμένα, έχουν ωστόσο προκαλέσει την ερευνητική υποψία πως πρόκειται για ημιτελή κείμενα και τανάπαλιν».
Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία, τη Συγκριτική, τη Νεότερη και τη Σύγχρονη Λογοτεχνία, μεταξύ των οποίων η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Lille Jacqueline Fabre-Serris, ο Καθηγητής του Ghent Institute for Classical Studies Marco Formisano, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Richard Hunter, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cincinnati Kathryn Gutzwiller, o Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης David Konstan, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard Richard F. Thomas, κ.ά.
Επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
H εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/video-15o-diethnes-synedrio-tmimatos-filolog.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο στον σύνδεσμο:https://www.auth.gr/conferences/15o-diethnes-synedrio-sygchrones-taseis-s.