ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Επιστροφή    
Mεταπτυχιακό στα ψηφιακά μέσα απο το Αριστοτέλειο (7/6)


Θεσσαλονίκη 7.6.2005
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην κατεύθυνση των Ψηφιακών Μέσων προσφέρει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η κατεύθυνση αυτή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στα ψηφιακά μέσα, πολυμέσα και τις επιστήμες σήματος, εικόνας, και υπολογιστικής νοημοσύνης, και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια δεξιοτήτων:

1) στην επεξεργασία και ανάλυση ψηφιακής πληροφορίας που αντλείται από κείμενα, εικόνες, εικονοσειρές (video), ομιλία, μουσική, ήχο, ιατρικά σήματα,

2) στις υπολογιστικές μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και

3) στην σύνθεση πολυμεσικού ψηφιακού περιεχομένου (rich media, multimedia) για τρισδιάστατα γραφικά, εικονική πραγματικότητα, παιγνίδια υπολογιστών, εικονικούς ομιλητές κ.τ.λ.

Αποβλέπει τόσο στην εμπέδωση ισχυρών θεωρητικών βάσεων όσο και στην αφομοίωση των νέων τεχνολογικών δεδομένων στον τομέα των ψηφιακών μέσων με στόχο ένα πιο εφαρμοσμένο χαρακτήρα μεταπτυχιακών σπουδών.

Σφαιρική γνώση
Η κατεύθυνση φιλοδοξεί να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε στελέχη με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές γνώσεις που να συμβαδίζουν με την αιχμή της τεχνολογίας στην ραγδαία αναπτυσσόμενη και διαρκώς εξελισσόμενη περιοχή των γραφικών, της ψηφιακής τηλεόρασης και των επιστημών εικόνας, ομιλίας και ήχου. Οι φοιτητές της κατεύθυνσης αποκτούν μια σφαιρική γνώση του αντικειμένου μέσα από μια σειρά μαθημάτων, όπως Ψηφιακή Επεξεργασία Ομιλίας, Ψηφιακή Τηλεόραση και Video, Υπολογιστική Νοημοσύνη, Κινούμενα Γραφικά, Εικονική Πραγματικότητα, Γλωσσική Τεχνολογία, Οργάνωση και Παραγωγή Ψηφιακών Μέσων, Οργάνωση και προστασία πολυμεσικής πληροφορίας, Ανθρωποκεντρικοί Υπολογιστές, που επιλέχθηκαν βάσει τόσο των τεχνολογικών και επιστημονικών δεδομένων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, όσο και των ιδιαιτεροτήτων και προτεραιοτήτων της ελληνικής πραγματικότητας. Οι σπουδές αυτές αναμένεται να τους ανοίξουν το δρόμο προς ένα σημαντικό αριθμό μοντέρνων επαγγελματικών δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με τα ψηφιακά μέσα.

Τομείς
Ενδεικτικοί τομείς δραστηριότητας όπου αναμένεται να απορροφηθούν οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης είναι οι εξής:

• Ο ταχύτατα εξελισσόμενος τομέας της κινητής τηλεφωνίας αλλά και των τηλεπικοινωνιών γενικότερα. Η εισαγωγή των δικτύων & υπηρεσιών 3ης γενιάς (3G) δημιουργεί ανάγκες για προσωπικό με γνώσεις επεξεργασίας και μετάδοσης εικόνας, video ομιλίας, ήχου και ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών.

• Η ψηφιακή τηλεόραση που είναι ήδη πραγματικότητα καθώς και η διαδραστική τηλεόραση δημιουργεί ζήτηση για άτομα με αντίστοιχες γνώσεις.

• Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) και ψυχαγωγίας νέας γενιάς (δικτυακές εφημερίδες, video & audio on demand, κ.λ.π.) καθώς και η υιοθέτηση ηλεκτρονικών μεθόδων παραγωγής (ηλεκτρονική παραγωγή εντύπων, επεξεργασία και παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών και διαφημίσεων με ψηφιακά μέσα) από τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. και ψυχαγωγίας δημιουργούν απαιτήσεις για άτομα με γνώσεις ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας, video, ομιλίας, ήχου, δημιουργίας γραφικών καθώς και προστασίας και αποτελεσματικής αρχειοθέτησης πολυμεσικών δεδομένων.

• Ο τομέας την ανάπτυξης εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού λογισμικού πολυμέσων (πολυμεσικές εγκυκλοπαίδειες, video games κλπ) απορροφά επιστήμονες πληροφορικής με γνώσεις γραφικών, σχεδιασμού εξελιγμένων μεθόδων επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή, επεξεργασίας και συμπίεσης εικόνων και εικονοσειρών κλπ.

• Οι νέες μορφές συναλλαγών και υπηρεσιών, που προέκυψαν με την εξάπλωση του διαδικτύου και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών (ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές κλπ), αλλά και οι κρίσιμοι τομείς της ασφάλειας των συναλλαγών και του ελέγχου πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες, απαιτούν στελέχη εξειδικευμένα σε θέματα, όπως η αναγνώριση και ταυτοποίηση ομιλητή, η αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπου, η τεχνητή όραση, η ανάλυση εικόνας κλπ.

• Οι εφαρμογές ιατρικής πληροφορικής απαιτούν επεξεργασία και ανάλυση ιατρικής εικόνας και ιατρικών σημάτων.

Τονίζεται ότι ήδη δραστηριοποιούνται σ’ όλη την Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, Μ.Μ.Ε., ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα τα οποία έχουν ανάγκη από στελέχη εξειδικευμένα στα ψηφιακά μέσα και αναμένεται να απορροφήσουν σημαντικό αριθμό αποφοίτων της κατεύθυνσης. Μόνο για την κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών των σχετικών έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας (π.χ. προσκλήσεις για πολιτιστική τεχνολογία, ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, ιατρική πληροφορική, συστήματα τουριστικών και γεωγραφικών πληροφοριών) απαιτούνται εκατοντάδες στελέχη που πρέπει να έχουν προσόντα αντίστοιχα μ’ αυτά που προσφέρει η κατεύθυνση Ψηφιακών Μέσων.

Αιτήσεις
Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων: Έως 15 Ιουνίου 2005. Πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά παρέχονται στην ιστοσελίδα www.csd.auth.gr ή από τη Γραμματεία του Τμήματος 2310-998310, 2310-998410. Ειδικότερες πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση Ψηφιακών Μέσων παρέχονται στην ιστοσελίδα http://poseidon.csd.auth.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τον Λέκτορα κύριο Νικόλαο Νικολαΐδη (email: nikolaid@aiia.csd.auth.gr, τηλέφωνο: 2310-998566).

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην κατεύθυνση των Ψηφιακών Μέσων μπορούν να δοθούν από τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Πήτα (email: pitas@aiia.csd.auth.gr , τηλέφωνο/fax: 2310-996304).

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved