Αθήνα 23.11.2009, 16:23 Στην πρόσληψη 300 εκτάκτων υπαλλήλων, κυρίως νοσηλευτών, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Υγείας σε συννενόηση με το ΑΣΕΠ, προκειμένου να ενεργοποιήσει κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επιπλέον επανέλαβε ότι εντός του 2010 θα προσληφθούν στα νοσοκομεία 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές, ενώ διευκρίνησε ότι στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.700 προσλήψεις στα νοσοκομεία θα προστεθούν επιπλέον 1.400 θέσεις. Δηλαδή, η προκήρυξη που θα εκδοθεί θα περιλαμβάνει συνολικά 3.100 θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Οι 300 Αν και η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν προσδιόρισε τον τρόπο πρόσληψης των 300 εκτάκτων υπαλλήλων, πληροφορίες της Proslipsis αναφέρουν ότι το υπουργείο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 10 του ν. 3329/2005, που επιτρέπει την -εκτός ΑΣΕΠ- πρόσληψη προσωπικού με μοναδικό κριτήριο την ανεργία.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι στην Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της κάθε ΔΥΠΕ είναι δυνατόν να καταρτίζονται κατάλογοι επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, για τους ακόλουθους κλάδους - ειδικότητες: * Νοσηλευτών ΠΕ και TE * Αδελφών Νοσοκόμων ΔΕ * Ιατρικών Εργαστηρίων TE * Ραδιολογίας Ακτινολογίας TE * Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων ΔΕ * Χειριστών Εμφανιστών ΔΕ * Πληρώματος Ασθενοφόρου ΔΕ * Φυσιοθεραπείας TE * Λογοθεραπείας ΠΕ ή TE * Εργοθεραπείας ΠΕ ή TE * Ειδικών Παιδαγωγών ΠΕ * Κοινωνικής Εργασίας TE * Θεραπευτών Παιδαγωγών TE ή ΔΕ * Τραυματιοφορέων ΥΕ (απόφοιτοι Δημοτικού ή τριτάξιου Γυμνασίου)
Στους καταλόγους αυτούς εγγράφονται όσοι κατέχουν αντίστοιχο τίτλο σπουδών και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Στην επιλογή προηγούνται οι άνεργοι και η προτεραιότητα μεταξύ αυτών καθορίζεται από τη σειρά εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ. Οι πτυχιούχοι υποψήφιοι που εγγράφονται στους καταλόγους αυτούς δεν πρέπει να κατέχουν τον τίτλο σπουδών τους περισσότερο από δέκα έτη και δεν μπορούν να παραμείνουν στον κατάλογο περισσότερο από πέντε έτη.
Το προσωπικό προσλαμβάνεται για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση το χρονικό διάστημα της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των έξι μηνών και μεγαλύτερο του ενός έτους, ορίζεται δε στη σύμβαση που συνάπτει ο εργαζόμενος με τον φορέα στον οποίο θα απασχοληθεί. Ο χρόνος της απασχόλησης υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας και θεωρείται προσόν (θα μοριοδοτείται) στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ για την κατάληψη μόνιμης θέσης σε αντίστοιχο κλάδο στο δημόσιο τομέα.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αιτήσεις στις ΔΥΠΕ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Για καθέναν από τους κλάδους καταρτίζεται ξεχωριστός κατάλογος. Αρμόδια για τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών και την κατάρτιση των καταλόγων είναι τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Διοικητή της οικείας Υγιειονομικής Περιφέρειας, τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΥΠΕ και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της οικείας ΔΥΠΕ.
Το προσωπικό που προσλαμβάνεται αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου των ίδιων φορέων. Η δαπάνη για την αμοιβή του βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΦΠΥΥΚΑ (Φoρέα Παρoχής Υπηρεσιών Υγείας και Κoινωνικής Αλληλεγγύης) που θα το απασχολήσει, με εξαίρεση την περίπτωση των απασχολούμενων στα Κέντρα Υγείας, που η αμοιβή τους βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου με το οποίο το Κέντρο Υγείας είναι λειτουργικά συνδεδεμένο.
Η πρόσληψη του προσωπικού εγκρίνεται από τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από αίτημα του οργάνου διοίκησης του ΦΠΥΥΚΑ και πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Για τις προσλήψεις αυτές δεν απαιτείται εγκριτική απόφαση της τριμελούς επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 55/1998 (ΦΕΚ252Α').
|