Αθήνα 26.7.2008, 22:18 Εγκρίθηκε απο το υπουργείο Παιδείας η λειτουργία κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2008 - 2009 έως και 2009 - 2010 Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι να μελετηθούν σε βάθος στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών ποιοτικά και ποσοτικά: α. οι κοινωνικές - πολιτισμικές δυναμικές και προκλήσεις που εμφωλεύουν στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κεντρική, Ανατολική - Νοτιοανατολική και Μεσογειακή Ευρώπη, β. οι δυνατότητες δόμησης του ενιαίου κοινωνικού ευρωπαϊκού χώρου και της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (citizenship), και γ. η δυναμική των ευρωπαϊκών κρατών μεμονωμένα αλλά και συνολικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση σε ευρύτερα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα (παγκοσμιοποίηση).
Στόχοι του ΠΜΣ είναι: α. η κατάρτιση νέων ερευνητών ικανών για έρευνα με στόχο την αποτύπωση της κοινωνικής δυναμικής και της ισορροπίας μεταξύ κεντρομόλων και κεντρόφυγων κοινωνικών δυνάμεων προς την κοινωνική – οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Ευρώπης και β. η μύηση του φοιτητή στη δι-επιστημονική διερεύνηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες − πολιτικών, θεσμικών, οικονομικών, πολιτισμικών, και γεωπολιτικών.
Το Π.Μ.Σ φιλοδοξεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια του αντικειμένου του με σκοπό: α. την υλοποίηση του βασικού και ταυτόχρονα πρωτότυπου στόχου του, που είναι η ικανότητα των αποφοίτων του να συνδυάζουν την επιστημονική γνώση των κοινωνικών επιστημών με την τεχνοκρατική γνώση των δομών, θεσμών και διαδικασιών που χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει την ευρεία αναστοχαστικότητα των πτυχιούχων αλλά και την ικανότητα τους να κατανοούν και να αναπτύσσουν γνωστικά πεδία και πολιτικές προτάσεις υψηλού ειδικού βάρους αναφορικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής κοινωνίας τόσο έναντι των εθνικών προοπτικών όσο και των διαδικασιών της παγκοσμιοποίησης. β. την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου προσέγγισης του ευρωπαϊκού πολιτισμού που θα επιτρέπει σε όσους πτυχιούχους επιθυμούν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να διαθέτουν μια ευρεία και βαθειά κατανόηση των σχέσεων και διαδράσεων μεταξύ εθνικής και ευρωπαϊκής διοίκησης και ευρωπαίων πολιτών. γ. την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των θεσμικής και των κοινωνικής προσέγγισης στο επίπεδο της εμπράγματης «ευρωπαϊκής επικράτειας», καθώς και της μελέτης του κοινοτικού κεκτημένου, που εμπεριέχει τόσο θεσμικές πρακτικές όσο και κοινωνικά πρότυπα.
Επίσης στους στόχους του ΠΜΣ συγκαταλέγονται: α. Η μεταπτυχιακή εξειδίκευση πτυχιούχων όλων των πεδίων των κοινωνικών επιστημών, έχοντας ως επίκεντρο του επισπιμονικού ενδιαφέροντος τη μεταβίβαση εξειδικευμένων γνώσεων στους τομείς του ευρωπαϊκού κοινωνικού και πολιτικού πολιτισμού μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, τη μελέτη των κοινωνικοπολιτικών δομών της ενωμένης Ευρώπης, την ανάλυση των επιπτώσεων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του (νομικού ή διοικητικού) κοινοτικού κεκτημένου στις τρίτες χώρες, την ανάλυση των επιπτώσεων της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συμπεριφορών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μελέτη των ευρωπαϊκών πολιτιστικών κληρονομιών και της αναδόμησης των πολιτισμικών πεδίων και τη μελέτη των μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη. β. Η εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο γενικότερο γνωστικό πεδίο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινωνιολογίας και ευρύτερα των Ευρωπαϊκών Σπουδών με κύρια σημεία αναφοράς τη διαμόρφωση μιας καθαρά «ευρωπαϊκής» προοπτική στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και, ιδιαίτερα, σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών, τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και την αύξηση της ελκυστικότητας της ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας και την ανάπτυξη ερευνητικών δομών θεμελιωμένες στην βαθιά γνώση των εμπειριών και προκλήσεων που γνωρίζει εδώ και πέντε δεκαετίες η κοινοτική Ευρώπη.
Οι κάτοχοι των παραπάνω τίτλων σπουδών θα διαθέτουν εμπειρία πολιτικής πρακτικής των μηχανισμών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς επίσης και πλούτο γνώσεων γύρω από την πολιτική κοινωνιολογία των διαφόρων παραγόντων, που εμπλέκονται σε αυτή την προοπτική.
Το εν λόγω ΠΜΣ έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα. Η προοπτική αυτή πρέπει να γίνει κατανοητή ως ένα χρήσιμο μέσο για την εμπέδωση όλων εκείνων των προκλήσεων που γνωρίζει η ευρωπαϊκή ανώτατη εκπαίδευση. Μεταξύ των προκλήσεων αυτών, σημαντικές θεωρούνται εκείνη, που καθιστά την ανώτατη ευρωπαϊκή εκπαίδευση ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και, ιδιαίτερα, ως προς τις γειτονικές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιφέρειες.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες από ακαδημαϊκά ιδρύματα, ειδικευόμενα στη μελέτη και έρευνα θεμάτων γύρω από τις Ευρωπαϊκές Σπουδές και σε γνωστικά πεδία των νομικών, πολιτικών, οικονομικών επιστημών αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινωνιολογίας. Οι σχετικές συνεργασίες θα επιδιωχθούν στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σύμφωνα δε με το ισχύον εθνικό δίκαιο, που διέπει τις προσκλήσεις μελών ΔΕΠ αλλά και την ερευνητική συνεργασία μεταξύ ΑΕΙ.
Το ΠΜΣ απονέμει: 1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στις «Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» 2. Διδακτορικό Δίπλωμα (ΔΔ) στην «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινωνιολογία».
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Σχολών Κοινωνικών, Νομικών, Οικονομικών, Πολιτικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που επιθυμούν να συμμετέχουν σε διεπιστημονικές σπουδές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την Ευρώπη και το κοινό μέλλον της. Επίσης, γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι συναφών τμημάτων ΤΕΙ.
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα πλήρους φοίτησης. Κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα γίνεται η διδασκαλία των μαθημάτων. Κατά το τρίτο εξάμηνο εκπονείται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία. Η χρονική διάρκεια για την απονομή Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ) ορίζεται σε τρία κατ’ ελάχιστον ακαδημαϊκά έτη μετά τη λήψη του ΜΔΕ.
Πρόγραμμα μαθημάτων Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και κάθε είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσης, ορίζονται ως εξής: α. Το ΠΜΣ υποδιαιρείται σε τρία διδακτικά εξάμηνα. Σε κάθε εξάμηνο προσφέρονται πέντε μαθήματα από τα οποία ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να επιλέγει τα τέσσερα, δηλαδή τα μαθήματα - σεμινάρια που θα δηλώσει συνολικά ο μεταπτυχιακός - η φοιτητής δεν θα υπερβαίγομν τα οκτώ. Τα μαθήματα διδάσκονται επί τουλάχιστον δεκατρείς εβδομάδες σύμφωνα με το πίνακα του προγράμματος σπουδών. Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Κατά την διάρκεια του τρίτου εξαμήνου εκπονείται η μεταπτυχιακή διπλωματική διατριβή. β. Τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Η γλώσσα διδασκαλίας κάθε μαθήματος καθίσταται εξ αρχής σαφής από το ΠΜΣ. γ. Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε επτά και μισή (7,5) πιστωτικές μονάδες - ECTS. Ο χρόνος διδασκαλίας κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις ώρες εβδομαδιαίως. Η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής διατριβής διαρκεί ένα εξάμηνο. Κάθε εξάμηνο αντιστοιχεί σε τριάντα πιστωτικές μονάδες. Το «Σεμινάριο προπαρασκευής της διπλωματικής εργασίας» δεν χρεώνεται με πιστωτικές μονάδες και δεν βαθμολογείται σε αυτό ο μεταπτυχιακός φοιτητής. Συνολικά, οι απόφοιτοι πρέπει να συγκεντρώσουν ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες - ECTS.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα μαθημάτων του ΠΜΣ έχει ως εξής:
Α’ Εξάμηνο Στο πρώτο εξάμηνο θα καλύπτονται θέματα της κοινωνικής δυναμικής, των πολιτισμικών ταυτοτήτων, κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων, καθώς και η διδασκαλία μεθόδων διερεύνησης και αποτύπωσης των Ευρωπαϊκών κοινωνικών συντεταγμένων, με στόχο την ανάδειξη των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. 1. Ευρωπαϊκή Δημογραφία και Μεταναστευτικές Τάσεις 2. Ευρωπαϊκό Δίκαιο (ευρωπαϊκό θεσμικό δίκαιο, ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού, ευρωπαϊκή ιθαγένεια). 3. Ευρωπαϊκές Πολιτικές - Ευρωπαϊκή διοίκηση - Παράγοντες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ, ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος, οικονομικοί παράγοντες. 4. Συστημική προσέγγιση τοπικών και περιφερειακών πολιτικών στην Ευρώπη. 5. Ευρωπαϊκές Ταυτότητες και Ευρωπαϊκά Πολιτισμικά Πρότυπα. Οι φοιτητές επιλέγουν ελεύθερα τέσσερα από τα πέντε μαθήματα.
Β’ Εξάμηνο Στο δεύτερο εξάμηνο θα καλύπτονται θέματα που άπτονται του διαρκώς εξελισσόμενου χαρακτήρα της ΕΕ (διεύρυνση), όλων των πτυχών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (οικονομικής, νομισματικής, πολιτικής - διοικητικής) καθώς και της σχέσης της Ευρώπης με άλλα (τρίτα) κράτη, πολιτισμικές ζώνες, διεθνείς οργανισμούς καθώς και της ευρωπαϊκής θέσης στο διεθνές γεωπολιτικό και γεω-οικονομικό περιβάλλον. 1. Ευρωπαϊκή Οικονομία και Διεθνές Οικονομικό Περιβάλλον. 2. Ευρώπη και Αναπτυσσόμενες Χώρες. 3. Περιφερειακές Ολοκληρώσεις και Παγκόσμια Γεωπολιτική Ισορροπία. 4. Ευρωπαϊκά Κράτη και Ευρωπαϊκές Εθνότητες. 5. Κοινωνία των Πολιτών και διεθνής προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι φοιτητές επιλέγουν ελεύθερα τέσσερα από τα πέντε μαθήματα.
Γ’ Εξάμηνο − Διπλωματική εργασία. − Σεμινάριο προπαρασκευής της διπλωματικής εργασίας (9 ώρες).
δ. Για την απονομή του Μ.Δ.Ε. απαιτούνται: - Η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση στο σύνολο των μαθημάτων, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του φοιτητή στο σύνολο των ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων του ΠΜΣ, κατά τα ειδικότερα οριζό− μενα στο πρόγραμμα και τον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με το αρ. 12 του ν. 2083/1992. - Η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής διατριβής. - Η συμπλήρωση 90 πιστωτικών μονάδων - ECTS. Οι πιστωτικές αυτές μονάδες προέρχονται: 60 μονάδες από τα μαθήματα του πρώτου και δευτέρου εξαμήνου και 30 μονάδες από το τρίτο εξάμηνο, κατά το οποίο και εκπονείται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία.
Για την απονομή Διδακτορικού Διπλώματος απαιτείται η συγγραφή πρωτότυπης διδακτορικής διατριβής σε γνωστική περιοχή συναφή με την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινωνιολογία».
Άλλοι όροι Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε 25 ανά ακαδημαϊκό έτος. Για την υλοποίηση αυτού του ΠΜΣ απασχολούνται μέλη ΔΕΠ και διδάσκοντες βάσει του π.δ. 407/1980 του Τμήματος, εξωτερικοί συνεργάτες, μετά από απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος, επισκέπτες Καθηγητές από αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ειδικοί επιστήμονες, που ασχολούνται με σχετικά προς το ΠΜΣ επιστημονικά αντικείμενα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις.
Για τη λειτουργία του ΠΜΣ χρησιμοποιούνται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
Το ΠΜΣ εγκρίνεται για να λειτουργήσει έως το ακαδημαϊκό έτος 2009− 2010, οπότε θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον υπ’αριθμ. 3685 (ΦΕΚ 148, τ.Α΄, 16.7.2008) Νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές,
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΠΜΣ υπολογίζεται συνολικά σε 125.000 € και αναλύεται ως εξής: α. Ανθρώπινο δυναμικό 78.000 € β. Δαπάνες μετακίνησης 20.000 € γ. Έντυπα και γραφική ύλη 7.000 € δ. Εξοπλισμός 4.000 € ε. Τεχνική Υποστήριξη− Αναλώσιμα 4.000 € στ. Διάφορες δαπάνες 12.000 €
Πηγή χρηματοδότησης είναι τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών, ενώ είναι δυνατόν να έχει συμπληρωματικά έσοδα από χορηγίες, δωρεές, ερευνητικά προγράμματα και προσφορά υπηρεσιών. Τα κονδύλια αυτά θα κατανέμονται σύμφωνα με τον εκάστοτε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Σε φοιτητές είναι δυνατή η χορήγηση υποτροφιών ή απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων μέσω προσφοράς εκ μέρους τους ανταποδοτικής εργασίας, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ.
|