Proslipsis.gr | Αθήνα 16.05.2022, 16:30
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε την μετονομασία και τροποποίηση του Διεθνούς Διιδρυματικού / Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν (Αzerbaijan State University of Economics), με νέο τίτλο «Διαχείριση και Μεταφορά Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Υδρογόνου» - (Oil, Gas, Hydrogen management and transportation - M.Sc. MOGMAT).
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, κύριος σκοπός του Προγράμματος είναι η εξειδίκευση πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης στους τομείς διοίκησης, οικονομίας και της τεχνολογίας, των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογόνου στην εθνική και διεθνή αγορά.
Επιμέρους στόχοι του Προγράμματος είναι: 1. Να εξειδικεύσει στελέχη στη διοίκηση της βιομηχανίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογόνου και τη μεταφορά τους μέσω αγωγών αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και Υδρογόνου. Τα εξειδικευμένα αυτά στελέχη θα καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας και συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (Trans Adriatic Pipeline -ΤΑΡ και άλλων αγωγών). 2. Να εξειδικεύσει στελέχη σε θέματα διαχείρισης έργων και λειτουργικής αξιοπιστίας σχετικά με αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου, υδρογόνου και των εγκαταστάσεων αποθήκευσής τους. Τα εξειδικευμένα αυτά στελέχη θα καλύψουν τις ανάγκες των έργων εγκαταστάσεων αποθήκευσης, της αξιοπιστίας τους καθώς και των αντίστοιχων θεμάτων των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου (ΤΑΡ και άλλων αγωγών) και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με δεξαμενόπλοια (LNG) και αέριου υδρογόνου στην εθνική και διεθνή αγορά. 3. Να εξειδικεύσει πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης, στους τομείς της οικονομίας και της διοίκησης επιχειρήσεων πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογόνου. Τα εξειδικευμένα αυτά στελέχη θα μπορούν να καλύψουν αφενός μεν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου της διεθνούς αγοράς, όπως αυτές εξελίσσονται και διαμορφώνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας. 4. Να δημιουργήσει υψηλά ειδικευμένα στελέχη, με αναπτυγμένες ικανότητες και δεξιότητες, ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται στις πρακτικές και επιστημονικές ανάγκες της αγοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογόνου. Επίσης, να τους καταστήσει ικανούς και ανταγωνιστικούς στο εθνικό και το διεθνές περιβάλλον. 5. Να εκπαιδεύσει ανθρώπινο δυναμικό στη διοίκηση και την πρακτική των διεθνών επιχειρήσεων, ως ηγετικά στελέχη και γενικούς διευθυντές για την ενίσχυση των εθνικών πετρελαϊκών επιχειρήσεων με γνώμονα την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
|