Αθήνα 19.2.2009, 22:19 Εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2008 - 2010 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».
Σύμφωνα με την απόφαση, τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος αναλαμβάνει το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Αντικείμενο του ΔΠΜΣ είναι η εξειδίκευση επιστημόνων καθώς και η ανάπτυξη εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας σε θέματα: (α) Εμβάθυνσης στη θεωρία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παραγωγής γνώσης στο παραπάνω διεπιστημονικό πεδίο και διάχυσης της γνώσης αυτής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. (β) Σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για κάθε δυνατό συνδυασμό ομάδων−στόχων, εκπαιδευτών, αντικειμένου μελέτης, εκπαιδευτικού πλαισίου και διατιθέμενης υλικής υποδομής. (γ) Σχεδιασμού πολιτικών (policies) για την ενσωμάτωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε δυνατή συγκυρία άτυπης εκπαίδευσης μέσα στο γενικότερο περιβάλλον των κοινωνικών θεσμών, φορέων, ομάδων που λαμβάνουν αποφάσεις, κ.λπ. (δ) Ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε όλους τους παραπάνω τομείς. (ε) Ανάπτυξη κάθε είδους συνεργασίας με άτομα, επιστημονικά ιδρύματα, φορείς, και ομάδες που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. (ζ) Επιστημονικά άρτια κατάρτιση των φοιτητών του ΔΠΜΣ έτσι ώστε να γίνουν ικανοί να στελεχώσουν θεσμούς, φορείς, οργανώσεις και ομάδες που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εθελοντικές ομάδες εκπαιδευτικών που εκπονούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης) προσφέροντάς τους το καλύτερο δυνατό έργο και προωθώντας εν γένει τους σκοπούς και το σκεπτικό του παραπάνω διεπιστημονικού πεδίου.
Το ΔΜΠΣ απονέμει Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται σε 15 ετησίως. Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί, πτυχιούχοι από όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα της ημεδαπής με δικαίωμα στην εκπαίδευση, πτυχιούχοι ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων των ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή των κατά το άρθρο 3 τίτλων ορίζονται ως εξής: Για το ΜΔΕ Το Πρόγραμμα υποδιαιρείται σε τέσσερα διδακτικά εξάμηνα κάθε ένα των οποίων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο δώδεκα εκπαιδευτικές εβδομάδες. Το 3ο και το 4ο εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Το Πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει θερινούς κύκλους διαλέξεων και σεμιναριακών μαθημάτων καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις. Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε δύο εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και πέντε πιστωτικές μονάδες. Για την απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση των δώδεκα υποχρεωτικών μαθημάτων και η επιτυχής υποστήριξη της υποχρεωτικής για όλους τους πτυχιούχους μεταπτυχιακής διπλωματικής διατριβής.
Πρόγραμμα μαθημάτων (Α) Στο πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο διδάσκονται τα εξής υποχρεωτικά μαθήματα: (α) Κριτική θεώρηση και ανάλυση των βασικών παιδαγωγικών θεωριών και θεωριών μάθησης (5ΠΜ/2ΩΕ) (β) Βασικές θεωρίες Οικολογίας και η προβληματική της Ανθρώπινης Οικολογίας (5ΠΜ/2ΩΕ) (γ) Βασικές αρχές της Βιωματικής Εκπαίδευσης: η θεωρία (5ΠΜ/2ΩΕ) (δ) Κριτική εξιστόρηση και ανάλυση της σχέσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σημερινού σχολείου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (5ΠΜ/2ΩΕ) (ε) Το εκπαιδευτικό δράμα (Drama in Education) ως διδακτικό και ερευνητικό εργαλείο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (5ΠΜ/2ΩΕ) (στ) Το βασικό θεωρητικό, φιλοσοφικό, μεθοδολογικό και εννοιολογικό πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (5ΠΜ/2ΩΕ) (Β) Στο δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο διδάσκονται τα εξής υποχρεωτικά μαθήματα: (α) Κριτική Παιδαγωγική: Θεωρία και πράξη (5ΠΜ/2ΩΕ) (β) Ειδικά θέματα Οικολογίας και Ανθρώπινης οικολογίας (5ΠΜ/2ΩΕ) (γ) Βασικές αρχές της Βιωματικής Εκπαίδευσης: εφαρμογές στο σημερινό σχολείο (5ΠΜ/2ΩΕ) (δ) Περιβαλλοντική Φιλοσοφία, περιβαλλοντική ηθική και εκπαίδευση αξιών (5ΠΜ/2ΩΕ) (ε) Ποσοτικές και ποιοτικές μέθοδοι ανάλυσης ερευνητικών δεδομένων (5ΠΜ/2ΩΕ) (στ) Βιολογία και Περιβάλλον (5ΠΜ/2ΩΕ) (Γ) και (Δ) Στο τρίτο και στο τέταρτο ακαδημαϊκό εξάμηνο εκπονείται η Διπλωματική Εργασία. Για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας ο συνολικός φόρτος εργασίας αντιστοιχεί σε 60 πιστωτικές μονάδες (30 ανά εξάμηνο) που θα πιστωθούν στους φοιτητές για την παρακολούθηση σεμιναρίων μεθοδολογίας της έρευνας, την ανεξάρτητη μελέτη τους με σκοπό τη βιβλιογραφική επισκόπηση, την εργασία συλλογής δεδομένων μέσα από έρευνα πεδίου, την συγγραφή μιας μικρής διατριβής 25−30.000 λέξεων και την τελική υποστήριξή της ενώπιον ακροατηρίου.
Στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ των συνεργαζόμενων Τμημάτων, μέλη ΔΕΠ από άλλα τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από άλλα πανεπιστήμια της χώρας και από ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς και άλλες κατηγορίες διδασκόντων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Ν.3685 (ΦΕΚ 148, τ.Α΄).
Για τη λειτουργία του ΔΜΠΣ θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς και του Τμήματος Βιολογίας.
Το ΠΜΣ εγκρίνεται για να λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010, οπότε και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν.3685 (ΦΕΚ 148, τ.Α΄).
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΔΠΜΣ προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 25000 ευρώ, θα καλυφθεί από ιδίους πόρους και αναλύεται ως εξής: α) Αναλώσιμα 2.000 ευρώ. β) Έντυπο υλικό 6.000 ευρώ. γ) Μετακινήσεις εξωτερικών συνεργατών 7.000 ευρώ. δ) Αγορά βιβλίων 10.000 ευρώ.
|