Αθήνα 2.11.2006, 08:03 Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την λειτουργία από το ακαδημαϊκό έτος 2006−2007 έως το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας».
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση, η προαγωγή της γνώσης και η έρευνα στον έλεγχο του στρες και την προαγωγή υγείας. Ειδικότερα, σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει νέους επιστήμονες στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο του σχεδιασμού εφαρμογής και αξιολόγησης προγραμμάτων ελέγχου του στρες με σκοπό την πρόληψη της ασθένειας και την προαγωγή της υγείας, καθώς επίσης εφαρμογή εθνικών στρατηγικών ελέγχου του στρες στα πλαίσια συγκεκριμένων προληπτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων προαγωγής υγείας στη χώρα μας.
Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα μπορούν: α) να στελεχώσουν κρατικούς και μη κρατικούς οργανισμούς /φορείς και δομές στις υπηρεσίες υγείας, της εκπαίδευσης των MME κ.λπ. β) να διδάσκουν σε Τμήματα των Ανωτάτων Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που έχουν ως αντικείμενο την υγεία, την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη, την ψυχολογία, την Παιδαγωγική, τα MME. γ) να απασχοληθούν σε θέσεις που απαιτούν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα της έρευνας, του σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης προγραμμάτων ελέγχου του στρες στην οικογένεια, την κοινότητα, το σχολείο, τον τόπο δουλειάς, αφού αποτελεί και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την διαμόρφωση πολιτικής στον τομέα της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.
Τίτλοι Το Πρόγραμμα οδηγεί στην απονομή: α) Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην περιοχή Έλεγχου του στρες και προαγωγή της υγείας. β) Διδακτορικού Διπλώματος.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι: α) Πανεπιστημιακών τμημάτων Ιατρικής, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, MME, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Νοσηλευτικής, καθώς και πτυχιούχοι αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. β) ΤΕΙ των τμημάτων Επισκεπτών−τριών Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 12γ του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114Α΄). γ) Λοιπών συναφών Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Για το διδακτορικό δίπλωμα γίνονται δεκτοί κάτοχοι του ΜΔΕ «Έλεγχος του στρες και προαγωγή της υγείας», καθώς και κάτοχοι άλλου ΜΔΕ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Χρονική διάρκεια Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε ένα ημερολογιακό έτος, στην οποία περιλαμβάνεται διάστημα τριών μηνών για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η μέγιστη χρονική διάρκεια μέσα στην οποία οφείλει να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής θα καθορίζεται με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του διδακτορικού διπλώματος ορίζεται σε τρία έτη μετά τη λήψη του ΜΔΕ.
Πρόγραμμα μαθημάτων 1. Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις κα οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζονται ως εξής κατά κύκλο μαθημάτων, διδακτικές ώρες και εξάμηνο:
Α. Κύκλος Α1. Βασικές έννοιες και επιδημιολογία του στρες 6 Α΄ Α2. Η βιολογία και Ψυχοφυσιολογία του στρες, στρες και ενδοκρινικό σύστημα 6 Α΄ A3. Κοινωνική επιδημιολογία (οικονομικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις στο στρες) 3 Α΄ A4. Προαγωγή και Αγωγή Υγείας, Αρχές−στόχοι 6 Α΄ Α5. Βασική στατιστική 3 Α΄ Α6. Ψυχολογία της υγείας 3 Α΄
Β. Κύκλος Β1. Στρες, υγεία και τρόπος ζωής (διατροφή, άσκηση, ύπνος, εξαρτήσεις) 6 Α΄ Β2. Στρες, υγεία και ασθένεια (παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης) 3 Α΄ Β3. Στρες κα παθολογία (καρδιαγγειακά καρκίνοι, νοσήματα από άλλα συστήματα) 3 Α΄ Β4. Συμβουλευτική υγείας−δεξιότητες επικοινωνίας 3 Α΄ Β5. Μεθοδολογία έρευνας στο χώρο της υγείας 3 Α΄
Γ. Κύκλος Γ1. Στρες και γεγονότα της ζωής (life events) − Γυναικεία υγεία, ο ρόλος των 2 φύλλων 3 Β΄ Γ2. Το στρες στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα. 3 Β΄ Γ3. Το στρες στην εργασία (burn out, σύνδρομο εξάντλησης, επαγγέλματα με υψηλού βαθμού στρες) 6 Β΄ Γ4. Προγράμματα Αγωγής Υγείας, σχεδιασμός, εφαρμογή και αξιολόγηση. 9 Β΄
Δ. Κύκλος Δ1. Μέθοδοι διαχείρισης του στρες − Αυτογνωσία − Διαχείριση του εαυτού και προαγωγή της υγείας − Εναλλακτικές θεραπείες 12 3 Β΄ Δ2. Διαχείριση του χρόνου και υγεία 3 Β΄ Δ3. Εθνικές στρατηγικές καταπολέμησης του στρες, τροποποίησης της συμπεριφοράς, δημιουργίας υγείας και προαγωγής της υγείας 3 Β΄ Δ4. Συγγραφή της ερευνητικής εργασίας 3 Β΄
Ε. Κύκλος Διπλωματική Εργασία 30 Σύνολο 120
Μία διδακτική μονάδα (ΔΜ) αντιστοιχεί σε 10−12 ώρες διδασκαλίας (περιλαμβάνεται η πρακτική άσκηση κατά την διάρκεια του μαθήματος και η εργασία του φοιτητή στο σπίτι). Για την λήψη του ΜΔΕ απαιτείται η συγκέντρωση 120 διδακτικών μονάδων συμπεριλαμβανομένης και της διπλωματικής εργασίας. Για το διδακτορικό δίπλωμα απαιτείται η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12, παρ. 5 του ν. 2083/1992.
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 15 ανά έτος. Ο ακριβής αριθμός θα καθορίζεται με απόφαση της Γ. Σ.Ε.Σ. σύμφωνα με την υποδομή των τμημάτων, τον αριθμό των διδασκόντων και τις ανάγκες σε ειδικευμένους αποφοίτους.
Στο Π.Μ.Σ. θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδακτικό προσωπικό από άλλα Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 2083/1992.
Η Ιατρική Σχολή διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική και τεχνική υποδομή για τη λειτουργία του προγράμματος. Οι εξειδικευμένες ανάγκες του Π.Μ.Σ. θα καλυφθούν με προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων, και εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΠΜΣ υπολογίζεται σε 230.000 € το οποίο αναλύεται ως εξής: α) Ανθρώπινο δυναμικό 80.500,00 β) Δαπάνες μετακινήσεων 45.500,00 γ) Δαπάνες για αναλώσιμα και άλλες προμήθειες 14.000,00 δ) Προμήθεια − συντήρηση ηλεκτρ. εξοπλισμού 25.000,00 ε) Δαπάνες υποτροφίας 20.000,00 στ) Δαπάνες δημοσιότητας 10.500,00 ζ) Γενικές δαπάνες 10.500,00 η) Εμπλουτισμός βιβλιοθήκης 9.000,00 θ) Έξοδα εκπαιδευτικών επισκέψεων διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, σε διάφορα Πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, κέντρα 15.000,00 Σύνολο 230.000,00
Οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι κατά κύριο λόγο από δίδακτρα που θα καταβάλουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
|