ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Επιστροφή    
Αναμορφώνεται το μεταπτυχιακό του τμήματος φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης (20/7/07)


Αθήνα 20.7.2007, 20:32
Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αντικαθίσταται παλαιότερη που αφορά το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η νέα απόφαση (24454/Β7/2007) προβλέπει τα εξής:

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2007−2008 αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις των άρθρων 10 έως και 12 του ν. 2083/1992.

Αντικείμενο και σκοπός του προγράμματος είναι η προαγωγή της επιστήμης στις ειδικότητες της φιλολογίας, της γλωσσολογίας, της ιστορίας και θεωρίας του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και η δημιουργία ειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα μπορούν να στελεχώσουν Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστημιακά Τμήματα του εσωτερικού και του εξωτερικού κ.λπ.
Το πρόγραμμα εξειδικεύεται στις κατευθύνσεις: Κλασική Φιλολογία, Βυζαντινή Φιλολογία, Νεοελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία, Ιστορία και Θεωρία του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.

Το Π.Μ.Σ. απονέμει:
α) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στις εξής κατευθύνσεις:
1. Κλασική Φιλολογία,
2. Βυζαντινή Φιλολογία,
3. Νεοελληνική Φιλολογία,
4. Γλωσσολογία,
5. Ιστορία και Θεωρία του Θεάτρου και του Κινηματογράφου
β) Διδακτορικό Δίπλωμα Φιλολογίας (ΔΔ)

Κατηγορίες πτυχιούχων
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Φιλολογίας ή Φιλοσοφικών Σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής, καθώς και πτυχιούχοι αντίστοιχων Tμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης, γίνονται δεκτοί ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης (Γ.Σ.Ε.Σ.) πτυχιούχοι άλλων Tμημάτων Α.Ε.Ι. καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄).
Για το Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ). γίνονται δεκτοί κάτοχοι του εν λόγω Μ.Δ.Ε. καθώς επίσης και άλλου Μ.Δ.Ε. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

H διάρκεια σπουδών για την απονομή των τίτλων ορίζεται για μεν το M.Δ.E. σε τέσσερα εξάμηνα, και για το Δ.Δ. σε τουλάχιστον έξι επιπλέον εξάμηνα μετά τη λήψη του Μ.Δ.Ε.
Αναστολή της φοίτησης είναι δυνατή μόνο με απόφαση της Γ.Σ.E.Σ. και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων (4) εξαμήνων.

Πρόγραμμα μαθημάτων
Για την απόκτηση του M.Δ.E. ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί με επιτυχία σε έξι  μεταπτυχιακά μαθήματα με διαφορετικό περιεχόμενο, δηλαδή δύο σε καθένα από τα τρία πρώτα εξάμηνα των σπουδών και να συγγράψει διπλωματική εργασία κατά τη διάρκεια του τέταρτου εξαμήνου. Κάθε μεταπτυχιακό μάθημα βαρύνει με πέντε διδακτικές μονάδες. Συνεπώς, τα έξι μαθήματα βαρύνουν συνολικά με τριάντα μονάδες. Η διπλωματική εργασία βαρύνει με είκοσι διδακτικές μονάδες.

Το Τμήμα εξασφαλίζει σε κάθε εξάμηνο την προσφορά τουλάχιστον δύο μεταπτυχιακών μαθημάτων για κάθε κατεύθυνση. Τουλάχιστον ένα εξ αυτών προσφέρεται από μέλος του Τομέα, ως μάθημα ειδίκευσης. Οι τέσσερις Τομείς του Τμήματος προσφέρουν εκ περιτροπής ανά εξάμηνο ένα μάθημα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τους φοιτητές του Π.Μ.Σ. Το μάθημα αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των επιλογών που προσφέρονται στους φοιτητές όλων των κατευθύνσεων. Oι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν συνολικά έως τρία μεταπτυχιακά μαθήματα ειδίκευσης διαφορετικής από εκείνη στην οποία ανήκουν συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος που προσφέρονται από τους Τομείς του Τμήματος.

Ειδικότερα, προτείνονται, κατά κατεύθυνση μαθήματα από τα κάτωθι γνωστικά αντικείμενα:

(1) Κατεύθυνση Κλασικής Φιλολογίας
(1α) Αρχαία Ελληνικά
Έπος
Λυρική Ποίηση
Δραματική Ποίηση
Ιστοριογραφία−Βιογραφία
Φιλοσοφική Πεζογραφία
Αττικοί Ρήτορες και Πεζογράφοι της όψιμης αρχαιότητας
Μυθιστόρημα
Παπυρολογία και Επιγραφική
(1β) Λατινικά
Έπος
Λυρική Ποίηση
Διδακτική ποίηση
Σάτιρα
Δραματική Ποίηση
Ιστοριογραφία – Βιογραφία
Ρητορική, Φιλοσοφία και λοιπή Πεζογραφία
Επιστολογραφία
Μυθιστόρημα

(2) Κατεύθυνση Βυζαντινής Φιλολογίας
Παράδοση και κριτική των κειμένων
Βυζαντινή μετρική θεωρία και πράξη
Παλαιογραφία και κωδικολογία
Βυζαντινή αγιολογία
Βυζαντινή υμνογραφία
Βυζαντινή ιστοριογραφία και χρονογραφία
Βυζαντινή ρητορική
Βυζαντινή επιστολογραφία
Βυζαντινή ποίηση
Βυζαντινή φιλοσοφία
Βυζαντινή ιστορία και κοινωνία
Βυζαντινός πολιτισμός

(3) Κατεύθυνση Νεοελληνικής Φιλολογίας
Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Ιστορία των λογοτεχνικών ρευμάτων και σχολών
Θεωρία της λογοτεχνίας
Συγκριτική φιλολογία
Διδακτική της λογοτεχνίας
Πρόσληψη των λογοτεχνικών έργων
Κοινωνική θεώρηση της λογοτεχνίας
Εκδοτική
Ιστορία του βιβλίου, του Τύπου, των βιβλιοθηκών και της ανάγνωσης

(4) Κατεύθυνση Γλωσσολογίας
Φωνητική – Φωνολογία
Μορφολογία
Σύνταξη
Σημασιολογία
Πραγματολογία
Φιλοσοφία της Γλώσσας
Γλωσσολογία και Ποιητική
Μεθοδολογία της Γλωσσολογικής Έρευνας
Ιστορία της Γλωσσολογικής Έρευνας
Ιστορική Γλωσσολογία
Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας
Κοινωνιογλωσσολογία
Ψυχογλωσσολογία
Υπολογιστική Γλωσσολογία
Διδακτική της Ελληνικής ως μητρικής γλώσσας
Διδακτική της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας

(5) Κατεύθυνση Ιστορίας και Θεωρίας Θεάτρου και Κινηματογράφου
Θεωρία θεάτρου: Νεοκλασικισμός, Διαφωτισμός, Ρομαντισμός
Θεωρία του μοντέρνου ευρωπαϊκού θεάτρου
Πηγές της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου
Ιστοριογραφία του θεάτρου
Τα θεατρικά είδη και οι δημιουργοί τους
Θεωρία του κινηματογράφου
Υφολογική και αφηγηματική ανάλυση κινηματογράφου
Πηγές και ιστοριογραφία του κινηματογράφου
Τα κινηματογραφικά είδη και οι δημιουργοί τους

Οι τίτλοι και το ειδικότερο περιεχόμενο των μαθημάτων που πρόκειται να διδαχθούν καθορίζονται ανά διετία με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. ύστερα από πρόταση των οικείων Τομέων και εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών (Σ.Ε.Μ.Σ.). Η διαδικασία εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις του ν. 2083/1992.

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε σαράντα φοιτητές. Ο ακριβής αριθμός εισακτέων φοιτητών θα καθορίζεται με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος.

Το πρόγραμμα θα απασχολήσει μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος καθώς και μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ιδίου Πανεπιστημίου και άλλων Πανεπιστημίων. Επίσης, θα μπορούν να απασχοληθούν ομότιμοι καθηγητές, επισκέπτες καθηγητές, εντεταλμένοι επίκουροι καθηγητές ή ειδικοί επιστήμονες. Ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους που πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων της παραγρ. 3α του άρθρ. 12 του ν. 2083/1992.

Για τη λειτουργία του Π.M.Σ. θα χρησιμοποιηθεί κατά βάση η εκάστοτε υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος Φιλολογίας. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2013−2014.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 30.000,00 Ευρώ και αναλύεται ως εξής:
α. Προμήθεια και συντήρηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού 10.000
β. Αναλώσιμα και διδακτικό υλικό 4.000
γ. Μετακινήσεις 2.000
δ. Εξωτερικοί συνεργάτες 4.000
ε. Δαπάνες δημοσιότητας 2.000
στ. Υποτροφίες (στη βάση των διαθεσίμων κονδυλίων) 4.000
ζ. Γενικές δαπάνες 4.000

Το παραπάνω κόστος θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι το ποσό των 23.000 ευρώ για τα καθαρά λειτουργικά έξοδα και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, χορηγίες και κάθε άλλη συμβατή με τους σκοπούς του Προγράμματος πηγή.

Για τους εισαχθέντες στο ΠΜΣ μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2006 − 2007 ισχύουν οι όροι της υπ’ αριθμ. Β1/826 (ΦΕΚ 865/τ.Β΄/26.11.1993) υπουργικής απόφασης. Ειδικότερα, για τους εισαχθέντες το ακαδημαϊκό έτος 2006−2007 τα αναφερόμενα στο προηγούμενο πρόγραμμα μαθημάτων «σεμινάρια γενικότερης κατεύθυνσης» αντικαθίσταται με τα «μαθήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος» του παρόντος Προγράμματος Σπουδών.
Όλα τα θέματα που δεν προβλέπονται στην παρούσα απόφαση θα ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών και από τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved