Αθήνα 9.9.2016, 23:34
Του ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Εκπαιδευτικού Συμβούλου
Το τελευταίο διάστημα ένας μεγάλος αριθμός πτυχιούχων επιλέγει να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων χωρών (μεταξύ αυτών και της Κύπρου). Με θλίψη, όμως, αρκετοί από αυτούς διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι το μεταπτυχιακό τους δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Σίγουρα θα απέφευγαν την οδυνηρή έκπληξη αν, πριν επιλέξουν μεταπτυχιακό, γνώριζαν τέσσερις σημαντικές αποφάσεις του ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), του αρμόδιου φορέα ακαδημαϊκής αναγνώρισης των εν λόγω μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.
Ο ΔΟΑΤΑΠ, λοιπόν, αποφάνθηκε ότι για να αναγνωρίζονται τα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως ισότιμα με τα μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και κατά συνέπεια και με αυτά των άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων, θα πρέπει:
1. H πρακτική άσκηση η οποία ενσωματώνεται σε πρόγραμμα σπουδών ομοταγών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και στην οποία αποδίδονται πιστωτικές μονάδες ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System), οι οποίες περιλαμβάνονται στις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για τη χορήγηση του τίτλου σπουδών, να έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα στην οποία απονέμεται ο τίτλος (η απόφαση αυτή ισχύει για τους εισαχθέντες από την ημερομηνία αναρτήσεώς της, δηλαδή από 12 Φεβρουαρίου 2016).
2. Τα μεταπτυχιακά να έχουν ξεκινήσει είτε στις αρχές του χειμερινού είτε στις αρχές του εαρινού εξαμήνου και να είναι αποδεκτή η απόκτηση κατά μέγιστο 15 ECTS του συνόλου των πιστωτικών μονάδων σε καλοκαιρινή περίοδο (Ολομέλεια Δ.Σ. 172/18-9-2015, ισχύει για μεταπτυχιακά τα οποία ξεκίνησαν μετά το Σεπτέμβριο του 2015).
3. Οι πιστωτικές μονάδες ανά ημερολογιακό εξάμηνο θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 30 ECTS., διευκρινίζεται ότι θα γίνονται αποδεκτές από το ΔΟΑΤΑΠ περισσότερες των 30 ECTS ανά εξάμηνο μόνο εφόσον ο υπερβάλλων αριθμός ECTS αφορά σε μαθήματα που ο φοιτητής έχει αποδεδειγμένα διδαχθεί σε προηγούμενο εξάμηνο, απέτυχε στην εξέτασή τους τότε και στα οποία επανεξετάζεται (Ολομέλεια Δ.Σ. 174/6-11-2015, ισχύει επίσης για μεταπτυχιακά τα οποία ξεκίνησαν μετά το Σεπτέμβριο του 2015).
4. Το προς αξιολόγηση μέρος των σπουδών τους να αντιστοιχεί κατ' ελάχιστο σε 90 ECTS. Στο σύνολο αυτών των 90 ECTS δεν συμπεριλαμβάνονται ECTS που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο ενδεχόμενης πρακτικής άσκησης. Η απόφαση αυτή ισχύει για τους εισαχθέντες από την ημερομηνία αναρτήσεώς της, δηλαδή από 18 Μαρτίου 2016.
Προβλήματα Μετά την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων προβλήματα αντιμετωπίζουν ιδίως όσοι επέλεξαν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά των 60 ECTS (κυρίως σε Ιταλία, Βουλγαρία και Αγγλία) αλλά και όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή και τη Σχολική Ψυχολογία, προκειμένου να ενταχθούν στους πίνακες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ).
Όπως είναι γνωστό, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), προκειμένου να εντάξει τους αποφοίτους και να τους μοριοδοτήσει, απαιτεί να υπάρχει πρακτική άσκηση, η οποία, όμως, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, θα πρέπει πλέον να προσφέρεται αποκλειστικά στην αλλοδαπή (λχ Κύπρο, Ιταλία, Αγγλία).
Στην παραπάνω απόφαση δεν εμπίπτουν τα κοινά μεταπτυχιακά που γίνονται ανάμεσα σε ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια (join degree). Από τα 15 σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών την απαίτηση αυτή καλύπτουν μέχρι στιγμής μόνο τα δύο κοινά προγράμματα των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Πατρών με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (διακρατικά - διαπανεπιστημιακά προγράμματα).
Επισημαίνεται ότι τα υπόλοιπα προγράμματα που δεν συμπεριλαμβάνουν πρακτική, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.
Τέλος, να προσθέσουμε πως ήδη υπάρχει πρόβλημα με όσους έχουν εγγραφεί σε μεταπτυχιακά επιπέδου 1 και 2 της Ιταλίας (Master Di Primo & Di Secondo Livello), καθώς τα προγράμματα αυτά δεν εντάσσονται στο επίσημο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ιταλίας και δεν δίνουν πρόσβαση σε διδακτορικό πρόγραμμα (απόφαση της Ολομέλειας ΔΣ ΔΟΑΤΑΠ 170/17-7-2015, θα ισχύσει για τους εγγραφέντες σε προγράμματα μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015).
© Proslipsis.gr Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή. Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
|