ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Επιστροφή    
Νέο μεταπτυχιακό στην γενική - οικογενειακή και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (25/1/08)


Αθήνα 25.1.2008, 22:21
Ένα νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: "Γενική - Οικογενειακή Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας", εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2007−2008 στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 και ο αριθμός των φοιτητών που θα γίνονται δεκτοί για παρακολούθηση του Α΄ κύκλου σπουδών ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε δεκαπέντε ετησίως.

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στη Γενική - Οικογενειακή Ιατρική και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι η εκπαίδευση ειδικευμένων Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αποτελέσουν έναν πυρήνα ικανό να μεταφέρει τη γνώση για μια αποτελεσματική και τεκμηριωμένη πρακτική στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), όπου οι μετεκπαιδευόμενοι δραστηριοποιούνται. Το Π.Μ.Σ. αυτό ουσιαστικά θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός ερευνητικού και εκπαιδευτικού δικτύου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο χώρο της Μεσογείου με σημαντικές επιδράσεις την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές (Μ.Φ.) θα αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες:
(α) στην ανάλυση δεδομένων σχετικών με την κατάσταση της υγείας των ατόμων, των οικογενειών και του πληθυσμού στον οποίο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους,
(β) στην εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου για νόσο και αναπηρία, καθώς και στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, καταστάσεων και συνθηκών στην Π.Φ.Υ.,
(γ) στο σχεδιασμό συμβουλευτικής και παρεμβάσεων τροποποίησης της συμπεριφοράς, δράσεων προαγωγής της υγείας στο ιατρείο και στην οικογένεια, και στην εκτίμηση της κλινικής αποτελεσματικότητάς τους,
(δ) στη συμβουλευτική και διαχείριση προβλημάτων και καταστάσεων υγείας μέσα στην οικογένεια.

Επίσης, οι Μ.Φ. θα εκπαιδευτούν σε μεθόδους έρευνας κατάλληλες για τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και την Π.Φ.Υ., ενώ θα ασκηθούν στην αναζήτηση και αποτίμηση της πληροφορίας που βασίζεται στα τεκμήρια ώστε να αυξήσουν την ικανότητα τους να μελετούν κριτικά τη βιβλιογραφία και να αποτιμούν την ποιότητα των βιβλιογραφικών δεδομένων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα θεραπευτικών και προληπτικών παρεμβάσεων. Στόχος του Π.Μ.Σ. είναι να αποκτήσουν οι Μ.Φ. εκείνο το επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα τους καταστήσει ικανούς και αυτοδύναμους στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που τυχόν θα αναλάβουν, ώστε να αποτελέσουν ένα μελλοντικό σώμα επιστημόνων που θα στηρίζει τη Γενική - Οικογενειακή Ιατρική και την Π.Φ.Υ. στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στα συστήματα υγείας που θα εργαστούν.

Το Π.Μ.Σ. στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γενική - Οικογενειακή Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Α΄ Κύκλος Σπουδών), και Διδακτορικό Δίπλωμα (Β’ Κύκλος Σπουδών).

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών και Τμημάτων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η επιλογή των Μ.Φ. θα γίνεται με συνεκτίμηση των κριτηρίων της παραγράφου 2α΄ του αρθρ. 12 του ν. 2083/1992 και τον ορισμό συμπληρωματικών κριτηρίων ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης. Στο Β΄ κύκλο σπουδών γίνονται δεκτοί κάτοχοι του Μ.Δ.Ε. του συγκεκριμένου Π.Μ.Σ. ή άλλου συναφούς Μ.Δ.Ε.

Η χρονική διάρκεια των σπουδών για τη λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Α΄ κύκλος) ορίζεται σε τέσσερα διδακτικά εξάμηνα. Αναλυτικότερα, ο Α΄ κύκλος σπουδών περιλαμβάνει:
• δύο εξάμηνα παρακολούθησης μαθημάτων συνολικής διάρκειας 216 ωρών,
• ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης (192 ώρες) και
• ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
2. Για το Διδακτορικό Δίπλωμα (Β΄ κύκλος), η ελάχιστη χρονική διάρκεια είναι τρία έτη σπουδών μετά τη λήψη του ΜΔΕ.

Πρόγραμμα μαθημάτων
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α. Α΄ Κύκλος σπουδών
Ο Α΄ Κύκλος Σπουδών διαρθρώνεται σε 5 εκπαιδευτικές ενότητες (modules) από τις οποίες οι 4  διδάσκονται στη διάρκεια των 2 (δύο) πρώτων εξαμήνων, και η τελευταία περιλαμβάνει τη διενέργεια μιας διπλωματικής ερευνητικής εργασίας υπό επίβλεψη. Οι εκπαιδευτικές ενότητες που διδάσκονται στα Α΄ και Β΄ εξάμηνα σπουδών είναι οι εξής:
α) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γενική Ιατρική (Α΄ εξάμηνο).
β) Μεθοδολογία έρευνας (Α΄ εξάμηνο).
γ) Διαχείριση κινδύνου και evidence based πρακτική στην Π.Φ.Υ. (Β΄ εξάμηνο).
δ) Οικογένεια και φροντίδα υγείας (Β’ εξάμηνο). Κάθε ενότητα περιλαμβάνει διδασκαλία τριών μαθημάτων τα οποία διδάσκονται σε 54 ώρες.
2. Κατά τη διάρκεια του Α΄ κύκλου σπουδών, ο ΜΦ:
Α) Στο Α΄ και Β΄ εξάμηνο, παρακολουθεί υποχρεωτικά μεταπτυχιακά μαθήματα που αναφέρονται παρακάτω, συνολικής διάρκειας 216 ωρών και στα δύο εξάμηνα.
Β) Στο Γ’ εξάμηνο συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στη Γενική/Οικογενειακή ιατρική και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (192 ώρες) μετά από ένταξη του σε φορέα επιλεγμένο από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Γ) Στο Δ΄ εξάμηνο, εκπονεί διπλωματική εργασία (σχεδιασμός εργασίας, συλλογή και ανάλυση δεδομένων, συγγραφή εργασίας) υπό την επίβλεψη ενός από τα μέλη Δ.Ε.Π. που συμμετέχουν στο ΠΜΣ.
Δ) Παρακολουθεί και συμμετέχει στις διαλέξεις, στα σεμινάρια, στη βιβλιογραφική ενημέρωση, στις στρογγυλές τράπεζες και σε όποιες άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τα μέλη Δ.Ε.Π. του ΠΜΣ.
3. Μαθήματα Α΄ Κύκλου Σπουδών

Α΄ εξάμηνο
1. Έννοιες και ορισμοί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική Ιατρική 5 ECTS
2. Πρόληψη και προαγωγή υγείας 5 ECTS
3. Η πληροφορική υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική Ιατρική. 5 ECTS
4. Βασικές αρχές έρευνας. 5 ECTS
5. Ποσοτικές μέθοδοι έρευνας στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Γενικής Ιατρικής 5 ECTS
6. Ποιοτικές μέθοδοι έρευνας στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Γενικής Ιατρικής. 5 ECTS

Β΄ εξάμηνο
1. Συστηματική αναζήτηση και αποτίμηση της βιβλιογραφίας 5 ECTS
2. Διαγνωστικές πιθανότητες στη Γενική Ιατρική 5 ECTS
3. Διαχείριση κινδύνου σε επιλεγμένα χρόνια νοσήματα στη Γενική Ιατρική. 5 ECTS
4. Η οικογένεια ως σύστημα 5 ECTS
5. Συμβουλευτική οικογένειας και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 5 ECTS
6. Η οικογένεια με χρόνιο ασθενή. 5 ECTS Γ΄ εξάμηνο
Πρακτική άσκηση. 30 ECTS

Δ΄ εξάμηνο
Συγγραφή και παρουσίαση της διπλωματικής ερευνητικής εργασίας. 30 ECTS
Το θέμα της εργασίας μπορεί να οριστεί στη διάρκεια του Γ΄ εξαμήνου σπουδών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων του Α΄ και Β΄ εξαμήνου.

Β. Β΄ Κύκλος Σπουδών
Ο Β΄ Κύκλος Σπουδών περιλαμβάνει:
α) Την υλοποίηση έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για τη συγγραφή της διδακτορικής διατριβής,
β) Τη συγγραφή πρωτότυπης διδακτορικής διατριβής,
γ) Τρεις τουλάχιστον δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή περιοδικά με κριτές, πριν τη δημόσια υποστήριξη της διατριβής, (εκ των οποίων ο υποψήφιος πρέπει να είναι πρώτος συγγραφέας τουλάχιστον σε μία) βασισμένες στα ερευνητικά αποτελέσματα της διατριβής,
δ) Τη δημόσια υποστήριξη της διατριβής.

Προσωπικό - υποδομή
Στο ΠΜΣ θα απασχοληθεί το υφιστάμενο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής. Επίσης, τη διδασκαλία των μαθημάτων και τις ασκήσεις μπορούν να αναλαμβάνουν επιστήμονες με αναγνωρισμένο έργο σε συγκεκριμένα πεδία του Π.Μ.Σ., όπως επίσης ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 3α του άρθρ. 12 του ν. 2083/1992. Στο Π.Μ.Σ. δύνανται να κληθούν να διδάξουν μαθήματα ή μέρος μαθημάτων μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Τμημάτων του ιδρύματος, μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής.

Οι διδακτικές ανάγκες του Π.Μ.Σ. θα καλυφθούν από την υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος Ιατρικής. Η πρακτική άσκηση και τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι Μ.Φ. διεξάγονται στα ερευνητικά εργαστήρια των μελών Δ.Ε.Π. που συμμετέχουν στο Π.Μ.Σ. καθώς και των συνεργαζόμενων ειδικών επιστημόνων, στις υπηρεσίες υγείας καθώς και σε Κέντρα Υγείας της χώρας ή του εξωτερικού.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΠΜΣ υπολογίζεται σε 8.000 ευρώ και αναλύεται ως εξής:
1. Δαπάνες μετακινήσεων 5.000
2. Προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1.000
3. Αναλώσιμα 1.500
4. Δαπάνες Δημοσιότητας 500

Το κόστος αυτό θα καλύπτεται από: α) ερευνητικά προγράμματα της Κλινικής Κοινωνικής
και Οικογενειακής Ιατρικής και β) χορηγίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved