Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε την Ίδρυση κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ψυχική Ανθεκτικότητα σε Εκπαιδευτικά Πλαίσια / Resilience in Εducational Settings» του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π. Κ. σε συνεργασία με το επισπεύδον University of Malta (Μάλτα), το University of Lisbon (Πορτογαλία), το San Stefan Cel Mare University (Ρουμανία), στο πλαίσιο του Προγράμματος Εrasmus Mundus.
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, σκοπός του Κοινού διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η υψηλού επιπέδου ποιοτική εκπαίδευση για την απόκτηση βασικών γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στον τομέα της επιστήμης της πρόληψης (prevention science) και στο πεδίο της ψυχικής ανθεκτικότητας σε εκπαιδευτικά πλαίσια (Resilience in Educational Settings) για επαγγελματίες της πράξης στο
σχολικό πλαίσιο.
H θεωρητική και η πρακτική / βιωματική εκπαίδευση καθώς και η πρακτική άσκηση (practice placement) στο πεδίο των σχολείων ή νηπιαγωγείων ή άλλων εκπαιδευτικών δομών, που θα λάβουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες βασίζεται σε μια διεπιστημονική προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή επιβάλλεται τόσο από τον χαρακτήρα του γνωστικού αντικειμένου, όσο και από τις σύγχρονες κοινωνικές, εκπαιδευτικές πολιτικές και τις ραγδαίες εξελίξεις στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες (π.χ. πανδημία, πολεμικές συρράξεις και μεταναστευτικά ρεύματα) και στα σχολεία της Ευρώπης και διεθνώς.
Αυτός ο σκοπός θα επιτευχθεί με την εφαρμογή ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών, το οποίο θα στηρίζεται σε κλασικές αλλά και σε σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους (π.χ. μελέτη και ανάλυση περιπτώσεων, παιχνίδια ρόλων, εκπαιδευτικά video και conference calls) καθώς και εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Το πρόγραμμα σπουδών θα διδαχτεί από εξειδικευμένους επιστήμονες στα πεδία της πρόληψης, της ψυχικής ανθεκτικότητας, της διδακτικής και παιδαγωγικής πράξης καθώς και της (σχολικής) ψυχολογίας με εμπειρία και επιστημονικούς δεσμούς σε ερευνητικά κέντρα, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια της ημεδαπής και αλλοδαπής.
Στόχος του Προγράμματος είναι η επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων με την παράλληλη προαγωγή των Επιστημών της Αγωγής και της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας. Αυτό θα επιτευχθεί διαμέσου της συστηματικής έρευνας και απόκτησης δεξιοτήτων σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα αιχμής όπως η Ψυχική Ανθεκτικότητα και οι Εφαρμογές της σε διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Επίσης, στόχος του κοινού ΠΜΣ είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας νέων επιστημόνων (παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ψυχολόγων και ερευνητών και επαγγελματιών της πράξης, που θα υιοθετήσουν και διαμέσου της έρευνας τους και της παιδαγωγικής πράξης θα προάγουν, τα εφαρμοσμένα πεδία της Επιστήμης της Πρόληψης, της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας στο σχολικό πλαίσιο, της Προαγωγής της Ψυχικής Ανθεκτικότητας βάση ενός πολυεπίπεδου μοντέλου (Multisystemic Resilience) καθώς της υλοποίησης προληπτικών προγραμμάτων και της εμπειρικά τεκμηριωμένης αξιολόγησης τους μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.