Αθήνα 19.2.2009, 22:40 Με την υπ’ αριθμ. 14060/β7/2009 απόφασή του το υπουργείο Παιδείας αντικαθιστά την παλαιότερη υπ’ αριθμ. 89936/Β7 που αφορά το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Επιστήμη της Πληροφορίας» του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2008 - 2010 αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) τίτλο «Επιστήμη της Πληροφορίας». Σκοπός του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση πτυχιούχων του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και πτυχιούχων άλλων Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής, σε εξειδικευμένα γνωστικά πεδία και την έρευνα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η ειδίκευση, όσο και η συμβολή τους στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας, αλλά και στη διαμόρφωση και προαγωγή της επιστημονικής σκέψης.
Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η «Επιστήμη της Πληροφορίας - Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» Το Πρόγραμμα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την έρευνα και την επιστημονική μελέτη του αντίστοιχου πεδίου. Το γνωστικό αντικείμενό του οργανώνεται και υλοποιείται με την αποκλειστική ευθύνη του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.
Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Επιστήμη της Πληροφορίας – Υπηρεσίες Περιβάλλοντος σε Ψηφιακό Περιβάλλον».
Δεκτοί στο ΠΜΣ θα γίνονται α) πτυχιούχοι του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, β) πτυχιούχοι των ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας γ) Πτυχιούχοι τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αντίστοιχων προς το ΤΑΒ ή τα Τμήματα ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας, εφόσον κατέχουν την ελληνική γλώσσα και δ) Πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε τρία διδακτικά εξάμηνα.
Τα μαθήματα που οφείλει να παρακολουθήσει ο φοιτητής του ΠΜΣ ορίζονται σε 12 και κατανέμονται ανά εξάμηνο ως εξής: 6 μαθήματα στο 1ο εξάμηνο, 6 μαθήματα στο 2ο εξάμηνο, ενώ το 3ο εξάμηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
Αναλυτικότερα, τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή των κατά το άρθρο 3 τίτλων ορίζονται ως ακολούθως:
1ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά • Η Επιστήμη της Πληροφόρησης στο Σύγχρονο Περιβάλλον • Πληροφοριακά Συστήματα • Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Υποχρεωτικά Επιλογής (Επιλογή τριών από τα πέντε) • Ψηφιακή Πληροφορία στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες • Γενικές Αρχές και Σύγχρονες Τάσεις Διοίκησης και Οργάνωσης • Διαχείριση Γνώσης • Από τις Υπηρεσίες Πληροφόρησης στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν • Αξιολόγηση Συστημάτων και Υπηρεσιών Πληροφόρησης
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ Υποχρεωτικά • Μεταδεδομένα στο Ψηφιακό Περιβάλλον • Τεχνολογίες της Πληροφορίας • Συστήματα Επικοινωνίας και Δίκτυα Υποχρεωτικά Επιλογής (Επιλογή τριών από τα τέσσερα) • Δίκαιο και Δεοντολογία της Πληροφορίας • Διατήρηση Ψηφιακών Τεκμηρίων • Κυβερνητική Πληροφόρηση • Ηλεκτρονική Δημοσίευση
Η διάρκεια του κάθε εξαμήνου ορίζεται στις 13 εβδομάδες. Το κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε 5 Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) ενώ η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αντιστοιχεί σε 30 Πιστωτικές Μονάδες (ECTS).
Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 25 άτομα. Η ΓΣΕΣ του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου καθορίζει με απόφασή της τη διαδικασία επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών και κάθε συναφή λεπτομέρεια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Στο ΠΜΣ θα απασχοληθούν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, μέλη ΔΕΠ των λοιπών Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και άλλων Πανεπιστημίων, καθώς και άλλες κατηγορίες διδασκόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3685/2008.
Το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου θα διαθέσει τον υφιστάμενο εξοπλισμό, τις βιβλιοθήκες και τις αίθουσες για την πραγματοποίηση του ΠΜΣ.
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010 οπότε θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 τ.Α’).
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. υπολογίζεται σε 23.000 ευρώ και αναλύεται ως εξής: Έξοδα μετακίνησης εξωτερικών συνεργατών 5.000 Έξοδα δημοσιότητας 3.000 Προμήθεια ειδικού λογισμικού 6.000 Αναλώσιμα 4.000 Λοιπά έξοδα 5.000 Το κόστος λειτουργίας θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης ισχύουν για μια διετία κατά τη διάρκεια της οποίας το ΠΜΣ θα πρέπει να προσαρμοστεί στις διατάξεις του ν. 3685/2008. Όσα θέματα δεν προβλέπονται στην απόφαση θα ρυθμίζονται από τον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών και τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
|