ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Υγεία Επιστροφή    
Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους

Proslipsis.gr | Αθήνα 26.09.2022, 10:06

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, διερεύνησε τη σχέση της κατανάλωσης αναψυκτικών και της θνησιμότητας από καρκίνο. 

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ηλίας Κοττέας (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Ογκολογίας), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια της μελέτης αυτής.

Μελετήθηκαν οι συσχετίσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών και αναψυκτικών με άλλες γλυκαντικές ουσίες με τη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προοπτική μελέτη Cancer Prevention Study-II (CPS-II). Συγκεκριμένα το 1982, 934.777 συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αναψυκτικών. Οι θάνατοι από καρκίνο μελετήθηκαν μέχρι το 2016. 

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς αυτής παρακολούθησης, 135.093 συμμετέχοντες απεβίωσαν από καρκίνο. Η κατανάλωση ≥2 ζαχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα έναντι της μηδενικής κατανάλωσης δεν συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα από όλους τους καρκίνους ανεξαιρέτως, αλλά από εκείνους που σχετίζονται με παχυσαρκία. Η σχέση αυτή εξαλείφθηκε μετά την προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος. Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συσχετίστηκαν όμως συγκεκριμένα με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου και των νεφρών, ανεξαρτήτως δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά (≥2 την ημέρα) με γλυκαντικές ουσίες παρουσίασαν αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος, ακόμη και μετά από προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος. 

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, εν μέρει λόγω της επαγόμενης παχυσαρκίας.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved