Αθήνα 09:17 Εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και θα λειτουργήσει τα ακαδημαϊκά έτη 2007−08 έως και 2011- 12 στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση τίτλων στο αντικείμενο: «Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και Περιβάλλον στη Γεωργία.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το πρόγραμμα στοχεύει στις σύγχρονες ανάγκες του τόπου και ειδικότερα να γίνουν και να διατηρηθούν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία. Επιδιώκει την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στα συναφή με το αντικείμενό του γνωστικά πεδία της σύγχρονης Γεωπονικής επιστήμης, με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την έρευνα και την καινοτομία, ώστε να εμπλουτιστεί το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στον ευρύτερο χώρο της Γεωργίας με στελέχη ικανά να ηγηθούν ομάδων πρωτοπορίας εξειδικευμένης γνώσης στον κρίσιμο αυτό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας. Στόχο του Π.Μ.Σ. αποτελεί ιδιαίτερα η υποστήριξη της βιώσιμης Γεωργίας μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργίας ως αναπτυξιακού παράγοντα από στελέχη υψηλού επιπέδου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Π.Μ.Σ. του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποσκοπεί τόσο στην προαγωγή της παιδείας των μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών στη Γεωπονική επιστήμη όσο και στην ανάπτυξη της αντίστοιχης ειδικής επιστημονικής έρευνας. Το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ αποβλέπει πρωτίστως στην εμβάθυνση και τη μεγαλύτερη δυνατή εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στις βασικές και επιμέρους κατευθύνσεις της Γεωπονικής επιστήμης.
Τίτλοι - φοιτητές Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στα «Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και Περιβάλλον στη Γεωργία» και Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) στα «Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και Περιβάλλον στη Γεωργία».
Δεκτοί προς φοίτηση για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) γίνονται πτυχιούχοι: α. του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. β. των Γεωπονικών Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Ηπείρου και αντίστοιχων Τμημάτων των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και Τμημάτων θετικής, τεχνολογικής και κοινωνικο−οικονομικής κατεύθυνσης εφόσον έχουν παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μαθήματα Αγροτικής Ανάπτυξης ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου. γ. των Τμημάτων Τ.Ε.Ι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 12 του νόμου 2916/2001. δ. των Τμημάτων Α.Σ.Ε.Ι. 2. Για το Δ.Δ. γίνονται δεκτοί οι κάτοχοι του εν λόγω Μ.Δ.Ε ή άλλου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) απαιτείται η φοίτηση επί τρία διδακτικά εξάμηνα και για την εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής ορίζεται σε έξι τουλάχιστον διδακτικά εξάμηνα μετά τη λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.
Πρόγραμμα μαθημάτων Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή των κατά το άρθρο 3 τίτλων ορίζονται ως εξής: Α. Για το Μ.Δ.Ε.: Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οκτώ μαθήματα που προσφέρονται αντίστοιχα στα δύο πρώτα (Α’ και Β΄) διδακτικά εξάμηνα. Κάθε μάθημα διδάσκεται τρεις ώρες εβδομαδιαίως και μέρος του μαθήματος δύναται να έχει τη μορφή εργαστηριακών ή/και πρακτικών ασκήσεων. Κάθε μάθημα πιστώνεται με τέσσερις διδακτικές μονάδες.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει μετά το πέρας των δύο πρώτων (Α΄ και Β΄) διδακτικών εξαμήνων να έχει παρακολουθήσει και εξετασθεί επιτυχώς σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα, ώστε να έχει συγκεντρώσει 32 Διδακτικές Μονάδες. Το τρίτο (Γ΄) διδακτικό εξάμηνο διατίθεται για τη συγγραφή και εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας καθώς και την παρακολούθηση μιας σειράς διαλέξεων/σεμιναρίων, που πιστώνονται με δέκα Διδακτικές Μονάδες. Στη μεταπτυχιακή εργασία αντιστοιχούν πενήντα Διδακτικές Μονάδες. Συνολικά, για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε., ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να συγκεντρώσει 92 Διδακτικές Μονάδες.
Αναλυτικά: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ (ανά διδακτικές μονάδες) 1. Νέες – Εναλλακτικές Καλλιέργειες 4 2. Αειφορική Διαχείριση Γενετικού Υλικού 4 3. Σύγχρονες Τάσεις στη Φυτοπροστασία 4 4. Μέτρηση Οικολογικής Επικινδυνότητας 4
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 1. Μικροβιακή Οικολογία 4 2. Ανάπτυξη Μοντέλων και Ανάλυση στη Γεωργική Έρευνα 4 3. Πολιτική Διεθνών Οργανισμών: Αγροτική Πολιτική, Ανάπτυξη και Περιβάλλον 4 4. Παραγωγή Προϊόντων Ποιότητας Ζωικής Προέλευσης 4
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 1. Διαλέξεις/Σεμινάρια 10 2. Συγγραφή και εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας 50
Β. Για το Διδακτορικό Δίπλωμα: Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής μετά την απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, μπορεί με αίτησή του να συνεχίσει για απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου 2083/1992.
Άλλοι όροι Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους τριάντα φοιτητές. Στο ΠΜΣ θα διδάξουν κυρίως μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Επίσης, ομότιμοι καθηγητές, επισκέπτες καθηγητές, εντεταλμένοι επίκουροι καθηγητές ή ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 12 παρ. 3.
Η υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης δύναται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του Π.Μ.Σ. καθώς διαθέτει κτιριακό συγκρότημα στην Ορεστιάδα, το οποίο περιλαμβάνει αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας –πλήρως εξοπλισμένες με εποπτικά και ηλεκτρονικά μέσα−, αίθουσες εργαστηρίων, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 45.000,00 € και αναλύεται ως εξής: Εξωτερικοί Συνεργάτες 9.000,00 Αναλώσιμα 22.500,00 Δαπάνες ειδικών εκπαιδευτικών ημερίδων / εκδηλώσεων / επισκέψεων 9.000,00 Άλλες δαπάνες 4.500,00.
Πηγές κάλυψης του κόστους λειτουργίας του Π.Μ.Σ. θα είναι η καταβολή διδάκτρων.
|